@UltimaN,
uglavnom se slažem s tobom.
Naravno da Ascendent određuje strukturu celog horoskopa, ali budući da si ti samo na osnovu podznaka tvrdio nešto, postavila sam to pitanje jer mi prosto nije delovalo dovoljno precizno, tako kako si rekao odnosno dok nisam pročitala ostatak objašnjenja.
Ovo oko vladavina - ona generalna vladavina planeta naravno važi, a ovo drugo što spominješ slično je (ili možda analogno) onome što se standardno koristi u Đotišu (tzv Daše), gde se na osnovu ličnog horoskopa određuje u kom razdoblju vlada određena planeta. Što se zapadne astrologije tiče, nisam još čula da je neko primenjivao tako nešto, tako da mogu samo da ti verujem na reč da radi.

(mada ni ne znam kako ti to tačno računaš)
Inače, nisam želela da dokažem niti tvrdila da svaki tranzitni aspekat "radi" već obrnuto - ono što sam i rekla - da nisu tranziti prema vladajućim planetama jedini koji se mogu osetiti, a to su dve različite stvari.
Tu bi se moglo dosta diskutovati jer su stvari sve samo ne crno-bele, kao što rekoh - po mom mišljenju, što je planeta naglašenija u natalu, to će se dejstvo ostalih planeta na nju (kroz tranzite, progresije, pa i solare i sl.) više osećati, ali ako tvoje iskustvo pokazuje nešto drugo, Ok, nisam imala nameru da apriori opovrgavam, samo diskutujemo.
Oko egzaltacija i stepenova egzaltacije se slažem, mada ima različitih mišljenja na tu temu.
Na tvoj komentar iz tvog ličnog iskustva (prelaska Saturna preko Sunca) ne bih imala šta da kažem, jer nemam kartu pred sobom, a ovo što si rekao definitivno mi nije dovoljno; pretpostavljam da si gledao ceo natal i sve tranzitne aspekte (a ne samo ovako izolovano kao što si opisao). Sigurno je da se neće kod svih osoba sa Suncem u Devici tranzit Saturna isto ispoljiti, mislim da je dovoljno naći neku simboliku (u zavisnosti od kuća kojom Sunce i Saturn vladaju, aspekata, koliko je naglašeno Sunce itd), mada mislim da to sve znaš

Meni samo zvuči jako čudno, da se doslovno NIŠTA iz simbolike tog aspekta (ako ne uopšteno, kao Sunce-Saturn, onda kroz neku ličnu priču, kroz njih kao vladare određenih kuća) ne desi. Ne kažem ni da ni ne, samo da ja nemam takvih iskustava.