SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nina-nana nemoj se nervirati zbog bebine motorike. Da nesto nije u redu (hipotonija...) pedijatri bi to primetili. Ako je po malo kasnio u svim fazama onda ce malo kasnije i prohodati i propuzati. Samo ga sto vise stavljaj na pod (tvrdu podlogu) mami ga da se krece nekom igrackom u nasem slucaju jedino je mobilni bio dovoljno interesantan da bi se beba pokrenula. A na nogice ga nemoj stavljati ako nije spreman ti ga nikako neces na silu nauciti. Ne znam jesam li vec ovde pisala ali moja beba se do 7 meseca nije jos ni okretala sa ledja na stomak, dok su druge vec puzale, bila sam prestravljena pa te razumem poptuno. A onda sam po savetu pocela da je stavljam na pod gde je provodila svo vreme koje smo u kuci, igrajuci se i vec posle par dana je savladala okret a u narednih mesec i samostalno posedanje pa ubrzo i puzanje.

Zanima me kako vi mame uspavljujete bebe, mislim i na dnevni i nocni san. Moja ako je jako umorna onda zaspi bez problema jos dok pije mleko iz flasice, pije ga onako u snu i kad zavrsi samo je spustim u krevet i gotovo, medjutim ako je pospana a ne dovoljno umorna onda je sva kenjkava, place, ne moze sama da zaspi.. jedino mi tad ostaje da je uzmem u ruke u ljuljam uz muziku, tako posle 15 min. zaspi. Ali bojim se da to nije dobro, kazu bebe treba da nauce same da uspavaju kako??? Za nocni san isto moram biti sa njom u sobi da bi zaspala i to na nasem krevetu (ako ne zaspi na flasici) i to nekad traje. Nisam za onu metodu plakanja ali sta drugo da radim???

Mamaaa, ja nisam ni za kakve "metode". Najbolje svako svoje dete zna...Sta god sam pokusala da uvedem onako iz knjiga, nije bas upalilo, makar u nasem slucaju...Ja sam mog sina uspavljivala na siki, onako lezeci, tako mi je bilo lakse. Medjutim, kada je trebalo da prestane da siki bila sam u frci kako cu ga uspavati. Kada je prosao prvi nalet odvikavanja(trajalo je jedno tri dana, mm ga je uspavljivao, vec sam o tome pisala), provalili smo da tete samo ode u svoj krevetac(krevetac mu je spojen sa nasim krevetom, skinula sam onu ogradicu koja se spusta, tako da moze da prepuzi sa naseg kreveta na njegov i obrnuto, svakom bi preporucila ovaj raspored ako imate uslove), ja bih legla pored njega u moj krevet, i tako bi zaspali... Sada nam ostaje jos samo korak da zaspi potpuno sam, al mislim da ce i to doci kada on bude spreman..:heart: Ne znam, to je moje iskustvo

I sve mame, za boga miloga, prestanite da gledate u te mililitre i da se nervirate...Moje dete je sikilo i nikad nisam znala koliko mililitara...kada je poceo da jede cvstu hranu davala sam mu da pojede koliko sam trazi, nikad nisam gledala koliko mililitara, niti sam znala koliko njegov uzrast treba da pojede:roll: Ako vam deca lepo napreduju, zdrava su, opustite se, znam da nije lako, al nemojte ih nutkati previse, stecice averziju prema hrani pa ce vam obroci postati pravo mucenje...ili ce to nutkanje svatiti kao igru...verujte svojim bebicama one najbolje znaju koliko im je potrebno da ruckaju;)

Nina-nana nemoj se nervirati zbog bebine motorike. Da nesto nije u redu (hipotonija...) pedijatri bi to primetili. Ako je po malo kasnio u svim fazama onda ce malo kasnije i prohodati i propuzati. Samo ga sto vise stavljaj na pod (tvrdu podlogu) mami ga da se krece nekom igrackom u nasem slucaju jedino je mobilni bio dovoljno interesantan da bi se beba pokrenula. A na nogice ga nemoj stavljati ako nije spreman ti ga nikako neces na silu nauciti. Ne znam jesam li vec ovde pisala ali moja beba se do 7 meseca nije jos ni okretala sa ledja na stomak, dok su druge vec puzale, bila sam prestravljena pa te razumem poptuno. A onda sam po savetu pocela da je stavljam na pod gde je provodila svo vreme koje smo u kuci, igrajuci se i vec posle par dana je savladala okret a u narednih mesec i samostalno posedanje pa ubrzo i puzanje.

Zanima me kako vi mame uspavljujete bebe, mislim i na dnevni i nocni san. Moja ako je jako umorna onda zaspi bez problema jos dok pije mleko iz flasice, pije ga onako u snu i kad zavrsi samo je spustim u krevet i gotovo, medjutim ako je pospana a ne dovoljno umorna onda je sva kenjkava, place, ne moze sama da zaspi.. jedino mi tad ostaje da je uzmem u ruke u ljuljam uz muziku, tako posle 15 min. zaspi. Ali bojim se da to nije dobro, kazu bebe treba da nauce same da uspavaju kako??? Za nocni san isto moram biti sa njom u sobi da bi zaspala i to na nasem krevetu (ako ne zaspi na flasici) i to nekad traje. Nisam za onu metodu plakanja ali sta drugo da radim???

Mamaa,i ja mog uspavljujem na rukama,uveče posle kupanja pije mlekce,pa usput zaspi..ponekad i danju...a inače i on postane kenjkav kad je pospan, pa onda moram da ga ljuljam, pevušim dok napokon ne nađe njemu odgovarajuću pozu(uglavnom mu glava visi dole) i onda zaspi pa ga mogu spustiti u krevet...ni ja nisam za tu varijantu sa ostavljanjem deteta da plače, ja to ne bih izdražala...meni je on jjoš veoma mali....kad on bude spreman,znaće da zaspi i sam...a do tada, ja ću da ga ljuljam koliko god bude trebalo...

Rece mi juce mama da je citala da se niposto ne smiju usi cistiti onim stapicima, jer se oni koncici uvlace u usi i gomilaju negdje unutra i ne znam sta sve mogu da prouzrokuju :shock: A ja dva i po mjeseca cistim bebi time usi i nosic!!!! Jeste da ih navlazim, ali opet se nesto prestravih kad sam to cula. Kako ste vi to radile?

Pricaj mi o tome...Sledila sam se a vec su bila prosla dobra dva meseca.

Nego, kad sam se malo vise udubila u problem, shvatila sam da se samo u USA dize bas velika prasina oko toga a u Evropi ne. Na Aventovom sajtu postoji veoma bled odgovor na pitanja o Bisfenolu....

Ja nisam nigde nasla staklenu koja je veca od 120ml. ako znate gde ih ima, javljajte molim vas

Mi koristimo Chiccovu staklenu od 240ml. Imas ih u Chiccovim radnjama, a i u skoro svakoj vecoj apoteci.

Rece mi juce mama da je citala da se niposto ne smiju usi cistiti onim stapicima, jer se oni koncici uvlace u usi i gomilaju negdje unutra i ne znam sta sve mogu da prouzrokuju :shock: A ja dva i po mjeseca cistim bebi time usi i nosic!!!! Jeste da ih navlazim, ali opet se nesto prestravih kad sam to cula. Kako ste vi to radile?

I mi cistimo tim stapicima usi, samo koristim one kao sa prosirenjem da ne mogu mnogo da udju u usi, i neman ideji kako bih drugacije:roll:, a sto se nosa tice, tu sipamo fizioloski rastvor i sve samo izadje posle kupanja...:lol:

I sada se setih, bili smo kod orl pre jedno mesec dana, nesto je moj sin imao temperature bez vidljivih uzroka (mame jel vam se desavalo tako nesto, bas sam bila zabrinuta, detetu nije nista, super jede i raspolozen je, zaspi uvece normalno i probudi se u sred noci sa tep. 39C:shock:, onda traje temp. dan, dva ne curi mu nosic, grlo blago crveno, onda dva dana ok, pa sve ispocetka, radili i urinokulturu i krvnu sliku, sve savrseno a temp.se opet za koji dan vrati-i tako je trajalo jedno 2meseca, sada je dobro, hvala bogu, al prosto i dalje ne znam sta mu je bilo:think:) i pregledala mu je usi (jer je pedijatar posumnjao i na usi) i rekla da su super, nije imala primedbe na ciscenje:wink:

I mi cistimo tim stapicima usi, samo koristim one kao sa prosirenjem da ne mogu mnogo da udju u usi, i neman ideji kako bih drugacije:roll:, a sto se nosa tice, tu sipamo fizioloski rastvor i sve samo izadje posle kupanja...:lol:

:mrgreen: Juce posle kupanja, on se na peskiru zaplakao i krenu da frkce, kad ono jedna slina bljesnu i on je povuce, pa se opet pojavi i on je opet povuce i nista joj nismo mogli - sve se izdesavalo u dvije sekunde.
Nego, opet ja sa pitanjem. Poslusala sam vas savjet i jutros stavila mlijeko koje sam izmuzla u fridizer. Kad sam posle sljedeceg podoja krenula da uradim isto, vidjela sam da su se u onom mlijeku iz teglice pojavile neke gromuljice (teglica je bila oprana i sterilisana). Jel nesto nije u redu?

Pa ne znam, u pocetku sam i ja visak mleka ostavljala u fizider(ne bih da ti stajem na muku, al imala sam ga previse, cak su mi rekli da time zalivam cvece, kao suprer je za cvece, posle sam muke imala da ocistim tu zemlju:rotf:, al nije to tema) al se meni mleko samo nekako talozilo, kao dole padne masnoca a gore ostane vodica, nisam primetila da su se pravile gromuljice...Bolje se ti izmuzi ponovu, u drugu teglicu, pa prati sta ce se desavati! Sada mi pade na pamet, da li ti frizider dobro radi, da nije stajalo predugo na toplom...:confused:

Podgrej obicno mleko na 37C(otprilike, toplota covecijeg tela) pa ga odmah stavi u frizider, pa vidi dal ce se ono zgromuljicastiti, mozda ima veze sto se nije prvo ohladilo na sobnoj temp., ne znam, nagadjam...

Pa ne znam, u pocetku sam i ja visak mleka ostavljala u fizider(ne bih da ti stajem na muku, al imala sam ga previse, cak su mi rekli da time zalivam cvece, kao suprer je za cvece, posle sam muke imala da ocistim tu zemlju:rotf:, al nije to tema) al se meni mleko samo nekako talozilo, kao dole padne masnoca a gore ostane vodica, nisam primetila da su se pravile gromuljice...Bolje se ti izmuzi ponovu, u drugu teglicu, pa prati sta ce se desavati! Sada mi pade na pamet, da li ti frizider dobro radi, da nije stajalo predugo na toplom...:confused:

Da ponovim o cuvanju izmuzenog mleka:

Na sobnoj temperaturi: 3-4 sata
u frizideru: do 3 dana
u zamrzivacu: do 3 meseca
ne sme se ponovo zamrzavati

Masnoca mora da se talozi, ne uzbudjujte se. I ja sam moje u ona vremena dok ga je bilo stavljala u frizider (jadnica, nikad nisam izmuzla vise od 50ml, ali mi bilo zao da bacam). Kad se zagreje, trebalo bi sve da se sjedini. Ne bacajte ga, ko Boga vas molim. Nemate pojma koliko ste srecne sto ga imate. U svakom slucaju, to je jedino mleko iz koga se sastojci resorbuju u potunosti, sve ostalo je imitacija

drage mame Aventove flašice nemaju oznaku Bisfenol...baš sam prostudirala stvar kada je blo aktuelno, možete slobodno da ih koristite...i mi ih koristimo...ali sterilišem u sterilizatoru, što je najjednostavnije i najsigurnije...tako se ne ogrebu, a sigurna sam da su čiste, a posle ih još potopim u vodu sa sodabikarbonom...za ostale flašice ne znam, ali NUK-ove kažu da su jako dobre i staklene...

Ali ga imaju. Proverila na njihovom sajtu...NUK-ove jesu super, ali moja devojka nije htela njihovu cuclu (jos uvek imam problem sa cuclama). Dve strane unazad, nesto sam trazila na temu Bisfenola, ostavila sam link...Amerikanci su cudo, u histeriji su dok su Evropljami mnogo vise cool...( http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_...henolAFAQs.htm)

Poslednja izmena:

Pusti sta kazu, ako dete nece da zaspi ako ga ne ljuljas nece, i nemoj mu uskracivati neznost koja mu je preko potrebna! Ne zelimo od njih da napravimo neurotike. Ja je samo ponekad ostavim, najvise 10 minuta da sizi sama, ali je na kraju ipak uzmem. Ponekad joj dam caj da pijucka, i ljuljam je pa zaspi ali svejedno svaki njen dnevni san traje najvise 30 min.

Ja sam za to ad se maze i nunaju kad god im to treba. Porasce pa ce nam onda biti zao sto smo bile mame fasiste koje su ostavljale decu da placu. Zato smo ih radjale, da ih volimo i mazimo, a strogocu cemo da treniramo posle, kad budu mogli da je razumeju. Sad je previse rano

Pusti sta kazu, ako dete nece da zaspi ako ga ne ljuljas nece, i nemoj mu uskracivati neznost koja mu je preko potrebna! Ne zelimo od njih da napravimo neurotike. Ja je samo ponekad ostavim, najvise 10 minuta da sizi sama, ali je na kraju ipak uzmem. Ponekad joj dam caj da pijucka, i ljuljam je pa zaspi ali svejedno svaki njen dnevni san traje najvise 30 min.

Ja sam za to ad se maze i nunaju kad god im to treba. Porasce pa ce nam onda biti zao sto smo bile mame fasiste koje su ostavljale decu da placu. Zato smo ih radjale, da ih volimo i mazimo, a strogocu cemo da treniramo posle, kad budu mogli da je razumeju. Sad je previse rano

Koliko ima tvoja beba?

Ne cisti mu nista osim usne skoljke stapicem! Ne guraj unutra, napravices ludilo! Samo ono sto samo izadje napolje. Njih ta smola koja je u usima stiti, ako je skines, pokreces lavinu! A mozes i da je naguras unutra i da bebcu zapusis uvo. Ozbiljno, nije za igranje.

Evo i mene...sto se flasica tice, drago moje dete je predobro i hoce sve...imamo plasticnu neku znj, za sokice...a za mleko koristimo kikovu staklenu (sa silikonskom dudom) i nukove staklene...a sto se tice ti nekih supstanci...pa, ja se stvarno ne brinem...a vise volim staklene jer se lakse peru...sterilisala sam ih mozda samo dvaput do sada...perem ih obicnom toplom vodom i deterdzentom za sudje, i dobro isperem...to je to...

a za uspavljivanje smo imali razne metode...kad je bio sasvim mali, spavao je na rukama...samo je jednog dana poceo da besni kad sam ga uzela u ruke da ga uspavam, i ja ga spustim u krevetac, malo sedim pored njega, da mu vratim dudu kad mu ispadne i to je to...zaspi prakticno sam...ima pet meseci...inace danju spava par puta po pola sata...a nocu sastavi od devet- pola deset, pa sve do pola sest...:)

Ma mi nismo nikada imali problema sa spavanjem. Od prvog meseca je spavala po celu noc. Kako je bilo danju vec sam i zaboravila ali sad vec nekih mesec dana (sad ima 9 i po meseci) spava dvaputa dnevno po 1ipo - 2 sata, a nocu od 9 do 7 ujutru. Do skora je mogla da zapsi bilo gde u kolicima u toku setnje, kolima, u gostima, kad nam je puna kuca ljudi.... A sada se to menja, kada joj je vreme za spavanje najlakse je kada smo kuci, svira njena muzika a ja je ljuljam, inace se prevrce po krevetu, puzi, dize se na noge, drema i zmureci puzi ma haos i onda je uzmem na ruke i zaspi za 5 min. To mi postaje problem kada smo negde van kuce, ne znam jel to faza ili sta?

I ja sam za to aposlutno da se maze i nunaju kad god im to treba. Mi smo stvarno zadovoljavali sve njene potrebe odmah, nikad je nismo ostavljali da place ma ni par minuta bukvalno, dok sam dojila dojila sam na zahtev a ne ono strogo 3 sata...discplina i mala beba ne idu zajedno, ali vec kako se priblizava 1 rodjendan bebe postaju mali manipulatori, treba im postaviti granice,mada ovo i nema veze sa spavanjem, ali je takodje istna i da su bebe veliki robovi navika, pa se bojim da ako je naviknem na ceo taj ritual, ljuljanje, muzika, cucla... gubi prirodnu sposobnost da se sama uspava.

I ja sam za to aposlutno da se maze i nunaju kad god im to treba. Mi smo stvarno zadovoljavali sve njene potrebe odmah, nikad je nismo ostavljali da place ma ni par minuta bukvalno, dok sam dojila dojila sam na zahtev a ne ono strogo 3 sata...discplina i mala beba ne idu zajedno, ali vec kako se priblizava 1 rodjendan bebe postaju mali manipulatori, treba im postaviti granice,mada ovo i nema veze sa spavanjem, ali je takodje istna i da su bebe veliki robovi navika, pa se bojim da ako je naviknem na ceo taj ritual, ljuljanje, muzika, cucla... gubi prirodnu sposobnost da se sama uspava.

Nemojte se brunuti oko preteranog maženja dece, toga nikada nije previše, a granice se moraju postavljati na prvi znak manipulisanja, jer ni to nije kod sve dece u isto vreme. Sa uspavljivanjem to nema veze. Ja sam bila prinuđena da uspavljujem svoje dete iz više razloga - moralo je da ustaje u 6 ujutro jer sam ja radila od 7h, pa je moralo i da leže posle crtaća (u 19 h), a ukućani nisu bili spremni (ni tata) da budu malo tiši i ne ulaze u sobu dok dete ne zaspi, osim toga to je meni ostavljalo vremena da uradim još nešto, i, na kraju, ali meni i detetu najvažnije, to je bilo "naše" vreme, jer preko dana smo imali malo vremena provedenog zajedno (ja sam radila honorarno). Dok je bilo malo, pevala sam (sve što sam znala da je polako), a od godinu dana do tri godine, čitala sam bajke, sledećih godinu dana romane za decu (po jedno poglavlje). Cela "procedura" trajala je oko 15-20 minuta, u ja nisam smatrala da je to suviše dugo, u odnosu na koristi koje je donelo u našem svakodnevnom životu i kasnije. Moje, sada već samostalno dete zna da sam ja uvek tu za njega (u granicama normalnog, svi imamo svoje obaveza pa i dete nema uvek vremena za mene) i ima odličan rečnik.

Back