SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
e i mi smo danas probali cokoladnu bananicu komsinica stavila detetu u usta nisam stigla ni da odreagujem al dobro...
a sveki kupila bagremov med pa cemo probati i to cudo :) mada on vise voli slano nego slatko da jede...

Eli i moj mališa se budi kao i Miloš i sisa noću 3-4 puta, sve sam mislila da će se do 6 meseca srediti to noćno spavanje a sada je čini mi se još gore. Njemu su dva zuba izašla još sa 4 meseca a vidim da mu još 2 niču pa sve mislim da je zbog toga. Počela sam več uveliko da mu uvodim čvrstu hranu ali meni i dalje nije baš jasno kad treba da jede čvrsto, kad da sisa? Ja mu dajem 3 puta dnevno čvrstu hranu ali ubrzo posle toga traži da sisa, bez obzira koliko je pojeo.
E Bambi, ne mogu da verujem. Ne javljaš se 6 meseci :rtfm: i onda se pojaviš kad sam ja u šumi bez kompa. :lol:
Elem, kod nas je upravo ovakva situacija. Prekosutra punimo 6 meseci i skontala sam da momku od skoro 9kg nije dovoljno samo da sisa. Sisa na 2-3 sata i danju i noću. Od 4 puna meseca mu uvaljujem klopu, ali još uvek pojede samo 5-6 kašičica. Tek juče-prekjuče je izgleda i on shvatio da tako više ne ide :worth: i počeo je da jede veće količine. A sisanje ide obavezno posle klope, kao da nije ni liznuo hranu.
Danas je imao 3 čvrsta obroka (pre podne žitarice, popodne supu sa povrćem i pre kupanja žitarice) pa ćemo videti kako će spavati....:ceka:

Eli mila sve to ide polako i svojim redom...mi mame smo malo nestrpljive i mislimo,e sada kako uvodimo čvrstu hranu,oni će odmah da pojedu tanjir super i ćute do uveče..pa cvrc nama,ne ide to tako...5-6 kašikica je suuuuuuuuuuuuuuupeeeeeeeeeeeeeeer,pošto još uvek sisa...bila bi druga stvar da je na adaptiranom mleku,onda je lakše uvaliti više čvrste hrane i manje mleka...

Не бих да те деморалишем, али твој Милош мени баш личи на мог Ника.... а он се привикавао на храну док год је сисао. Тек кад сам скроз на скроз престала да га дојим, тек онда је почео да једе ко мећава. До тада је јело било више симболично (за дан би појео мање него нека деца за оброк) и тек онда сам схватила колико је то млеко њима калорично и довољно... само што се брзо вари, па мора често да се конзумира, што нас мајке изузетно радује :mrgreen:

..jaksha ima chetiri i po meseca i devet kila i 71cm..
..sa chetiri je imao shest obroka po 210ml mleka i bilo mu je malo.. :eek:
..spavao je nocu (20-05), ali je kmekao svaki put kad je flashica prazna.. :(
..dr nas je posavetovala da uvedemo ubrzanim tempom chvrste obroke,
na dve nedelje, a ne na 3-4, kako bi trebalo, zato shto je veliki..
..povrce je prihvatio sjajno, prvog dana 3-4 kashichice pa mleko,
drugog pola porcije i pola flashice, treceg bez flashice..
..ja pravim kashice, za sad jede shargarepu, krompir i tikvicu,
porcija mu je oko (i malo preko :lol: ) 200g..dodajem jednu kashiku pirinchanih pahuljica,
zbog gustine i mlechnog ukusa..
..od pre tri dana smo zamenili i drugi obrok, kashicom od pirincha i kukuruza..
..po istom principu, par kashichica, pa pola mere, pa celu meru..
..mnogo manje mu se svidja od povrca.. :think:
..bolje je pojede ako je malo gushca (10-ak ml vode manje),
a lako je dati mu malo vode posle obroka..

..i da - posle povrca mu dam 50ml gustog soka od jabuke..taj mu je omiljen..

..sisao je do puna tri, uz malo dodatka formule, a tokom chetvrtog smo se "rastajali".. :(
..on je super podneo, meni fali svo ono mazenje, ali sam se preporodila psihichki.. :)

I meni je sve išlo glatko sa Lukom. Kad je napunio 3 meseca polako mi je ponestajalo mleko pa sam počela da mu dodajem adaptirano i vrlo brzo posle toga je krenuo i sa čvrstom hranom koju je oduševljeno prihvatio. On je meni sa 5 meseci već skoro sve jeo, makljao samo tako.
Ali sad sa sisanjem je pravo mučenje.

Lazy, složiću se sa tobom. Definitivno im je teško da se odvoje od sise kad ima dovoljno mleka. Kao da se boji da neće dobiti da sisa. Čim počne da jede, posle 5-6 kašikica traži da sisa. Dere se, plače i sisati ili crći. Sad već otvara usta dok god ima hrane, ali opet čim sve pojede odmah mora da sisa.

Najgore mi je što se sad i uspavljuje samo na sisi.

Nek mi samo još neko spomene kako je dojenje divna stvar. :azdaja: Neće dete da se skine, ne bi nikad vadio sisu iz usta da se on pita. :roll:

I mi mame imamo dušu. :rtfm:

I meni je sve išlo glatko sa Lukom. Kad je napunio 3 meseca polako mi je ponestajalo mleko pa sam počela da mu dodajem adaptirano i vrlo brzo posle toga je krenuo i sa čvrstom hranom koju je oduševljeno prihvatio. On je meni sa 5 meseci već skoro sve jeo, makljao samo tako.
Ali sad sa sisanjem je pravo mučenje.

Lazy, složiću se sa tobom. Definitivno im je teško da se odvoje od sise kad ima dovoljno mleka. Kao da se boji da neće dobiti da sisa. Čim počne da jede, posle 5-6 kašikica traži da sisa. Dere se, plače i sisati ili crći. Sad već otvara usta dok god ima hrane, ali opet čim sve pojede odmah mora da sisa.

Najgore mi je što se sad i uspavljuje samo na sisi.

Nek mi samo još neko spomene kako je dojenje divna stvar. :azdaja: Neće dete da se skine, ne bi nikad vadio sisu iz usta da se on pita. :roll:

I mi mame imamo dušu. :rtfm:

Eli, sad mi je bar malo lakše kad vidim da nisam usamljena. :rumenko:
Od 4,5 meseca sisa češće nego na početku, na svakih 1,5 - 2 :dash: po jednu. Skoro pa da nigde ne mogu otići (primetila sam zadnjih dana da ako podrigne bar 3 puta posle sisanja prve, hoće i drugu :ok:)...
Prvo zubići, pa skok u razvoju... pa neće da jede...
Danas je popodne pojela kašice koliko je pojela za ceo prethodni mesec :worth: (a posle bez sise nije moglo da prođe). Sve nisam mogla da verujem, a prepodne je jela pirinčanu kašicu, i to malo.
U zadnjih mesec i po dana, tek sam je juče i preključe prepodne uspela uspavati u krevetiću, inače nema šanse da zaspi u njemu - služi joj ko igraonica :evil:.
I moja se uspavlju na sisi. Uveče je više ne ostavljam da nastavi da spava, već je stavim da podrigne pa je posle uspavam - primetila sam da se više budi posle ako ne podrigne, jer je muči stomačić, i onda mi se budi u 1-2 ujutro i opet sisa, pa spava do 5-6. Prethodne 3 noći mi je prespavala od 22-23 do 5-6 ujutro :worth:.

To sa podrigivanjem mi ima smisla, ali meni Miloš posle kupanja obavezno zaspi dok sisa. Kada bih ga podigla da podrigne probudio bi se i onda bih opet morala da mu dam da sisa. I tako u krug. Komplikacija teška. :aha:

A noću ga više ni ne prebacujem u njegov krevetić. Budi se svakih 1,5-2 sata, ja ne znam gde se nalazim, ni koliko je prošlo, ni koju sisu je sisao, nego mu samo podmetnem i nastavim da spavam. Najčešće nemam pojma ni šta se tačno dešavalo, više onako kroz maglu se prisećam. A najgore mi je što ja spavam na kant kad je on pored mene u krevetu jer se bojim da ga ne ugnječim pa em me budi svaki čas, em sam sva ukočena.

Ali tešim se da neće to trajati do veka, inače bih otkačila.

To sa sisanjem i pamcenjem koja je strana na redu i kad...ja stvarno nisam mogla da pohvatam, a pogotovo nocu. I onda sam pocela da zapisujem sto mi dobro dodje jer se nekad desi da muz ustane, vidi da je smizla jako skoro sisala pa me ne budi nego je malo nosi, ljuljuska i ona se smiri , ili joj da par gutljaja cajica.
Malo mi bilo glupo da vodim takvu evidenciju, ali sad nisam opterecena tim razmisljanjem.

cao
aj da kopiram post i ovde, :D,
mada su uglavnom iste zene na obe teme (rimujem):)

Dobro jutro zene!!
Imam pitanje, tacnije dilemu, odnosno ima je moja drugarica
ona ima bebu od 11 meseci, i trudna je ponovo. Ovaj mali jos sisa, pa nju sad zanima jel sme da nastavi da ga doji, jel to stetno za neku od dve bebe itd.
Rekoh, ne znam da ti pomognem, al cu da pitam ko zna, pa ako neka ima slicnih iskustava, bile bismo joj zahvalne

btw,meni je sve smesno ovih dana :D:D:D

E Bambi, ne mogu da verujem. Ne javljaš se 6 meseci :rtfm: i onda se pojaviš kad sam ja u šumi bez kompa. :lol:
Elem, kod nas je upravo ovakva situacija. Prekosutra punimo 6 meseci i skontala sam da momku od skoro 9kg nije dovoljno samo da sisa. Sisa na 2-3 sata i danju i noću. Od 4 puna meseca mu uvaljujem klopu, ali još uvek pojede samo 5-6 kašičica. Tek juče-prekjuče je izgleda i on shvatio da tako više ne ide :worth: i počeo je da jede veće količine. A sisanje ide obavezno posle klope, kao da nije ni liznuo hranu.
Danas je imao 3 čvrsta obroka (pre podne žitarice, popodne supu sa povrćem i pre kupanja žitarice) pa ćemo videti kako će spavati....:ceka:

:cmok:
Blago vama, vaše bebe jedu te žitarice! Moj ni da lizne, osim ako mu ubacim malo u neku drugu hranu, ali ja zato imama problem šta mu davati za večeru npr. Da li da ponavljam voće? Ili povrće? Nekad mu dam palentu ali ni to ne voli...
A kako pravite bebama supicu, meni to nije jasno?:rumenko:

I malo mi je lakše kad vidim da nisam usamljen slučaj što se tiče nespavanja. Iskreno, u RL svi me gledaju bledo kad čuju da se on još tako često budi i non-stop sisa noću i svi me ispituju da li mu nešto fali, a on srećna i zadovoljna beba potpuno!

I malo mi je lakše kad vidim da nisam usamljen slučaj što se tiče nespavanja. Iskreno, u RL svi me gledaju bledo kad čuju da se on još tako često budi i non-stop sisa noću i svi me ispituju da li mu nešto fali, a on srećna i zadovoljna beba potpuno!

sta ti je?moj se budio do 20.meseca...doduse nije sisao ali nije ni spavao...
a sto se tice zitarica nije hteo ni da ih okusi,cak ni sa mojim mlekom...

:cmok:
Blago vama, vaše bebe jedu te žitarice! Moj ni da lizne, osim ako mu ubacim malo u neku drugu hranu, ali ja zato imama problem šta mu davati za večeru npr. Da li da ponavljam voće? Ili povrće? Nekad mu dam palentu ali ni to ne voli...
A kako pravite bebama supicu, meni to nije jasno?:rumenko:
Dobije supu koju pravim nama, samo bez vegete. Kad je gotovo njemu odvadim, a onda u našu supu sipam vegetu i ostavim da provri.
Ili ako kuvam samo bebi onda sve potrpam unutra: meso, šargarepu, krompir, peršunov list i sve to jede samo gusto.
I da se pohvalim da je juče pojeo baš ovako spremljenu supu, razvalio se, ja se sve bojala da mu dam celu porciju. Naravno, pola sata posle toga je sisao kao da nije ništa jeo satima. :lol:

Ja recimo sa kim god pričam, svima deca spavaju celu noć od prvog meseca. Samo je moj Luka večito vilenio. Dobijala sam gomilu saveta kao da sam retard-mama (što sam u početku stvarno i mislila :dash:) dok nisam shvatila da je on takvo dete i da tu nema pomoći.
Sad se Miloš budi, ali zato što je gladnica i iz navike. Skontala sam da u toku noći ni ne sisa nešto mnogo, nego traži da se mazi.
Tako da će i on kao i Luka da spava sa mamom i tatom u krevetu do godinu i po dana. :aha:

Ja sam bila veliki protivnik toga da beba spava sa nama pored tako divnog krevetića, sad mi je smešno kako nisam dala mm ni da ga uspava u krevetu... Kao navići će se. A sad spava sa nama. Prvenstveno jer nemam snage da svakih pola sata-sat ustajem i uzimam ga iz kreveca pa da ga vraćam. U suštini ja kao i Eli nekad nemam pojma koliko je puta jeo u toku noći. Čim stavi sisu u usta ja i dalje spavam jer sam komirana potpuno. I isto tako mislim da povuče par puta i on spava... Sa 4 meseca sam se nervirala što je to tako, jer svi su mi govorili bože moj pa on je veliki da bi se toliko puta budio, a sad sam se pomirila sa tim jer ja tu ništa ne mogu. Mislim da ću tu noć kad prespava celu da zapamtim dobro.

Ja sam bila veliki protivnik toga da beba spava sa nama pored tako divnog krevetića, sad mi je smešno kako nisam dala mm ni da ga uspava u krevetu... Kao navići će se. A sad spava sa nama. Prvenstveno jer nemam snage da svakih pola sata-sat ustajem i uzimam ga iz kreveca pa da ga vraćam. U suštini ja kao i Eli nekad nemam pojma koliko je puta jeo u toku noći. Čim stavi sisu u usta ja i dalje spavam jer sam komirana potpuno. I isto tako mislim da povuče par puta i on spava... Sa 4 meseca sam se nervirala što je to tako, jer svi su mi govorili bože moj pa on je veliki da bi se toliko puta budio, a sad sam se pomirila sa tim jer ja tu ništa ne mogu. Mislim da ću tu noć kad prespava celu da zapamtim dobro.

Tako je meni bilo sa prvim detetom.Imao je vise od godinu dana kada je prvi put prespavao celu noc.Uzasno lose je spavao cak i preko dana,sve nesto kratko po pola sata.Ali zato ova beba sada prespava celu noc.Oko 10 uvece jede i ujutru izmedju 6 i 7 se budi.Ma milina jedna.Da mi je takva beba bila prva sigurno bi mnogo ranije rodila drugo dete,ne bi pravila razliku 4 ipo god.Jutros bili kod dr,kaze ma ovo je skolski primer.
Tako da bambi balans neki mora da postoji,drugo ce ti sigurno biti bolje.:zag:

Tako je meni bilo sa prvim detetom.Imao je vise od godinu dana kada je prvi put prespavao celu noc.Uzasno lose je spavao cak i preko dana,sve nesto kratko po pola sata.Ali zato ova beba sada prespava celu noc.Oko 10 uvece jede i ujutru izmedju 6 i 7 se budi.Ma milina jedna.Da mi je takva beba bila prva sigurno bi mnogo ranije rodila drugo dete,ne bi pravila razliku 4 ipo god.Jutros bili kod dr,kaze ma ovo je skolski primer.
Tako da bambi balans neki mora da postoji,drugo ce ti sigurno biti bolje.:zag:

valjda to vazi i za mene...
mada koliki sam maler...:sad2:

A sta je to balans, jel to kada druga beba trazi mnogo vise paznje od prve koja je bila hiperaktivna :lol: . Nema tu pravila, na zalost, ovo cudo je isto kao i ono pre petnaest godina, mozda jos malo zahtevnije. A mi se sve nadali da ce biti mirnija :hahaha:, nema to...geni su cudo

E dobre ste! :D
Meni jeste Miloš mirna beba za razliku od Luke. Jako retko plače, uglavnom se samo buni kad je gladan ili mu se spava ili se ukakio. Onako, više negoduje i strpljivo čeka da ga uzmem. Dobro, kad je gladan onda baš i nije toliko strpljiv, ali ne galami previše.
Luka je po ceo dan držao uključenu sirenu i samo u rukama nije plakao. Ja od njega nisam mogla ni na WC da idem. Tek kad je napunio 2 godine poželela sam drugu bebu. :aha:

A to što mi se Miloš budi da sisa, ja ni ne računam. On čim kmekne, ja gurnem sisu i nastavim da spavam. Nema teorije da bih kao Marge pisala koju stranu je sisao ili da ga nosamo mm ili ja. Oboje smo spavalice i ovako nam savršeno odgovara. A ni Miloš se ne buni koliko vidim. :lol:

Moja su, sada već velika, deca znala tako da se povampire posebno leti, ali shvatila sam ubrzo da su samo bili uglavnom žedni i rešavala to flašicom vode ili neslatkog čaja.

A u neko starijem uzrastu razlog za buđenje noću mogu biti i neki teški snovi. Stef se oko treće godine svaki put noću budio kad je tog dana gledao neku "strašnu" bajku npr. Uspavana lepotica i scene sa vešticom. Tad je bilo dovoljno da ga rasanim i malo pomazim da bi ponovo zaspao.

Andej opet poceo da se budi nocu na 2-2 i po sata, kao kad smo dosli iz porodilista!
Da li je moguce da je poranio malo onaj skok u razvoju koji ide sa tri meseca?
Bolje da se tesim da je skok i da ce proci...
Moguće da je skok, zna se da je to individualno.
A koliko je Andrej sada težak?
Ja imam neku svoju teoriju da deca od 7-8kg ne mogu više da se najedu od maminog mleka. E sad, to je neka prosečna kilaža za decu od 6 meseci (bila nekad kad su se deca u proseku rađala sa 3,5kg) pa je onda i logično da se krene sa uvođenjem čvrste hrane. Mislim da deca koja imaju tu kilažu ranije ipak treba ranije da počnu da se hrane. Osim ako mami ne smeta da doji na 2 sata.

Back