Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drage kolege i koleginice,
veoma sam neprijatno iznanadjena zahtevima pojedinaca koji mi stizu na mail. Naime, ukoliko sam postavljala ovde linkove materijala, to je zato sto sam imala zelju i volju da podelim sa vama ono sto pretpostavljam da ce vam koristiti. Ali da mi stizu poruke imperativnog karaktera tipa "Ej, da mi nabavis testove za taj i taj ispit", to ne mogu da shvatim. Da se razumemo, ja nisam neko ko je infiltriran u doticnoj organizaciji i da imam na raspolaganju sve sto je mojim kolegama potrebno. Dakle, ono sto mi dopadne saka: ja to i delim sa svima vama.
Ono sto me je posebno zapanjilo je mail koji sam juce primila sa veoma neobicnim zahtevom. Dajem vam na uvid deo sadrzine: "nemam reseno nista,ni zaokruzivanje,ni tekstualna pitanja ni zadatke.. bilo sta ako imas dobro ce mi doci. polazem dosta ispita i nemogu sve stici a gubljenje mi je vremena trazenje odgovora.." Mozda ja gresim, ali sam misljenja da ako je nekome "gubljenje vremena" trazenje odgovora iz knjige, takvom ne treba ni pomoci. Ja razumem da mi je bio upucen zahtev vezan za zadatke, za pisanje izvestaja finansijskog analiticara ili revizora, to je ono cega nema u knjizi za svaki pojedinacni slucaj - i tu bih izasla u susret (ponovo, smatram velikodusno od mene jer sam te ispite dala), ali traziti i odgovore na opciona i opisna pitanja kojih ima u knjizi zato sto vi to smatrate gubitkom vremena - ja sam zbilja zapanjena.
Mozda je ovo los nacin da izreklamiram profile svojih kolega, ovako javno, ali ja zaista pojedinacno ne umem da odgovorim na ovakve drske i krajnje bezobrazne zahteve. Ispada da je malo ono sto sam podelila sa vama, nego jos i da radim testove (odgovaram na pitanja na zaokruzivanje i pisem odgovore na opisna pitanja), gde vi sami imate mogucnost da procitate knjigu, upoznate se koliko-toliko sa materijom, i nadjete odgovore. Ah, da, to je za pojedine GUBITAK VREMENA.
Ovo sam uradila ovako javno, kako bih skrenula paznju da mi se ovakvi zahtevi vise ne upucuju, jer me prilicno razbesne.
Smatram da je sustina ovih ispita i procitati koji red materije. Svako dobro. Pozdrav.
P.S. Ovde nije moja namera da bilo kog pojedinacno uvredim (zato je i pisano anonimno i uopsteno), vec da dam jedan kolektivan odgovor na sve majlove koji mi stizu sa ovakvim zahtevima. Oni koji se prepoznaju, a prepoznace se, da znaju. Jer kako oni postuju svoje vreme, umem i ja da cenim svoje. Ukoliko je upoznavanje materije "gubitak vremena" za njih, ne znam kako to ne bi bio gubitak za mene, koja sam prevazisla te ispite.

Poslednja izmena:
Kolege,
pitanje za sve vas koji spremate 2.6. Kod obracuna otpremnina za lice za cijim radom je prestala potreba, u zadatku sa mediafire, ako se ukupna otpremnina dobija kao 1/3 ukupne otpremnine* br.godina radnog staza, u zadatku je ukupna otpremnina 90000, trecina 30000. Zasto ukupnu otpremninu racunaju kao 10000* br.god radnog staza, a ne 30000*br.god.rad.staza kolika je u stvari trecina. Da li je to greska u zadatku ili ja ne razumem najbolje. Molim sve one koji su vezbali ovaj zadatak da mi pomognu.
Pozdrav

Nova sam na forumu i u SRRS :) . Zavrsila sam na Singidunumu racunovodstvo i reviziju pa me zanima da li priznaju neke ispite sa privatnih fakulteta? Molim kolege koje imaju ispitna pitanja i skripte za ovlascenog racunovodju da mi posalju na anchibm@yahoo.com
Molim za savet, sta se najlakse i najbrze sprema

Hvala vam :D

Priznaju i sa nekih privatnih samo proverite da li vas fakultet koji ste zavrsili ima potpisan sporazum sa SRRS-om. Ja cak nisam ni imao ideju da bi mi ista priznali i sad kad sam poslao prijavu posle par dana me nazvala zena iz SRRS-a i kaze "mi imamo potpisan sporazum sa vasim fakultetom i priznali smo vam dva ispita". Bas me obradovala kad mi je javila. Tako da savetujem da pozovete svoj fakultet i kontaktirate SRRS i raspitate se, da ne polazete nesto sto ste vec polozili ili jednostavno izvadite uverenje o polozenim ispitima i posaljite u SRRS i oni ce vas obavestiti ako vam nesto budu priznali.

a koje ste zadatke prelazili?

krenuli smo redom i lepo smo presli deo koji se odnosi na budzetiranje (zadatak IV) i odstupanja (od V do IX). meni je to puno znacilo jer taj deo nisam sama prelazila.
onda smo nastavili dalje, ali sa mnogo manje zadrzavanja na pojedinim primerima, odnosno prelazili smo ih sve brze i brze, posto je vremena bilo sve manje i manje. ili je to moj utisak, posto me je napustila koncentracija :)

sve u svemu, vise smo radili deo koji se odnosi na kontrolu, nego na finansijski menadzment (samo zbog vremena). a za ispit je rekao da je fokus upravo drugaciji: od 100 poena, za prolaz se mora osvojiti 51, ali tako da veci deo (!) bude iz fin. menadzmenta (nije precizirao koliki deo). npr. ako se osvoji 50 poena iz kontrolinga i 1 poen iz finansija- ne prolazis. a ako osvojis 50 poena iz finansijskog menadzmenta i 1 poen iz kontrole- prolazis.

krenuli smo redom i lepo smo presli deo koji se odnosi na budzetiranje (zadatak IV) i odstupanja (od V do IX). meni je to puno znacilo jer taj deo nisam sama prelazila.
onda smo nastavili dalje, ali sa mnogo manje zadrzavanja na pojedinim primerima, odnosno prelazili smo ih sve brze i brze, posto je vremena bilo sve manje i manje. ili je to moj utisak, posto me je napustila koncentracija :)

sve u svemu, vise smo radili deo koji se odnosi na kontrolu, nego na finansijski menadzment (samo zbog vremena). a za ispit je rekao da je fokus upravo drugaciji: od 100 poena, za prolaz se mora osvojiti 51, ali tako da veci deo (!) bude iz fin. menadzmenta (nije precizirao koliki deo). npr. ako se osvoji 50 poena iz kontrolinga i 1 poen iz finansija- ne prolazis. a ako osvojis 50 poena iz finansijskog menadzmenta i 1 poen iz kontrole- prolazis.
znaci staviti akcenat na zadatke od 13 poglavlja pa do kraja..?

Back