Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
za vajarska dela, tapiserije, umetničku keramiku, keramoplastiku, mozaik i vitraž, za umetničku fotografiju, zidno slikarstvo i slikarstvo u prostoru u tehnikama: freska, grafika, intarzija, emajl, intarzirane i emajlirane predmete, kostimografiju, modno kreatorstvo i umetničku obradu tekstila (tkani tekstil, štampani tekstil i sl.) - 50% od bruto prihoda;
za slikarska dela, grafička dela, industrijsko oblikovanje sa izradom modela i maketa, sitnu plastiku, radove vizuelnih komunikacija, radove u oblasti unutrašnje arhitekture i obrade fasada, oblikovanje prostora, radove na području hortikulture, vršenje umetničkog nadzora nad izvođenjem radova u oblasti unutrašnje i fasadne arhitekture, oblikovanja prostora i hortikulture sa izradom modela i maketa, umetnička rešenja za scenografiju, naučna, stručna, književna i publicistička dela, prevođenje, odnosno prevodi, muzička i kinematografska dela i restauratorska i konzervatorska dela u oblasti kulture i umetnosti, za izvođenje umetničkih dela (sviranje i pevanje, pozorišna i filmska gluma, recitovanje), snimanje filmova i idejne skice za tapiseriju i kostimografiju kad se ne izvode u materijalu - 43% od bruto prihoda;
za interpretaciju, odnosno izvođenje estradnih programa zabavne i narodne muzike, proizvodnju fonograma, proizvodnju videograma, proizvodnju emisije, proizvodnju baze podataka i za druga autorska i srodna prava koja nisu navedena u tač. 1) i 2) ovog člana - 34% od bruto prihoda.

kolege, molim vas za pomoc za 2.1. ja sam to poceo da spremam pre neki dan i ne izgleda mi toliko strasno osim sto imam nedoumice oko zadataka datih na MF pa ukoliko neko ima resenja bio bih mnogo, mnogo zahvalan kada bi mi ih prosledio. naime, ne znam u kojoj formi treba da radimo, npr. proknjiziti navedene promene tako sto sacinjavamo nalog za knjizenje- kako treba da izgleda taj nalog, ili BU i BS- da li treba da budu sacinjeni kao u knjizi ili da koristimo i klase konta. i ima neki zadataka- pripremiti BS u skladu sa smernicama MRS1- gde je to u knjizi?
hvala unapred!

kolege, molim vas za pomoc oko ovog ispita!

ko zna odgovore na ova pitanja / pomoc.....................ovde ili na mail bilans@ymail.com

kada revizor konstatuje postojanje povezanih lica koje procedure treba da sprovede
od cega zavisi odredjivanje velicine uzorka
sta podrazumevate pod ostalim rev izv
sta podrazumevate pod duznom paznjom

Kada revizor konstatuje postojanje povezanih lica treba da proveri informacije koje je dobio od uprave i direktora, a koje se odnose na transakcije izmedju povezanih strana i da obrati paznju na postojanje drugih znacajnih transakcija sa povezanim stranama. Revizor treba da dobije informacije od uprave gde su navedena imena svih povezanih strana. 1) Treba da pregleda dokumentaciju iz predhodne godine i proveri postojanje i imena povezanih strana;2) da ispita postupke koje je preduzece sprovelo radi identifikacije povezanih strana;3) raspita se o vezi direktora ili drugih sluzbenika sa drugim preduzecima; 4) proveri evidenciju akcionara kako bi se uverio ko su glavni akcionari; 5) analizira poreske prijave i druge informacije dostavljene nadleznim institucijama; 6) izvodjenje detaljnih testova transakcija i salda; 7) pregleda konfirmacije potrazivanja i obaveza o racunu povezanih lica.. (ovo je par najbitnijih stvari, ima tu jos nesto ali sad ne mogu da se setim).....

II Na velicinu uzorka utice nivo rizika uzorkovanja koji je revizor spreman da prihvati. Sa smanjenjem nivoa rizika koji je revizor spreman da prihvati povecavaju se potrebne velicine uzoraka.

III Ostali revizorski izvestaji su oni izvestaji koji idu kao dodatak kada nije dato pozitivno misljenje. To su prakticno izvestaji u kojima se navode razlozi za ne davanje pozitivnog revizorskog misljenja ( za ovaj odgovor nisam sigurna, proveri negde)

IV Duzna paznja je jedan od principa Kodeksa. To je princip koji zahteva da se revizor pridrzava tehnickih i etickih normi ponasanja definisanih od strane profesije, kao i da stalno vodi racuna o usavrsavanju svojih sposobnosti u cilju podizanja kvaliteta usluga. ( to je tako prema AICPA)

Nadam se da je nesto od ovoga bilo od pomoci......

porez se obracunava na minimalnoj zaradi obracunatoj ,tj 12 702, a koliko je radniku isplaceno to je druga stvar... zasta bi inace postojala minimalna zarada za porez nego li da osigura drzavu odredjene svote novca..... isti slucaj kao i za doprinose gde postoji min i max iznos... u ovom slucaju min 12851.... a ako je radniku isplaceno vise nego li sto je min zarada onda brate ide na tu sumu porez...
eto tako ja mislim :)))) pooozz

Porez se placa na bruto zaradu koja je umanjena za neoporezivi iznos.

Primer: Ako je vazeca propisana minimalna zarada zakonom 12.600,00 dinara, a ti si obracunala radniku 12.700,00 dinara, onda porez placas na 12.700,00 dinara.

Meni je zadatak sam po sebi nejasan, i nemam kompletnu sliku.

porez se obracunava na minimalnoj zaradi obracunatoj ,tj 12 702, a koliko je radniku isplaceno to je druga stvar... zasta bi inace postojala minimalna zarada za porez nego li da osigura drzavu odredjene svote novca..... isti slucaj kao i za doprinose gde postoji min i max iznos... u ovom slucaju min 12851.... a ako je radniku isplaceno vise nego li sto je min zarada onda brate ide na tu sumu porez...

Ti NE smes da isplatis radniku manju od minimalne, zato se i kaze minimalna zarada, da osigura prvenstveno radnika, a i drzavu. Ako isplatis neto, na taj neto obracunas bruto, i na bruto placas poreze i doprinose..nema tu nikakve zavrzlame. Jasna stvar! Minimalna znaci da ispod ne moze da ide, sem ako ne radi puno radno vreme i sl....to je vec neka druga prica.

meni se cini da doprinosi idu na 12.851, a porez na ono sto je isplaceno - 12.663,73 - naravno, umanjeno za 7310 :)

za vajarska dela, tapiserije, umetničku keramiku, keramoplastiku, mozaik i vitraž, za umetničku fotografiju, zidno slikarstvo i slikarstvo u prostoru u tehnikama: freska, grafika, intarzija, emajl, intarzirane i emajlirane predmete, kostimografiju, modno kreatorstvo i umetničku obradu tekstila (tkani tekstil, štampani tekstil i sl.) - 50% od bruto prihoda;
za slikarska dela, grafička dela, industrijsko oblikovanje sa izradom modela i maketa, sitnu plastiku, radove vizuelnih komunikacija, radove u oblasti unutrašnje arhitekture i obrade fasada, oblikovanje prostora, radove na području hortikulture, vršenje umetničkog nadzora nad izvođenjem radova u oblasti unutrašnje i fasadne arhitekture, oblikovanja prostora i hortikulture sa izradom modela i maketa, umetnička rešenja za scenografiju, naučna, stručna, književna i publicistička dela, prevođenje, odnosno prevodi, muzička i kinematografska dela i restauratorska i konzervatorska dela u oblasti kulture i umetnosti, za izvođenje umetničkih dela (sviranje i pevanje, pozorišna i filmska gluma, recitovanje), snimanje filmova i idejne skice za tapiseriju i kostimografiju kad se ne izvode u materijalu - 43% od bruto prihoda;
za interpretaciju, odnosno izvođenje estradnih programa zabavne i narodne muzike, proizvodnju fonograma, proizvodnju videograma, proizvodnju emisije, proizvodnju baze podataka i za druga autorska i srodna prava koja nisu navedena u tač. 1) i 2) ovog člana - 34% od bruto prihoda.

evo ovde pise sta je za sta,:eek: ko ce ovo sve da zapamti

pretpostavljam da ce naglasiti, kad vec daju sve koeficijente i podatke, osim 7310-koliko sam skontala samo to ne daju

ako ne budu dali, bice zanimljivo.

meni se cini da doprinosi idu na 12.851, a porez na ono sto je isplaceno - 12.663,73 - naravno, umanjeno za 7310 :)

ja i dalje ne razumem zadatak.. ti kada isplacujes radniku zaradu, imas bruto, neto... tacno se zna koja je minimalna zarada po zakonu, i ispod nje ne mozes da ides pa ne znam koji faktor da si! Na tu minimalnu neto zaradu obracunas bruto, i iz tog jednog bruto placas i doprinose i porez...nema tu tri cifre, ima JEDNA jedina...postavka zadatka je LOSA, i ne vidi se sta je pisac hteo da kaze. Znaci jedna je minimalna bruto po Zakonu, a drugo je isplacena bruto radniku..porezi i doprinosi se racunaju na ISPLACENU bruto radniku koja moze biti ili jednaka minimalnoj zakonskoj ili visa, NE moze biti NIZA.
Takodje, ne mogu doprinosi da se racunaju na jednu bruto zaradu, a porez na neku drugu osnovicu...SVE se racuna iz bruto zarade koja se isplacuje radniku.
Ne mozes ti kao poslodavac da racunas poreze i doprinose iz zakonskog minimalca ako si radniku isplatio vecu zaradu...

ja i dalje ne razumem zadatak.. ti kada isplacujes radniku zaradu, imas bruto, neto... tacno se zna koja je minimalna zarada po zakonu, i ispod nje ne mozes da ides pa ne znam koji faktor da si! Na tu minimalnu neto zaradu obracunas bruto, i iz tog jednog bruto placas i doprinose i porez...nema tu tri cifre, ima JEDNA jedina...postavka zadatka je LOSA, i ne vidi se sta je pisac hteo da kaze. Znaci jedna je minimalna bruto po Zakonu, a drugo je isplacena bruto radniku..porezi i doprinosi se racunaju na ISPLACENU bruto radniku koja moze biti ili jednaka minimalnoj zakonskoj ili visa, NE moze biti NIZA.
Takodje, ne mogu doprinosi da se racunaju na jednu bruto zaradu, a porez na neku drugu osnovicu...SVE se racuna iz bruto zarade koja se isplacuje radniku.
Ne mozes ti kao poslodavac da racunas poreze i doprinose iz zakonskog minimalca ako si radniku isplatio vecu zaradu...

doprinosi i porez mogu da se placaju na razlicit bruto, npr. ako je najvisa osnovica za doprinose 230.000, a radniku se isplacuje 250.000, doprinosi se placaju na 230.000, a porez na 250.000...iznosi su proizvoljni.....po toj logici sam isla kad sam rekla da se u navedenom zadatku doprinosi placaju na najnizu osnovicu za doprinose, a porez na bruto koji se isplacuje umanjen za 7310....treca cifra u zadatku je mozda data da nas zbuni, kao sto rece jedna koleginica sa foruma

U pravu si, ne moze poslodavac da racuna poreze prema minimalcu ako daje vecu bruto platu od samog minimalnog iznosa, i racuna se porez i doprinos iz iste bruto zarade , osim sto se za porez umanjuje za neoporeziv deo.

doprinosi i porez mogu da se placaju na razlicit bruto, npr. ako je najvisa osnovica za doprinose 230.000, a radniku se isplacuje 250.000, doprinosi se placaju na 230.000, a porez na 250.000...iznosi su proizvoljni.....po toj logici sam isla kad sam rekla da se u navedenom zadatku doprinosi placaju na najnizu osnovicu za doprinose, a porez na bruto koji se isplacuje umanjen za 7310....treca cifra u zadatku je mozda data da nas zbuni, kao sto rece jedna koleginica sa foruma

Treca cifra i jeste dodata u zadatku da zbuni, ne koristi se nigde .

druga stvar je kada je maximalni iznos...to ne moze da se primenjuje na mininalni..jer kao sto sma rekla ako ti je bruto radniku 12.800,00 a zakonski minimum 12.700, ti si OBAVEZNA da platis poreze i doprinose na iznos od 12.800,00.
sa druge strane kada je rec o maksimalnoj zaradi primenjuje se kao sto si ti objasnila.

Dacu proste primere pa vi primenite na ovaj po mom misljenju nepotpuno zadatak

Zaposleni nije radio puno radno vreme:
****Bruto 12.000,00 Najniza propisana osnovica (minamalna bruto) 15.000,00 Osnovica za doprinose je NARAVNO 15.000,00 (zakonski minimum)
****Porez se placa na 12.000-poresko oslobodjenjex12%...doprinosi se placaju na 15.000,00
Zaposleni radio puno radno vreme:
****Bruto 50.000,00 Najniza propisana osnovica (minamalna bruto) 15.000,00 Osnovica za doprinose je 50.000,00 (jer je toliko bruto zaposlenog)
****Porez se placa 50.000,00-poresko oslobodjenjex12%....doprinosi se placaju na 50.000,00
Zaposleni radio puno radno vreme (ima zaradu vecu od zakonskog maksimuma):
*****Bruto zarada 250.000,00 Najvisa propisana osnovica 230.000,00 Osnovica za doprinose je 230.000,000 (postujemo zakonski maksimum)
****Porez se placa 250.000,00-oslobodjenjex12%...doprinosi se placaju na 230.000,00

Poz.

Imali smo para pa smo uplatili za ispit, imamo volje da učimo pa se već dugo pripremamo da pokažemo znanje, a koliko su se oni odvažili da se izbore za profesiju. Ponovo bezuspešno. Predlog Zakona o računovodstvu i dalje ne stavlja profesiju na viši nivo. Ostaje da se nadamo...........
Ma nisu oni krivi...............nismo mi razočarani u njih................ Nadamo se da će doći nova vremena, a do tada? Do tada, neka sačekaju sa uplatom profesionalne članarine, bar dok se reč *profesijonalno* ne pojavi u Zakonu. Pošteno?
Srećno svima, rekoh............. sve što čovek nauči u životu, dobro je. Pa, na učenje !!!!

Back