SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
cvekla je strašno dobra i preporučuje se i pre prve godine, za razliku od jagoda koje se ne preporučuju do 2 godine.
ja sam mom sinu rendala sirovu cveklu, šargarepu i jabuku, puštala da malo odstoji i onda iscedila sok u koji nisam stavljala apsolutno ništa, nikakve druge dodatke i on ga je pio bez problema. Meni je taj ukus bio odvratan, kao da si parče zemlje stavio u usta:sad2:, ali njemu se sviđalo.
Može da se pošećeri, ili iscedi malo limuna da poboljša ukus.

super recept...od kojeg si mu meseca to počela davati????...ja mrzim cveklu, ali bih svom bebanu napravila zbog krvne slike...da li si davala svojoj bebi i kuvanu cveklu?

Alo, mamice, pa ne moze to tako! Padati u nesvest cim nesto krene kako nisi htela je skroz bez veze. Tvoja beba se oslanja na tebe, a ako ti flipnjavas i ljutis se sto on nece da popije lek sta njemu ostaje? Uvali mu taj prah u necemu - soku, vodi, caju, vocu, jogurtu, i popice ga. I bez drame.

pa kako da ne padam u nesvest ako vidim da mi se dete davi o sopstvenu tvrdoglavost :dash:

Ma nema sanse to sa cajem, sokom, jogurtom... on to nista ne pije... pije vodu, sa vodom sam probala, uzeo je dva gutljaja, onako pravio face i na kraju je provalio da je unutra lek kada sam ga previse nudila sa tom vodom u casi. Inace on popije po gutljaj dva... ne pije on puno, pa cak i jede po zalogaj dva... moj sin tako jede po malo. A vecera bar sat i po... posto se bas dobro izigra sa hranom, nesto i udje u usta.

Citala sam da dojene bebe imaju manje stomake, pa mozda on zato tako po malo sve... nemam pojma. Tako je i sisao... po malo. A mozda je i genetika, njegov pradeda tako jede... mislim, to je zdravo za njega, ali lose po moje zivce.

Onda ti ne preostaje nista drugo nego da poslusas nas savet i da mu uspricas spricom ili pimpetom jer ce ovako ko zna koliko da ima proliv,a to je opasno jer moze da dehidrira.
Postoje kasicekoje formiraju stolicu.Pogledaj na etiketi pise: cini stolicu guscom ili cini stolicu redjom
Kao sto sam ti rekla,krompir,sargarepa i kuvani pirinac stvrdnjavaju stolicu

super recept...od kojeg si mu meseca to počela davati????...ja mrzim cveklu, ali bih svom bebanu napravila zbog krvne slike...da li si davala svojoj bebi i kuvanu cveklu?

kad je imao devet meseci, to je bilo baš pre zimu. znam da sam pročitala da se imunitet poboljšava ako detetu taj sok dajes svako jutro oko dest dana za redom. nemoj da brineš zbog boje mokraće, biće crvenkasto roze;)

kad je imao devet meseci, to je bilo baš pre zimu. znam da sam pročitala da se imunitet poboljšava ako detetu taj sok dajes svako jutro oko dest dana za redom. nemoj da brineš zbog boje mokraće, biće crvenkasto roze;)

e super,onda još imamo vremena, pa da se i ja pripremim,jer stvarno ne podnosim čak ni miris cvekle,odmah povraćam, pa će to baka pripremiti...cvekla je jako dobra za krvnu sliku,verovatno sam tada zamrzela kada su me kljukali kao malu...bila sam strašno malokrvna..a reci mi,da li si davala i onu kupovnu cveklu u tegli,ili samo rendano sveže?

Onda ti ne preostaje nista drugo nego da poslusas nas savet i da mu uspricas spricom ili pimpetom jer ce ovako ko zna koliko da ima proliv,a to je opasno jer moze da dehidrira.
Postoje kasicekoje formiraju stolicu.Pogledaj na etiketi pise: cini stolicu guscom ili cini stolicu redjom
Kao sto sam ti rekla,krompir,sargarepa i kuvani pirinac stvrdnjavaju stolicu

JAO, koliko vam zavidim kada citam ove vase savete :)
eh, kada bi moj sin hteo da jede kasice, gde bi mi kraj bio :dash:
probala sam da mu dam krompir (vise puta), ali se gadi teksture... kada krene da se razmazuje hrana to je mom sinu signal za uzbunu

pojma nemam zasto... ali nikad nije jeo kasice, on je presao sa sise direktno na cvrstu hranu

Inace... vidim da pricate o brokoliju...
moj sin obozava brokoli! obozava ga, obozava!

a ja sam mu ga prvo spremala tako sto zajedno sa mesom ispecem u rerni, pospem mu malo zacina i pokrijem sa folijom, pa tako jede i karfiol i sargarepu... posle je toliko zavoleo da mogu i samo da mu obarim brokoli...pojesce i tako gnjecav

Etotako, kao da pričaš o mom Stefanu.
Mislim da sam na više mesta pisala o tome

Koliko on sad ima?
Ja znam da sam uvek mislila - jao neke žene daju deci kašice već sa tri-četiri meseca; ja sam čekala šest, ali on uopšte nije hteo da ih jede ni tada.
Kad mu daš u ruku nešto da grize, njemu super; pojede plazmu, struže jabuku, ali muljanu kašicu, ni da pogleda; ni da lizne.

eh, da... bas tako i i moj Filip

ima sada 14 meseci :)
a sa sest meseci nije hteo da cuje za hranu, kada sam mu dala pirincanu kasicu povratio je i dobio proliv

poceo je da jede sa 11 meseci
i sada kada cujem sta sve jedu neka deca meni dodje muka... moj sin jede kao mrav

mozda ce mu se poboljsati apetit kada bude prestao da sisa, jednog dana...

najbolja fora je sto kada sedi u kolicima (dok smo u setnji) tada najbolje jede jer valjda onda je zauzet sa razgledanjem, pa jede po inerciji... onako uvaljen u kolica

jedno vreme sam mu pravila mini pljeskavice od povrca i mesa, pa ponesem u setnju i dam mu da jede tako u kolicima, ali onda mu je i to dosadilo

on jede bas kao sto i mi jedemo... sve, a ipak dobra stvar je sto voli da jede meso, pa ne moram da brinem za gvozdje

cvekla je strašno dobra i preporučuje se i pre prve godine, za razliku od jagoda koje se ne preporučuju do 2 godine.
ja sam mom sinu rendala sirovu cveklu, šargarepu i jabuku, puštala da malo odstoji i onda iscedila sok u koji nisam stavljala apsolutno ništa, nikakve druge dodatke i on ga je pio bez problema. Meni je taj ukus bio odvratan, kao da si parče zemlje stavio u usta:sad2:, ali njemu se sviđalo.
Može da se pošećeri, ili iscedi malo limuna da poboljša ukus.

Da, da odlican recept i cudo za krvnu sliku... ja sam ga isto tako spremala samo da dodam malo preciznije, kilo cvekle, kilo zelenih jabuka i kilo karota sitno naribati i dodati kilo secera ostaviti 24 h da odstoji i dobro procediti kroz gazu ili tanku tetra pelenu pije se po mala kafena soljica i zbog oporog ukusa se dodaje limun moze se slobodno davati detetu od 8/9 meseca... stvarno sjajna stvar za sve ..mislim i odrasle sa slabom krvnom slikom...:ok:

U taj sok se NE stavlja secer. Moze se zasladiti medom.
Jedna jabuka,jedna sargarepa,jedna veca cvekla,jedna narandza (limun ili grejo ko voli). Ako je za neciji ukus previse kiselo kad doda limun utavi se malo meda i to je to. Moja majka je ovaj sok pila svaki dan kada je izasla iz bolnice da ojaca krvnu sliku.Pili smo ga i mi i stvarno nam nista nije falilo

Jedna jabuka,jedna sargarepa,jedna veca cvekla,jedna narandza (limun ili grejo ko voli). Ako je za neciji ukus previse kiselo kad doda limun utavi se malo meda i to je to. Moja majka je ovaj sok pila svaki dan kada je izasla iz bolnice da ojaca krvnu sliku.Pili smo ga i mi i stvarno nam nista nije falilo

pa mi smo ga na taj nacin dobili i ovako pili mi odrasli a i deci smo davali, ali sa secerom, neznam mozda zvuci puno mislim da naravno sigurno moze i bez njega pa ga dodati ili med kako kazes ali mi smo ga tako spremali...

Jel ti to spremas sok na razblazivanje sa secerom ili bas bistri sok?
Secam se da je moja tetka pravila taj sa secerom ali sa narandzama i limunom. Jedan je pravila na razblazivanje,a drugi kao dzus.
Po meni tu secer ne treba jer ima dovoljno vocnih secera.Mada,ko voli,nek seceri.Sve je stvar ishrane i ukusa naravno;)

celer... celer eliminise ukus zemlje

dakle, recept je sledeci: ocistiti i iseckati jabuke, sargarepe, cveklu, celer, limun i to je to

kolicine ovih sastojaka dodajete po ukusu... od sargerepe i jabuke ce biti sasvim dovoljno slatko

naravno, za ovo je potrebno imati i sokovnik, a ne praviti u blenderu

celer... celer eliminise ukus zemlje

dakle, recept je sledeci: ocistiti i iseckati jabuke, sargarepe, cveklu, celer, limun i to je to

kolicine ovih sastojaka dodajete po ukusu... od sargerepe i jabuke ce biti sasvim dovoljno slatko

naravno, za ovo je potrebno imati i sokovnik, a ne praviti u blenderu

Jeste, i celer su stavljali.To sam zaboravila.
A sto se tice sokovnika,nas je slican.S jedne strane curi bistri sok,a sa druge otpaci od voca i povrca.

ja nisam imala sokovnik, nego obicno rende pa izrendam jednu manju cveklu, jednu jabuku i jednu vecu sargarepu. to ostavim da pusti sok, kasnije izgnjecim rukama, i na kraju prodje kroz cediljku. Ponavljam, ja nisam nista drugo stavljala, mom sinu se svidajo takav prirodan ukus. Neko dodaje i iscedjen limun, med ili secer. Uglavnom, ako beba pristane na bilo koju od tih varijanti, odlicno-jer je stvarno veoma zdravo:D

Evo da se ja javim, na poslu opsta frka, kraj skolske godine...pa nista ne stizem...

a sta je sa paradajzom...sad stize, pa se pitam....smeju li to male bebe...recimo kuvan sa krompirom pa izblendan u kasicu????

Mi juce jeli kasicu mrkvu i krompir, kupovnu, pa jos pomesanu sa formulom...pojeo je...ali vecinom na prevaru...zasmejem ga, pa mu uvalim kasikicu...danas cemo onu bljak zelenu (pirinac i brokoli)...drzite mi fige...;)

sad i ja jedva cekam cveklu...:)

Back