Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E ovako porilicno sam sigurna, a :rumenko: me je sto ovo ne znam, a radim amortizaciju svake godine. Na strani 120 u knjizi ima sta ukljucuje nabavna vrednost ( pored FAKTURE sadrzi i poreze, montaz, demontazu, poreze itd ). To znaci da uklanjanje i ciscenje zemljista ili sta je vec navedeno je vec sadrzano u nabavnoj vrednosti i da je to podataka da zbuni. Isparavka vrednosti je takodje suvisna.Tako da osim nabavne vrednosti i rezidu.vred podeljene sa br. god u prvoj polovini godine nista vise ne ide. E sad, kada nadogradjuju terasu to se dodaje na nabavnu vrednost, rez. vred ostaje ista, ali me zanima samo vek korisc. tj. stopa amortizacije...:zper:Pa ako neka pameta glava zna samo da nam kaze i potvrdi ovo sve...uffffffffff

Jutro kupilo akcije Zore za 45 (45.000 hiljada) tokom godine

Jutro Zora Kons.fin.izv.31.12.
01.01.xx

00 104 40 144
Goodwill 5
10 15 18 33
24 48 20 23 (48 – 45 = 3 + 20 = 23)
K.pot. 1 - 1

Ak.kap. 60 40 60

Statutarne rezerve 20 10 30
Nerasporedjena
dobit 36 28 64
Reval.rezerve 52 - 52

Ako namerava da ga proda za manje od 12 meseci ne radi se konsolidovanje.

Ti sve znaš, blago tebi.

Jutro kupilo akcije Zore za 45 (45.000 hiljada) tokom godine

Jutro Zora Kons.fin.izv.31.12.
01.01.xx

00 104 40 144
Goodwill 5
10 15 18 33
24 48 20 23 (48 – 45 = 3 + 20 = 23)
K.pot. 1 - 1

Ak.kap. 60 40 60

Statutarne rezerve 20 10 30
Nerasporedjena
dobit 36 28 64
Reval.rezerve 52 - 52

Ako namerava da ga proda za manje od 12 meseci ne radi se konsolidovanje.

U originalnoj verziji zadatka kaze da ga je Jutro kupilo Zoru na dan bilansa 31.12.

Molim te za pojasnjenje: iz kog razloga neto imovinu zavisnog preduzeca na dan sticanja ne cine nerasporedjena dobit i statutarne rezerve?

Pitanje za Jejaecc.

Poslednja izmena:
U originalnoj verziji zadatka kaze da ga je Jutro kupilo Zoru na dan bilansa 31.12.

Molim te za pojasnjenje: iz kog razloga neto imovinu zavisnog preduzeca na dan sticanja ne cine nerasporedjena dobit i statutarne rezerve?

Pitanje za Jejaecc.

Zato sto su samim cinom kupovine te stavke usle kapital maticnog preduzeca u konsolidovanom bilansu i nema potrebe za udvajanjem iznosa, ne samo da nema potrebe nego je pogresno jer su vec sadrzani u kapitalu kao sto rekoh.

i ja delim misljenje...svaka cast koleginice zasluzila si 10 :klap:
delim misljenje vezano i za goodwill

Bilo bi prava sramota da neko sa licencom ne zna odgovore, samo se slabo ukljucjem jer sam kao sto je primeceno vec danas, neshvacena :)

pitanje za kolege koje su polagale reviziju ili znaju nesto o tome: da li na ispitu je samo jedan odgovor tacan ili vise njih? imam neka pitanja od prethodnih rokova i po meni su na neka pitanja i po dva odgovora tacna?? Da li ja gresim ili je stvarno tako? Mada kada citam zadatak, nekad stvarno i zvuci kao da ima vise tacnih odgovora...ajde pomagajte!!!!!!!!!!!! evo primera ...
koja revizorska zvanja postoje: a) interni revizor b) eksterni ili nezavisni revizor c) zavisni revizori d) nacionalni revizori.
Po meni su tacna pod a) i b).

Poslednja izmena:
Zato sto su samim cinom kupovine te stavke usle kapital maticnog preduzeca u konsolidovanom bilansu i nema potrebe za udvajanjem iznosa, ne samo da nema potrebe nego je pogresno jer su vec sadrzani u kapitalu kao sto rekoh.

Bilo bi prava sramota da neko sa licencom ne zna odgovore, samo se slabo ukljucjem jer sam kao sto je primeceno vec danas, neshvacena :)

Po mom misljenju resenje izgleda ovako:
Konsolidovani BU
144
33
48+20-45=23
1
Ukupno 201
60
20
36+33=69
52
Ukupno 201

Ostvaren je prihod od povoljne kupovine u iznosu od 33.
Na 47 str. U primeru sa rezervama stoji: da se u nerasporedjenu dobit u konsolidovanom bilanu stanja ukljucuje samo dobit ZP nakon sticanja (isto vazi i za rezerve), a da se gudvil dobija tako sto se cena stecenih akcija (45) umanjuje za ucesce u neto sredstvima na dan sticanja (31.12.), sto je kod nas 40+10+28=78. Iz toga dolazimo do zakljucka da je ostvarena prihod od povoljne kupovine u iznosu od 33.

Konsolidovani BU
144
33
48+20-45=23
1
Ukupno 201
60
20
36+33=69
52
Ukupno 201

Na 47 str. U primeru sa rezervama stoji: da se u nerasporedjenu dobit u konsolidovanom bilanu stanja ukljucuje samo dobit ZP nakon sticanja (isto vazi i za rezerve), a da se gudvil dobija tako sto se cena stecenih akcija (45) umanjuje za ucesce u neto sredstvima na dan sticanja (31.12.), sto je kod nas 40+10+28=78. Iz toga dolazimo do zakljucka da je ostvarena prihod od povoljne kupovine u iznosu od 33.

Bas lose mislis :( Prostom matematikom mozes da dodjes do zakljucka da je u pitanju goodwill : 40 (akcijski kapital preduzeca Zora) - 45 (vrednost po kojoj su otkupljene akcije preduzeca Zora) = -5 (Goodwill)
Da je ova vrednost bila uslovno receno pozitivna (ja sam ti je ilustracije radi ovde prikazala sa prednzakom MINUS kako bi ti bilo uocljivije) onda bi imala prihode od povoljne kupovine.
Zapravo verovatno da ne znate znacenje kategorija sa kojima baratate: goodwill je poslovna vrednost najprostije receno. Dakle, da bi ti imala u ovom primeru PRIHODE OD POVOLJNE KUPOVINE morala bi da platis to preduzece manje od iskazane vrednosti njegovog kapitala sto ovde nije slucaj, i zato se stvorila dodatna poslovna vrednost.
Zasto ne proucite teoriju pre nego da krenete da radite zadatke? Ovo su elementarne stvari i pitanje goodwilla i prih.od povoljne kupovine se javljaju kroz sve primere koji obuhvataju konsolidovanje, pre svega mislim na sastavljanje radnih papira neophodnih u procesu konsolidovanja.

Bas lose mislis :( Prostom matematikom mozes da dodjes do zakljucka da je u pitanju goodwill : 40 (akcijski kapital preduzeca Zora) - 45 (vrednost po kojoj su otkupljene akcije preduzeca Zora) = -5 (Goodwill)
Da je ova vrednost bila uslovno receno pozitivna (ja sam ti je ilustracije radi ovde prikazala sa prednzakom MINUS kako bi ti bilo uocljivije) onda bi imala prihode od povoljne kupovine.
Zapravo verovatno da ne znate znacenje kategorija sa kojima baratate: goodwill je poslovna vrednost najprostije receno. Dakle, da bi ti imala u ovom primeru PRIHODE OD POVOLJNE KUPOVINE morala bi da platis to preduzece manje od iskazane vrednosti njegovog kapitala sto ovde nije slucaj, i zato se stvorila dodatna poslovna vrednost.
Zasto ne proucite teoriju pre nego da krenete da radite zadatke? Ovo su elementarne stvari i pitanje goodwilla i prih.od povoljne kupovine se javljaju kroz sve primere koji obuhvataju konsolidovanje, pre svega mislim na sastavljanje radnih papira neophodnih u procesu konsolidovanja.

Upravo o tome se i radi! Niko ne cita teoriju i knjigu! Na strani 48 knjige Acca pise: " dobit koju je ostvarilo ZP pre njegovog sticanja od strane MP se ne smatra kao dobit GRUPE, dok se dobit preduzeca ZP ostvarena nakon sticanja predstavlja dobit grupe" . A kod nas u primeru sticanje je bilo na dan bilansa 31.12.

samo da se nadovezem knjiga strana 44 napomena 2 kaze neto sredstva=kapital + rezerve

Konsolidovani BU
144
33
48+20-45=23
1
Ukupno 201
60
20
36+33=69
52
Ukupno 201

kad se raspitate za ovaj zadatak kod strucnih ljudi koji su dugooo godina na mestu sefa knjigovodstva i kad procitate dovoljno jos dobro dobro ukljucite glavu shvatite da je konsol BU ipak prihod od povoljne kupovine..i da je kao sto je napisala Maki 26..ko deli moje misljenje nek mi se javi na tzivanovic@yahoo.com da lepo diskutujemo u korist svih nas

kad se raspitate za ovaj zadatak kod strucnih ljudi koji su dugooo godina na mestu sefa knjigovodstva i kad procitate dovoljno jos dobro dobro ukljucite glavu shvatite da je konsol BU ipak prihod od povoljne kupovine..i da je kao sto je napisala Maki 26..ko deli moje misljenje nek mi se javi na tzivanovic@yahoo.com da lepo diskutujemo u korist svih nas

ja sam pustila mail Radi , madam se da ce ogovoriti,mozes li da mi odgovoris na moje predhodno pitanje??
Bas je nastala zbrka oko ovog zzdatka:dash:

Izvinjavam se za unetu pometnju na forumu, nije mi bila namera. Ovo je dovoljan znak da se ne ukljucujem u diskusije koje sam prevazisla i od kojih nemam koristi, a sve u cilju da buducim kolegama rastumacim nedoumice. Koleginica je u pravu, ipak treba da se raspitate kod strucnih ljudi koji se nalaze na mestu sefa knjigovodstva, mi direktori finansija nismo kompetentni. Zao mi je sto sam dozvolila da dobijem prozivanje od ljudi koji jos uvek uce da bi se nasli na razini na kojoj se ja nalazim. Pozdrav i svako dobro.

Izvinjavam se za unetu pometnju na forumu, nije mi bila namera. Ovo je dovoljan znak da se ne ukljucujem u diskusije koje sam prevazisla i od kojih nemam koristi, a sve u cilju da buducim kolegama rastumacim nedoumice. Koleginica je u pravu, ipak treba da se raspitate kod strucnih ljudi koji se nalaze na mestu sefa knjigovodstva, mi direktori finansija nismo kompetentni. Zao mi je sto sam dozvolila da dobijem prozivanje od ljudi koji jos uvek uce da bi se nasli na razini na kojoj se ja nalazim. Pozdrav i svako dobro.

ja nisam isticala na kojoj sam poziciji..a zar je to uopste bitno...valjda je cilj ovog foruma da pomognemo jedni drugima oko nedoumica a ne da se vredjamo ili prozivamo..izmedju ostalog od ovoliko strana na forumu jedino ova strana je puna bespotrebnog prepucavanja..

- - - - - - - - - -

ja sam pustila mail Radi , madam se da ce ogovoriti,mozes li da mi odgovoris na moje predhodno pitanje??
Bas je nastala zbrka oko ovog zzdatka:dash:

javi nam ako nije problem da znamo svi kako je ispravno

hihihiihi ok
da li ce mi neko odgovoriti na banalno pitanje
ljudi ako je koef ubrzane likvidnosti 1,07 a norma je 0,7 ;1 I 1:1 ka cemu je pomeran fin ravnoteza

evo ja i nemam posao pa vas molim za odgovor:D mislim da je najbolje da se:zag:

pa uopste nije vazno dal imamo il nemamo posao i gde i sta radimo..pred ispitom smo svi isti..zar ne...bitno je da tacno uradimo i polozimo..

malo se zbunih zato sto su komentari za racija i finansijske ravnoteze podvojeni..sad vise neznam sta znam :hahaha:

likv sredst su jednaka novac + kratkorocna potrazivanja a kratkor. obaveze obuhvataju sve kratk,obaveze
dugor vezana sred su osn.sred i dugor.plasmani a dugorocni izvori finansiranja su sopstveni izvori kapitala tj trajni kapit i dugorocne obaveze

Poslednja izmena:

Back