Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kod zadatka za jubilarne nagrade za zaposlene bruto iznos je 80.000 , neoporezivi iznos je 14.474, sad u jednom resenju zadatka koji imam je oduzeto 80.000-14,474, i osnovica za obracun poreza je 65.526 (tako bi trebalo da bude) i da se na to obracuna 12 %, medjutim u tom resenju je taj iznos od 65.526 podeljen sa 0.88 i izracuna t je bruto :dontunderstand: zasto je deljeno sa 0.88 ako je vec u zadatku dat bruto iznos od 80.000 ???

zna li neko ? :sad2:

Kod zadatka za jubilarne nagrade za zaposlene bruto iznos je 80.000 , neoporezivi iznos je 14.474, sad u jednom resenju zadatka koji imam je oduzeto 80.000-14,474, i osnovica za obracun poreza je 65.526 (tako bi trebalo da bude) i da se na to obracuna 12 %, medjutim u tom resenju je taj iznos od 65.526 podeljen sa 0.88 i izracuna t je bruto :dontunderstand: zasto je deljeno sa 0.88 ako je vec u zadatku dat bruto iznos od 80.000 ???

zna li neko ? :sad2:[/QUOTE

Po meni ako je vec dat iznos i napisano da je to bruto onda sigurno ne treba da se deli sa 0.88 to je samo u slucaju ako je neto iznos u pitanju. :ok:

Po meni ako je vec dat iznos i napisano da je to bruto onda sigurno ne treba da se deli sa 0.88 to je samo u slucaju ako je neto iznos u pitanju. :ok:

Hvala :ok:, to i ja mislim, neko je ovde pogresio.

A koliki je pdv na voce i povrce ? ovde isto u nekom resenju pise 5 % a ja mislim da je 8 %, sta mislite ?

Beše u junu mesecu:
- kad nastaje obaveza obračuna i plaćanja akcize i na šta se obračunava akciza
- malom pravnom licu se priznaje poreski kredit za ulaganja u osn.sredstva u procentu...........zaokružiti tačno
- neiskorišćeni poreski kredit se može preneti.......... zaokružiti tačno
- obaveze preduzeća koje na tamo neki datum ostvaruje promet veći od 4,000,000 dianra...........navesti
- izračunati srazmerni poreski odbitak na osnovu navedenih podataka, jer obveznik vrši promet dobara sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza
- imate avansnu uplatu, a nakon nje i konačni obračun za isporučena dobra, pa na osnovu takvih podataka izračunajte konačnu obavezu pdv-a i razliku koju treba da doplati kupac
- obveznik je izvršio uplatu dobara kupcu u odredjenom iznosu, i odmah prilikom ispostavljanja računa odobrio popust. Vaš zadatak je da utvrdite poresku osnovicu, iznos pdv-a i ukupan iznos koji treba da plati kupac za isporučenu robu.
- komitent je dao robu u komisionu prodaju. Zadatak je da utvrdite osnovicu na koju komisionar obračunava pdv, iznos obračunatog pdv i prodajnu cenu po kojoj komisionar prodaje robu
- otkup od poljoprivrednika, a vi treba da izvršite obračun pdv nadoknade
- davanje na poklon rashodovanog osnovnog sredstva. Obračunati pdv je zadatak.
- usluga stranog lica , a vaš zadatak je da izvršite obračun pdv i objasnite da li rezident ima pravo na odbitak pdv
- prodaja akciznih proizvoda, a vaš zadatak je da obračunate akcizu, pdv i ukupan iznos koji je kupac duzan da plati prodavcu

- gradjevinsko preduzeće je pružilo usluge posle zemljotresa. Cena koštanja usluga je data, i data vam je tržisna cena usluga.....pitanje glasi: da li treba obračunati pdv? Ako treba, odredite osnovicu i iznos pdv.
- preduzeće je nabavilo razna dobra, ( kancelarijski materijal, putnički automobil, troškovi el.energije, gorivo za automobil, tepihe, troškovi reprezentacije i sl.........vaš zadatak je da izračunate poreski odbitak i da napišeta zašto se na nešto ne priznaje pdv?
- otkup sekundarnih sirovina
- ugovor o zakupu sa fizičkim licem, gde ćete imati i odredjene troškove u zadatku, pa ćete morati utvrditi tačno koji iznos čini zakupnina tj. da pravilno izvršite obračun zakupnine

kod jubilarne nagrade, dali su neto iznos, i koeficijent od 0,88 ........kad vam je dat koeficijent manji od 1 , to znači da delite sa tim koeficijentom, a kad je u zadatku dat koeficijent veći od 1, to znači da mnozite sa tim koeficijentom, kako biste dobili bruto iznos.......znači.......50,000 - 14,474 = 35,516 / 0,88% = 40,359 * 12% = 4,843 je iznos poreza za uplatu

Poslednja izmena:
postulat...veliko hvala na informacijama

gradjevinsko preduzeće je pružilo usluge posle zemljotresa. Cena koštanja usluga je data, i data vam je tržisna cena usluga.....pitanje glasi: da li treba obračunati pdv? Ako treba, odredite osnovicu i iznos pdv.

treba li tu da se obracunava PDV...a ako treba, sta je osnovica...sad mi je vec sve konfuzno :(

I to si u pravu da je 8% to je čl.23 Zakona o PDV-u

Ne bih se složila sa 8%.
5% pdv nadoknade se priznaje.Poljoprivrednim proizvodima se smatraju : oni proizvodi koji se neposredno dobijaju od gajenja useva, zasada, uzgoja životinja ( sirovo mleko, vuna, jaja, med) lozne i voćne sadnice, inkubatorski proizvedeni pilići......

slazem se, ako vec pise da je bruto, mislim da ne treba ponovo neki preracun...verovatno je greska...svasta ima u tim resenjima

mislim da je 8%, secam se da je bila neka frka krajem 2010 god. u vezi povecanja PDV-a na voce sa 8 na 18 %, mislim da taj zakon nije izglasan, nije sigurno 5 %
A kako bi objasnila, da kada otkupljuješ kukuruz od polj.proizvodjača plaćaš 5 % pdv nadoknade, a kada isti taj kukuruz prodaješ dalje, obračunavaš 8%??????
Ajd razmisli.

slazem se, ako vec pise da je bruto, mislim da ne treba ponovo neki preracun...verovatno je greska...svasta ima u tim resenjima
Ja sam ovako nasla u Zakonu:

Пореска стопа
Члан 23.
Општа стопа ПДВ за опорезиви промет добара и услуга или увоз добара износи 18%.
По посебној стопи ПДВ од 8% опорезује се промет добара и услуга или увоз добара, и то:
1) хлеба и других пекарских производа, млека и млечних производа, брашна, шећера, јестивог уља од сунцокрета, кукуруза, уљане репице, соје и маслине, јестиве масноће животињског и биљног порекла и меда;
1а) воде за пиће, осим флаширане;
2) свежег, расхлађеног и смрзнутог воћа, поврћа, меса, укључујући и изнутрице и друге кланичне производе, рибе и јаја; ......

Ja sam ovako nasla u Zakonu:

Пореска стопа
Члан 23.
Општа стопа ПДВ за опорезиви промет добара и услуга или увоз добара износи 18%.
По посебној стопи ПДВ од 8% опорезује се промет добара и услуга или увоз добара, и то:
1) хлеба и других пекарских производа, млека и млечних производа, брашна, шећера, јестивог уља од сунцокрета, кукуруза, уљане репице, соје и маслине, јестиве масноће животињског и биљног порекла и меда;
1а) воде за пиће, осим флаширане;
2) свежег, расхлађеног и смрзнутог воћа, поврћа, меса, укључујући и изнутрице и друге кланичне производе, рибе и јаја; ......

Ljudi, ali vi vršite otkup od poljoprivrednog proizvodjača koji je obveznik poreza na katastarski prihod....................nemojte brkati neke stvari................ da vršite otkup npr. od neregistrovanog polj.proizvodjača, vi ne biste obračunavali niti 5 niti 8 procenata, već porez na ostale prihode od 20%.
Jel tako?????

2.6 Poreski sistem
preduzece koje se bavi prometom na veliko kompjutera, daje bez naknade-kao donaciju kompjuter. Osnovica za obracun PDV-a je
1. nabavna cena u momentu davanja bez naknade, bez pdv
2. trzisna cena bez pdv
3. trzisna cena sa pdv
4. nabavna cena u momentu davanja bez naknade, sa pdv

sta mislite?

2.6 Poreski sistem
preduzece koje se bavi prometom na veliko kompjutera, daje bez naknade-kao donaciju kompjuter. Osnovica za obracun PDV-a je
1. nabavna cena u momentu davanja bez naknade, bez pdv
2. trzisna cena bez pdv
3. trzisna cena sa pdv
4. nabavna cena u momentu davanja bez naknade, sa pdv

sta mislite?

Trebalo bi da bude pod 1. To ti kazem iz prakse, sad ako su oni nesto drugo imali na pameti to ne znam, ne secam se, davno bese 2.6 :) Uvek se izlaz robe bilo sa naknadom bilo bez naknade radi po nabavnoj ceni u momentu izlaza ( nabavna cena- amortizacija do trenutka izdavanja), a kako se u pitanju trazi OSNOVICA za obracun PDV-a, onda je to pod 1.( bez pdv-a).

Back