Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima li neko da je uradio zadatak 26 iz juna 2011 izludjuje me sav je nedorecen izludjuje me:besna:

Mislim da se nabavna vrednost odnosi na onu iz prethodnog zadataka- dakle 3.000.000. Obzirom da se u nabavnu vrednost ukljucuju i "pocetno procenjeni troskovi demontiranja"- IAS 16 (str. 120 iz knjige),
resenje bi trebalo da je: (3.000.000+50.0000-100.000)/10

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Mislim da se nabavna vrednost odnosi na onu iz prethodnog zadataka- dakle 3.000.000. Obzirom da se u nabavnu vrednost ukljucuju i "pocetno procenjeni troskovi demontiranja"- IAS 16 (str. 120 iz knjige),

- - - - - - - - - -

to je zadatak 27 iz juna 2011, hvala sto si nam navela da se nabavna vrednost uzima iz prethodnog zadatka.

Ali kod zadatka 26 ima vise nedoumica. Alfa je osnovala Betu ok, ali prvi dan promena navedeno je da Alfa kupuje namestaj, recimo da je greska pri navodjenju preduzeca ili nije

na kraju zadatka naveli su konta koja treba da koristimo, ali 7 dana zakljucen je ugovor o osiguranju na godinu dana obzirom da je juli mesec po pravilu bi trebalo da se sest mesesi ide na troskove osiguranja znaci od 07-12, ostalih sest meseci koji su naredna godina na razgranicene troskove po osnovu obaveza a taj konto nije naveden, doduse nije naveden ni konto za repromaterijal, avanse

9 dan kamata da li smo samo dobili fakturu ili smo je i izmirili

10 dan proizvodna hala je kupljena pa sam time zakljucila da je i placena, ali da li su placen proizvodni pogon i obaveza za porez na prenos apsolutnih pava ili samo treba da stvorimo obavezu

eto to me izludjuje, post je malo konfuzan;), ali jutro je rano kafu jos nisam popila pa ne funkcionisem u punom sjaju

kad se raspitate za ovaj zadatak kod strucnih ljudi koji su dugooo godina na mestu sefa knjigovodstva i kad procitate dovoljno jos dobro dobro ukljucite glavu shvatite da je konsol BU ipak prihod od povoljne kupovine..i da je kao sto je napisala Maki 26..ko deli moje misljenje nek mi se javi na tzivanovic@yahoo.com da lepo diskutujemo u korist svih nas

Raspitala se kod revizije. ...KPMG .... Definitivno prihod od povoljne kupovine (33)

Raspitala se kod revizije. ...KPMG .... Definitivno prihod od povoljne kupovine (33)

nisi trebala ovo da objavljujes pogotovo sto sam ovde na neki nacin izvredjana od nekih kolega koji misle da je pozicija isto sto i znanje i logika .. ja sam ti poslala na privatno..izmedju ostalog 3 puna dana sam uz kosultovanje jednom koleginicom s foruma i sa masom strucnih ljudi lupala glavu dok nismo dosli do ispravnog resenja

nisi trebala ovo da objavljujes pogotovo sto sam ovde na neki nacin izvredjana od nekih kolega koji misle da je pozicija isto sto i znanje i logika .. ja sam ti poslala na privatno..izmedju ostalog 3 puna dana sam uz kosultovanje jednom koleginicom s foruma i sa masom strucnih ljudi lupala glavu dok nismo dosli do ispravnog resenja

Nemoj da se obazireš na neke grublje komentare. I ja sam juče bila naribana, da sam se iskreno zabrinula. Nema potrebe da reagujemo na nečiji način ophođena sa ljudima. To govori o njima. A neću da sumnjam u dobre namere. Samo mi se ne sviđa način. A Maki26 je sigurno htela da pomogne i drugima, u čemu je i svrha foruma. Meni se jako sviđa solidarnost na forumu, razmena informacija, mišljenja...

Ispit 2.1
Zadatak 27 jun 2011
Koliko se meseci uzima za amortizaciju, zbunjuje me jer je promena nastala 10 dana u julu mesecu, da li se uzima 6 meseci ili ...???
Hvala unapred

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -[/QUOTE

Koliko se meseci uzima za amortizaciju, zbunjuje me jer je promena nastala 10 dana u julu mesecu, da li se uzima 6 meseci ili ...???
Hvala unapred

Ispit 2.1
Zadatak 27 jun 2011
Hvala unapred

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -[/QUOTE

Hvala unapred

Uf....dobro pitanje. Ja nisam ni obracala paznju na to :rumenko:

Mislim da sada moze od momenta kada nastane promena.....ja bih stavila 6 meseci.

Neka se jos neko javi ako zna odgovor na pitanje.

Molim kolege koje spremaju 2.8. I koji su bili na pripremnoj nastavi da se ukljuce u resavanje jednog zadatka.
Naime, rec je o zadatku sa ponderisanim prosecnim brojem akcija i situacijom kada preduzece izdaje odredjeni broj konvertibilnih obveznica. Pre toga u zadatku se trazi izracunavanje ponderisanog prosecnog broja akcija i zarade po akciji, a potom se kaze da to preduzece je u toku prethodne i tekuce godine izdalo 1500 konvertibilnih akcija, koje kad se prebace u obicne dobijemo 450 obicnih.
Moje pitanje glasi: da li na poceku tekuce godine treba dodati taj broj od 450 akcija ukupnom broju obicnih akcija na pocetku godine i onda raditi ponderisanje ili dodati ponderisanom prosecnom broju akcija na kraju godine cifru od 450?
ja se izvinjavam ali meni opet nije jasno sta ovde konkretno treba uraditi, ako moze neko da mi napise brojcanao:worth:

Ispit 2.1
Zadatak 27 jun 2011
Hvala unapred

- - - - - - - - - -

Uf....dobro pitanje. Ja nisam ni obracala paznju na to :rumenko:

Mislim da sada moze od momenta kada nastane promena.....ja bih stavila 6 meseci.

Neka se jos neko javi ako zna odgovor na pitanje.

Ne znam da li gledamo u isti zadatak? Tekst zadatka koji ja imam za jun 2011 glasi ovako:
"Izračunati amortizaciju za proizvodni pogon preduzeća Beta za 2010. god. uz poštovanje smernica MRS 16-Nekretnine postrojenja i oprema, uz pretpostavku da je njegov procenjeni korisni vek vek trajanja 10 god. , usvojen linearni metod obračuna amortizacije, procenjena rezidualna vrednost pogona 100.000 din i procenjeni troškovi demontaže pogona po isteku njegovog korisnog veka trajanja 50.000 din."

Šaljite mi ili postavite taj zadatak-test koji imate. POZZ

Ne znam da li gledamo u isti zadatak? Tekst zadatka koji ja imam za jun 2011 glasi ovako:
"Izračunati amortizaciju za proizvodni pogon preduzeća Beta za 2010. god. uz poštovanje smernica MRS 16-Nekretnine postrojenja i oprema, uz pretpostavku da je njegov procenjeni korisni vek vek trajanja 10 god. , usvojen linearni metod obračuna amortizacije, procenjena rezidualna vrednost pogona 100.000 din i procenjeni troškovi demontaže pogona po isteku njegovog korisnog veka trajanja 50.000 din."

Šaljite mi ili postavite taj zadatak-test koji imate. POZZ

To jeste taj zadatak, ali potrebna je nabavna vrednost za izracunavanje amortizacije,
a ona se "krije" u prethodnom zadatku.

ja se izvinjavam ali meni opet nije jasno sta ovde konkretno treba uraditi, ako moze neko da mi napise brojcanao:worth:

Normalno se računa zarada po akciji kao da nema konvertibilnih akcija. Onda se računa šta bi se desilo kada bi se te akcije konvertovale u obične. To sam ti poslala na mejl. To je kao neko upozorenje akcionarima da postoji i ta mogućnost i šta bi bilo kad bi bilo... Ne znam koji je zadatak pa ne mogu brojevima da opišem. Ako sam dobro shvatila pitanje nema korigovanja dobit, samo se koriguje broj akcija. Kada si radila običnu zaradu po akciji dobila si prosečan broj akcija. Ako na njega dodaš 450 to je kao da su konvertovane na početku godine, pa od zadatka proceni da li je to ispravno. Smanjena zarada pokazuje da postoje konvertibilne akcije (na koje pred. verovatno plaća kamatu i one nisu deo akcionarskog kapitala, nema učešća u odlučivanju, dobiti itd.) i postoji obaveza da preduzeće u BU objavi ovaj podatak.
Bar ja tako mislim.

- - - - - - - - - -

Samo da dodam - obožavam tvoje smajlije

Decembar 2011 2.1 amortizacija

30 000 000-500 000 /50 i kraj price.Troskovi uklanjnjanja sa terena je uracunata u nabavnu vrednost, ispravka vrednosti je visak, a terasa povecava nabavnu vrednost zgrade i u bil.stanja se vrednuje 30 000 000 + 3000 000, ali amortzacija za tu godinu ide bez terase.Sledece godine se ukljucuje i terasa...

JUN 2011

Ovde 10tog dana fakturna vrednost, znaci ne nabavna je 3 000 000. U nabavnu vred.ide faktura, poraz na apsolutna prava i iz zadatka demontaza od 50 000. Nabavna vred. 3 000 000 +75 000 + 50 000. Onda ide standardno - rezi. verdnost / 10 god.

Ovako mi je objasnila vlasnica moje agencija, zena sa velikim znanjem i iskustvm. Ja cu ovako da resim pa sta bude....Srecno svima

30 000 000-500 000 /50 i kraj price.Troskovi uklanjnjanja sa terena je uracunata u nabavnu vrednost, ispravka vrednosti je visak, a terasa povecava nabavnu vrednost zgrade i u bil.stanja se vrednuje 30 000 000 + 3000 000, ali amortzacija za tu godinu ide bez terase.Sledece godine se ukljucuje i terasa...

JUN 2011

Ovde 10tog dana fakturna vrednost, znaci ne nabavna je 3 000 000. U nabavnu vred.ide faktura, poraz na apsolutna prava i iz zadatka demontaza od 50 000. Nabavna vred. 3 000 000 +75 000 + 50 000. Onda ide standardno - rezi. verdnost / 10 god.

Ovako mi je objasnila vlasnica moje agencija, zena sa velikim znanjem i iskustvm. Ja cu ovako da resim pa sta bude....Srecno svima

Kad malo bolje razmislim, mislim da si u pravu.
Tako jednostavan zadatak, samo ga treba polako procitati.
Hvala :bye:

JUN 2011

kaze uraditi amortizaciju za tekucu godinu,mora da se radi presek 6 meseci.

Gospodjo, je l planiras da me se okanes, ne? Prva si pocela i ja sam se iskljucila iz dalje diskusije na krajnje dostojanstven nacin (kako dolikuje mom vaspitanju, obrazovanju i, ono sto te boli, zvanju), medjutim ti i dalje... Istorija kometara a i reputacija na ovom forumu pokazuje cinjenicu da izlazim u susret kolegama, sto se za tebe ne moze reci, niti da si moj fah . Tuga! :rida: Dakle, na insistiranje KOLEGA sam ti uputila javni apel da me se okanes, jer neko ko se smatra buducim analiticarem, OR ili :ne daj Boze: :pop2: IR i komentarise sintagmom "PRETERANO LIKVIDNO PREDUZECE" treba dobro da porazmisli o tome gde se nalazi. Necu te izostaviti iz zelje da polozis, ali neka ti je Bog mili upomoc :pop: u daljoj karijeri. Ovo je bilo javno iz razloga jer ne radim nista "ispod zita" i na narednu tvoju repliku bicu prinudjena da prijavim i tvoj profil i komentar. Drugim recima, okani me se, gospodjo!!!

Svim svojim buducim kolegama zelim svu srecu u nedelju! I ono sto je jos bitnije - saradjujte!!!

Gospodjo, je l planiras da me se okanes, ne? Prva si pocela i ja sam se iskljucila iz dalje diskusije na krajnje dostojanstven nacin (kako dolikuje mom vaspitanju, obrazovanju i, ono sto te boli, zvanju), medjutim ti i dalje... Istorija kometara a i reputacija na ovom forumu pokazuje cinjenicu da izlazim u susret kolegama, sto se za tebe ne moze reci, niti da si moj fah . Tuga! :rida: Dakle, na insistiranje KOLEGA sam ti uputila javni apel da me se okanes, jer neko ko se smatra buducim analiticarem, OR ili :ne daj Boze: :pop2: IR i komentarise sintagmom "PRETERANO LIKVIDNO PREDUZECE" treba dobro da porazmisli o tome gde se nalazi. Necu te izostaviti iz zelje da polozis, ali neka ti je Bog mili upomoc :pop: u daljoj karijeri. Ovo je bilo javno iz razloga jer ne radim nista "ispod zita" i na narednu tvoju repliku bicu prinudjena da prijavim i tvoj profil i komentar. Drugim recima, okani me se, gospodjo!!!

Svim svojim buducim kolegama zelim svu srecu u nedelju! I ono sto je jos bitnije - saradjujte!!!

Za obe korisnice, a i svim budućim eventualnim korisnicima ukoliko ispolje želju za ovakvim vidom komunikacije javno upozorenje moderatora.
Imate pp za raspravke. Ne zanima me ko je kriv i ko je počeo jer i za ljubav i za svadju uvek treba dvoje.
Ovo je stručna tema, izvrsna, posećena, korisna i za primer na krstarici kako treba raditi i koristiti mogućnosti koje pruća forum.
Još jednom ću reći ono što sam na drugim temama foruma Ekonomija već rekla:

Ponosna sam što sam ovde moderator.

Hvala.

Back