Saveti

ej, koja se ono bunila i htela da pomaže oko pisanja CV-ja?
ta bi mogla da mi kaže kako da oslovim žensku osobu kojoj ne znam, nit me interesuje, bračno stanje
poštovana gospođo perić
ili kako?
oh kako su englezi lepo smislili ms
a nemci svima kažu sada frau
ja se povodim za nemačkim primerom, al šta znam da ne pogrešim

uh.. poštovana ikonija zvuči kul
tako se meni stranci obraćaju često kad nešto
mada oni kažu dear parka
al ako ja apliciram negde za posao zar to nije malo previše familijarno?
a poštovana samo nekako deluje kao da nisam pokazala interesovanja za nju i to
što meni mora da bude ovako komplikovano ono što je drugoima lako grrrrrrrrrr

sto ljudi sto cudi
na kraju parka, to nije presudno bitno je da ti nju postujes ;)
a pitanje je i kako se prijavljujes, preko nekog poznanstva, preporuke i sl ili preko oglasa
otkud joj uopste znas ime...

evo jedan c/p

Forma - PP ima formu poslovnog pisma : vaša adresa i kontakt informacije dolaze ispod vašeg imena, u desnom gornjem uglu stranice. Ispod toga, sa leve strane, napišite ime osobe kojoj se obraćate, kao i njenu funkciju i organizaciju u kojoj radi. Ukoliko nemate ime kontakt osobe, pismo adresirajte samo na kompaniju.
Ako znate ime osobe kojoj pišete, počnite sa Poštovani gospodine ili gospođo/gospođice, odnosno ukoliko pišete na engleskom Dear MR, Ms, Mrs. U ovom slučaju treba završiti pismo pozdravom „Sa poštovanjem", odnosno „Kind regards". Ukoliko ne znate ime kontakt osobe počnite sa Poštovani/Poštovana, na engleskom Dear Sirs, or Dear Sir or Madam.

pa nisam napisala, odneću kod nekoga poznaje tu institucijau da tako kažem pa ću da ga pitam =)
al nisam tela da se izblamiram pred tim nekim, zato sam se vama obratila za savetčić
mada i dalje naginjem ka poštovana ikonija

kad nisam sigurna, a bas moram da se obratim, napisem "gospodjice"

Pre par dana u zelji da se dama okrene i pusti me da prodjem oslovim je sa "gospodjice" kada se okrenula ono baba od 60 godina:zcepanje: al' izvalila kez od uva do uva...

U ital se dosta koriste skracenice kao SIG. (od signore,signora,signorina)
Ne znam da li bilo ruzno i neispravno i sa GOS.

Mada i ja sam za opciju "postovana milojka".

uh.. poštovana ikonija zvuči kul
tako se meni stranci obraćaju često kad nešto
mada oni kažu dear parka
al ako ja apliciram negde za posao zar to nije malo previše familijarno?
a poštovana samo nekako deluje kao da nisam pokazala interesovanja za nju i to
što meni mora da bude ovako komplikovano ono što je drugoima lako grrrrrrrrrr

Kul i feministički, tako da ako je žena makar malo u toj sferi ovo mož' ti bude + ;)

pa nisam napisala, odneću kod nekoga poznaje tu institucijau da tako kažem pa ću da ga pitam =)
al nisam tela da se izblamiram pred tim nekim, zato sam se vama obratila za savetčić
mada i dalje naginjem ka poštovana ikonija
Postovana gospodjo Peric,...
Cak i ako je neudata, a ima vise od 30 godina, onda se po pravilu oslovljava sa gospodjo (ovo nisam ja smislila nego cula). To da ima vise od 30 je 99,99% cim je ona ta kojoj se obracas da odluci nesto vazno ;)

PS Insistiranje na tome da se neudata osoba starija od 30 oslovljava sa gospodjice moze delovati ironicno jer ipak negde implicira neozbiljnosti/ili nekompetentnost,a to ti nije potrebno ako trazis posao ;)

zar nije neka moda da se pochne sa "poshtovana" ili "poshtovani" mislim moze i tako ako je ok
bez imena.

ali sta ide dalje mene to zanima, kako si joj objasnila da je jako zelish i da ces vredno raditi

"poshtovana buduca sefice/shefe"

Poslednja izmena:
Oslovljavanje i te kako ima veze sa ukazivanjem postovanja :)

valjda ";)" u mom postu nesto znaci :)

Ovo nikada ne bih napisala obracajuci se osobi koju uopste ne poznajem, a sa kojom se podrazumeva najzvanicnija moguca komunikacija.

odgovorila sam sa pozicije nekog ko je bio u prilici da vrsi odabir kandidata i odlucuje o njihovom zaposlenju,
a uzimajuci u obzir da joj zna ime, a ne zna bracni status i ne dopada joj se da navede oba tj. gdjo/gdjice.
da li ce napisati "postovana", "postovana ikonija" ili "postovana gospodjo peric", nije presudno za izbor kandidata za odredjeno radno mesto

Back