SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
OJED OD PELENA
Zadnjica je ispod pelena izlozena viskokoj vlazi,slabom provetravanju,nizu hemnijskih nadrazajucih sastojaka i infektivnih organizama iz urina i stolice,a takodje i trenju od pelena i odece, pa je laka meta za noge probleme.
Na zalost,ojed od pelena se kos nekih beba ponavlja - zbog urodjene osetljivosti,abnormalne pH vrednosti stolice(neravnoteza kiselosti i alkalnosti)preteranog sadrzaja amonijaka u mokraci ili jednostavno sto je koza koja je jednom nadrazena podlozna novim iritacijama.

Agresivno i ucestalo ciscenje zone pod pelenom sapunom moze da poveca osetljivost setetove koze kao sto mogu i tesne pelene ili plasticne gacice koje ne zadrzavaju prolazak vazduha od spolja a vlage iznutra.Amonijak u urinu za koji se nekada smatralo da je glavni vinovnik ojeda,nije primaran uzrok,ali moze da iritira vec povredjenu kozu.Ojed pocinje kada se urin koncetrise u peleni ,prema dole kod devojcica i prema napred kod decaka.

PERIANALNI DERMATITIS
rvenilo oko cmara obicno uzrokuju alkalne stolice kod beba hranjenih na bocicu i najcesece se ne javlja kod dojenih beba dok im se ne uvede cvrsta hrana.

DERMATITIS OD TRENJA
Ovo je najopstija forma ojeda i javlja se u vidu crvenila tamo gde je trenje najvece,ali ne u prevojima.Obicno dodje i prodje,ne izaziva vece neprijatnosti, osim ako se ne iskomplikuje sekundarnom infekcijom.

ATROPIJKI DERMATITIS
Ovaj ojed svrbi i moze prvo da se javi na drugim delovima tela.Obicno pocne da se siri prema zoni pelena i i zmedju 6 i 12 meseca.

SEBOREJICNI DERMATITIS
Taj tamnocrveni ojed,cesto sa zuckastim ljuspicama,obicno se javlja na kozi lobanje kao temenjaca,mada ponekad pocinje u zoni pelena,vise je dosadan roditeljima nego bebi.

DERMATITIS IZAZVAN KADIDOM

Svetlo crvene boje i nezn.Taj neugodan ojed javlja se prevoju prepona (izmedju stomaka i butina) sa bubuljicama koje se sire od tog mesta.Ojed od pelena koji najvise traje 72h cesto se inficira Candidom albicans,istom gljivicnom inspekcijom koja je odgovorna za mlecac(sor).Ovaj tip ojeda moze da se javi i kod beba koje uzimaju antibiotike.

IMPETIGO(gnojni ekcem)
Uzrocnik je bakterija streptokoka ili stafilokoka.U zoni pelena javlja se u 2 forme: veliki cvrsti plihovi koji se rasprskavaju ili nestaju ili zute kraste okruzene obilnim crvenilom.Moze dapokriva butine,zadnjicu i donji abdomen i prosiri se na ostale delove.

INTERTRIGO
Ovaj tip ojeda koji se manifestuje kaoneodredjena pocrvenela zona,javlja se kao posledica trenja koze o kozu.Kod dece se obicno jaclja duboko u prevoju preona,izmedju butina i donjeg abdomena i cesto ispod pazuha.Iz ove vrste ojeda cesto procuri beli izli zuckast sadrzaj, moze da se upali ako dodje u dodir sa mokracom i da izazove plac bebe.

IVICNI DERMATITIS
To je iritacija koja izaziva trenje poruba pelene o kozu.Najbolji lek za ojed pelena je prevencija-mada nije uvek moguca.Odrzavanje ove zone suvom i cistom je najvazniji princip prevencije.

Nadam se da ce ovo nekom pomoci;)

Srce si sto si ovo postavila:heart:, al ja prosto ne znam gde da se grupisem:dash:
Skroz se osuo(moj sin), pa da krenem od pocetka: Na obrazima ekcem+sitne bele tackice(bubulicice), resce na usima su se bile skroz nadule, al je to fala bogu proslo. Na nogama i rukama iste bele tackice, nemam uisak da ga svrbi al pod rukom je onako bas hrapavo(slicno nesto je i na stomaku, al mnogo manje izrazeno), oko pise nesto sto ga svrbi i nikako ne prolazi, a najnovije i guza se osula(naj obcniji osip).E sad, bili smo kod pedijatra i ona kaze da nije nista strasno, kolko sam ja uspela da shvatim, virus+alergija:eek:. Na pisu mazemo daktanol+povidon jod u vodu kad se peremo(a peremo se na svakih 2-3sata kada menjamo i pelenu) i nista ne prolazi:dash:, samo mu se jos vise osula guza:dontunderstand:. Na sunce ne izlazimo vec 10 dana, zadnjih 3 dana pijemo sirup presing uvece(po uputstvu pedijatra) i ni taj osip se ne povlaci:dash:(po rukama i nogama).
Posto smo bili i na ORL, zbog otecenih usiju, ona nam je rekla da je to atropijski dermatitis, da treba da idemo u Tirsovu kod alergologa, da nam uradi na sta je alergican i odredi dijetu:eek:, na sta se nas pedijatar samo nasmejao:dontunderstand:
Sta da radim:think: Inace mali se normalno ponasa, nemam utisak da mu to sve smeta, lepo jede, spava...

Srce si sto si ovo postavila:heart:, al ja prosto ne znam gde da se grupisem:dash:
Skroz se osuo(moj sin), pa da krenem od pocetka: Na obrazima ekcem+sitne bele tackice(bubulicice), resce na usima su se bile skroz nadule, al je to fala bogu proslo. Na nogama i rukama iste bele tackice, nemam uisak da ga svrbi al pod rukom je onako bas hrapavo(slicno nesto je i na stomaku, al mnogo manje izrazeno), oko pise nesto sto ga svrbi i nikako ne prolazi, a najnovije i guza se osula(naj obcniji osip).E sad, bili smo kod pedijatra i ona kaze da nije nista strasno, kolko sam ja uspela da shvatim, virus+alergija:eek:. Na pisu mazemo daktanol+povidon jod u vodu kad se peremo(a peremo se na svakih 2-3sata kada menjamo i pelenu) i nista ne prolazi:dash:, samo mu se jos vise osula guza:dontunderstand:. Na sunce ne izlazimo vec 10 dana, zadnjih 3 dana pijemo sirup presing uvece(po uputstvu pedijatra) i ni taj osip se ne povlaci:dash:(po rukama i nogama).
Posto smo bili i na ORL, zbog otecenih usiju, ona nam je rekla da je to atropijski dermatitis, da treba da idemo u Tirsovu kod alergologa, da nam uradi na sta je alergican i odredi dijetu:eek:, na sta se nas pedijatar samo nasmejao:dontunderstand:
Sta da radim:think: Inace mali se normalno ponasa, nemam utisak da mu to sve smeta, lepo jede, spava...

kuku tebi:dash::dash::dash::dash::dash::dash:
Espi je spomenula da ima na ovom site-u jedan dobar dermatolog kojem ako pošalješ sliku,može da ti da dijagnozu o čemu se rade....to te ništa ne košta da uradiš...a ovo,šta si sve nabrojala,juh,ja ne znam šta bih na tvom mestu...Presing je za alergije, ako je beban alergičan na nešto, onda je to dobra prevencija...a što se Daktanola i Povidon joda tiče za crvenila na piši, zavisi od čega je crvenilo...u svakom slučaju ja ti savetujem da kupiš kompresne gaze 5x5,i nakon ispiranja Povidon jodom,isti još staviš na kompresnu gazu,to na pišu pa onda pelenu...tako je nama prošlo crvenilo....ali opet sve zavisi od čega je dobio isti...

UNOS SOLI
Odojcadi je, kao i svima nama potrebna so.Ali isto kao i nama nije potrebno mnogo soli.Zapravo,njihovi bubrezi ne mogu da prerade velike kolicine natrijuma,sto je verovatno razlog sto je majka priroda uciila majcino mleko napitkom sa vrlo malo natrijuma (svega 5 miligrama natrijuma po solji,a u poredjenju sa 120miligrama po solji kravljeg mleka).
Pored toga,sve je vise dokaza da preterani unos soli u ranom uzrastu,narocito kada u porodici postoji sklonost ha hipertenziji,moze podstaci pojavu visokog krvnog pritiska kada beba postane odrasla osoba.
Studije takodje pokazuju da bebe nemnaju urodjenu sklonost prema slanoj hrani ali da mogu da je razviju ukoliko im je ishrana bogatanatrijumom - sklonost koja se kasnije u zivotu moze pokazati smmrtonosnom.
Kao odgovor na sve vise dokaza da velike kolicine soli nisu dobre za bebe,veliki proizvodjaci hrane za bebe iskljucili su so iz svojih proizvoda.
Majke koje same pripremaju hranu za bebe treba slicno da postupe.Nemoj te misliti da se boranija ili krompir pire nece dopasti vasoj bebi ako nisu dobro posoljeni samo zato sto ih vi tako volite.Dajte njenim cvoricima za ukus priliku da nauce kakav je ukus hrane neiskvaren solju i ona ce razviti sklonost ka hrani na prirodan nacin za ceo zivot.
Da se osigurate da beba ne stekne naviku preteranog unosa soli citajte etikete.Naci cete velike kolicine natrijuma tamo gde ste ih najmanje ocekivali,kljucujuci i krem sireve, tvrde sireve (odaberite vrste sa malom kolicinom natrijuma),hleb i zitarice,torte i kolace.
S obzitom da bebi izmedju 6meseci i godinu dana nije potrebno vise izmedju 250 - 750 miligrama natrijuma dnevno, hrana koja sadrzi 300 ili vise miligramapo porciji,brzo ce dovesti do prekoracenja. Kada kupujete za bebu,u vecini slucajeva odaberite hranu sa nanje od 50 miligrama po porciji.

Da se nadovezem na gornji tekst: U formuli ima odredjena kolicina natrijuma.Pogledajte na kutiji adaptiranog mleka u kojem je procentu zastupljena so,pa kad dajete bebi hranu iz teglica saberite sa ukupnom kolicinom natrijuma iz mleka koje pojede u toku dana.
Pogledahte u kojoj je meri zastupljena so u kackavaljima koje rendate bebama u hranu. Oni su puni soli i svih mogucih emulgatora .... Ja to nebih davala,al svako ima svoje misljenje i ja to postujem. Mi smo u skolici,a pise i u raznim knjigama i casopisima da je malim bebama potreban probiotski jogurt 3,2 mlecne masti, krem sir koji nema ili ima vrlo malo soli i mladi sir koji je neslan - moze se kupiti u C marketima u malo vecim plasticnim casama od jogurta.
Nadam se da je ovaj tekst nekom pomogao;)

kuku tebi:dash::dash::dash::dash::dash::dash:
Espi je spomenula da ima na ovom site-u jedan dobar dermatolog kojem ako pošalješ sliku,može da ti da dijagnozu o čemu se rade....to te ništa ne košta da uradiš...a ovo,šta si sve nabrojala,juh,ja ne znam šta bih na tvom mestu...Presing je za alergije, ako je beban alergičan na nešto, onda je to dobra prevencija...a što se Daktanola i Povidon joda tiče za crvenila na piši, zavisi od čega je crvenilo...u svakom slučaju ja ti savetujem da kupiš kompresne gaze 5x5,i nakon ispiranja Povidon jodom,isti još staviš na kompresnu gazu,to na pišu pa onda pelenu...tako je nama prošlo crvenilo....ali opet sve zavisi od čega je dobio isti...

E a nas pedijatar je u fazonu, sve ce to samo proci, ja pomenula dermatologa, a ona kao nema potrebe, samo ga cesce kupajte...Idemo danas ponovo kod ne(pedijatra) pa cu se ponovo raspitati...

Ako se detetu naduvaju neki delovi tela onda je to alergija na neku hranu.Ja to znam jer sam ja 2 puta imala jake alergije na lekove i zamalo da odem Bogu na ispovest:whistling:
Te bele bubuljicice su infekcija,pa bi bilo najbolje da odes kod dermatologa. To ti je moja preporuka. Ima jedan privati,jeste da je pregled 2.500 dinara,ali je najbolji. Ono sto ti on kaze to je amin.
Sto se tice pise,DAKTANOL nikako.Evo mi bezuspesno mazemo 2 nedelje nebi li nam prosle gljivice na guzi i nista. Kupi ti slobodno nistatin i mazi bebi po uputstvu. Taj lekic im se daje i kad imaju sor u ustima,tako da nije previse opasan kao drugi lekovi. Pretpostavljam da su gljivice i kod malise na pisi? Da li ti je rekla iz kojeg razloga treba da mazes Daktanol? To je najgluplja mast koja postoji.

Ja sam se juce prestravila kad sam videla neke jako crvene tufnice po Nidzinim rukama,cak i na dlanu.Istripovala sam se da je alergija na neku hranu i jadanicku nisam dala nista sem mleka,a trazio mi je.Dala sam mu malko kasice i to je sve. Imao je jednu i na obrazu. Na kraju su mi neke mame napolju rekle da je toujed komarca:dash:
Imala sam zelju da mu prospem sitna crevca.Bas je cudno, nije bilo nigde naduveno kao kod nas vec tamnocrveno kao kad prsne mast dok nesto przis.
Sreca moja i olaksanj:D

E a nas pedijatar je u fazonu, sve ce to samo proci, ja pomenula dermatologa, a ona kao nema potrebe, samo ga cesce kupajte...Idemo danas ponovo kod ne(pedijatra) pa cu se ponovo raspitati...

Te pedijatre treba ubiti!!!!!!!!!! Moj Nikola vuce gljivice na cmaru 2 meseca,ona kaze to nije nista. Da znate gospodjo kakve su druge guze,vasa je super :dash::dash::dash:
Samo ti blago meni idi da ti uzmu bris u privatnoj laboratoriji,a mozes i u Dr.Subotica,oni su najbolji i nemas greske.
Ako ides u Dzordza Vasingtona,prvo se raspitaj kod koga da ides,jer sam ja izgleda otisla kod najgore koja je pregledala moju bebu sa 1m razdaljine:twisted:

Ako se detetu naduvaju neki delovi tela onda je to alergija na neku hranu.Ja to znam jer sam ja 2 puta imala jake alergije na lekove i zamalo da odem Bogu na ispovest:whistling:
Te bele bubuljicice su infekcija,pa bi bilo najbolje da odes kod dermatologa. To ti je moja preporuka. Ima jedan privati,jeste da je pregled 2.500 dinara,ali je najbolji. Ono sto ti on kaze to je amin.
Sto se tice pise,DAKTANOL nikako.Evo mi bezuspesno mazemo 2 nedelje nebi li nam prosle gljivice na guzi i nista. Kupi ti slobodno nistatin i mazi bebi po uputstvu. Taj lekic im se daje i kad imaju sor u ustima,tako da nije previse opasan kao drugi lekovi. Pretpostavljam da su gljivice i kod malise na pisi? Da li ti je rekla iz kojeg razloga treba da mazes Daktanol? To je najgluplja mast koja postoji.

Ja sam se juce prestravila kad sam videla neke jako crvene tufnice po Nidzinim rukama,cak i na dlanu.Istripovala sam se da je alergija na neku hranu i jadanicku nisam dala nista sem mleka,a trazio mi je.Dala sam mu malko kasice i to je sve. Imao je jednu i na obrazu. Na kraju su mi neke mame napolju rekle da je toujed komarca:dash:
Imala sam zelju da mu prospem sitna crevca.Bas je cudno, nije bilo nigde naduveno kao kod nas vec tamnocrveno kao kad prsne mast dok nesto przis.
Sreca moja i olaksanj:D

Ako mozes ostavi mi njegov broj telefona i ime...inace moj sin ima 20meseci, i nikad ni kao beba nije imao tolike ojede...prosto ne znam sta se desava...a ne jede nista novo, jer znam da je sklon alergijama, ima taj ekcem...

ja nemogu da verujem da postoje takvi doktori.... mislim nisam panicar ali stvarno.... covo da nije ovakvih stvari tj. foruma,sajtova,drugarica,komsinica i baba naj...b..li.. di pored ovakvih lekara cast izuzetcima mislim bez uvrede prema zaista uzvisenoj i humanoj profesiji ali saveti drugih uvek nekako vis i konkretnije pomognu....

Poslacu ti i ja na pp - poliklinika u koju vodimo moju cerku, stvarno su odlicni!

I meni please posalji....
Pa sad sam se odsekla,kako je sve krenulo nece vajda i to da nas snadje.
Enna-od kad ima taj ekcem i kako to izgleda?Moj mali ima bebe tackice ali su tu i nikom nista.Ne cese se a valjda bi da ga svrbi?!Ovo ostalo crvenilo je od toplote sigurno.Joj,ubicu se...

da li izgledaju kao petehijice*posle porodjaja se javljaju* ili mozda virusne bradavice, mogu li da se iscede?meni se cerkici kada je bila bas mala javljale tako kao bubuljicice i cistila sam ih nanosenjem joda na stapicu za usi, a vrucina samo sto komotnije i tusiranje samo vodom bez ikakvih kupki i sapuna..i jos jednom... sebamed zakon za osipe a posebno na prevojioma..

Bukvalno kao male bele bubu;ljice,nisam probala da cedim ali 100% moze.Nije na prevojima nego rukama.Koji mustelin proizvod?

I meni please posalji....
Pa sad sam se odsekla,kako je sve krenulo nece vajda i to da nas snadje.
Enna-od kad ima taj ekcem i kako to izgleda?Moj mali ima bebe tackice ali su tu i nikom nista.Ne cese se a valjda bi da ga svrbi?!Ovo ostalo crvenilo je od toplote sigurno.Joj,ubicu se...

Pa moj sin ga ima od nekog 7-8 meseca, uglavnom na obrazima, mada se javi i po telu al brze nestane...E taj na obrazima, kako bih rekla ima vise faza...prvo koza postane hrapava, kao kada na hladnoci npr.ispucaju ruke...e onda pocne da se crveni i nekako kao da malo otekne taj deo koze...moze da bude bas jako crveno i hrapavo....kada prolazi onda opet postane hrapavo bez crvenila i onda nestane...i tako ukrug:dash: jedina uteha mi je sto ga ne svrbi i sto kazu da prolazi do 3godine..pa ne znam videcemo

Nina-nana, Mustela Stelatopia.

To na obrazu smo i mi imali u trecem mesecu...

Elocom krema (nemojte da vristite, jeste kortikosteroid), ali samo 3 dana u tankom sloju - nije se nikada vise vratio (da kucnem o drvo).

A za ove druge ne znam...Jos uvek ne kuburimo sa njima, mada ne sumnjam da hocemo

e baš vam zavidim što ste u Bg,pa ćete moći da se izorganizujete i vidite na kafici...
mirabel,rado bi ja da malo proradi baka servis,alii moja mama još uvek radi, i to od 6 ujutro do 5 popodne, dok stigne kući mrtva umorna već je pola 6-6...imamo još pradedu od 77 godina, koji može 10-15 da se zabavi sa mališom,ali treba imati snage za njega...e to je sva pomoć koju mogu da dobijem, tako da to baš ne funkcioniše kod nas....no recimo, juče je mama imala slobodan dan,i Gabriel je skoro ceo dan bio sa njom,ja sam stigla malo i da rasteretim, i da uradim neke stvari koje su me čekale već neko vreme, da odradim i deo posla koji odlažem nedeljama pošto nije toliko hitno....a eto,danas je još ranije ustao moj maleni,u 5.3o je rekao dobro jutro, ja sam se naspavao, hajde da se igramo...i eto, tako mi već budni,već pijem i jutarnju kafu...

Znam, ni moj baka servis ne funkcionise bas najbolje

Pa moj sin ga ima od nekog 7-8 meseca, uglavnom na obrazima, mada se javi i po telu al brze nestane...E taj na obrazima, kako bih rekla ima vise faza...prvo koza postane hrapava, kao kada na hladnoci npr.ispucaju ruke...e onda pocne da se crveni i nekako kao da malo otekne taj deo koze...moze da bude bas jako crveno i hrapavo....kada prolazi onda opet postane hrapavo bez crvenila i onda nestane...i tako ukrug:dash: jedina uteha mi je sto ga ne svrbi i sto kazu da prolazi do 3godine..pa ne znam videcemo

Jo,tako izgleda mom bebcu ovo po rucicama.Ja mislila da ekcem UVEK svrbiJoj....Njemu je tako hrapavo i polako se siri,tackasto,skoro d je boje koze,ne vidi se ali oseca pod rukom.Ovo ostalo crvenilo se toliko razbuktalo,ima ga svuda po ledjima i grudima...bas je osip.Mozda neka hrana ali nista novo nisam dala(jesam malo krASTAVAC) ali juce a on ovo ima danima...joj....

Ja bila kod lekara u zgradi(imamo polikliniku),nemaju koznog samo opste prakse ali kazu da je super.ja odem,cisto da vidim sta ce reci-kaze ovo crvenilo treba pratiti a za ono po rucicama kaze da je tipicna alergija na nesto i dala mi kortiko steroid naravno!!!!!!!

ako je to na licu, da nije možda od sline, ili kad ručicama trlja lice a pre toga brlja u ustima????..ne znam šta da ti kažem, najbolje da odete kod dobrog dermatologa...

Ja bila kod lekara u zgradi(imamo polikliniku),nemaju koznog samo opste prakse ali kazu da je super.ja odem,cisto da vidim sta ce reci-kaze ovo crvenilo treba pratiti a za ono po rucicama kaze da je tipicna alergija na nesto i dala mi kortiko steroid naravno!!!!!!!

pripazite sa kortiko steroidima jer mogu da ostete koru nadbubrezne zlezde i jos svasta nesto:(
koristite samo ako je lekar prepisao i to u tanusnom sloju i to broj dana koji vam je on odredio;).

Ja mazala, tri dana, u tankom tankom sloju, i nestalo je. Ne smes ga mazati duze vreme, ali tri-pet dana po jednom dnevno (posle kupanja, kad je pospan) da. Sad ne znam sta tu mozete da nabavljate, ali...

Drage mame,

Nama su problem bile kasice, i to smo nekako delimicno resili, mada hmmm ... Moj sincic hoce tu klopu, ali iz flasice, ja sam kasice razredila vodom tako da je to sada kao neki kasasti sok i on popapa sve :D. Nadam se da je ovo neko privremeno resenje...

Pedijatri savetuju kasicicu, i imaju svoje razloge (da se ne zagrcne, da se ne prejede...). Ako samo tako hoce da klopa, neka ga! Pokusavaj i dalje sa kasicicom, da nauci da jede. Koliko bese ima tvoj bebac?

Back