Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima,

prvi put sam ovde, preleteo sam ove stranice (121), dosta korisnih informacija. Cestitam buducim racunovodjama!

Konkretno, ja sam poceo da radim kao pripravnik u jednom javnom preduzecu na mestu -racunovodja-pripravnik-. Ugovor mi je na 8 meseci, gde pise da po isteku istog, polazem strucni ispit.
Ima li ko ovde da je u slicnoj situaciji, radnom mestu...itd. Ili bar ako imate bilo kakav info kakav je taj strucni ispit. Da li je to, ustvari, ovo o cemu se ovde prica...?

Hvala unapred! :)

Konkretno, ja sam poceo da radim kao pripravnik u jednom javnom preduzecu na mestu -racunovodja-pripravnik-. Ugovor mi je na 8 meseci, gde pise da po isteku istog, polazem strucni ispit.
Ima li ko ovde da je u slicnoj situaciji, radnom mestu...itd. Ili bar ako imate bilo kakav info kakav je taj strucni ispit. Da li je to, ustvari, ovo o cemu se ovde prica...?

To je verovatno neki interni ispit jer ne postoji nikakav zvanični ispit ili zvanje koje moraju da imaju računovođe. Računovodstvo je slobona profesija i time može da se bavi bilo ko. Onaj ko je dobar opstaće, onaj ko nije propašće i tako to funkcioniše. Nekada davno su postojala zvanja za računovođe pa su morali da se polažu ispiti za stručno zvanje ali to je ukinuto pre više od 10 godina. Stručna zvanja za računovođe ne postoje ni u jednoj evropskoj zemlji. U ovoj temi se govori o običnom računovodstvenom kursu koji organizuje SRRS ali takvih kurseva ima i od strane drugih firmi.

To je verovatno neki interni ispit jer ne postoji nikakav zvanični ispit ili zvanje koje moraju da imaju računovođe. Računovodstvo je slobona profesija i time može da se bavi bilo ko. Onaj ko je dobar opstaće, onaj ko nije propašće i tako to funkcioniše. Nekada davno su postojala zvanja za računovođe pa su morali da se polažu ispiti za stručno zvanje ali to je ukinuto pre više od 10 godina. Stručna zvanja za računovođe ne postoje ni u jednoj evropskoj zemlji. U ovoj temi se govori o običnom računovodstvenom kursu koji organizuje SRRS ali takvih kurseva ima i od strane drugih firmi.
Nisam sigurna, ali mislim da se radi o strucnom ispitu koji polazu svi pripravnici u drzavnoj upravi, i mislim da je to nije vezano za zvanje racunovodje.
ДРЖАВНИ СТРУЧНИ ИСПИТ
Законом о државној управи ("Службени гласник РС", бр. 79/05 и 101/07 ), у члану 84. прописано је да послове из делокруга органа државне управе врше државни службеници, као и да државни службеник може да обавља послове државне управе ако је положио државни стручни испит, према закону којим се уређује положај државних службеника.

Према Закону о државним службеницима ("Службени гласник РС", бр.79/05, 81/05-испр., 83/05-испр.,64/07,67/07-испр. и 116/08), државни службеник на пробном раду који је радни однос засновао на неодређено време полаже државни стручни испит до окончања пробног рада, а приправник полаже државни стручни испит до окончања приправничког стажа. Прописани су и изузеци од обавезности полагања државног стручног испита. Испит нису дужни да полажу они државни службеници у судовима, јавним тужилаштвима и Републичком јавном правобранилаштву који су обавезни да полажу правосудни испит, као ни они државни службеници у осталим државним органима који су положили правосудни испит. Прописана је и могућност да се законом предвиди посебан стручни испит који се полаже уместо државног стручног испита, ради запослења на радним местима са посебним дужностима и овлашћењима.
ржавни стручни испит за кандидате са високим образовањем садржи следеће испитне предмете:

Уставно уређење,
Основи система Европске уније
Систем државне управе,
Радно законодавство,
Канцеларијско пословање.

Државни стручни испит за кандидате са средњим образовањем садржи следеће испитне предмете:

Основи система државне управе и уставног уређења,
Основи система Европске уније,
Основи система радних односа и радни односи у органима државне управе,
Канцеларијско пословање.
Уредбом о програму и начину полагања државног стручног испита („Службени гласник РС“ бр.16/09) уређује се програм и начин полагања државног стручног испита за рад у министарствима, органима управе у саставу министарстава, посебним организацијама, судовима, јавним тужилаштвима, Републичком јавном правобранилаштву, службама Народне скупштине, председника Републике, Владе,Уставног суда, службама органа чије чланове бира Народна скупштина, као и стручним службама управних округа. Такође, одредбе ове уредбе примењују се и на имаоце јавних овлашћења када врше поверене послове државне управе, као и на органе аутономних покрајина, општина, градова и града Београда – у њиховом делокругу.
Proveri, ali mislim da se radi o drzavnom ispitu.

Preduzece u kome kolega Tomson radi je verovatno direktni ili indirektni budzetski korisnik a za njih je uredbom propisano da racunovodje moraju da imaju strucno racunovodstveno zvanje. Za razliku od ovakvih preduzeca, preduzeca u privredi, po zakonu sama propisuju uslove koje mora da ima racunovodja.

Inace ovaj drugi kolega (Agencija Saja) bi stvarno moga da se malo vise informise pre postovanja na forumu. Prvi i najbitnije ova tema i nase pisanije se ne odnosi na nekakav kurs vec na ispite i mislim da nije nimalo fer da nas poredi sa instant kursistima. A takodje bi mogao da malo pogleda po internetu (moze i Wikipedia) i da vidi da maltene svaka zemlja na svetu ima profesionalnu organizaciju i zvanicna zvanja u racunovodstvu. I da su strucna zvanja pocla da se sticu prvi u Engleskoj jos tamo od neke 1854 godine.

Inace ovaj drugi kolega (Agencija Saja) bi stvarno moga da se malo vise informise pre postovanja na forumu. Prvi i najbitnije ova tema i nase pisanije se ne odnosi na nekakav kurs vec na ispite i mislim da nije nimalo fer da nas poredi sa instant kursistima. A takodje bi mogao da malo pogleda po internetu (moze i Wikipedia) i da vidi da maltene svaka zemlja na svetu ima profesionalnu organizaciju i zvanicna zvanja u racunovodstvu. I da su strucna zvanja pocla da se sticu prvi u Engleskoj jos tamo od neke 1854 godine.

Poštovani ahavazi, nije mi jasno koji ste to "vi" i u ime koga osim vas lično iznosite tvrdnje ali nisu istinite. Niko "vas" nije poredio sa instant kursistima niti uopšte imam nameru da se bavim time šta je instant kurs a šta nije. Čovek je pitao o čemu se ovde piše i ja sam mu odgovorio da je tema o računovodstvenom kursu. Vi kažete da se priča o ispitima, pa dobro, priča se o ispitima za kurs o računovodstvu. Profesionalne organizacije postoje svuda i ona imaju svoja zvanja ali ta zvanja nisu propisana ili obavezna zakonom. U kapitalizmu svaka privatna firma odgovara za svoje poslovanje i finansijske izveštaje i ima slobodu da bira koga hoće za računovođu. U to se zakon ne meša, niti treba da se meša. A profesionalne organizacije treba da postoje jer one svojom literaturom, seminarima, savetovanjima i kursevima podižu nivo znanja i kvaliteta računovođa i generalno računovodstvene profesije.

A kako posle 8 meseci pripravničkog da se uključiš u sticanje stručnog zvanja.
Da, uredbom o budzetskom računovodstvu je definisano da to treba da bude stučno lice.
To treba da bude propisano nacionalnim standardom.
Trenutno je za ovlašćenog revizora to definisano.
Za računovodje je i dalje nepravedno zapostavljeno.

Poštovani ahavazi, nije mi jasno koji ste to "vi" i u ime koga osim vas lično iznosite tvrdnje ali nisu istinite. Niko "vas" nije poredio sa instant kursistima niti uopšte imam nameru da se bavim time šta je instant kurs a šta nije. Čovek je pitao o čemu se ovde piše i ja sam mu odgovorio da je tema o računovodstvenom kursu. Vi kažete da se priča o ispitima, pa dobro, priča se o ispitima za kurs o računovodstvu. Profesionalne organizacije postoje svuda i ona imaju svoja zvanja ali ta zvanja nisu propisana ili obavezna zakonom. U kapitalizmu svaka privatna firma odgovara za svoje poslovanje i finansijske izveštaje i ima slobodu da bira koga hoće za računovođu. U to se zakon ne meša, niti treba da se meša. A profesionalne organizacije treba da postoje jer one svojom literaturom, seminarima, savetovanjima i kursevima podižu nivo znanja i kvaliteta računovođa i generalno računovodstvene profesije.

D bi bilo odmah jasno odgovorio sam najvise smoren (sve cescom) pojavom da kada neko nesto pametno pita redovno se pojavi neki bej ili Saja i pocnu da troluju. Ili da demagogisu. Ili i jedno i drugo. Covek je pitao, napisao si mu par netacnih informacija i jos si se nesto kao ljutnuo kad te neko ispravi. I jos malo dosolio, onako po srpski, okruglo pa na cose. Nema smisla tovariti ovu temu raznim glupostima, ima na Kstarici dosta drugih politickih tema za iznosenje licnih stavova, pa ko voli nek izvoli. :hvala:

U ovoj temi se govori o običnom računovodstvenom kursu koji organizuje SRRS ali takvih kurseva ima i od strane drugih firmi.

Ne bih se slozila da je obican, a jos manje da je kurs :) jedino sto bih rekla je da razne kurseve moze da organizuje bilo ko, bilo kako i bilo kakve. Ovo nikako ne moze da spada u grupu "kursa". Sve dalje infos naci na sajtu Saveza-da se ne ponavljamo :)

Svako dobro!

Treba mi pomoc oko knjizenja knjiznog odobrenja.
Izdala ili primila?
Ako si po osnovu nekog ugovorenog odnosa vratila robu, izdala povratnicu i dobila knjizno odobrenje knjizis strono trosak duguje, storno 27 duguje( ili 287) i storno dobavljac potrazuje.
A ako si ti dobila povratnicu i robu nazad, onda za iznos vracene robe umanjujes naknadu koju primas ili treba da primis i knjizis storno 202 duguje, storno prihod potrazuje i storno 47 potrazuje (ili 489).
Sema knjizenja, kao sto vidis, zavisi od toga na koji datum glasi overa tog knjiznog pisma od strane drugog pravnog lica u predmetnom poslu.
Korekcija poreza regulisana je cl.21 i/ili cl.31 Zakona o pdv.

Faktura za trosak grejanja,placen pre roka.Odobravaju popust i pri tom salju knjizno odobrenje.
Izdala ili primila?
Ako si po osnovu nekog ugovorenog odnosa vratila robu, izdala povratnicu i dobila knjizno odobrenje knjizis strono trosak duguje, storno 27 duguje( ili 287) i storno dobavljac potrazuje.
A ako si ti dobila povratnicu i robu nazad, onda za iznos vracene robe umanjujes naknadu koju primas ili treba da primis i knjizis storno 202 duguje, storno prihod potrazuje i storno 47 potrazuje (ili 489).
Sema knjizenja, kao sto vidis, zavisi od toga na koji datum glasi overa tog knjiznog pisma od strane drugog pravnog lica u predmetnom poslu.
Korekcija poreza regulisana je cl.21 i/ili cl.31 Zakona o pdv.

Vodi racuna samo da li si dobila popust na neto ili bruto iznos. Trebalo bi na neto jer popusti ne ulaze u osnovicu za porez.
Knjizenje mozes sprovesti po semi iz prethodnog posta ili alternativno storno 27 (ili 287) duguje, storno dobavljac potrazuje i prihod od smanjenja obaveza.
Zavisi sta ti vise odgovara. Efekat na rezultat je isti.

Back