SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za zaštitu od dječje paralize(Polio) postoji vakcina, veoma uspješna, koja se sastoji od atenuiranih virusa (oslabljeni), daje se oralnim putem. Uglavnom je svi prime. daje s navršena dva mjeseca života, 4 mjeseca, te 6 mjeseci. Daje se potom s 18 mjeseci života, te s navršenih četrnaest godina.

živi polio odnosno ta antitela se piju na kašičicu kod obične vakcine pa često naročito male bebe to povrate i onda nema nikakve svrhe,moraće da primi ponovo kombinaciju vakcine,a Pentaxim sadrži inaktivisani polio odnosno ne živi polio,i ide intermuskularno...znači da će dete sigurno primiti dozu...

Poslednja izmena:
šta o Pentaximu piše na: yumama.com

Odličan izbor. Pentaxim sadrži pet veoma potrebnih vakcina protiv: difterije, teteanusa, velikog kašlja, Poliomielitisa i H. influenzae. Proizvodi je vodeći svetski proizvođač vakcina u svetu - Paster Francuska. Daje se intramuskularno u tri doze u prvoj godini života i revakcina u drugoj godini.

Postoje velike razlike u načinu proizvodnje vakcine u odnosu na domaću Torlakovu vakcinu, razlikuje se način davanja i najvažnije dodata je vakcina Hib, protiv bakterije Hemophilus influenzae. Ova bakterija je najčešći „proizvođač“ infekcija uha, nosa, grla, gornjih respiratornih puteva, a njena najgora komplikacija je meningitis. Kada dodate i vakcinu protiv hepatitisa B onda imate sve što Vam treba. Samo napred, to je prava vakcina koja se godinama daje svuda u svetu.

U našim Domovima zdravlja se daje Torlakova vakcina Di Te Per u ručicu deteta i Polio atenuirana vakcina per os, tj. kašičicom na usta. Hib vakcinu su do skora pedijatri retko savetovali, jer još uvek nije ušla u obavezan vid imunizacije.

Dr Tanja Vukomanovic, pedijatar

Iz ovih razloga sam se i ja odlučila da dam Eleni Pentaxim, a još i sama baš ne volim inekcije, pa mi je žao da je bodu više puta, ako postoji alternativa. :super:
Elena ju je jučer dobila, nema temperature, otoka, nije malaksala, i dalje je živahna ko i do sada (pogotovo što je ostala bez širokog povoja). :worth:

a jeste preduzeli neke da kazem konkretnije mere za taj poslednji put kad se pojavio
(krema,promena ishrane...)
pitam te ovo jer ja omeksivace ne koristim uopste,nju mackam sebamedom,hrani se stvarno zdravo

tada smo mazali elocom, povukao se za dva dana
mackali smo se sebamedom i mustelom
izbacili iz upotrebe svu ostalu kozmetiku i vestacke materijale
hranila se normalno, izbegavali smo ono sto moze lako izazvati alergiju, voce i povrce koje nije u sezoni...
npr. primetila sam da na neke detedzente bas burno reaguje pa sam ih izbacila
sto je starija, manje je osetljiva, ali i dalje pazimo

Samo da vam javim da smo našli Pentaxim u apoteci kod glavnog ulaza u DZ. Košta 3583 dinara i rezervisala sam je za sutra, tako da ćemo je kupiti i odmah se bockamo pa ne moram da razmišljam o adekvatnoj temperaturi.
Ja sam inače za Pentaxim prvi put čula kad je Luka već odavno primio redovne vakcine u DZ i to od drugih mama. Nikada mi niko od silnih doktora to nije ni spomenuo. Žao mi je što mi se dete patilo, a najviše žalim što nije zaštićen sasvim. Recimo on ima jako često upalu grla pa se nadam da će Pentaxim to sprečiti kod Miloša.
Ljubim vas sve!

Jao, pa to je strašno što toliko plače. :(
Ja sam Luki mazala Calgel, u ljubičastoj tubi, sećam se jako dobro. Onda kupiš one glodalice koje se rashlade frižideru pa joj to daš da grize...Čula sam da mažu deci i belo vino na zubiće...
Eto, toliko se sećam...

nama je jedino pomoglo malo belog vina na vrh prsta i time sam namazala desni,za par minuta je prestao plač,verovatno zato što je prestao bol...nikakvi gelovi nam nisu pomogli...

Jao, pa to je strašno što toliko plače. :(
Ja sam Luki mazala Calgel, u ljubičastoj tubi, sećam se jako dobro. Onda kupiš one glodalice koje se rashlade frižideru pa joj to daš da grize...Čula sam da mažu deci i belo vino na zubiće...
Eto, toliko se sećam...

Ovo ne bi smelo nikako da se radi, cak i tako male kolicine alkohola mogu da uticu nepovoljno na decu-pitajte svog pedijatra za blize informacije. Najbolje kupite pomenuti Calgel, ili nesto slicno namenjeno upravo u svrhu umanjenja bola prilikom izbijanja zubica.

meni je upravo pedijatar rekla posle muka i muka pošto nijedan od tih gelova nije pomoglo da stavim na vrh prsta kap belog vina i time protrljam gde je naduto,i jedino je to pomoglo...sve gelove sam bacila,izdala para i para i ništa od onih nije pomagalo da mu smanji bol...

meni je upravo pedijatar rekla posle muka i muka pošto nijedan od tih gelova nije pomoglo da stavim na vrh prsta kap belog vina i time protrljam gde je naduto,i jedino je to pomoglo...sve gelove sam bacila,izdala para i para i ništa od onih nije pomagalo da mu smanji bol...

To ne bi smela da ti kaze, kao pedijatar. Verujem da pomaze, bar na kratko, iz prostog razloga sto alkohol umrtvi bol na tom mestu, ali to ne bi smelo da se radi, a ponajmanje bi lekar smeo da da takav savet.

Kao relevantna osoba. :)

e pa ovako...meni je patronozna kad se lazar rodio bila kuci i rekla sve sta je trebala kao patronozna estra da kaze al je kroz pricu takodje pricala kao zovek kazo majka zena baka necija sta je u datim problemima pomoglo njenim unucicima koji su tih dana bili aktuelni kod nje tako da jedno je ono sta bi trebali da kazu a drugo je sta kazu a vise puta ono sto cuvaju za sebe moze da znaci ili nekome pomogne...

mi smo Tico takodje koristili belo vino to sam ti rekla i nama je takodje pomoglo mi smona gazicu stavili i utrljavali u desni dete se nije napilo a pomoglo je:D

e pa ovako...meni je patronozna kad se lazar rodio bila kuci i rekla sve sta je trebala kao patronozna estra da kaze al je kroz pricu takodje pricala kao zovek kazo majka zena baka necija sta je u datim problemima pomoglo njenim unucicima koji su tih dana bili aktuelni kod nje tako da jedno je ono sta bi trebali da kazu a drugo je sta kazu a vise puta ono sto cuvaju za sebe moze da znaci ili nekome pomogne...

mi smo Tico takodje koristili belo vino to sam ti rekla i nama je takodje pomoglo mi smona gazicu stavili i utrljavali u desni dete se nije napilo a pomoglo je:D

Naravno da je pomoglo, pa to je alkohol, umrtvljuje osecaj bola, da sebi utrljas belo vino u desni koje bole, i tebi bi bol uminuo, a kamoli bebi, nenavikloj na alkohol. Ali, postoji razlog zasto to ne treba da se radi, kao i zasto trudnice ne treba da piju alkohol, cak ni u mali kolicinama (da, verujem da ce se sada javiti one koje ce reci da su njima rekli da mogu jednu casu crnog vina, ili da njihovim bebama nije nista falilo, iako su tu i tamo popile nesto). Na decu i bebe deluje cak i izuzetno mala kolicina alkohola, kod beba cije su majke pile, cak i malo, moze se javiti niz posledica, a postoje studije koje pokazuju da deca cije su majke stalno utrljavale alkohol u njihove desni, zbog izbijanja zuba, imaju vece sklonosti da kasnije u zivotu postanu alkoholicari. Naravno da postoji sijaset "bapskih saveta" koje ce cak i patronazna sestra, kao "zena zeni" i "majka majci" prisapnuti, pa to ne znaci da treba da ih slepo sledimo. Svako od nas je slobodan donekle (do granice koja se krsi sa zakonom i moralom) da sa svojim detetom radi sta mu je volja, kao sto i svako do nas treba da kaze kada misli da nesto nije u redu. Eto, ja sam rekla da mislim da nije u redu da se alkoholom deci mazu desni i zasto nije dobro, a to ce reci i svaki iole savestan pedijatar, kome nije za cilj da "otkaci" unezverenu majku koja sa detetom nocima ne spava, a svakome je na savesti dobrobit njegovog deteta. Pozdrav!

I ja sam cula za to vino i to od zdravstvenih radnika. Ne znam jel pomaze nama zubi jos nisu krenuli,ali ga imam u frizideru,kao i gel. Nije mi jasno sto bi jedna kap vina smetala bebi,a hemija iz onih gelova ne. Ja sam nekako uvek za sto prirodnije. A znam i puno dece od 20godina kojima su mazali desni vinom i nista im ne fali. Mada nisam uopste strucna da pricam o tome.

dobro jutro,

razmisljam sta danas da kuvam mom malom, pa bih prvi put da mu dam pasulj. zanima me ko je od vas pravio pasulj i na koji nacin, sa zaprskom ili bez, sa mlevenom paprikom ili bez.... svi detalji please. pozdravljam vas sve

Ja sam svom detetu mazala Calgel, i nije pomagao ne znam kako ali po malo jeste.
Stavljala sam mu i onu ogrlicu od cilibara po principu- nece da mu skodi i nije nam nesto bilo posebno traumaticno to izlazenje zuba.
Bliska prijateljica koja je lekar i ima dete istog uzrasta kao i moje me je napljuvala najstrasnije i rekla da nikako ne mazem detetu vino na desni. Posto je to recimo moja starija sestra radila svojoj deci.
Objasnjenja se vise ne secam, ali eto ja sam poslusala i nisam mazala.

Prvi put kada sam davala mojoj ćeri pasulj, kuvala sam ga bez zaprške, bez paprike, bez belog luka i svih dodataka koji su teški. Dovoljno je i sam pasulj težak i stvara gasove, pa nisam htela da dodajem još toga... I prvi put sam joj dala samo čorbicu, bez zrna pasulja. Sve je bilo ok, izbacila je gasove i spavala 3 sata posle toga. :heart:
Drugi put sam isto tako spremala, ali sam joj dala zrna - oljuštena. Dr mi je rekla da ta kožica oko zrna pasulja u stvari, pravi probleme digestivnom traktu, pa sam joj i tu olakšala. Oljuštila zrna pasulja, opet se dete najelo kao mečkica i sve bilo ok :heart:
E, treći put smo ispasirali viljuškom cela zrna, a pasulj sam kuvala kao i obično što kuvam za nas matore, samo bez zaprške. I sve je opet bilo ok. :heart:

Naravno da je pomoglo, pa to je alkohol, umrtvljuje osecaj bola, da sebi utrljas belo vino u desni koje bole, i tebi bi bol uminuo, a kamoli bebi, nenavikloj na alkohol. Ali, postoji razlog zasto to ne treba da se radi, kao i zasto trudnice ne treba da piju alkohol, cak ni u mali kolicinama (da, verujem da ce se sada javiti one koje ce reci da su njima rekli da mogu jednu casu crnog vina, ili da njihovim bebama nije nista falilo, iako su tu i tamo popile nesto). Na decu i bebe deluje cak i izuzetno mala kolicina alkohola, kod beba cije su majke pile, cak i malo, moze se javiti niz posledica, a postoje studije koje pokazuju da deca cije su majke stalno utrljavale alkohol u njihove desni, zbog izbijanja zuba, imaju vece sklonosti da kasnije u zivotu postanu alkoholicari. Naravno da postoji sijaset "bapskih saveta" koje ce cak i patronazna sestra, kao "zena zeni" i "majka majci" prisapnuti, pa to ne znaci da treba da ih slepo sledimo. Svako od nas je slobodan donekle (do granice koja se krsi sa zakonom i moralom) da sa svojim detetom radi sta mu je volja, kao sto i svako do nas treba da kaze kada misli da nesto nije u redu. Eto, ja sam rekla da mislim da nije u redu da se alkoholom deci mazu desni i zasto nije dobro, a to ce reci i svaki iole savestan pedijatar, kome nije za cilj da "otkaci" unezverenu majku koja sa detetom nocima ne spava, a svakome je na savesti dobrobit njegovog deteta. Pozdrav!

obozavam kad posle 5 godina trajanja neke teme dodje neka relevantna osoba i na ovaj nacin krene da prica o bilo cemu ... nije nesto dobro jer ja sam relevantna i ja vam tako kazem
ko hebe pedijatre, ja sam relevantnija
i da, ja jesam stavljala belo vino po savetu pedijatra ali ne znam da li je pomagalo ... mislim da nije ako se izuzme to masiranje desni
na kraju krajeva, sad ispade da moje dete ima velike sanse da postane tabletoman i alkoholicar ... :roll: i mazala vinom i mazala anesteticima

Back