Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A sto se tice zadataka za uspit 2.1 iz amortizacije jun 2012 nije naveden podatak za naknadno ulaganje i jun 2011 nije navedena nabavna vrednost, pa kako to da se resi i jos polozi ispit

Ja mislim da naknadno ulaganje ne uzimamo u obracun amortizacije, nego je tu samo da nas zbuni. A jun 2011, mislim da se nabavna vrednost odnosi na prethodni zadatak, da iz njega citamo nabavnu vrednost.
Jos neko? :think:

mislim da je u tom zadatku ispravka vrednosti stavljena da nas zbuni naime amortizacija se kod linearnog metoda uvek racuna na nabavnu vrednost koja je umanjena za rezidualnu ukoliko je ova navedena. na osnovu godina procenjenog veka trajanja osnovnog sredstva ti dobijes amortizacionu stopu u nasem slucaju100/50=2% i svake godine amortizaciju racunamo mnozenjem nabavne vrednosti sa amortizacionom stopom koja se ne menja. Ja mislim da je tako a mozda i gresim.:think:

E sad sam tek zbunjena :dash: Cinio se tako jednostavnim zadatkom, pa sad ispada komplikovan.

Poslala sam ti na mejl.
Prvo se sve računa normalno.
Onda se koriguje dobit za akcionare. Dodaje se rashod kamate (kamata priznata za period koje se odnose na umanjujuće potencijalne obične akcije)
Smanjuje se za porez na kamte (uvećanje poreza koje se odnosi na dobitak uzrokovan neplaćanjem rashoda kamate)
Koriguje se broj akcija. Prvo se računa broj običnih akcija koje proističu iz konverzije, pa se to doda na prosečan broj akcija.
Zadnje je da podeliš dobit sa korigovanim brojem akcija

Jedino sto u ovom zadatku nemamo podatke za rashod kamate, a samim tom ni porez na kamatu, odnosno nema korigovanja neto dobiti za izracunavanje razredjene akcije. Da li sam u pravu?

Jedino sto u ovom zadatku nemamo podatke za rashod kamate, a samim tom ni porez na kamatu, odnosno nema korigovanja neto dobiti za izracunavanje razredjene akcije. Da li sam u pravu?

Verovatno. Ne znam koji zadatak radiš

- - - - - - - - - -

14. Akcijski capital preduzeca “Sava” cini 2.000 obicnih akcija, cija je nabana vrednost 1.500.dinara po akciji. Posle emisije (koja je vrsena 1.februara tekuce godine), akcije su prodate uz premiju od 10%, odnosno po ceni od 1.650 dinara. Trzisna cena akcija na 31.decembar tekuce godine je 1.800 dinara po akciji. Na bazi datih podataka , odgovotiti na pitanja:

a) Koju vrednost ce imati akcijski capital u bilansu stanja sastavljenom na dan 31.12. tekuce godine?
(5.poena)
b) Da li I na koji nacin promena cena akcija preduzeca “Sava” utice na njegove sopstvene finansijske izvestaje?
(5.poena)

Ja ovo ne znam. Molim pomoć

Verovatno. Ne znam koji zadatak radiš

- - - - - - - - - -

14. Akcijski capital preduzeca “Sava” cini 2.000 obicnih akcija, cija je nabana vrednost 1.500.dinara po akciji. Posle emisije (koja je vrsena 1.februara tekuce godine), akcije su prodate uz premiju od 10%, odnosno po ceni od 1.650 dinara. Trzisna cena akcija na 31.decembar tekuce godine je 1.800 dinara po akciji. Na bazi datih podataka , odgovotiti na pitanja:

a) Koju vrednost ce imati akcijski capital u bilansu stanja sastavljenom na dan 31.12. tekuce godine?
(5.poena)
b) Da li I na koji nacin promena cena akcija preduzeca “Sava” utice na njegove sopstvene finansijske izvestaje?
(5.poena)

Ja ovo ne znam. Molim pomoć

Rado bih ti pomogla medjutim prepiska zadatka ti je nemusta. Prvo, akcije nemaju nabavnu vrednost nego NOMINALNU i trzisnu, a razlika izmedju njih je emisiona premija, ili tzv. azio. U poslovnim knjigama se uvek evidentira akcijski kapital po njegovoj nominalnoj vrednosti (konto 300 ili 301 u zavisnosti da li se radi o obicnim ili preferencijalnim akcijama) i emisiona premija - azio (konto 310) - sto u zbiru daje akcije iskazane po njihovoj trzisnoj tj. otkupnoj vrednosti. (tako se radi pitanje pod a)).
Dakle, odgovor pod a)
2.000 obicnih akcija x 1.500 nominalna vrednost = 3.000.000 - evidentira se na racunu Akcijski kapital - obicne akcije
2.000 obicnih akcija x 150 emisiona premija - azio (1.650-1.500) = 300.000 - evidentira se na racunu Emisiona premija
provera: 2.000 obicnih akcija x 1.650 trzisna vrednosti = 3.300.000
(ovo je prikaz kapitala u poslovnim knjigama preduzeca Sava)
*trzisna vrednost na dan 31.12, od 1.800 je tu samo da zbuni, jer se u tom periodu nije radila realizacija na trzistu kapitala, totalno irelevantan podatak.
a pod b) Promena cena akcija preduzeca "Sava" utice na njegove fin.izvestaje i to zato sto je doslo do porasta cene akcija preduzeca na trzistu kapitala, sto ce reci da je preduzece postalo atraktivno sa aspekta daljeg ulaganja investitora a to se javlja kao rezultat odlicnog poslovanja preduzeca u tekucoj godini.... Tu bi moglo jos da se izvlace kosekvence, ali eto, dala sam osnovno polaziste i smatram da je i ovo dovoljno.

Poslednja izmena:
Rado bih ti pomogla medjutim prepiska zadatka ti je nemusta. Prvo, akcije nemaju nabavnu vrednost nego NOMINALNU i trzisnu, a razlika izmedju njih je emisiona premija, ili tzv. azio. U poslovnim knjigama se uvek evidentira akcijski kapital po njegovoj nominalnoj vrednosti (konto 300 ili 301 u zavisnosti da li se radi o obicnim ili preferencijalnim akcijama) i emisiona premija - azio (konto 310) - sto u zbiru daje akcije iskazane po njihovoj trzisnoj tj. otkupnoj vrednosti. (tako se radi pitanje pod a)). Drugo, 1. februara, koliko je emitovano i prodato akcija (ovde uopste ne vidim na koliki paket akcija se odnosi emisija i otkup)???. Iz ovog razloga ne mogu da ti odgovorim na pitanje pod a), a pod b) Promena cena akcija preduzeca "Sava" utice na njegove fin.izvestaje i to zato sto je doslo do porasta cene akcija preduzeca na trzistu kapitala, sto ce reci da je preduzece postalo atraktivno sa aspekta daljeg ulaganja investitora a to se javlja kao rezultat odlicnog poslovanja preduzeca u tekucoj godini.... Tu bi moglo jos da se izvlace kosekvence, ali eto, dala sam osnovno polaziste i smatram da je i ovo dovoljno.

Hvala. Mada ne razumem kako utiče na fin. izv. Ja mislim da se tržišna cena ne knjiži, zar ne?

- - - - - - - - - -

Napisi svoj mail, pa cu ti proslediti sva resenja zadataka koje imam! Poz

mjelena2011979@yahoo.com

Pomoc za 2.1
Izracunati amortizaciju za proizvodni pogon za 2010. god, uz pretpostavku da je njegov procenjeni korisni vek trajanja 10 god., usvojen linearni metod obracuna amortizacije, procenjena rezidualna vrednost pogona 100.000 dinara i procenjeni troskovi demontaze pogona po isteku njegovog korisnog veka trajanja 50.000. dinara?
Zna li neko?

Da kada se kupuju ili prodaju akcije. Misliš da se svakog 31. 12. u knjigama svodi vrednost akcija koje su emitovane? Mi tako ne radimo. Emisonu premiju imamo kada kupujemo ili prodajemo naše akcije. Ostale akcije su knjižene po nominalnoj vrednosti. To što drugi trguju sa njima nama samo menja 3 na kraju godine u smislu vlasnika.

Ne znam koji ste to VI i koji smo to MI??? Objasnila sam ti detaljno rad zadatka pod A ali ne znam u cemu je problem pa ne mozes da shvatis. Naravno da se evidetira azio i on utice na bilans i bilansne promene od februara. Pozdrav

15. Preduzece “Alfa”A.D. je kupilo sve akcije preduzeca “Beta “ A.D. za iznos od 50,000.000€. Vrednost akcijskog kapitala u knjigovodstvenoj evidenciji preduzeca “Beta” A.D. IZNOSI 45,000.000€.
Preduzece “Alfa” A.D je zbog poboljsanja tekuce likvidnosti preduzeca “Beta”A.D doznacilo preduzecu “Beta “A.D. sredstva u vidu kratkorocne ,beskamatne pozajmice u iznosu os 1,500.000€. Ugovorom o pozajmici definisan je rok vracanja pozajmljenih sredstava do 15 jula naredne godine. Evidencija pozajmice je u preduzecu “Alfa” A.D. izvrsena na racun 230- Potrazivanja za kratkorocne kredite I plasmane –maticna I zavisna pravna lica u iznosu od 1,500.000€.
Drugih poslovnih transakcija izmedju preduzeca “Alfa “ A.D. i preduzec a “Beta” A.D. u tekucoj godini nije bilo.
Preduzece “Alfa”A.D je u tekucoj godini kupilo akcije preduzeca “Gama”A.D. za iznos od 1,525.000 cime je steklo 22% kapitala, odnosno glasckih prava u preduzecu “Gama”A.D.
U tekucoj godini preduzece “Alfa” A.D. je sa preduzecem “Delta” izvrsilo ulaganje u novoosnovano preduzece “Omega” D.O.O. pri cemu su ulagaci izvrsili identicne iznose ulaganja. Ugovorom je definisano da poslovanjem novoosnovanog preduzeca upravljaju oba osnivaca ravnopravno I da ostvareni dobit dele na isti nacin.
Na osnovu navedenih podataka:
a) Saciniti radne papire za konsolidovanje kapitala u konsolidovanom bilansu koji sastavlja preduzece “Alfa” A.D. u koji ukljucuje svoj pojedinacni fin.izvestaj i pojedinacni izvestaj preduzeca “Beta”A.D. i odgovorite da li se u vezi sa ovim pozicijama unosi u konsolidovani bilans podatak, ako se unosi i koji je to iznos .
b) Saciniti radne papire za konsolidovanje potrazivanja i obaveza izmedju preduzeca “Alfa “ A.D. i preduzeca “Beta” A.D. I odgovorite da li se u vezi sa ovim pozicijama unosi u konsolidovani bilans podatak : ako se unosi koji je to iznos?
v) Odgovoriti na pitanja : Kakav je odnos izmedju preduzeca “Alfa “ i preduzeca “Gama” I koji MRS definise racunovodstveni tretman ulaganja preduzeca “Alfa “ u preduzece “Gama”.
g) Odgovorite na pitanja :Sta “Omega “D.O.O . predstavlja za preduzece “Alfa” A.D. i preduzece “Delta” A.D. Koji racunovodstveni standard se koristi za evidenciju navedenih ulaganja I na koji nacin se knjigovodstveno obuhvata ulaganje preduzeca “Alfa” i preduzeca “Delta” u preduzecu “Omega”D.O.O.

Ima li iko rešenje za ovo?

15. Preduzece “Alfa”A.D. je kupilo sve akcije preduzeca “Beta “ A.D. za iznos od 50,000.000€. Vrednost akcijskog kapitala u knjigovodstvenoj evidenciji preduzeca “Beta” A.D. IZNOSI 45,000.000€.
Preduzece “Alfa” A.D je zbog poboljsanja tekuce likvidnosti preduzeca “Beta”A.D doznacilo preduzecu “Beta “A.D. sredstva u vidu kratkorocne ,beskamatne pozajmice u iznosu os 1,500.000€. Ugovorom o pozajmici definisan je rok vracanja pozajmljenih sredstava do 15 jula naredne godine. Evidencija pozajmice je u preduzecu “Alfa” A.D. izvrsena na racun 230- Potrazivanja za kratkorocne kredite I plasmane –maticna I zavisna pravna lica u iznosu od 1,500.000€.
Drugih poslovnih transakcija izmedju preduzeca “Alfa “ A.D. i preduzec a “Beta” A.D. u tekucoj godini nije bilo.
Preduzece “Alfa”A.D je u tekucoj godini kupilo akcije preduzeca “Gama”A.D. za iznos od 1,525.000 cime je steklo 22% kapitala, odnosno glasckih prava u preduzecu “Gama”A.D.
U tekucoj godini preduzece “Alfa” A.D. je sa preduzecem “Delta” izvrsilo ulaganje u novoosnovano preduzece “Omega” D.O.O. pri cemu su ulagaci izvrsili identicne iznose ulaganja. Ugovorom je definisano da poslovanjem novoosnovanog preduzeca upravljaju oba osnivaca ravnopravno I da ostvareni dobit dele na isti nacin.
Na osnovu navedenih podataka:
a) Saciniti radne papire za konsolidovanje kapitala u konsolidovanom bilansu koji sastavlja preduzece “Alfa” A.D. u koji ukljucuje svoj pojedinacni fin.izvestaj i pojedinacni izvestaj preduzeca “Beta”A.D. i odgovorite da li se u vezi sa ovim pozicijama unosi u konsolidovani bilans podatak, ako se unosi i koji je to iznos .
b) Saciniti radne papire za konsolidovanje potrazivanja i obaveza izmedju preduzeca “Alfa “ A.D. i preduzeca “Beta” A.D. I odgovorite da li se u vezi sa ovim pozicijama unosi u konsolidovani bilans podatak : ako se unosi koji je to iznos?
v) Odgovoriti na pitanja : Kakav je odnos izmedju preduzeca “Alfa “ i preduzeca “Gama” I koji MRS definise racunovodstveni tretman ulaganja preduzeca “Alfa “ u preduzece “Gama”.
g) Odgovorite na pitanja :Sta “Omega “D.O.O . predstavlja za preduzece “Alfa” A.D. i preduzece “Delta” A.D. Koji racunovodstveni standard se koristi za evidenciju navedenih ulaganja I na koji nacin se knjigovodstveno obuhvata ulaganje preduzeca “Alfa” i preduzeca “Delta” u preduzecu “Omega”D.O.O.

Ima li iko rešenje za ovo?

a) iznos od 5.000 se unosi na poziciji Goodwill-a u konsolidovanom bilansu stanja. - radne papire napravi sama
b) navedeni iznosi se medjusobno prebijaju pa stoga nema razlike za premos u konsolidovani bilans stanja - i ovde radne papire napravi sama
v) Ulaganje preduzeca Alfa AD u preduzece Gama AD ima karakter ulaganja u pridruzeno pravno lice, MRS 28
g) Ulaganje preduzeca Alfa AD i preduzeca Delta u preduzece Omega DOO ima karakter ulaganja u zajednicko poslovanje, MRS31. - metod: proporcionalna konsolidacija.

a) iznos od 5.000 se unosi na poziciji Goodwill-a u konsolidovanom bilansu stanja. - radne papire napravi sama
b) navedeni iznosi se medjusobno prebijaju pa stoga nema razlike za premos u konsolidovani bilans stanja - i ovde radne papire napravi sama
v) Ulaganje preduzeca Alfa AD u preduzece Gama AD ima karakter ulaganja u pridruzeno pravno lice, MRS 28
g) Ulaganje preduzeca Alfa AD i preduzeca Delta u preduzece Omega DOO ima karakter ulaganja u zajednicko poslovanje, MRS31. - metod: proporcionalna konsolidacija.

Hvala puno

Moze li pomoc oko ovog zadatka iz 2.8.
Pianje je : da li nastaje Goodwill ili prihod od povoljne kupovine?

Posto sam kopirala zadatak, stavke su poredjane jedna ispod druge, a ustvari prvi broj ispod svake pozicije se odnosi na Preduzece Jutro, a drugi broj na preduzece Zora.

4. Bilans stanja preduzeća “Jutro” i “Zora” na dan 31.12.2007. imali su sledeći izgled:

“Jutro” ad
“Zora” ad
Nepokretnosti postrojenja i oprema
104.000
40.000
Zalihe
15.000
18.000
Gotovina
48.000
20.000
Kratkoročna potraživanja
1.000
-
Ukupna aktiva
168.000
78.000
Akcijski kapital
60.000
40.000
Statutarne rezerve
20.000
10.000
Neraspoređena dobit
36.000
28.000
Revalorizacione rezerve
52.000
-
Ukupna pasiva
168.000
78.000

Na dan 31.12.2007. preduzeće “Jutro” kupilo je sve akcije preduzeća “Zora” za iznos od 45.000 hiljada dinara, što je istog dana plaćeno gotovinom. Fer vrednost imovine preduzćea “Zora” jednaka je knjigovodstvenoj vrednosti te imovine.

a) sačiniti konsolidovani bilans stanja na dan 31.12.2007.

Da, da..:D..Sve je to ok, ali ima vise podataka...I ja sam pogresila...Nabavna vrednost je - fakturna + otklanjanje sa terena sto znaci da to otklanjanje ili ciscnje vec sadrzanou nabavnoj vrednost. Amortizacija tj. ispravka vrednosti ne ulazi u amortizaciju, ali se terasa racuna kao povecanje osnovnog sredstva t. nabavne vrednosti....Sada samo ako bi nam neko rekao, pored nabavne, rezid.vrednosti i ovih 50 godina ili 2% godisnje amortizacije sta da radimo sa drugom polovinom godine kada je terasa sazidana tj. kolika je stopa od tog trenutka :manikir:

Moze li pomoc oko ovog zadatka iz 2.8.
Pianje je : da li nastaje Goodwill ili prihod od povoljne kupovine?

Posto sam kopirala zadatak, stavke su poredjane jedna ispod druge, a ustvari prvi broj ispod svake pozicije se odnosi na Preduzece Jutro, a drugi broj na preduzece Zora.

4. Bilans stanja preduzeća “Jutro” i “Zora” na dan 31.12.2007. imali su sledeći izgled:

“Jutro” ad
“Zora” ad
Nepokretnosti postrojenja i oprema
104.000
40.000
Zalihe
15.000
18.000
Gotovina
48.000
20.000
Kratkoročna potraživanja
1.000
-
Ukupna aktiva
168.000
78.000
Akcijski kapital
60.000
40.000
Statutarne rezerve
20.000
10.000
Neraspoređena dobit
36.000
28.000
Revalorizacione rezerve
52.000
-
Ukupna pasiva
168.000
78.000

Na dan 31.12.2007. preduzeće “Jutro” kupilo je sve akcije preduzeća “Zora” za iznos od 45.000 hiljada dinara, što je istog dana plaćeno gotovinom. Fer vrednost imovine preduzćea “Zora” jednaka je knjigovodstvenoj vrednosti te imovine.

a) sačiniti konsolidovani bilans stanja na dan 31.12.2007.

Jutro kupilo akcije Zore za 45 (45.000 hiljada) tokom godine

Jutro Zora Kons.fin.izv.31.12.
01.01.xx

00 104 40 144
Goodwill 5
10 15 18 33
24 48 20 23 (48 – 45 = 3 + 20 = 23)
K.pot. 1 - 1

Ak.kap. 60 40 60

Statutarne rezerve 20 10 30
Nerasporedjena
dobit 36 28 64
Reval.rezerve 52 - 52

Ako namerava da ga proda za manje od 12 meseci ne radi se konsolidovanje.

Back