Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pocela sam da radim zadatke za 2.6 i imam jedno pitanje:

negde sam procitala da oni u zadatku daju neoporezive iznose (sto nisam primetila u ovim zadacima koje ja imam). Da li je to tako, a ako nije koji iznos se koristi, konkretno kod obracuna doprinosa? Pronasla sam da je novi neoporezivi iznos na zarade 8.776. Da li koristimo taj ili neki drugi iznos? Takodje kod koriscenja sopstvenog auta u sluzbene svrhe taj iznos je po novom 6.082.
:think:
Hvala

Poslednja izmena:
Pocela sam da radim zadatke za 2.6 i imama jedno pitanje:

negde sam procitala da oni u zadatku daju neoporezive iznose. Da li je to tako, a ako nije koji iznos se koristi, konkretno kod obracuna doprinosa? Pronasla sam da je novi neoporezivi iznos na zarade 8.776. Da li koristimo taj ili neki drugi iznos?
:think:
Hvala

Na ispitu ti daju vrednost neoporezivog iznosa, ali mozda je bolje da zadatke, one iz skripti vezbas sa iznosima koji su tu bili navedeni cisto da budes sigurna da ti je postupak tacan dobivsi rezultak iz skripti.

Jos jedno pitanje iz 2.6
Da li se u zadacima da podatak o stopi normiranih troskova (u skriptama se koristi stopa od 20%) i vidim da se ovde u skriptama kod umanjenja poreza koristi stopa od 40%. da li je i ta stopa data na testu ili je to neka opste vazeca stopa?:think::dontunderstand:

Nisam sigurna, mislim da se te stope ne daju na ispitu, već moraš da znaš kako se izračunava porez za svaki konkretan slučaj.( ugovor o delu, otpremnina preko neoporezivog iznosa...).

Kolege, ja imam jos pitanja iz 2.6
Pogubila sam se totalno sa ovim silnim stopama. U savetniku stoji da se kod penzionera (ugovori o privr. i povr. poslovima) kao osnovica za obracun koristi bruto-normirani troskovi. U skripti koju imam koristi se samo bruto iznos. Sta je tu sta ?:think:

Inace hvala kolegama koji mi odgovaraju na ova silna pitanja. :):heart:

Kolege, ja imam jos pitanja iz 2.6
Pogubila sam se totalno sa ovim silnim stopama. U savetniku stoji da se kod penzionera (ugovori o privr. i povr. poslovima) kao osnovica za obracun koristi bruto-normirani troskovi. U skripti koju imam koristi se samo bruto iznos. Sta je tu sta ?:think:

Inace hvala kolegama koji mi odgovaraju na ova silna pitanja. :):heart:

Ili se normirani troskovi umanjuju kod penzionera ali kod ugovoru o delu, ili.....:think:

Poštovane kolege i koleginice,

Imam problem oko rešavanja ovog ispitnog pitanja za ispit 2.2 FINANSIJSKE INFORMACIJE ZA MENADŽMENT

Preduzeće Alfa proizvodi tri komponente P,Q i R koje se koriste u proizvodnji gotovog proizvoda. Proizvodnja trenutno ne zadovoljava potrebe za ovim komponentama, pa se razmatra mogućnost njihovog pribavljanja od strane kooperanta. Dati su sledeći podaci:

...................................................komponenta P........komponenta Q.....Komponenta R
Varijabilni troškovi po jedinici.................6...........................9.......................11
Nabavna cena......................................9..........................13.......................16
Časovi direktnog rada po jedinici............2...........................1.........................3
Mašinski časovi po jedinici....................3...........................2.........................6
Tražnja za komponentama..................800.......................1000....................1100

Broj mašinskih časova je ograničen na 11.000, a broj časova direktnog rada na 4.000

a) Utvrditi ograničavajući resurs preduzeća i izračunati njegov nedostajući kapacitet za podmirenje tražnje za komponentama?

b)Napraviti optimalni plan kupovine i proizvodnje komponenti koji će MINIMIZIRATI troškove preduzeća?

REŠENJE ZA POD A) MISLIM DA JE SLEDEĆE

komponenta..............................P.........................Q........................R..................ukupno
Mašinski časovi.................800x3=2.400........1000x2=2.000........1100x6=6.600......11.000
Časovi direktnog rada.........800x2=1.600........1000x1=1.000........1100x3=3.300........5.900

NEDOSTAJUĆI KAPACITET PREDSTAVLJAJU ČASOVI DIREKTNOG RADA POŠTO JE NEOPHODNO 5.900 i OGRANIČENO JE NA 4.000

Zamolio bih nekog ko zna kako se rešava ovaj zadatak da mi objasni kako da rešim pitanje pod B)

Poslednja izmena:
Da li neko od kolega polaze u ovom roku 2.6, i da li je dovoljno da se nauci ono sto je postavljeno na mediafire?

spremam ja 2.6 i ja trenutno radim samo ono sto sam skinula sa mediafire. moras samo obratiti paznju na nove stope koje vaze od ove godine a tu u nekim skriptama nisu uzete u obzir.
ako hoces da razmenimo misljenja javi se na biljana.stojadinovic3@gmail.com.

Preduzece Gama posluje sa iskoriscenjem kapaciteta od 60% i razmatra odluku o rpivremenom zatvaranju fabrike na priod od godinu dana, nakon cega se ocekuje da ce porasti traznja za proizvodima. Dostupni su sledeci podaci:
prihodi od prodaje za iskoriscenost kapaciteta 60%.......250.000
VT prodatih proizvoda za iskoriscenost kapaciteta 60%......150.000
FT.........140.000
FT koji ce ostati nakon eventualnog zatvaranja fabrike iznose 20.000, a troskovi zatvaranja fabrike iznose.....4.000
a) pripremiti izvestaj u kome ce se menadzmentu uukazati da li treba zatvoriti fabricki pogon ili nastaviti sa radom, pri cemu treba zanemariti netroskovne faktore.
b) izracunati koji stepen iskoriscenosti kapaciteta je neophodan da bi preduzece izjednacilo FT i kontribucionu dobit.

Kolege da li neko zna resenje:worth:

Back