Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na 2.6 bude i obračun zarade sa maksimalnim doprinosima, obračun putnih troškova... Bitni su OPJ obrasci (u bar trećini zadataka to je deo pitanja, znači ug. o delu, obračunaj poreze i doprinose i koje prijave se šalju a pita i kod zarade i putnih). Bude avansni račun kod PDV-a (u jednom mesecu plaćanje a u sledećem konačna faktura pa koliko je PDV, osnovica...) Nauči kod dobiti/gubitka za oporezivanje šta se priznaje kao prihod/rashod (npr. tr. marketinga u kom procentu itd.) Obračun otpremnina, koja prijava, neoporezivi iznos... Dosta podataka daju kada je u pitanju računanje. Ne znam koliko si to radila, praksa puno znači. Ja sam učila PDV i isplate fizičkim licima. Može se proći sa tim (na granici). Bude i akciza

kolege moze li pomoc za 2.6.
pri obracunu zarada u zad su dati bruto iznos,najniza osnovica i najvisa osnovica, koju uzimam prilikom racunanja doperinosa na teret zaposlenog???
Hvala i molim za pomoc..:worth::worth:
I jos jedno pitanje koaja je stopa za komjutersku opremu?(postoji primer)

Zavisi koliki je bruto iznos, ako je izmedju najvise i najnize osnovice onda uzimas bruto iznos od plate za obracun doprinosa, ako je nizi od najnize osnovice onda se doprinosi racunaju u odnosu na najnizu osnovicu ili pak ako je bruto iznos veci od najvise osnovice onda doprinose racunas na najvisu osnovicu.

Ostavi email adresu ili omoguci da ti posajem privatnu poruku.

Pozz

Zamolio bih koleginicu BB pn, takodje i ostele kolege za pomoc oko polaganja ispita za ovlascenog racunovodju (el.literature, knjige, saveti oko polaganja ispita, skripte itd..).
Dosta sam stvari nasao na: http://www.*************/srrs#yraw5e05tvq4g.
Ako je jos neko voljan za neki savet i slicno moze da posalje na u.nebojsa@yahoo.com.
Hvala na razumevanju

Kolege meni 2.7. nikako ne ide , nadam se samo da cu bar nesto skapirati na pripremnoj. Da li na ispitu daju iste zadatke samo sa izmenjenim iznosima ili ne?

Ako ides na pripremnu nastavu, ja bih te zamolila u svoje ime i u ime drugih kolega i koleginica da nam preneses iskustvo jer koliko sam cula na pripremnoj bas kazu koji ce primeri odnosno zadaci biti i samo posle izmene brojeve....

Molim Vas drage kolege, da li neko moze da mi odgovori na pitanje iz predmeta 1.9 Planiranje, kontrola i menadzment performans, pitanje glasi ovako: Objasnite odnos i medjusobnu povezanost stila menadzmenta i budzetske kontrole. Ja ne mogu da nadjem odgovor u knjizi, cak ni citajuci str. 40 na koju se odnosi to pitanje.Unapred hvala

Da li neko zna da mi odgovori na pitanje iz 1.9? Glasi ovako:
1. Saldo dobavljaca na pocetku godine iznosi 500.000
2. Preduzece planira sledecu dinamiku placanja obaveza prema dobavljacima>
a) 70% obaveza nastalih u toku polugodista isplati se u toku istog polugodista uz 2% kasa skonta
b) 20% obaveza nastalih u jednom polugodistu isplati se u toku istog polugodista bez kasa skonta
v) obaveze prenete iz prethodnog polugodista isplacuju se u potpunosti u tekucem polugodistu
3. Nove obaveze u prvom polugodistu planirane su u iznosu od 1.200.000 din. a u drugom polugodistu u iznosu od 1.800.000
Saciniti plan placanja obaveza prema dobavljacima po polugodistima i za celu godinu
Hvala

Back