Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
još ne znam da li sam ih dala ............... to ćemo znati verovatno do kraja ovog meseca.
deo 2.9 sam pročitala i iznova ga utvrdjujem, a s obzirom da nema dodirnih tačaka sa 2.7 radim i njega jer ceo od zadataka, dok revizija sama teorija , plus revizorsko mišljenje koje ostavljam za pred kraj.
Drago mi je što ozbiljni kreću na vreme sa gradivom.

Reci mi sto se tice 2.8,zadatak o konsolidovanju da li si ucila samo da opisujes promene prilikom dogadaja pod a,b,c i sl.ili si ucila da sastavljas konsolidovani bs i bu?
Sto se tice zadatka sa koeficijentima,jesi li ucila sve formule i da ih izracunavas ili samo da znas da ih tumacis?

Da li si isla na konsultacije iz 2.8 i 2.6?

A sto se tice 2.6,da li si od zakona ucila iskljucivo one koji su nagovesteni u knjizi i ispitima ili i vise od toga?

Znaci ti si se vec od ranije uhodala u meteriju pomalo od 2.7 i 2.9?

To je super!

Poreski sistem mi je poznata oblast jer sam u tim vodama već dosta godina.
Konsolidovanje nisam primenjivala, ali znam veći deo šta se kod konslolidovanja traži jer pratim sve što savez kroz svoju računovodstvenu praksu distribuira, pa iako nemam dodirnih tačaka u svim oblastima koje računovodstvo pokriva, ja ipak ne preskačem niti jednu stranu, finansijsko izveštavanje mi je većim delom takodje poznato.

Finansijski menadžment i kontrola koju polako pripremam sam odlučila da zaista naučim, jer mi je pre svega cilj da mnogo toga ostane u mojoj glavi i da proširim svoje znanje.
Reviziju nisam imala dodirnih tačaka, ali s obzirom da je teorija, a sastavljanje finansijskih izveštaja radim godinama, trebalo bi da i to bude lakši deo.

Poslednja izmena:
Odakle da pocnem sa 2.6?
Moraš dobro znati svu zakonsku regulativu, pribavi važeće zakone, a onda se baziraj na svim zadacima koji se mogu pronaći u računovodstvenim praksama koje obradjuju tu tematiku.
Ja sam samo iz toga pripremala.
Poreski sistem je jako obiman jer se prostire na nekoliko zakona, i zaista je plus svakome ko već radi i svakim danom se susreće sa njima jer se ispit sastoji od puno zadataka u kojima se dokazuje svo znanje koje si stekao prateći zakone bar neki duži vremenski period.

Moraš dobro znati svu zakonsku regulativu, pribavi važeće zakone, a onda se baziraj na svim zadacima koji se mogu pronaći u računovodstvenim praksama koje obradjuju tu tematiku.
Ja sam samo iz toga pripremala.
Poreski sistem je jako obiman jer se prostire na nekoliko zakona, i zaista je plus svakome ko već radi i svakim danom se susreće sa njima jer se ispit sastoji od puno zadataka u kojima se dokazuje svo znanje koje si stekao prateći zakone bar neki duži vremenski period.

U sustini i ja sve sto radim,radim to temeljno i kvalitetno,i kao i tebi nije mi cilj samo da polozim vec da sto vise naucim i usavrsim se.
Kod mene je situacija takva da nemam puno iskustva,vec elementarno.E sad koji je tvoj savet u mom slucaju,sto se tice zakona-da li da obradjujem sve koji se pominju u knjizi? I sto se tice rac.prakse,ja nemam tu literaturu dostupnu a da kupujem unazad sigurno da bi me kostalo-postoji li neka precica preko net-a da dodjem do toga sto se obradjuje u rac.praksi i zakoni,da mnogo ne lutam jer obzirom da mi je to pipav teren da se ne bi zgubila u tome?

Kako mi preporucujes da dodjem to svih zakona i tih primera najjednostavnije i najekonomicnije?

Sto se tice 2.7,ja ceo sl.rok ostavljam za njega pod uslovom da ovo sad postignem sto sam pocela u decembru.

Je l imas jos nesto od literature za 2.7 osim sa media,ili mislis da je to dovoljno?

Hvala puno,pozz!!!!!!!!!!!!!!!!:bye::bye::bye:

Ako neko može da pomogne u vezi dela zadatka pod brojem X
saldo dobavljača na dan 30,09, je izračunat na osnovu podatka od 400,000 dinara i stope od 60%.
zašto su povezani mesec septembar i decembar????

ako se zalihe pripremaju na nivou prodaje za sledeća tri meseca, zasto je uzet u obzir samo mesec decembar?

Poslednja izmena:
Ako neko može da pomogne u vezi dela zadatka pod brojem X
saldo dobavljača na dan 30,09, je izračunat na osnovu podatka od 400,000 dinara i stope od 60%.
zašto su povezani mesec septembar i decembar????

ako se zalihe pripremaju na nivou prodaje za sledeća tri meseca, zasto je uzet u obzir samo mesec decembar?

Zato sto je saldo ono sto je preostalo za placanje tim dobavljacima. Ne znam sad tacno cifre jer sam polagala u proslom roku ali ako kazes da su zalihe u visini tromesecne prodaje onda su na kraju avgusta one placene u vrednosti od 60% septembarske, oktobarske i novembarske prodaje. Na 30.09. zalihe moraju biti na novou oktobar-decembar ali buduci da smo za X i XII mesec iste platili pocetkom septembra ostaje ti 60% od decembarske.

Hvala utorak.

Zadatak 22.............
odelenje odrzavanja, nivo 2
troskovi naručivanja materijala iznose 100 din po narudžbini.
troskovi materijala za dorzavanje iznose 48,000 din, nabavka se može vrsiti u serijama od 4000,8000,12000 ili 16000 dinara, a troskovi narucivanja iznose 100 din bez obzirea na obim narudžbe, politika nabavke bi se zasnivala na minimalnim troskovima
Pitanje: zašto je broj narudžbi 6 tj. troskovi naručivanja 6*100 din = 600 din?
Zašto nisu izabrane serije od 16000 dinara, čime bismo imali ukupno tri nabavke tj. 300 dinara troskova naručivanje?

odelenje odrzavanja, nivo 3
S obzirom da troškovi materijala za odrzavanje iznose 96,000 godišnje, i da se mogu vršiti u navedenim serijama, a takodje uz ponudjeni popust od 2% za narudžbe od 16,000 dinara, odabraćemo baš tu narudžbinu, pa ćemo tako imati ukupno 6 narudžbina za celu godinu. Množeći 6 narudžbina sa 100 dinara dobilismo vrednost od 600 dinara. Ovo mi je ok.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Hvala utorak.

Zadatak 22.............
odelenje odrzavanja, nivo 2
troskovi naručivanja materijala iznose 100 din po narudžbini.
troskovi materijala za dorzavanje iznose 48,000 din, nabavka se može vrsiti u serijama od 4000,8000,12000 ili 16000 dinara, a troskovi narucivanja iznose 100 din bez obzirea na obim narudžbe, politika nabavke bi se zasnivala na minimalnim troskovima
Pitanje: zašto je broj narudžbi 6 tj. troskovi naručivanja 6*100 din = 600 din?
Zašto nisu izabrane serije od 16000 dinara, čime bismo imali ukupno tri nabavke tj. 300 dinara troskova naručivanje?

Hvala unapred.

Upravo zato sto se politika nabavke zasniva na minimalnim troskovima. Dakle, broj narudzbina je 6 jer cemo sest puta narucivati u toku godine ako narucujemo serije od 8000 (48000 : 8000).
Vazno je da znas da se, kad se tice principa minimalnih troskova, uzimaju u obzir ukupnih troskovi koje cine i troskovi narucivanja i troskovi drzanja zaliha. Da je politika nabavke minimalizacija troskova narucivanja, tada bi nabavke u serijama od 16000 bile najisplativije. Saberi troskove narudzbe i troskove drzanja i u odnosu na to trazi onu seriju koja ima minimalne troskove. A to i jeste serija od 8000 (jer su njeni ukupni troskovi 1200 dinara).

Back