Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege, da li se svaki put od SRRS dobija obavestenje sta ste prijavili za taj rok ili ne? Prvi put sam izlazila u junu i tada su mi poslali obavestenje o rasporedu ispita i koje sam ispite prijavila, a za ovaj rok nista. Doduse rekli su da se samo prvi put salje obavestenje o rasporedu ispita a polse ne, ali za prijavljene ispite nista.
Hvala unapred!!!

Pozdrav kolege!
Evo sta je danas bilo na 2.7:
Primer IX, greskom opet stoji primer IX a odnosi se na Izracunavanje racia, primer XII, XXI i XIX.
Sve je bilo isto samo drugi brojevi.
Savet za one koji ce to spremati u junu - dobro provezbajte primere koji postoje na *************/srrs i to vam je to.

Drage kolege, ja sam nov na ovom forumu. Iscitao sam ga od pocetka do kraja i bio mi je od pomoci u nekim stvarima...
Sada mi je potrebna pomoc za dva ispita koja mi predstoje sledeceg vikenda. To su ispiti 2.3 i 2.8. Nisam uspeo nista da pronadjem za njih...tj. nista sto bi mi pomoglo. Ako bilo ko od vas ima neke puskice ili testove sa resenjima posalji te. Bio bih vam jako zahvalan.
Mozete mi poslati na moj profil na forumu ili na e-mail branislav.83@hotmail.com.
Hvala unapred.

Drage kolege, ja sam nov na ovom forumu. Iscitao sam ga od pocetka do kraja i bio mi je od pomoci u nekim stvarima...
Sada mi je potrebna pomoc za dva ispita koja mi predstoje sledeceg vikenda. To su ispiti 2.3 i 2.8. Nisam uspeo nista da pronadjem za njih...tj. nista sto bi mi pomoglo. Ako bilo ko od vas ima neke puskice ili testove sa resenjima posalji te. Bio bih vam jako zahvalan.
Mozete mi poslati na moj profil na forumu ili na e-mail branislav.83@hotmail.com.
Hvala unapred.
Za 2.8 imas gomilu materijala na sajtu MediaFire koje je Zes postavio. Ja sam se odatle spremala za jun i polozila, a potom sam poslala i ispitna pitanja koja sam prepisala na ispitu. :bye:

Zdravo svima,

Prema Zakonu o računovodstu i revizije (Sl.glasnik RS 46/2006 i 111/2009) priznaju se sertifikati Komore ovlašćenih revizora (zvanje Ovlašćeni revizor i Ovlašćeni interni revizor).
Da li se zvanja Ovlašćeni računovođa i Ovlašćeni javni računovođa iz Saveza rač.i rev.Srbije negde priznaju?
Tačnije, da li postoji mogućnost da nam se ispiti koje u Savezu polažemo priznaju u Komori ako želimo njihov sertifikat?
Molim sve kolege koje imaju neku informaciju na ovu temu da nam jave.

Hvala i pozdrav.

Zdravo svima,

Prema Zakonu o računovodstu i revizije (Sl.glasnik RS 46/2006 i 111/2009) priznaju se sertifikati Komore ovlašćenih revizora (zvanje Ovlašćeni revizor i Ovlašćeni interni revizor).
Da li se zvanja Ovlašćeni računovođa i Ovlašćeni javni računovođa iz Saveza rač.i rev.Srbije negde priznaju?
Tačnije, da li postoji mogućnost da nam se ispiti koje u Savezu polažemo priznaju u Komori ako želimo njihov sertifikat?
Molim sve kolege koje imaju neku informaciju na ovu temu da nam jave.

Hvala i pozdrav.
Ja sam mail-om postavila pitanje Komori, ali mi nista nisu odgovorili.

poreski sistem za ovlašćenog računovođu 28.11.10. bio dosta težak.sve što je na mediafire postavljeno mnogo pomaže, ali treba provežbati tako da se bude veoma siguran u sebe.normalno, postavili su zadatke sa začkoljicama.nisam ništa uspela da prepišem da pošaljem zes-u, a i slabo sam zapamtila šta je bilo.otprilike:
*otkup sekundarnih sirovina
*zakup putničkog automobila od fizičkog lica, s tim da su plaćeni i tr.popravke i farbanja, koji inače padaju na teret zakupodavca.izračunati porez na doh, poreske prijave...da li imamo pravo na odbitak prethodnog pdv-a
*navedena je tabela sa nazivom plaćenih roba i usluga,osnovicom,pdv-om i ukupnim iznosom.izračunati iznos prethodnog pdv-a na koji imamo pravo odbitka i iznos na koji nemamo.za onaj na koji nemamo, obrazložiti zašto
*mi smo obveznik i sportski klub je obveznik.dajemo mu iznos za sponzorstvo u zamenu da istakne naziv naše firme.da li postoji obaveza obračuna pdv-a(ako postoji, izračunati) i da li sportski klub prijavljuje porez na donaciju.(ako negde imate takav primer, znaćete tačnu postavku pitanja)
*data je zarada i naknada tr.za dolazak/odlazak sa posla.dati su i neoporezibvi iznosi.treba sve izračunati kao u sličnim primerima
*zadatak sa naknadom za korišćenje sopstvenog automobila u služ.svrhe
*zadatak sa jubilarnom nagradom
*zadatak sa otpremninom zaposlenom za čijim je radom prestala potreba
*zadatak sa avansnim i konačnim računom
*zadatak sa solidarnom pomoći u slučaju bolesti
*izračunati oporezivi gubitak.dati su tr.reprezentacije i tr, reklame i propagande
*kupljeno je 4 kancelarijskih stolica po ceni od X po komadu.dobijen je rabat od Y%.izračunati osnovicu , pdv i ukupan iznos za plaćanje.da li imamo pravo na odbitak prethodnog pdv-a

IS je isto bio katastrofa.bila su tri pitanja koja nose po 20 poena.oni koji su dobro pročitali knjigu,kažu da je to pola knjige.to su pitanja sa mediafire :IS prekucano-pitanje 44,21,i mislim 23, ali da je detaljnije postavljeno pitanje(liči na 23).

Poslednja izmena:
Ćao! Da li neko ima skriptu za predmet revizija? Ja sam početnik i mnogo bi mi značila pomoć kolega:) Ako neko ima skriptu ili pitanja ili bilo šta što može da skrati vreme za učenje, moj mail je lidija@decodoo.com. Hvala unapred!:p

Na sajtu MediFire imas neke ispitne zadatke i skriptu koju je jedna vredna koleginica mama Alex vec odavno poslala kolegi Zesu da to okaci i tako pomogne svima nama kojima to treba. :bye:

poreski sistem za ovlašćenog računovođu 28.11.10. bio dosta težak.sve što je na mediafire postavljeno mnogo pomaže, ali treba provežbati tako da se bude veoma siguran u sebe.normalno, postavili su zadatke sa začkoljicama.nisam ništa uspela da prepišem da pošaljem zes-u, a i slabo sam zapamtila šta je bilo.otprilike:
*otkup sekundarnih sirovina
*zakup putničkog automobila od fizičkog lica, s tim da su plaćeni i tr.popravke i farbanja, koji inače padaju na teret zakupodavca.izračunati porez na doh, poreske prijave...da li imamo pravo na odbitak prethodnog pdv-a
*navedena je tabela sa nazivom plaćenih roba i usluga,osnovicom,pdv-om i ukupnim iznosom.izračunati iznos prethodnog pdv-a na koji imamo pravo odbitka i iznos na koji nemamo.za onaj na koji nemamo, obrazložiti zašto
*mi smo obveznik i sportski klub je obveznik.dajemo mu iznos za sponzorstvo u zamenu da istakne naziv naše firme.da li postoji obaveza obračuna pdv-a(ako postoji, izračunati) i da li sportski klub prijavljuje porez na donaciju.(ako negde imate takav primer, znaćete tačnu postavku pitanja)
*data je zarada i naknada tr.za dolazak/odlazak sa posla.dati su i neoporezibvi iznosi.treba sve izračunati kao u sličnim primerima
*zadatak sa naknadom za korišćenje sopstvenog automobila u služ.svrhe
*zadatak sa jubilarnom nagradom
*zadatak sa otpremninom zaposlenom za čijim je radom prestala potreba
*zadatak sa avansnim i konačnim računom
*zadatak sa solidarnom pomoći u slučaju bolesti
*izračunati oporezivi gubitak.dati su tr.reprezentacije i tr, reklame i propagande
*kupljeno je 4 kancelarijskih stolica po ceni od X po komadu.dobijen je rabat od Y%.izračunati osnovicu , pdv i ukupan iznos za plaćanje.da li imamo pravo na odbitak prethodnog pdv-a

IS je isto bio katastrofa.bila su tri pitanja koja nose po 20 poena.oni koji su dobro pročitali knjigu,kažu da je to pola knjige.to su pitanja sa mediafire :IS prekucano-pitanje 44,21,i mislim 23, ali da je detaljnije postavljeno pitanje(liči na 23).

Na ovo dodajem jos sledeca pitanja-ponudjeni odgovori jedan zaokruziti:

1)Porez na Db pravnih lica-bila da se zaokruzi korigovana stopa za reprezentaciju 0,5 %
2)Poreski kredit kod poreza na Db zaokruziti procente kod sopstv.ulaganja u OS za mala preduzeca
3)Porez na imovinu, na koji iznos se ne placa porez-9.000
4)Porez na DB-neiskorisceni deo poreskog kredita na racun neiskoriscenog delaa poreskog kred.-10 god.
5)Kada se podnosi poreska prijava kod poreza na imovinu
6) Definisi malog poreskog obveznika-da se dopise
7)Objasniti izmene poreske osnovice u skladu sa zakonom o PDV-u

Kolege ja sam bio u Komori ovlascenih revizora pre nekih 20-ak dana,postavio sam isto pitanje,na zalost dogovor je da se niti jedan ispit iz saveza ne priznaje u komori.

To je čist bezobrazluk i uzimanje para! Ja sam gledala koji se ispiti zahtevaju za ovlašćenog internog revizora i mahom su isti ili slični ispitima koje mi polažemo za ovlašćenog računovođu. Samo još fali da izmenom zakona u nekom narednom periodu formiraju novo telo koje će izdavati licence za racunovođe, kao sto se desilo sa revizorima kada je formirana Komora, pa da nam sav uložen trud, novac, i vreme padne u vodu. To može samo u zemlji Srbiji!
Ako je za utehu, ako pogledate oglase za poslove, trenutno za sva malo ozbiljnija radna mesta licenca je poželjna ili se zahteva, iako nije propisana zakonom.
Da li možda neko zna koliko su ove licence priznate u inostranstvu?

Back