SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..vishnja nije bobichasto voce.. :lol: verovatno bi mogla rano, samo shto je kisela pa
je treba meshati sa nechim.. :)
..bobichasto je ono koje ima one sitne semenkice, kao shto jagoda ima spolja,
ili maline i kupine unutra u svakoj bobici..
..te semenke su alergeni, ima ih i kivi..zato se ne daju pre godine.. :)

mi smo poceli da ruckamo svasta, pa sada se pridruzujem ovoj temi... evo ovako izgledaju sanjini obroci:
8:00 humana 210ml;
12:00 griz sa pravim mlekom - 200ml mleka+1,5kasika griza;
15:00 povrce i meso (kad ja spremam, uglavnom mrljavi) ali hipp kasice tamani... danas je pojela spanac i krompir...
19:00 vocna kasica, uglavnom joj dajem bananu, jabuku, krusku, ponekad iz teglice breskvu i kajsiju..
21:00 humana 210ml
i do jutra nista... izmedju obroka pije caj gutljaj -dva, kako kad, nekad 100ml odjednom...
kad se nocu probudi, ako je u toku dana slabo ruckala, ja onda opet dam human, mada retko...

imam pitanje u vezi iskustva jedne mame pa me zanima sta su vama dr rekli vezano za ovu temu!!!!

Jutros smo bili u d.z. da Sofia (ima 18 meseci) primi revakcinu DT i polio... Doktorka nam onda kaže da u februaru dodjemo i kupimo ActHib vakcinu! Ja je pitam zašto? I ona na to:
'pa eto kako stvari stoje: zakonom smo mi obavezni da damo samo 3 doze ActHib vakcine (koje je Sofi već primila), ali proizvodjac vakcine je napisao da treba da se primi i ta četvrta „booster” doza. Neki lekari to ovde preporucuju a neki se ne bave time, jer zakonom ne moraju...pa vi vidite...„ i kaže da bi trebalo da se primi najmanje godinu dana od zadnje primljene...

Ja pogledam na netu i raspored primanja te vakcine je drugaciji od onoga kako je Sofi to primila dosad... i nigde nisam videla da piše da treba da prođe godinu dana od zadnje primljene, nego da se ta booster doza prima između 12.i 16.ili 18.meseca!!

Jooooj, ionako sam već iznervirana nacinom rada ovih pedijatara - svako za sebe, kako misli da treba, šta misli da treba, šta mu se svidja a šta ne...

Na primer, dosad smo 2 puta vadili Sofii krv, isli na sistematski ORL, slala nas je na sistematski kod oftalmologa (na koji nismo otisli jer su nam na Institutu rekli da se na tom pregledu sire zenice i kako se to pre radilo sa 3.godine, pitali nas da li dete ima neki problem, da li gubi fokus, itd... a ništa od toga nema!)
Nasa doktorka je uvek ”kritikovala„ sto je Sofia jedna slank (zgodna hehehe) beba (sad ima 9kg)... a pritom NIJEDNOM nije bila bolesna i skroz je zivahna i vesela i bistra!! Zar ne treba doktor da ostvari neki ličan kontakt sa bebom, da je upozna, da je VIDI, a ne da po knjigama slepo vodi bebino zdravlje?!!?

A s druge strane imam drugarice koje su kod drugih pedijatara, koji nijednom nisu tražili da se vadi krv, nit slali bebe kod ORL ili oftalmologa...

imam pitanje u vezi iskustva jedne mame pa me zanima sta su vama dr rekli vezano za ovu temu!!!!

Jutros smo bili u d.z. da Sofia (ima 18 meseci) primi revakcinu DT i polio... Doktorka nam onda kaže da u februaru dodjemo i kupimo ActHib vakcinu! Ja je pitam zašto? I ona na to:
'pa eto kako stvari stoje: zakonom smo mi obavezni da damo samo 3 doze ActHib vakcine (koje je Sofi već primila), ali proizvodjac vakcine je napisao da treba da se primi i ta četvrta „booster” doza. Neki lekari to ovde preporucuju a neki se ne bave time, jer zakonom ne moraju...pa vi vidite...„ i kaže da bi trebalo da se primi najmanje godinu dana od zadnje primljene...

Ja pogledam na netu i raspored primanja te vakcine je drugaciji od onoga kako je Sofi to primila dosad... i nigde nisam videla da piše da treba da prođe godinu dana od zadnje primljene, nego da se ta booster doza prima između 12.i 16.ili 18.meseca!!

Jooooj, ionako sam već iznervirana nacinom rada ovih pedijatara - svako za sebe, kako misli da treba, šta misli da treba, šta mu se svidja a šta ne...

Na primer, dosad smo 2 puta vadili Sofii krv, isli na sistematski ORL, slala nas je na sistematski kod oftalmologa (na koji nismo otisli jer su nam na Institutu rekli da se na tom pregledu sire zenice i kako se to pre radilo sa 3.godine, pitali nas da li dete ima neki problem, da li gubi fokus, itd... a ništa od toga nema!)
Nasa doktorka je uvek ”kritikovala„ sto je Sofia jedna slank (zgodna hehehe) beba (sad ima 9kg)... a pritom NIJEDNOM nije bila bolesna i skroz je zivahna i vesela i bistra!! Zar ne treba doktor da ostvari neki ličan kontakt sa bebom, da je upozna, da je VIDI, a ne da po knjigama slepo vodi bebino zdravlje?!!?

A s druge strane imam drugarice koje su kod drugih pedijatara, koji nijednom nisu tražili da se vadi krv, nit slali bebe kod ORL ili oftalmologa...

Kvikveg reci tacno sta te interesuje broj doza vakcine,ne/potrebni nalazi ili sto doktor ne zna ime deteta dok ne pogleda u knjizicu?

..zashto tvoja drugarica ne promeni pedijatra ako joj se ne dopada?
..nemora to da bude ko zna koliki razlog, jednostavno joj se ne svidja odnos prema detetu,
nema poverenja i neka je promeni?
..ni meni se ne svidja kad chitam, a mogu da zamislim samo kako ce biti kad malecka
bude bila bolesna, mama uplashena, a dr takva.. :(

..zashto tvoja drugarica ne promeni pedijatra ako joj se ne dopada?
..nemora to da bude ko zna koliki razlog, jednostavno joj se ne svidja odnos prema detetu,
nema poverenja i neka je promeni?
..ni meni se ne svidja kad chitam, a mogu da zamislim samo kako ce biti kad malecka
bude bila bolesna, mama uplashena, a dr takva.. :(

I drugi pedijatar ce imati nesto sto se nece dopadati :confused:

e pa da eto vidis i kod nas koliko sam ja nju shvatila al ova joj rekla kako treba i 4 da primi...pa je tu nastao problem...jer zena ne zna koga da slusa ...dal pedijatra koji bi trebalo da zna sta radi i svoj posao ili druge mame koje idu u isti dom zdravlja kod drugih lekara i dobijaju regularno samo 3 doze...pa reko da pitam ja ovde sta su vama rekli za to...

Ja sam se u naseg pedijatra klela....
...i dan danas kada su mi deca zdrava,cim nesto nije ok vec mi ide na zivce :lol: dobra mi teorija zar ne?...
...mada eto svidja mi se sto nije lak na antibioticima,mislim da da antibiotik treba da bude bas katastrofa
i opsiran je u objasnjavanju...jednom mi je cak i crtao (ne sto sam toliko mutava vec covek objasnjavao strukturu dojke)...
...a moj lekar je alkos i pusi u ambulanti :lol: al drugi su zauzeti,mada bas me briga on mi je tu samo da mi da uputnice,recepte i otvori bolovanje....
Ovaj.... nebi da vas prepadam ako se slucajno zadesite u It,pruzice vam prvu pomoc..nije bas sve tako crno....i bolnice su dobro opremljene i ciste....ako vam sta znaci :lol:

..pruzice vam prvu pomoc..nije bas sve tako crno....i bolnice su dobro opremljene i ciste.. :lol:

..zena koju sam upoznala na poslednjem UZ u prvoj trudnoci, doshla pred porodilishte za koje je
imala uput u pola 3 ujutru, sa kontrakcijama na 4 minuta..
..lik otvori prozorche na vratima i dovikne "mi smo u shtrajku, idite u urgentni centar" ..
..tako da...ovaaajj...i ovde cesh dobiti prvu pomoc.. ;)
..mada nije bash chisto i opremljeno.. ;)

Back