feelgood
Obećava
- Poruka
- 80
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
16. Navedite ko su korisnici finansijskih izveštaja?
vlasnici, akcionari, banke, poverioci, država, zaposleni
17. Šta podrazumevate pod profesionalnom kompetentnošću računovođa i revizora?
poseduje stučno znanje tj. specifično obrazovanje,nivo obučenosti,položene stručne ispite, stalno održavanje znanja i osposobljenosti na odgovarajuem nivou, iskustva i veštine.
18. Definišite reviziju finansijskih izveštaja?
Podrazumeva ispitivanje FI radi utvrdjivanja da li oni daju istinit i tačan prikaz ili istinito prezentuju finansijske podatke u skladu sa ustanovljenim kriterijumima
19. Koji je osnovni cilj revizije finansijskih izveštaja?
Cilj revizije FI je da omogući revizoru da izrazi mišljenje da li su FI po svim bitnim pitanjima sastavljeni u skladu sa primenljivim okvirom finansijskog izveštavanja
20. Koji karakteristični faktori ili situacije umanjuju nezavisnost revizora?
finansijska povezanost sa klijenom
davanje usluga klijentima revizije
lične i porodične veze
naknade roba i usluga
vlasništvo nad kapitalom revizorske firme
21. Kako je definisana materijalnost u reviziji finansijskih izveštaja, i kad se procenjuje?
Informacija je materijalno značajna ako njeno izostavljanje ili pogrešno iskazivanje može uticati na ekonomske odluke njenih korisnika donete na osnovu FI.
Prvi put prilikom planiranja angažmana kada se procenjuje se kao preliminarna materijalnost, provera preliminarne materijalnosti, i drugi put nakon što se završe sve procedure revizije.
22. Šta predstavlja kontrolni rizik u postupku revizije finansijskih izveštaja?
Kontrolni rizik je rizik nastanka greške u saldu računa ili vrste transakcija, koji uzeti pojedinačno ili zbirno mogu biti materijalno značajni, a koje računovodstveni sistem i sistem interne kontrole neće blagovremeno sprečiti/otkriti/ispraviti.
23. Koji su osnovni elementi revizorskog izveštaja?
Naslov
Primalac
Uvodni paragraf
o Identifikacija revidiranih finansijskih izveštaja
o Izjava o odgovornosti uprave
o Izjava o odgovornosti revizora
Paragraf u kome se opisuje priroda revizije
o Pozivanje na medjunarodne standarde revizije
o Relevantne nacionalne standarde ili praksu
Opis posla koji je revizor obavio
Paragraf u kome je izrašeno mišljenje o finansijskim izveštajima
Datum izveštaja
Adresa revizora
Potpis revizora
24. Koje su vrste revizorskih mišljenja?
standardni izveštaj sa pozitivnim mišljenjem
mišljenje sa rezervom
negativno mišljenje
uzdržavanje tj.nemogućnost davanja mišljenja
25. Objasnite suštinu mišljenja sa rezervom?
Kada revizor zaključi da ne može da izrazi pozitivno mišljenje, a kada efekat ograničenja obima ili neslaganja sa upravom nije značajan tako da zahteva negativno mišljenje.
Na sledeća pitanja odgovorite zaokruživanjem tačnih odgovora
Decembar 2009.god.
1. Revizija se može klasifikovati kao:
a) Interna
b) Revizija finansijskih izveštaja
c) Poreska
d) Uspešnosti i efikasnosti
mislim da je ovo trik pitanje Reviziju možemo klasifikovati kao
1 .!nternu reviziju
2. Eksternu reviziju –nezavisna revizija
3. Državnu reviziju – revizija javnih rashoda
Eksterna revizija naziva se još i korporativna revizija i može se razvrstati u 3 grupe:
Reviziju finansijskih izveštaja – primenjuje se na komplet finansijski izveštaj BS, BU, izveštaj o promenama na kapitalu, izveštaj o novčanim tokovima i napomene, krtierijum koji revizorima služi za formiranje mišljenja o račnovodstvenim standardima
Reviziju usaglašenosti – ima za cilj da utvrdi nivo usklađenosti sa politikama, zakonima i drugim propisima. Revizor se u ovom slučaju angažuje da utvrdi da li neki organizacioni delovi klijenta poštuju zakone ili njegova interna pravila ili zakone i propise koji regulišu poreze
Revizija poslovanja – je sistematizovan i stučan uvid u celokupne aktivnosti sa ciljem ocene efikasnosti korišćenja resurasa. Zadatak ove revizije je da pored ocene poslovanja oceni i područija koja nisu zadovoljavajuća i predloži postupke poboljšanja
Državna revizija odnosi se na reviziju javnih rashoda, ona je slična reviziji usaglašenosti i poslovanja. Ovu reviziju obavljaju državni revizori, a izveštaj podnose parlamentu.
E sad ako bih zaokružila internu reviziju zaokružila bih i porsku, a revizija fin.izveštaja i revizijau uspešnosti i efikasnosti po meni je eksterna revizija
Na sledeća pitanja odgovorite zaokruživanjem tačnih odgovora
Decembar 2009.god.
1. Revizija se može klasifikovati kao:
a) Interna
b) Revizija finansijskih izveštaja
c) Poreska
d) Uspešnosti i efikasnosti
mislim da je ovo trik pitanje Reviziju možemo klasifikovati kao
1 .!nternu reviziju
2. Eksternu reviziju –nezavisna revizija
3. Državnu reviziju – revizija javnih rashoda
Eksterna revizija naziva se još i korporativna revizija i može se razvrstati u 3 grupe:
Reviziju finansijskih izveštaja – primenjuje se na komplet finansijski izveštaj BS, BU, izveštaj o promenama na kapitalu, izveštaj o novčanim tokovima i napomene, krtierijum koji revizorima služi za formiranje mišljenja o račnovodstvenim standardima
Reviziju usaglašenosti – ima za cilj da utvrdi nivo usklađenosti sa politikama, zakonima i drugim propisima. Revizor se u ovom slučaju angažuje da utvrdi da li neki organizacioni delovi klijenta poštuju zakone ili njegova interna pravila ili zakone i propise koji regulišu poreze
Revizija poslovanja – je sistematizovan i stučan uvid u celokupne aktivnosti sa ciljem ocene efikasnosti korišćenja resurasa. Zadatak ove revizije je da pored ocene poslovanja oceni i područija koja nisu zadovoljavajuća i predloži postupke poboljšanja
Državna revizija odnosi se na reviziju javnih rashoda, ona je slična reviziji usaglašenosti i poslovanja. Ovu reviziju obavljaju državni revizori, a izveštaj podnose parlamentu.
E sad ako bih zaokružila internu reviziju zaokružila bih i porsku, a revizija fin.izveštaja i revizijau uspešnosti i efikasnosti po meni je eksterna revizija
potpuno se slazem sa koleginicom koja ima odlicnu logiku![]()
Napomene i mišljenje
Za uknjiiženu hipoteku - dala bih pozitivno mišljenje ili pozitivno sa skretanjem pažnje ukoliko je hipoteka značajna
Za deo dugoročnih obaveza koje nisu reklasifikovane na kratkoročne - pozitivno mišljenje
Za potraživanja koja su starija od 60 dana ali nisu ispravljena - pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje
Za zalihe koje su iskazane po vrednosti koja je veća od tržišne - mišljenje sa rezervom ( ukoliko je materijalno značano)
Ne prisustvovanje popisu zaliha, nemogućnost potvrdjivanja od strane prethodnog revizora ili nedostatka drugh alternativa - uzdržavanje od mišljenja
Pokrenut spor protiv nas - poztivno mišljenje uz skretanje pažnje ako je spor neizvestan
Pogrešan obračun amortizacije usled greške koju pravi program - pozitivno mišljenje ( ako nije materijalno značajno) ili pozitivno sa skretanjem pažnje ako je značajnije
Iskazan gubitak iznad visine kapitala - pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje
Data garancija ili rezervisanje u devizama - negativno mišljenje jer nije dopušteno standardom
Kupac je likvidiran, u stečaju a i dalje postoji u našoj evidenciji - negativno mišljenje
Postojanje materijalno značajnih grešaka - negativno mišljenje
Pretpostavka o prestanku načela stalnosti poslovanja nije ispravna - negativno
Kakvo je vaše mišljenje?
Revizor treba da bude jedini ili većinski vlasnik revizorske firme.20. Koji karakteristični faktori ili situacije umanjuju nezavisnost revizora?
finansijska povezanost sa klijenom
davanje usluga klijentima revizije
lične i porodične veze
naknade roba i usluga
vlasništvo nad kapitalom revizorske firme.......ZASTO TO UMANJUJE NEZAVISNOST, DA LI SE OVDE MISLI NA EV. ULAGANJA U FIRMU O CIJIM FI REVIZOR DAJE MISLJENJE.....NE RAZUMEM
Direktive izdaje EU a kojima se menja zakonodavstvo zemalja-članica u oblasti računovodstva.Podrazumevano Re: SAVEZ RAČUNOVOĐA I REVIZORA SRBIJE
3. Misija komiteta za mađunarodne standarde revizije je:
a) Formulisanje i publikovanje MSFI
b) Promocija MSFI radi opšteg interesa
c) Izdavanje direktiva
d) Izdavanje nacionalnih rečunovodstvenih standarda
6. Koncept nezavisnosti revizora znači:
a) Finansijska nezavisnost od klijenta ili njegovih menadžera
b) Vlasništvo nad kapitalom revizorske firme
c) Unapred ugovorena naknada za profesionalnu uslugu
d) Javna profesionalna odgovornost
a sta mislite o ovim odgovorima:
3a i c
6 a i d
...........................................?????????????????????????????????
da li neko zna sta je tacno?
Ja imam sledeću podelu:ZAISTA POSTOJE TRIK PITANJA
ODGOVOR NA OVO PITANJE JE ILI SAMO A ILI A B I C..................STA MISLITE
8. Predmet revizije su:
a) Finansijski izveštaj .........................bilans stanja, bilans uspeha, izv o tok gotovine, izv o promenama na kapitalu da
b) Bilans stanja i uspeha.............................da
c) Izveštaj o poslovanju........................bil stanja i bil uspeha
d) Poreski bilans
pa nije to valjda za negativno misljenje?!?Jer postoji u evidenciji a ne bi trebao.
slazem se, pod 3 je onda a i bDirektive izdaje EU a kojima se menja zakonodavstvo zemalja-članica u oblasti računovodstva.
Ja ovako, a vi?
treba mi pomoc za amortizaciju, ispit 2.1. kako obracunati amortizaciju ako je data rezidualna vrednost 100 000, vek trajanja 10god, troskovi demontiranja proizv. pogona 50 000. a nigde nema nabavne vrednosti...
Ima li još koga da sprema 2.1 ???
Spremate samo pitanja iz testova i iz skripte sa MF, ili sve redno iz knjige?
Kako vam se čine zadaci i koliko ste ih upošte radili?
Zna li neko dal' priznaju pola zadatka recimo?
A da, još nešto...kolega exite, pokušala sam da nadjem onaj zadatak na MF ali nisam uspela?? A nažalost ni ja nisam razumela pitanje....jesi li se snašao?
Koliko ja znam, zadaci bi trebalo da se priznaju i kada su delimicno uradjeni.
Sto se tice zadataka sa MF, oni mi se cine OK, za razliku onih u knjizi. Ja sam vezbao i zadatke iz knjige, ali su oni toliko konfuzni i prevod je uzasan, a ima i dosta gresaka, tako da ne znam sta bih rekao povodom toga, sem da je knjiga uzasna (kao i za 2.2.).