SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa prvu vodu sa pasuljom recimo bacaš kada ključa jedno 10 minuta,pa onda naliješ drugu vodu...a celer,biraš ga onako da vidiš da ta spoljna kora ne bude stara,onako smožurena,nego kao kod peršuna,paškanata,isto ti je to...

nemam pojma, ja je bacim cim provri
i onda kuvam normalno
a da se ne lazemo, ima stavova i da se ta prva voda ne baca jer su u njoj svi hranljivi sastojci

nemam pojma

hocu i ja da mi neko kaze zasto se baca ta prva voda

nemam pojma, ja je bacim cim provri
i onda kuvam normalno
a da se ne lazemo, ima stavova i da se ta prva voda ne baca jer su u njoj svi hranljivi sastojci

nemam pojma

hocu i ja da mi neko kaze zasto se baca ta prva voda

Evo šta kaže vikipedija:

Some kinds of raw beans and especially red and kidney beans, contain a harmful toxin (the lectin Phytohaemagglutinin) that must be destroyed by cooking. A recommended method is to boil the beans for at least ten minutes; undercooked beans may be more toxic than raw beans.[8] Cooking beans in a slow cooker, because of the lower temperatures often used, may not destroy toxins even though the beans do not smell or taste 'bad'[8] (though this should not be a problem if the food reaches boiling and stays there for some time).

I prevod za one koji ne znaju engleski:

Neke vrste presnog pasulja, a naročito crvenog (druga stranica na wikipediji kaže da se neke vrste crvenog zovu kidney beans po obliku sličnom bubregu; prim.prev.) sadrže štetan toksin (lektin po imenu fitohemaglutinin) koji mora biti uništen kuvanjem. Preporučeni metod je da se pasulj kuva u vrijućoj vodi bar deset minuta; nedovoljno kuvan pasulj može biti otrovniji od presnog. Kuvanje pasulja u slow cooker loncu, koji koristi niže temperature, može da bude nedovoljno za uništavanje toksina, čak i kada pasulj nema "loš" miris i ukus (iako ovo ne bi trebalo da bude problem ako hrana dostigne tačku ključanja i ostane na njoj neko vreme).

Ali, Jukie, tu pishe da se taj toksin unishtava kuvanjem, a ne da on izadje u vodu, pa da vodu treba baciti. Po tome ispada da samo ne treba da jedemo sirov pasulj, i da ne treba samo da ga krchkamo na tihoj vatri (jer temperatura nije dovoljno visoka da unishti taj toksin), vec da treba da ga dobro skuvamo.

da ne bude zabune ja nisam stručna ali još naše bake su pričale da se baca prva voda zato što tako iz opne iskuvaju neke stvari koje stvaraju gasove i naduvavaju...znači zbog toga se baca prva voda...to su meni prabaka i baka govorile...za stručnu stranu ne znam...ali ja i vragu a i nama uvek tako kuvala,i nikada se nismo naduvali od pasulja...a od prvog trenutka sam i njemu davala sa opnom,samo u početku blendom skroz ispasirala,a nešto kasnije samo viljuškom gnječila...nikada ga stomak od pasulja nije boleo...prvi put sam mu dala sa 11 meseci,sa sve šargarepom,paškanatom,crnim i belim lukom,celerom,krompirom,kako i nama pravim samo bez zaprške.....

Jel zna neko koliko je normalno da deca izmedju godinu i dve piju tecnosti dnevno?
Nesto me brine sto moj maleni poslednjih par meseci non stop pije vodu/sok. Popije po 3 case(one sa kljunom) vode i jos jednu rablazenog soka. Retko odbija vodu, uvek hoce.I uvece 200ml mleka. Nesto mi to mnogo:think:

Tako da mnogo i piski, tj. sigurna sam da bar svakih sat piski, uvek je pelena mokra.
BAs smo danas bili na rodjendanu gde je bilo dece koja idu na nosu, niko 3 sata nije trazio nosu:dontunderstand:

Angi, opusti se. Nema tu pravila, baš kao i kod nas matorih. Moj Luka pije jako puno vode, ali je i jako živahan, verovatno to ima neke veze. Ja isto pijem jako puno vode i baš sam zadovoljna što je i on to prihvatio. Ja bih se brinula da mi dete pije premalo vode, a ovo ti je ok.

e pa i moj lazar pije jaaaako puno tecnosti 200 ml sokica oko 240 ml caja i jedno 200 ml vode dnevno a ako negde idemo i vise er je naucio u kolima da se naliva iako nije zedan rekla bih a pritom popije 210 ml mleka ujutru i toliko uvece tako da angi draga nemoj da brines to je normalno ja bih se pre brinula da pije premalo jer su obicno te osobe i gojanije koje piju malo tecnosti i ja sam zadovoljna sto malisa pije koliko pije...:)
nemoj da brigas !:)

Hvala, utesile ste me malo...Ja mu dajem najvise vodu da pije, soka do 150ml dnevno, nekad ne dajem uopste, jer lepo jede sveze voce...I tako se ja trudim da ga hranim zdravo, ali mislim da previse dobija na tezini,za poslednja dva meseca 800-900g je dobio. On mnogo voli da jede i ne dajem mu previse, pa se pitam gde gresim... A opet, nije jos lepo prohodao, pa ce valjda uskoro vise da se trosi, mada je i sad jako aktivan, ne staje po ceo dan...puzi, pentra se, nema mira...Idemo na MMR sutra da i to obavimo, pa cu pitati doktorku za sve...Valjda nece biti reakcija...

Može li neko savetom da mi pomogne šta da radim,pošto mi svi govore različito,čitam svuda drugačije napisano ,a pedijatar mi kaže nešto sasvim deseto od svih...Moja beba ima 6 meseci i 7 dana...ima 7 kg i dugačka je 68 cm...lepa ,zdrava i vesela beba...udvostručila je težini i porasla čak 6 cm više od proseka...počeli smo da ručkimo pre 10 dana....voćne kašice jedemo od 4 meseca i tu nema problema..elem, problem se javio oko količine ručka koji ona pojede...imamo maleni tanjirić za bebe i ona može da pojede malo više...merila sam odprilike, to je još pola količine na onu manju teglicu kaše...svi mi kažu da nisam normalna jer je ta teglica jedan obrok pa čak i dva (tako piše na njoj :)..ajde smanjim joj ja,dete preplaka sat vremena,morala sam mlekom da je dohranim.. Ne može da popije više od 150ml mleka,a na kutiji Aptamila piše da je za njen uzras potrebno 180ml..I volela bih da mi neko napiše jelovnik svoje bebe ovog uzrasta.. malo slabije kakimo od kad ručkimo ,pa ne bih da je pretovarim..Ma sve me buni, ne znam šta da radim...:(

Poslednja izmena:

Back