Saveti vezani za negu tanke, ostecene, masne, farbane kose i sl.

Moherka

Zainteresovan član
Poruka
159
Imam 16 godina i farbam se nepune 4 godine naravno ne intenzivno ali protekle 4 godine sam intenzivno peglala kosu. Koja je po prirodi vec prilicno ravna. Imam vlas normalne debljine, ali kosa mi je prilicno retka i ostecena, ofarbana u tamno crveno, takodje se mnogo i masti, jedva izdrzi drugi dan. Spremna sam da se odreknem i pegle i farbe i zanimaju me vasa iskustva vezana za preparate, cene preparata gde ih nabaviti, pristalica sam i narodne kozmetike, takodje i saveti vezani za masnu kosu. Takodje me zanima i kako bez pegle i slicnih pomagala uciniti kosu poslusnom? Da vas cujem devojke, zene, bila bih vam stvarno zahvalna? :):)

Da, na zalost, pegla je smrt za kosu ali i "spas u zadnji cas" sto se stilizovanja tice. Licno mislim da bi trebalo sasvim da je izbacis iz upotrebe, posebno ukoliko ti je kosa skoro pa ravna zbog toga sto je u tom slucaju pazljivim cesljanjem u toku susenja mozes sasvim izravnati.

Preporucila bih ti upotrebu ricinusa, koprive i pantenola. Jedanput nedeljno stavljam na teme kapi koprive i ricinusovo ulje, umasiram u kozu glave i tako prenocim. Izjutra natapkam pantenol (vodeni rastvor) i kroz sat-dva operem kosu koju na kraju prelijem cajem od koprive i pustim da se prirodno osusi. Jedino je cesljam jer, slicno tebi i ja volim ravne i glatke frizure. Kosu perem svaki drugi dan, medjutim, ne stavljam ulje svaki put ali prelijem na kraju pranja kosu cajem od koprive u koji dodam par kapi tinkture koprive i malo pantenola. Izbegavam fen i kada se covek navikne uopste nije tesko uhvatiti red kad se sta macka na glavu :). Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

Ricinus se koristi za jacanje dlake, nanosis ga na kosu, trepavice i po potrebi na obrve. Trepavice npr. izgledaju veoma lepo, sa stapicem za usi namocis i namazes po korenu uz rub oka (pazi da ti ne udje u oko) po trepavicama svaku noc..dobijes efekat da su gusce i vece i cini ih da su jake.
Kopriva takodjer (za kosu) i oporavlja.
Pantenol ne znam tacno za sta je, ali sam jednom po preporuci miksala: 1l kopriva sampona, AD kapi, pantenol i (ne secam se ide li jos nesto) s tim prala kosu za oporavak, sjaj, mekocu ili sta vec. Svi se zaklinju u ovaj miks, a meni je isao na nerve z:D jer nakon pranja toliko zategne kosu, pod rukom bude nevidjeno kruta jedva bi je pocesljala, pa zbog toga sam prestala koristiti. Rezultati su bili ok, kosa sjajnija itd..ali ja to isto postignem i sa drugim maskama iz kucne radinosti z:mrgreen:

Ricinus trenutno imam, samo sto ga zaboravim mazati redovno z:mrgreen:

Poslednja izmena:
PS.- Sad sam procitala i prvi post gde kazes da ti je kosa tanka i ostecena, ali i masna. Umuti jaje, zlicu maslinovog ulja i meda i nanesi na kosu. Neka stoji barem sat vremena ako ne i duze i onda normalno operi kosu. Videces lepote :)
Preporucila bih ti i malo limuna ali on posvetljuje kosu, a tebi to ne bi dobro bilo jer si crvenokosa :malav:
Ponekad isperi kosu kamilicom, ponekad pivom. Ne brini, nece ti ostati miris od piva :pivce:z:mrgreen:

Ricinus se koristi za jacanje dlake, nanosis ga na kosu, trepavice i po potrebi na obrve. Trepavice npr. izgledaju veoma lepo, sa stapicem za usi namocis i namazes po korenu uz rub oka (pazi da ti ne udje u oko) po trepavicama svaku noc..dobijes efekat da su gusce i vece i cini ih da su jake.
Kopriva takodjer (za kosu) i oporavlja.
Pantenol ne znam tacno za sta je, ali sam jednom po preporuci miksala: 1l kopriva sampona, AD kapi, pantenol i (ne secam se ide li jos nesto) s tim prala kosu za oporavak, sjaj, mekocu ili sta vec. Svi se zaklinju u ovaj miks, a meni je isao na nerve z:D jer nakon pranja toliko zategne kosu, pod rukom bude nevidjeno kruta jedva bi je pocesljala, pa zbog toga sam prestala koristiti. Rezultati su bili ok, kosa sjajnija itd..ali ja to isto postignem i sa drugim maskama iz kucne radinosti z:mrgreen:

Ricinus trenutno imam, samo sto ga zaboravim mazati redovno z:mrgreen:
E ok, ok razumela sam sad :D i hvala ti puno na izdvojenom vremenom, isprobacu prirodna kozmetika ako ne pomogne sigurno nece odmoci. :)

PS.- Sad sam procitala i prvi post gde kazes da ti je kosa tanka i ostecena, ali i masna. Umuti jaje, zlicu maslinovog ulja i meda i nanesi na kosu. Neka stoji barem sat vremena ako ne i duze i onda normalno operi kosu. Videces lepote :)
Preporucila bih ti i malo limuna ali on posvetljuje kosu, a tebi to ne bi dobro bilo jer si crvenokosa :malav:
Ponekad isperi kosu kamilicom, ponekad pivom. Ne brini, nece ti ostati miris od piva :pivce:z:mrgreen:
Jao to sa pivom sam cula jel je drugarica koja ima zamrsene lokne stavljala. Jako su se lepo izdvojile, sjajnije su a pomirisala sam ne smrde. Koristila sam i ja ne pivo ali neki Elementin eliksir sa jecmom ima isto miris koji se kasnije neutralise. Hvala ti puno, probacu sve ....sem limuna xDD taman svako pranje nesto novo pa cu videti sta mi odgovara. :) :)

Uzmi dobar fen i vezbom mozes doci do skoro istog rezultata koji dobijas peglom.

Imam dobar fen sa difuzerom koji ne koristim xD (msm na difuzer) ali inace nemam pojma da feniram i najcesce se samo ocesljam i osusim za 5 min na najjacoj temperaturi. Morala bih to uvesti mesto pegle svakako. Ionako mi crce pegla danas, ko da je znala! :D :@

O pa imam ti super odgovor na pitanje. I ja imam neverovatno tanku, masnu farbanu kosu i trajalo je pola godine da je potpuno sredim ali sad je zdrava duga prelepa. Pod jedan smanji peglanje, i uvek koristi zastitu od toplote, ja koristim Loreal, ali gledam sto manje da se peglam. Mesecno max 2 puta. Mada mi je puno pomoglo da sam drzala pauzu 3 mes. Od sampona: jedini sampon koji mi je odgovarao da ne masti kosu i odrzava farbanu boju je sampon Keune za farbanu kosu. Kosta oko 450-500 din ali vredi. Ostali samponi koji su za masnu kozu upropastaju boju kose. A one za farbanu kosu su obicno za suvu kosu pa eto ti jos masnija kosa. Balzam mozes da menjas. Ja koristim Oriflame Color Protect X masku za kosu ili Balea balzam od kajsije. E sad najvaznije: Semi di Lino Alfaparf plave uljane ampule za kosu. Stavis pola ampule uglavnom na krajeve, ostavis da deluje par minuta i isperes. Koristi nedeljno jednom u pocetku... ja sad koristim mesecno jednom. Najbolji proizvod za kosu ikada. Nikada se nisam odrekla farbe, samo sam promenila frizerku. Ova koristi Tigi farbe, boja traje duze a kosu mi ne ostecuje, odkad sam presla kod nje kosa mi narasla 20 cm. Farbam se godisnje 5 puta. Onda se i sisam.

Back