Саветодавни кутак

Mada eto dobre teme. I to bih voleo da cujem. Zasto nije telefon dobar? Objektivno i bez emocija, naravno.
Nikad nisam ni imao kvalitetniji aparat. Tako da neko ko je to par puta drzao u ruci, znaci ce.
Велика је заблуда да пристојан фото апарат, нарочито за почетника мора обавезно да буде скуп и мора да буде нов.Пристојан половни апарат може да се набави и испод цене мобилног телефона.
Фото апарат служи за прављење фотографија и све је у његовој конструкцији намењено искључиво томе, неће ни да кува кафу нити да пушта музику.
Он ради онако како га ти подешаваш бирајући бленду, експозицију , осетљивост / ISO/ итд. Ако радиш у мануелном моду и резултате поредиш са пресет модом намењеном за услове у којима радиш ( хоћеш да снимиш покрет, прејако је светло , јаке сенке итд.) имаш одмах референти пример који покушаваш да достигнеш или надмашиш.

Велика је заблуда да пристојан фото апарат, нарочито за почетника мора обавезно да буде скуп и мора да буде нов.Пристојан половни апарат може да се набави и испод цене мобилног телефона.
Фото апарат служи за прављење фотографија и све је у његовој конструкцији намењено искључиво томе, неће ни да кува кафу нити да пушта музику.
Он ради онако како га ти подешаваш бирајући бленду, експозицију , осетљивост / ISO/ итд. Ако радиш у мануелном моду и резултате поредиш са пресет модом намењеном за услове у којима радиш ( хоћеш да снимиш покрет, прејако је светло , јаке сенке итд.) имаш одмах референти пример који покушаваш да достигнеш или надмашиш.
Ma ja koristim manuelni na mobu, naravno da bih i na aparatu. I to vezbam. Voleo bih na jedan dan da iskljocam cisto da osetim razliku kada su u pitanju brzina blende, fstop i iso o socivima da ne pricam. Tehnicki sam relativno potkovan, ali da fali mi praksa. Puno prakse. Nisam primetio da ima tema gde se rade kritike i pomoc radova. Skljocao bih sa cim imam, pa udrite da vidim gde mogu da se poboljsam. A generalno, svima bi pomoglo.
Ps, gledam ev (exposure value) na mobu, nikakav efekat ne daje. Vrv ne radim nesto kako treba.

Ma ja koristim manuelni na mobu, naravno da bih i na aparatu. I to vezbam. Voleo bih na jedan dan da iskljocam cisto da osetim razliku kada su u pitanju brzina blende, fstop i iso o socivima da ne pricam. Tehnicki sam relativno potkovan, ali da fali mi praksa. Puno prakse. Nisam primetio da ima tema gde se rade kritike i pomoc radova. Skljocao bih sa cim imam, pa udrite da vidim gde mogu da se poboljsam. A generalno, svima bi pomoglo.
Ps, gledam ev (exposure value) na mobu, nikakav efekat ne daje. Vrv ne radim nesto kako treba.
Нема овде посебна тема за савете/критике. Можеш да поставиш фотографију у некој од регуларних тема, па уз слику напиши да желиш савет/критику итд.

Е то ти је та разлика између телефона и фото апарата.Апарат има у себи пратично светломер, тако подешааш све параметре , а не само екпозицију. Тако ти креираш фотографију а не електроника.А то је идеално за учење.

Е то ти је та разлика између телефона и фото апарата.Апарат има у себи пратично светломер, тако подешааш све параметре , а не само екпозицију. Тако ти креираш фотографију а не електроника.А то је идеално за учење.
Drugim recima i iso i brzina blende su drugacije na aparatima nego na telefonima. Ono sto me iritira kod telefona je nedostatak kontrasta. Ili osvetljena ali oprana fotografija ili sa kontrastom ali tamna. Gube se detalji a i white balans mi ne deluje bas kako treba. Ili ja jos nisam izostrio vestinu.

Ljubi vas metla nemojte porediti aparate i mob...dajte ljudi....nemoj da se slogoram sad odma :lol: zna se cemi sluzi profesionalni aparat a cemu mobilni i ne mogu da se porede

Nego, dodjoh da pitam kolege, kad ste u poluautomatskom modu, na sred sunca, da li vam se desava da vam pregori ili podexponira fotku, iako ste koristili kompenzciju
Iz nekog razloga blesavi aparat je dizao iso preko 100 po svojim proracunima, po histogramu ima pregorelih delova
Bela vencanica po sred jakog sunca, av mod, iso auto, on opici mrtav ladan iso 160 pregori mi neke delove, zasto pobogu dize iso i ide u probijanje bele, zasto nije drzao 100
Da napomenem, nisam ja izabrala da idem po najjacem suncu, nisam ja diktirala uslove, tako da ne idete na tu temu tipa resenje je bilo da si otisla u 6 popodne...to znaju i vrapci
Dakle bace vas u 3h na sred sunca, ispred sebe imate belu vencanicu koju setate ovde onde u razne uglove i poze, nema tu srece, samo suze jad i cemer i mala pomoc poluautomatskih modova
Moje pitanje je zasto je aparat dozvolio da se pojavi siljak probijanja bele iako je imao opciju da smanji "dizivljaj" (da jednostavno nije dizao preko iso100 ) sta je to sto ga je prevarilo u matematici i reklo odgovarajuca fotka za rezultat 18%sive je ova sa probijenom belom :huh:

Pa bela vencanica? Bela boja suvise svetla a ostatak je u nekom tamnijem tonu, aparat ne kalkulise bas super, uradi prosek i po proseku odluci da pojaca malo za pozadinu a bela izgori, zar ne ili se varam?
Pa nemam zapuseno crno nista, kamen bez boje i malo zelenila
I ja sam pomislila da je nesto zesce mozda crno pa je lose izracunao
Al nema crne u histigramu
Da je bio mladozenja pored u crnom odelu tad bi mi bilo jasno sta se desava
Ovo je par slika sama mlada

Mislim posle sam ja rucno sredila iso da bude 100 ...ali tih par fotki, dok je automatski iso, je aparat pregoreo

Bas me kopka u cemu je stos, koji ga je djavo terao da dize iso a belo pred njim

Kolegi se isto desilo, par pregoreilih fotki na av modu....

Mislim nista to nije strasno, uvek imas par sjebanih fotki dok sredis podesavanja....
Samo mi je zanimljivo da saznam zasto je aparat sracunao i reko sebi u tamno mi je daj dici cu iso...na kojim je drogama :lol:

Тако су ваљда програмирани, увек иде прво на исо па на остале параметре (отвор бленде, дужина експозиције). Једини начин је да се закључа исо. Дешавло се да ми прегоре делови слике, мада се чешће дешава да подекспонира.
Једноставно не може тачно да измери светлост него мало "погађа". Мада доста добро ради тај посао али постоје ситуације где зна да "киксне".

Тако су ваљда програмирани, увек иде прво на исо па на остале параметре (отвор бленде, дужина експозиције). Једини начин је да се закључа исо. Дешавло се да ми прегоре делови слике, мада се чешће дешава да подекспонира.
Једноставно не може тачно да измери светлост него мало "погађа". Мада доста добро ради тај посао али постоје ситуације где зна да "киксне".
Mozda ima veze i sa gama funkcijom. Nase oci dosta bolje vide tamnije tonove, a masina to posmatra linearno. I onda prenos na 2.2. Interesuje me MetloNaVestici, jesi li probala raw sliku u fotosopu da korigujes expozituru i ako smanjis, da li zagorelost gubi boju i ujednacaa se ili ne?

Mozda ima veze i sa gama funkcijom. Nase oci dosta bolje vide tamnije tonove, a masina to posmatra linearno. I onda prenos na 2.2. Interesuje me MetloNaVestici, jesi li probala raw sliku u fotosopu da korigujes expozituru i ako smanjis, da li zagorelost gubi boju i ujednacaa se ili ne?
Метела је ПРО, написала је и горе да је средила (закључала) исо.

У вези raw слика , ѕависи колико је "прегорело" некад подаци могу да се "поврате", а некад не.

Poslednja izmena:
Sutra cu kad odem u firmu da razvijam fotke u lr pa cu da vidim detalje
Generalno pregorele delove fotke ne mozes da spasis.... ako je u tih par tacaka rgb 255 nema pomoci

Da pa ja inace zakljucam iso kad sam na av modu, nego ajde reko da probam auto iso da ubrzam proces i kao olaksam sebi.... kad ne lezi vrazi.... par okidanja i gori....onda sam ga zakljucala na 100

Koliki iso obicno podesavate kada je enterijer u pitanju? I koliku brzinu blende? Recimo fstop negde na 8ci. Dnevno svetlo.
Mislis brzinu satera? (Nasi ga zovu brzina zatvaraca, zavesice)
A ne mozes tako uopsteno da pitas jer sve zavisi sta zelis da postignes
Je l pitas za fotkanje nekog enterijera u smislu reklame? Prazan prostor bez ljudi? Tipa kafic, da se fotka prostor bez ljudi

Prva i najbitnija stavka ti je da li koristis dodatna svetla ili ces samo sa prirodnim, od toga ti zavisi sve posle sta ces i kako uraditi

Да, генерално не могу да се извуку детаљи ако је превише прегорело. Вреди да се проба "спашавање" у неком програму.
Ево поставићу један пример овде, на екрану апарата је изгледало као да је скроз "прегорела" слика.
Занемаримо композицију у овом случају, није баш најбоља :).

PA100035.jpg

Мада сам успео у ЛР да повратим детаље, не све али углавном. Мислим да би данас ово могао мало боље да одрадим у ПС

PA100035-Edit-Edit-2.jpg

П.С. Овај пример је више намењен за @MrNapoko као оријентација, @Metla na vestici је ПРО ту нема дискусије :)

Да, генерално не могу да се извуку детаљи ако је превише прегорело. Вреди да се проба "спашавање" у неком програму.
Ево поставићу један пример овде, на екрану апарата је изгледало као да је скроз "прегорела" слика.
Занемаримо композицију у овом случају, није баш најбоља :).

PA100035.jpg

Мада сам успео у ЛР да повратим детаље, не све али углавном. Мислим да би данас ово могао мало боље да одрадим у ПС

PA100035-Edit-Edit-2.jpg

П.С. Овај пример је више намењен за @MrNapoko као оријентација, @Metla na vestici је ПРО ту нема дискусије :)
Preterano si otvorio senke i ubio crnu nacisto, kad to uradis dobijes taj flet efekat, nista ti nije naglaseno u fotki nista ne vodi glavnu rec, sve pliva u jednoj ravni
Fali dinamike i kontrasta, fali da mi nesto vuce oko i kaze ja sam glavni! Plus se te dve zgrade svadjaju koja je glavna jer si ih obe naglasio podjednako
Da ti se to ne bi desavalo, igraj se sa radijalnim gradijentom u lr (ili u ps camera raw) pa njime istaknes to sto hoces da bude glavno, a ostatak ublazis

Ja licno (ovo je sad stvar ukusa) bih akcenat stavila na ovu prvu zgradu sa narandzastim detaljima....a da ova sljasteca bela pozadi bude samo u drugom planu tamo negde popunjava prostor, nikako da bljesti
Al dobro tebi u startu ona bljesti zbog greske u podesavanju aparata (sindrom vencanice od juce :lol:) ta zgrada je ko vencanica na suncu :lol: samo da places
Sad neko bi mozda da istakne belu zgradu a ugusi ovu sarenu....kako ko voli

Ovo si pretpostavljam fotnuo na niskom sateru a zavrnuo podosta blendu na nesto dvocifreno?

Mislis brzinu satera? (Nasi ga zovu brzina zatvaraca, zavesice)
A ne mozes tako uopsteno da pitas jer sve zavisi sta zelis da postignes
Je l pitas za fotkanje nekog enterijera u smislu reklame? Prazan prostor bez ljudi? Tipa kafic, da se fotka prostor bez ljudi

Prva i najbitnija stavka ti je da li koristis dodatna svetla ili ces samo sa prirodnim, od toga ti zavisi sve posle sta ces i kako uraditi
Da staticni subjekti, bez ljudi i za sada samo prirodno svetlo, bez kisobrana, bez difuznog i td...

Metla na vestici
Да, у праву си убио сам све а не само црну :) . Ово је старија слика а и обрада од 2015год. Више сам хтео да покажем разлику.
Дефинитивно бих то могао боље да урадим данас.

Camera Manufacturer : OLYMPUS IMAGING CORP.
Camera Model : E-M5
Software : Adobe Photoshop Lightroom 5.6 (Windows)
Date modified : 2015:10:11 16:06:51
:
Exposure time : 1/250
F-Number : 7.1
Exposure program : Creative (slow) (5)
ISO speed ratings : 200
EXIF version : 02.30
Date taken : 2015:10:10 15:45:37
Date digitized : 2015:10:10 15:45:37
Shutter speed : 1/250
Aperture : F7.1
Exposure bias value : 0
Max aperture : F3.5
Metering mode : Multi-segment (5)
Light source : Other (9)
Flash : No flash
Focal length [mm] : 12

Da staticni subjekti, bez ljudi i za sada samo prirodno svetlo, bez kisobrana, bez difuznog i td...
:think:
Onda pazis na doba dana i ugao pod kojim ti ulazi svetlo
Nikako podne i ostar ugao, jer ce onda osvetljeni deo da gori a onaj u senci da bude progutan u crnilu
Biras da je sunce nize, znaci ili jutro ili popodne, da ti se meko rasprsava po enterijeru
Gledas da ti je sater nizak da pustis ambijentalno svetlo sto vise, tipa da bude 1/100, 1/60....
Ako moras u podne onda se podpomazes dodatnim osvetljenjem da ono sto je u jakoj senci izvuces nekim svetlom (neka blic glava i sl)
Sledeci problem koji imas su perspektiva i distorzije
Ako uzmes sirokougaoni objektiv da bi sto sire prostor uhvatio, imaces plac majke bozje u coskovima fotke od distorzija, to posle spasavas u lr ili u ps preko lens korekcija
Bolje resenje je da fotkas nekom normalnijom sirinom fotku za fotku pa da posle spojis u lr preko panorama opcije, jako lepo radi u novim lr serijama
A najbolje resenje je da fotkas deo po deo prostora i da se to koristi za prezentacije, recimo ako je kafic, odeljak po odeljak sa par stolova....
Ali ce uvek klijent da trazi da ima i siroku fotku ceo prostor u kadru, jer boze moj mi smo madjionicari pa strpamo 200m2 u jedan kadar!!!
Skoro smo imali tu situaciju, oce ljudi prodajni prostor iscela jedan kadar, plus deo po deo odeljci prostora.... a velicine je tipa kao robna kuca.... horor....taj ceo u jednom smo resiri preko panorama opcije u lr

Metla na vestici
Да, у праву си убио сам све а не само црну :) . Ово је старија слика а и обрада од 2015год. Више сам хтео да покажем разлику. Дефинитивно бих то могао боље да урадим данас.

Camera Manufacturer : OLYMPUS IMAGING CORP.
Camera Model : E-M5
Software : Adobe Photoshop Lightroom 5.6 (Windows)
Date modified : 2015:10:11 16:06:51
:
Exposure time : 1/250
F-Number : 7.1
Exposure program : Creative (slow) (5)
ISO speed ratings : 200
EXIF version : 02.30
Date taken : 2015:10:10 15:45:37
Date digitized : 2015:10:10 15:45:37
Shutter speed : 1/250
Aperture : F7.1
Exposure bias value : 0
Max aperture : F3.5
Metering mode : Multi-segment (5)
Light source : Other (9)
Flash : No flash
Focal length [mm] : 12
A delovalo mi je ko da je blenda na 13 fazon....:lol:
Ma dobro to oko crne i sve sto sam dala komentar je licni ukus, sve zavisi sta zelis da prikazes

Kontam da je samo primer za izgorelu zgradu da no vidi koliko sta moze da se spasi....
Ako je u nekim delovima vrednosti bele 100 (u lr ) nema spasavanja, sve od 99 pa na dole vrednosti moze da se izvuce, e sad koliko ce se dobro izvuci zavisi od samog senzora aparata...
A to se vidi i na histogramu dok fotkas, ako imas siljak u skroz desnom cosku, na samoj ivici bele, sjebo si se, opaljuj ponovo :lol:

Back