Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege, u vezi 2.7
Primer 9
1. Preduzece primenjuje standardni obracun troskova i rezultati standardizacije su sledeci
tdm/jed 100.00 din ( 4kg*25 din) TDR/jed 50 din ( 5 casova *10din)
2. Prodajna cena proizvoda je 250 din i jednaka je ostvarenoj prodajnoj ceni.
3. Budzet proizvodnje i prodaje za III kvartal je iznosio 5000 kom, a stvarno je proizvedeno i prodato 6000 kom
4. Tokom Procesa proizvodnje morao se koristiti supstitut materijala, sto je nuzno dovelo do povecane potrosnje od 1 kg po komadu proizvoda, pri cemu standardna nabavna cena supstituta iznosi 20 din/kg
5.Stvarni utrosak supstituta za jedinicu proizvoda iznosi 4.2 din ( GRESKA ????? kg???? :sad2: ) a stvarna nabavna cena 22 din/kg
6. Poboljsanje vremenskih uslova u III kvartalu dovelo je do eliminisanja ustaljenog bonusa za nepovoljne uslove od 1 din/cas, rad sa supstitutom je bio otezen pa je menedzment predlozio da se radnicima isplati samo za ovaj kvartal 11 din/cas umesto 10din/cas. Stvarno je placeno 33.000 casova

Kolege, u vezi 2.7
Primer 9
1. Preduzece primenjuje standardni obracun troskova i rezultati standardizacije su sledeci
tdm/jed 100.00 din ( 4kg*25 din) TDR/jed 50 din ( 5 casova *10din)
2. Prodajna cena proizvoda je 250 din i jednaka je ostvarenoj prodajnoj ceni.
3. Budzet proizvodnje i prodaje za III kvartal je iznosio 5000 kom, a stvarno je proizvedeno i prodato 6000 kom
4. Tokom Procesa proizvodnje morao se koristiti supstitut materijala, sto je nuzno dovelo do povecane potrosnje od 1 kg po komadu proizvoda, pri cemu standardna nabavna cena supstituta iznosi 20 din/kg
5.Stvarni utrosak supstituta za jedinicu proizvoda iznosi 4.2 din ( GRESKA ????? kg???? :sad2: ) a stvarna nabavna cena 22 din/kg
6. Poboljsanje vremenskih uslova u III kvartalu dovelo je do eliminisanja ustaljenog bonusa za nepovoljne uslove od 1 din/cas, rad sa supstitutom je bio otezen pa je menedzment predlozio da se radnicima isplati samo za ovaj kvartal 11 din/cas umesto 10din/cas. Stvarno je placeno 33.000 casova

To je greška.Treba da stoji 4.2 kg.Stvarni utrošak supstituta je 4,2 kg*6000=25200 kg.
Ovaj zadatak najčešće bude na ispitu i nosi od 20 do 25 poena!

Mogu da vas zamolim za pomoc.

Zadatak za 2.7 br XV u nekim skriptama:''Kompanija razmatra ulaganje u prozvodnju el.alarma sa ocekivanim trz vekom od 5 god....
predlozeni projekat

elementi - 1 2 3 4 5
invest u osnovna sr 4.500
invest u obrtna sr 300 400 500 600 700 700
PRIHODI 3.500 4.900 5.320 5.740 5.320 ...
ocekivanja su rast prodajnih cena, obrtnih sr I OTP po stopi od 5%.....

Kako se dobiju sledece vrednosti za prihode od prodaje 5% godišnje
PRIHODI 3.675 5.402 6.159 6.977 6.790 .... itd.
Ne razumem kako da dobijem tražene vrednosti za PRIHODI, TDR, TDM..... . Ja sam na osnovne vr stavljala povecanje 5 ili 10 % , ali nije to to

Hvala unapred.....

Poslednja izmena:
Mogu da vas zamolim za pomoc.

Zadatak za 2.7 br XV u nekim skriptama:''Kompanija razmatra ulaganje u prozvodnju el.alarma sa ocekivanim trz vekom od 5 god....
predlozeni projekat

elementi - 1 2 3 4 5
invest u osnovna sr 4.500
invest u obrtna sr 300 400 500 600 700 700
PRIHODI 3.500 4.900 5.320 5.740 5.320 ...
ocekivanja su rast prodajnih cena, obrtnih sr I OTP po stopi od 5%.....

Kako se dobiju sledece vrednosti za prihode od prodaje 5% godišnje
PRIHODI 3.675 5.402 6.159 6.977 6.790 .... itd.
Ne razumem kako da dobijem tražene vrednosti za PRIHODI, TDR, TDM..... . Ja sam na osnovne vr stavljala povecanje 5 ili 10 % , ali nije to to.. ;-(
Objasnjenje I postupak resenja mozete poslati I na mail bcalic@yahoo.com

Hvala unapred.....

Prvu godinu množiš sa 1.05,drugu godinu množiš sa 1.05 na kvadrat, treću godinu množiš sa 1.05 na treći, četvrtu godinu množiš sa 1.05 na četvrtu.....To ako je u pitanju uvećanje za 5%.
A ako se uvećava za 10 % (obrtna sredstva,
tmd i tdr) množiš prvu godinu sa 1.1, drugu godinu sa 1.1 na kvadrat, treću godinu množiš sa 1.1 na četvrtu......
Pozdrav....

Ako može neko od kolega koji spremaju 2.3 da mi odgovori na PITANJE: 8 ciljeva poslovanja prema kvalifikaciji Pitera Drakera koje stoji u testu a ja nalazim 7 ciljeva sa sve profitabilnosti...:confused: hvala

Samo sedam I ima :
-profitabilnost
-inovacije
-ucesce na trzistu
-produktivnost
-finansijski I fizicki resursi
-performase I razvoj menadzera
-drustvena odgovornost

pozz

ps:Jel imate mozda testove iz predhodnih rokova ?
natasavujicic@gmail.com

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege, kako ste prošli danas na 2.7? Što se tiče zadataka, sve standardno kao ranijih rokova (9,15,20,22 iz skripte), krivo mi što nisam stigao spremiti 4-5 zadataka koji se vrte, jer sam 3 pretpostavio koji će biti, tako da u junu više sreće. :) Ako nekome bude trebao test, imam ga slikanog. Zamolio bih kolege i koleginice koji imaju testove iz ranijih rokova za 2.8 da mi proslede na mail, ja imam samo JUN 2012. Unaprijed hvala! Moj mail je lukic.vladan0812@gmail.com

Kolege,

Jel neko mozda zna koliki je minimalni iznos bodova na testovima za polaganje ispita za Ovlascenog racunovodju.
Konkretno polagao sam 2.6 Poreski sistem u nedelju 30.11.2014, pa me zanima koliki je min broj bodova neophodan da bi se ispit prosao, 50%,60%,70 %

Hvala!

51 poen od 100!

- - - - - - - - - -

Ako je neko spremao 2.8 iz knjige, interesuje me imaju li neka poglavlja na koja treba posebno obratiti pažnju, i koji bi zadaci mogli biti?

Pozdrav kolege, kako ste prošli danas na 2.7? Što se tiče zadataka, sve standardno kao ranijih rokova (9,15,20,22 iz skripte), krivo mi što nisam stigao spremiti 4-5 zadataka koji se vrte, jer sam 3 pretpostavio koji će biti, tako da u junu više sreće. :) Ako nekome bude trebao test, imam ga slikanog. Zamolio bih kolege i koleginice koji imaju testove iz ranijih rokova za 2.8 da mi proslede na mail, ja imam samo JUN 2012. Unaprijed hvala! Moj mail je lukic.vladan0812@gmail.com

Kolega, jel možeš da mi pošalješ test koji je bio u nedelju za 2.7.
Moj mail je: dsrdija@yahoo.com
Hvala unapred

Back