Sigur Ros
Је'с разумеш ти у ту причу око тих колор профила?
Мени је то апсолутно шпанско село...
Мало као наслућујем шта је то и чему служи, али, чиненично, појма немам...
Razumijem evo da objasnim,
Boje na kompjuterskom monitoru su prikazane matematickim putem. Takozvani RGB color profil koji je sacinjen od tri boje
R- Red/Crvena
G- Green/Zelena
B- Blue/Plava
Mijesanjem ovih osnovnih boja dobijamo sve ostale boje.
Na kompjuteru svaka od njih ima vrijednost od 0-255.
Da bi vidjeli zuti pixel na ekranu (svaki pixel ima RGB vrijednost) potrebna je ova vrijednost R-255,G-255,B-0 .
Najbolje za objasnit je ako podjete u PS ispod tool menija imate onu kockicu sa bojom kliknete dva puta i otvorice vam se prozor, u dno prozora imacete tri vertikalne kockice R,G,B ukucajte razlicite vrijednosti od 0 do 255 u svaku od njih, vidjecete da ce te svaki put dobit razlicitu boju.
kad se pomnozi 255*255*255 znaci da 8'bitna slika na ekranu moze prikazat 16,5 miliona boja.
Nasi monitori ne mogu da vide cijeli spektar tih boja zbog toga imamo color spaces. oni proisticu iz color profila sto sam gore objasnio .
Imamo ih 3:
Srgb
AdobeRGB
ProfotoRGB
Svi mi imamo monitore u sRGB profilu oni su najeftiniji monitori i prikazuju najmanji spektar boja.Jedino ako kupite monitor sa AdobeRGB profilom (od 800e pa na gore) moci ce te da vidite veci spektar boja tj. odredjeni postotak AdobeRGB od 70 do 99%. Monitori koji prikazuju 99% kostaju preko hiljadu eura do par hiljana oni dobri.
Ja sad pucam da kupim Dell P2715Q
on prikazuje :
"The gamut spans 100 percent of sRGB and 79 percent of AdobeRGB"
Gamut je u prevodu spektar.
Morate da budete svesni u kojem color profilu radite. U kameri kad udjete u meni imate opciju da izaberete sRGB ili AdobeRGB ali mozete drzat bilo koji ne bitno jel slikate Raw ili Nef ko koristi Nikon sto znaci da ste sacuvali sve informacije i mozete mijenjati color space po potrebi kasnije u post.
U PS i LR je veoma bitno da znate koji color space koristite ako nemate skupi monitor najbolje je uvjek da radite u SRGB jel svakako veci spektar ne mozete da vidite.
Jos bitno je da je standard za internet sRGB color space ukoliko bi sliku postavili na internet u AdobeRGB doslo bi do promjene boje,slika bi bila zasicena ne bi ste imali kontrolu nad bojama svako bi je vidio drugacije..
U PS u glavni menu pod Edit imate convert to profile ili change profile (nisam siguran) i tamo mozete vidjet u koji color s. radite ,ali najbolje je poc u opcije i namjestit default sRGB.
Vrlo bitno ukoliko imate skup printer ili saljete slike na profesionalnu izradu moraju bit u AdobeRGB! jel printeri takodje imaju svoj profil i oni dobri vecinom rade u gore navedenom.
Ima par printera koji printaju i ProfotoRGB ali kostaju 400,000 $
Veoma vazno da bi ste bili sigurni da i te boje sto vidite u sRGB color space su stvarne i da nema odstupanja morate kalibrirat monitor.
Imate kupit na internetu X-Rite Color Munki Smile on je najpristupacniji kalibracija je potpuno automatizovana stavite jedan hardverski dio koji izgleda kao mis u centru ekrana pokrenete softver i on ce sve uraditi za vas.Ne uzima u obzir ambijentslnu svjetlost stoga ako promjenite lampu calibrate again

, drugacije jedanput u mjesec dana je dovoljno.
Eto napisao sam sve sa telefona tako da ako ima greski u kucanju izvinjavam se.
Inace do malo vise od godinu dana ni ja nisam ima prestavu o color managementu koji je veoma bitan kod printa ili ko kaci fotografije na netu tipa stock ili kao portofolio rad.