Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim kolege koje spremaju 2.8. I koji su bili na pripremnoj nastavi da se ukljuce u resavanje jednog zadatka.
Naime, rec je o zadatku sa ponderisanim prosecnim brojem akcija i situacijom kada preduzece izdaje odredjeni broj konvertibilnih obveznica. Pre toga u zadatku se trazi izracunavanje ponderisanog prosecnog broja akcija i zarade po akciji, a potom se kaze da to preduzece je u toku prethodne i tekuce godine izdalo 1500 konvertibilnih akcija, koje kad se prebace u obicne dobijemo 450 obicnih.
Moje pitanje glasi: da li na poceku tekuce godine treba dodati taj broj od 450 akcija ukupnom broju obicnih akcija na pocetku godine i onda raditi ponderisanje ili dodati ponderisanom prosecnom broju akcija na kraju godine cifru od 450?

takve zad ,a ni slicne nismo radili, naime kao:( sto sam vec pisala na pripremnoj nastavi smo radili samo teoriju uz par malih primera koji su osnovni i nemaju veze sa tim...rado bih pomogla kao i do sada kada nesto znam....ali....

- - - - - - - - - -

Molim kolege za testove 2.8 na makica_82@yahoo.com
hvala puno unapred

- - - - - - - - - -

hvala puno unapred

Mala pomoć oko ispita 2.1.

Nabavna vrednost 30.000.000
Ispravka vrednosti 850.000
Vek trajanja 50 godina
Rezidualna vrednost 500.00
Troškovi po isteku veka trajanja 300.000
A 30.06. izvrsena je dogradnja terase ulaganjem od 3.000.000.

Troškove po isteku veka trajanja, ne racunamo, a u godisnji obracun amortizacije ide 3.000.000 + 850.000 - 500.000/50 ?
Samo na kraju obracunamo od 01.07.
Molim kolege da mi pomognu ako gresim.

takve zad ,a ni slicne nismo radili, naime kao:( sto sam vec pisala na pripremnoj nastavi smo radili samo teoriju uz par malih primera koji su osnovni i nemaju veze sa tim...rado bih pomogla kao i do sada kada nesto znam....ali....

- - - - - - - - - -

hvala puno unapred

- - - - - - - - - -

hvala puno unapred

BIO JE TAKAV ZADATAK U MISLIM JUNU 2011

- - - - - - - - - -

hvala puno unapred

- - - - - - - - - -

hvala puno unapred

hvala na materjaluuuu

ja bih rekla da to radimo na kraju ,samo ne znam kako si dobila broj obicnih akcija?

hvala na materjaluuuu

ja bih rekla da to radimo na kraju ,samo ne znam kako si dobila broj obicnih akcija?
NA SVAKIH 10 KONVERTIBILNIH OBVEZNICA DOLAZE 3 AKCIJE 1500/10*3 JE 450

- - - - - - - - - -

hvala na materjaluuuu

NA SVAKIH 10 KONVERTIBILNIH OBVEZNICA DOLAZE 3 AKCIJE 1500/10*3 JE 450

U JUNSKOM ISPITU IZ 2009 U ZADATKU BROJ 15 POD E ONAJ KO JE RESAVAO NIJE DOBRO URADIO KOSMOS I HEMPRO NIKAKO NEMOGU BITI PRIDRUZENI ENTITET PO MRS 28 VEC MRS 24 OSTALA POVEZANA LICA

- - - - - - - - - -

hvala to sam i ja pitala pre mesec dana ali nisam dobila odgovor ...mislis zato sto postoje dva nacina na koji je uradjen ovaj zadatak???

JEDNO JE SIGURNO DA JE PRIHOD IZ POVOLJNE KUPOVINE..AL NISAM SIGURNA DAL SAM DOBRO URADILA..PA ZAPITKUJEM OVDE

U JUNSKOM ISPITU IZ 2009 U ZADATKU BROJ 15 POD E ONAJ KO JE RESAVAO NIJE DOBRO URADIO KOSMOS I HEMPRO NIKAKO NEMOGU BITI PRIDRUZENI ENTITET PO MRS 28 VEC MRS 24 OSTALA POVEZANA LICA

- - - - - - - - - -

JEDNO JE SIGURNO DA JE PRIHOD IZ POVOLJNE KUPOVINE..AL NISAM SIGURNA DAL SAM DOBRO URADILA..PA ZAPITKUJEM OVDE

:dash: cekaj ja bih rekla da je goodwill, jer je placeno 45000 ,a njegova vrednost u bilansu je 40000??? Zar ne?/ Zasto mislis da je prihod od povoljne kupovine???

Molim kolege koje spremaju 2.8. I koji su bili na pripremnoj nastavi da se ukljuce u resavanje jednog zadatka.
Naime, rec je o zadatku sa ponderisanim prosecnim brojem akcija i situacijom kada preduzece izdaje odredjeni broj konvertibilnih obveznica. Pre toga u zadatku se trazi izracunavanje ponderisanog prosecnog broja akcija i zarade po akciji, a potom se kaze da to preduzece je u toku prethodne i tekuce godine izdalo 1500 konvertibilnih akcija, koje kad se prebace u obicne dobijemo 450 obicnih.
Moje pitanje glasi: da li na poceku tekuce godine treba dodati taj broj od 450 akcija ukupnom broju obicnih akcija na pocetku godine i onda raditi ponderisanje ili dodati ponderisanom prosecnom broju akcija na kraju godine cifru od 450?

Ja mislim da se računa razvodnjena zarada po akciji

Nabana vrednost + troskovi uklanjanja sa terena - rezid.vrednost/ 50/2

Nabavna vrednost + troskovi uklanja.+ terasa - rezid.vrednost/49.5/2

Ako neko moze da pomogne jos :)

mislim da je u tom zadatku ispravka vrednosti stavljena da nas zbuni naime amortizacija se kod linearnog metoda uvek racuna na nabavnu vrednost koja je umanjena za rezidualnu ukoliko je ova navedena. na osnovu godina procenjenog veka trajanja osnovnog sredstva ti dobijes amortizacionu stopu u nasem slucaju100/50=2% i svake godine amortizaciju racunamo mnozenjem nabavne vrednosti sa amortizacionom stopom koja se ne menja. Ja mislim da je tako a mozda i gresim.:think:

sta to znaci i kako se racuna???

Poslala sam ti na mejl.
Prvo se sve računa normalno.
Onda se koriguje dobit za akcionare. Dodaje se rashod kamate (kamata priznata za period koje se odnose na umanjujuće potencijalne obične akcije)
Smanjuje se za porez na kamte (uvećanje poreza koje se odnosi na dobitak uzrokovan neplaćanjem rashoda kamate)
Koriguje se broj akcija. Prvo se računa broj običnih akcija koje proističu iz konverzije, pa se to doda na prosečan broj akcija.
Zadnje je da podeliš dobit sa korigovanim brojem akcija

Back