Saturn u natalnoj karti

Hej ljudi a sta biste imali meni da kazete?
Saturn mi je sada u 3. kuci, i pravice mi kvadrat sa natalnim Jupiterom koji je u Blizancima u 11. kuci u aprilu sad 2008.,a zanima me zbog odnosa sa prijateljima na fakultetu i sta sve jos pokazuje 11. kuca.Inace Lav sam sa podznakom u Raku.Saturn mi je inace po natalu u Strelcu u 6. kuci. imam i losih aspekata Saturna i Venere.
Saturn u kvadratu sa Venerom koja je po natalu u Raku i u 12 polju.Jer to znaci da ce mi ljubavni zivot uvek biti bezveze kao i sada sto je??Hvala unapred.:wink:

Hej ljudi a sta biste imali meni da kazete.Saturn mi je sada u 3. kuci, i pravice mi kvadrat sa natalnim Jupiterom koji je u Blizancima u 11. kuci u aprilu sad 2008.,a zanima me zbog odnosa sa prijateljima na fakultetu i sta sve jos pokazuje 11. kuca.Inace Lav sam sa podznakom u Raku.Saturn mi je inace po natalu u Strelcu u 6. kuci. imam i losih aspekata Saturna i Venere.
Saturn u kvadratu sa Venerom koja je po natalu u Raku i u 12 polju.Jer to znaci da mi ljubav lose ide?Hvala unapred.

Moram da [itam ,a sta kada je Saturn u zemljanoj kuci a u vazdusnom znaku(8. kuca vecinom Bik,malo Blizanac a Saturn u Blizancina.Kako da ga onda tumacim?

Pise da saturn slabo deluje u znaku u kom se nalazi a da se njegov uticaj odnosi prvenstveno na kucu u kojoj se nalazi. Znaci, on je kod tebe u 8 kuci i to je to, a kad stignem do vazdusnih znakova, procitaces, bez mnogo unosenja, onako informativno sta znaci kad je u Blizancima. Ne moze da bude saturn u zemljanoj kuci bez obzira na Bika, 8 kuca je vodena po svojoj prirodi jer je njen prirodni vladar Skorpija. Znaci, samo citaj znacenje po kucama, tako ti je najbezbolnije da ne bi sama zbunjivala sebe..

Pise da saturn slabo deluje u znaku u kom se nalazi a da se njegov uticaj odnosi prvenstveno na kucu u kojoj se nalazi. Znaci, on je kod tebe u 8 kuci i to je to, a kad stignem do vazdusnih znakova, procitaces, bez mnogo unosenja, onako informativno sta znaci kad je u Blizancima. Ne moze da bude saturn u zemljanoj kuci bez obzira na Bika, 8 kuca je vodena po svojoj prirodi jer je njen prirodni vladar Skorpija. Znaci, samo citaj znacenje po kucama, tako ti je najbezbolnije da ne bi sama zbunjivala sebe..

ok,hvala....kva

Hej ljudi a sta biste imali meni da kazete.Saturn mi je sada u 3. kuci, i pravice mi kvadrat sa natalnim Jupiterom koji je u Blizancima u 11. kuci u aprilu sad 2008.,a zanima me zbog odnosa sa prijateljima na fakultetu i sta sve jos pokazuje 11. kuca.Inace Lav sam sa podznakom u Raku.Saturn mi je inace po natalu u Strelcu u 6. kuci. imam i losih aspekata Saturna i Venere.
Saturn u kvadratu sa Venerom koja je po natalu u Raku i u 12 polju.Jer to znaci da mi ljubav lose ide?Hvala unapred.

Draga, budi ljubazna pa ubaci kartu, ovako niko nema predstavu sta gde stoji i kako se krece mada si bila detaljna, niti mozemo da pratimo i zamisljamo saturnovo kretane i koje sve planete kaci, iz kojih su polja natala dosla i cak ono sto ti nisi nabrojala, ni koliko godina imas ni sta bi to bilo prema godinama i prema iskustvu bitno..eto, pliz , ucini tako pa cemo da pogledamo...

Vazi ide natalna.Hvala Puno.Slatko je to detence na slicici. :) pozdrav.

chart.cgi

Jer bih mogla na mail da ti posaljem kartu?Please!!!
Bas me zanima sta bih mi rekla ja sam isla kod astrologa,ali sve sto mi je receno nije bila istina sem toga da cu studirati nesto u vezi umetnosti.Moj mail je nevena2007@msn.com pa mi ti pusti tvoj,a ja cu za uzvrat natalnu,a i plasim se kada saturn bude dosao u cetvrtu pravice mi sa marsom kvadrat pa su mi i rekli da ce se mojoj majci nesto lose desiti.To me i najvise i brine,iskreno.:cry:

kod mene je Saturn na samom DC,vrh 7 kuce u Lavu
Imam pitanjce,moja zadnja dva decka imaju Venere u konjukciji sa mojim Saturnom, medjutim i ovaj novi decko ima Veneru na mom Saturnu, dokle bre, i sta to zivot hoce da mi kaze?????
ali sa ovim novim imam i lepe aspekte .....
Da li ja to biram pogresne muskarce i hoce li mi neka veza uspeti sa ti aspektom?

Jer bih mogla na mail da ti posaljem kartu?Please!!!
Bas me zanima sta bih mi rekla ja sam isla kod astrologa,ali sve sto mi je receno nije bila istina sem toga da cu studirati nesto u vezi umetnosti.Moj mail je nevena2007@msn.com pa mi ti pusti tvoj,a ja cu za uzvrat natalnu,a i plasim se kada saturn bude dosao u cetvrtu pravice mi sa marsom kvadrat pa su mi i rekli da ce se mojoj majci nesto lose desiti.To me i najvise i brine,iskreno.:cry:

pricacemo,duso,na pp..samo bez stresiranja i strahova..polako

kod mene je Saturn na samom DC,vrh 7 kuce u Lavu
Imam pitanjce,moja zadnja dva decka imaju Venere u konjukciji sa mojim Saturnom, medjutim i ovaj novi decko ima Veneru na mom Saturnu, dokle bre, i sta to zivot hoce da mi kaze?????
ali sa ovim novim imam i lepe aspekte .....
Da li ja to biram pogresne muskarce i hoce li mi neka veza uspeti sa ti aspektom?

Na forumu Natalne karte i uporedni horoskop i to na temi Sinastrija-Saturn konjukcija Venera imas jako lep i detaljan opis Saturna u toj kombinaciji i valjalo bi da to procitas, pronacices se verovatno...sve ostalo ide na temu uporedni horoskop sa tvojom i njegovom slikom, ako prevagnu pozitivni aspekti i ako osvestis Saturn i njegovo delovanje, veza bas naprotiv verovanju, moze da bude jako kvalitetna i duga

zanima me kad mi bude saturn ulazio u 12.kucu u vagi sta bi znacilo!?

@ vr4g kako ti saturn dolazi iz 4 polja u jarcu i natalno se nalazi u 12 polju ali u Devici koliko vidim po tvojoj karti, ti si povremeno sklona da se zatvoris u samu sebe i da u sred kuce imas neki svoj kutak u kome trazis odgovore na svoja pitanja odn na svoje strahove jer si u nekom periodu zivota bas sama sebi najgori neprijatelj time sto se ziva isprepadas i budes toliko negativna prema sebi iznutra da je to za pricu..Kvadrat sa Neptunom iz polja zdravlja kaze da su to neke tvoje faze koje se granice sa strahom, depresijom ili paranojom, pa treba da prestanes da plasis sama sebe i to unapred. Neka tvoja vidjenja ili razmisljanja nisu realna i ako mislis da tako zivis pod stresom i ne pomognes sama sebi, trazeci krivce u drugim stvarima da su one te koje te plase, mislim da stres kod tebe onde ima negativan uticaj i da ces dobiti hormonalni poremecaj koji dodatno opterecuje nervni sistem i na kraju ces doci u stanje gde odes kod doktora sa osecajem da ti nesto jeste jer osecas problem a oni ce ti reci da ti nista nije i da preuvelicavas ili ti je smetnja na nervnoj bazi..Tada upadas u vrzino kolo, u krug a kako ti je Pluton u prvom polju, ti se osecas bas onako kako misli da se osecas..naime imas jako negativnu autosugestiju na sebe samu..pa se probudi duso i pocni pozitivno da razmisljas jer ti planete nece nista a ti sama sebi izgleda hoces nesto...Prelaz tvog saturna preko svog polozaja ce da bude cak i koristan jer ti je u trigonu sa Suncem i mozda naucis da se pozitivnije odnosis prema sebi u narednih godinu do dve dana...Kao da nemas druga posla pa cackas samo nesto negativno da iscackas..Ja ti zaista nemam sta drugo reci...

Na forumu Natalne karte i uporedni horoskop i to na temi Sinastrija-Saturn konjukcija Venera imas jako lep i detaljan opis Saturna u toj kombinaciji i valjalo bi da to procitas, pronacices se verovatno...sve ostalo ide na temu uporedni horoskop sa tvojom i njegovom slikom, ako prevagnu pozitivni aspekti i ako osvestis Saturn i njegovo delovanje, veza bas naprotiv verovanju, moze da bude jako kvalitetna i duga

Hvala,
znam da ima ali to je predstavljeno vise kad je muski Saturn a zenska Venera, a kod mene je obrnuto :)

SATURN U DEVICI I/ILI 6 KUCI

Rad,zdravlje,posluga i odnos poslodavac-zaposljeni su tradicionalna znacenja vezana za 6. kucu.Iz nje se dobija uvid u radne navike pojedinca,vrstu situacija koje ce privuci u svom poslovnom zivotu, njegove stavove prema rutini i sluzenju i odnos prema sopstvenom telu kao sredstvu za sluzenje.Ova kuca pokazuje zdravstveno stanje i obicno odrazava tendencije ka organskim ili funkcionalnim poremecajima.Smatra se slabom kucom zato sto je, kao i 12. kuca, kadentna i sto izgleda da se u njoj smestene planete ne izrazavaju kroz dogadjaje ili spoljasnju aktivnost.
Cesto se 6.kuca zanemaruje a verovatno nedovoljno razumemo njeno znacenje zato sto ne razumemo prirodu fizickog tela i njegovu vezu sa umom i osecanjima pojedinca.
Izgleda da je 6. kao i 12. kuca, izuzetno znacajna na unutrasnjem planu, jer se odnosi na proces unutrasnje sinteze, prociscenja, poretka i nastajanja koje prethodi spoljasnjem i objektivnom izrazavanju osobe.Navikli smo da prvih 6 znakova povezujemo sa licnim razvojem pojedinca,a drugih 6 sa njegovim ucescem u grupnom zivotu.kao kadentna, 6.kuca predstavlja unutrasnji proces uskladjivanja ili pravljenje poretka koji sintetise kvalitete razvijene ranijim trudom i polako ih sjedinjuje u jednu integrisanu licnost koja moze onda biti sredstvo za izrazavanje sopstva. Rad, povezan sa ovom kucom,tada postaje ne samo nacin zaradjivanja sredstava za zivot i sredstvo koje opravdava covekovu egzistenciju, vec i ritual,pripremanje ili prociscenje i vazan je simbol, kao sto je to i novac posmatran kroz dublje znacenje 2. kuce.Samo telo postaje simbol,a zdravlje tela je vezano za uspeh ili neuspeh integracionog procesa koji je neophodan planetama smestenim u
ovoj kuci.
Ovo moze izgledati kao zamrsena definicija jednostavne,vredne Device i njene jednostavne, vrednim radom ispunjene kuce.Misterije moci uma nad telom su ispitivane u psihologiji i psihosomatskoj medecini,ali sa provizornim rezultatima.Kod hinoterapije, mozemo reci da su nesto bolje upoznati sa suptilnom ali nesumljivom vezom izmedju stanja covekovog uma(obuhvatajuci i njegova osecanja) i njegovog zdravlja.Ipak smo jos daleko od razumevanja ove materije.Drevna disciplina akupunkture i ezotericna doktrina cakri ili centara energije ne smatra se vise toliko apsurdnim ili nedokazivim kao nekada.Ono za sta smo verovali uvek da je fizicka bolest sada izgleda da potice sa potpuno drugog nivoa.Tek odnedavno smo se upoznali sa pojmom nesvesnog uma...
Izgleda da saturn u 6. kuci pruza mogucnost,cesto kroz frustraciju,razoarenje i lose zdravlje, za putovanje u misterije uzajamne povezanosti uma i tela.Mogucnost njihove svesne i hotimicne sinteze,sto se nagradjuje dobrim zdravljem i novom spoznajom o znacenju tela i materijalnog okruzenja. Ali, malo ljudi zna za ovu mogucnost.Saturn u 6. kuci cesce govori o bolestima,neudobnosti ili frustraciji i teskocama na poslovnom planu.Ako se prvo razmatra tamna strana Saturna,mozemo reci da proizvodi osecaj neadekvatnosti i strah u suocavanju sa istim pitanjem kasnije.Detinjstvo je u ovom slucaju cesto ispunjeno snazno struktuiranom disciplinom ili rutinom,ali obicno nedostaje rutina u fundamentalnom znacenju zato sto se ne radi na unutrasnjem poravnanju.Haos konstantno
preti da se nametne na unutrasnjem nivou,koji je nedovoljno integrisan,zbog cega cesto nastaje prisilno uredjivanje spoljasnjeg okruzenja.Saturn prenaglasi prirodnu sklonost ka radu,rutini i redu sve dok se ona ne pretvori u strah od svega sto je van poznate, utabane staze.Cesto je prisutna unutrasnja duboka uznemirenost zbog fizicke ili mentalne dezintegracije, i ovaj se polozaj povezuje sa mentalnim, kao i fizickim poremecajima.saturn ce se pre vezati za spoljasnju formu poretka nego sto ce se posredstvom tela vezati za unutrasnje stapanje uma,osecanja i intuicije;posledica toga je naravno frustracija jer je jos jednom pokusao da ucini opipljivim nesto sto je sustinski, unutrasnji proces.
Osoba sa Saturnom u 6 kuci ili u Devici, moze svoju situaciju prebaciti na spoljasnji plan tako da se sa potrebom za prilagodjavanjem i sa frustracijom srece u svom poslovnom zivotu.Na taj nacin funkcionisanje svog tela i njegove zamrsene strukture izlaze totalnoj psihi tako sto koristi vecoj grupi.Bas kao sto pojedini organ u njenom fizickom telu moze biti u disharmoniji sa telom u celini,tako i ona,kao organ svoje okoline,moze biti u disharmoniji sa vecom strukturom,ciji je clan.Njen je zadatak da sebe integrise u odnosu na svoj svet i svoje telo.Njeno telo mora sluziti njenoj unutrasnjoj svrsi,kao sto ona sluzi unutrasnjoj svrsi grupe.
Kod relativno nesvesnog coveka,Saturn moze biti simbol nezadovoljstva i ogorcenosti jer je svestan cinjenice da je u kolotecini i zarobljen okolnostima.Moze osecati da je sposoban za bolje stvari i tesko podnositi dosadu koja je neizbezni pratilac rutine bez kraja u kojoj se nalazi.Pa ipak mu znacenje rutine izmice zato sto nije prethodno dosegao ni znacenje sluzenja. Unutrasnji spokoj koji se moze postici kroz uskladjivanje sa grupnim zivotom putem sluzenja se u ovom slucaju retko dostize.Vidljiva je samo monotonija spoljasnjeg obrasca koji se u nedogled ponavlja.Saturn u 6. kuci oznacava da pojedinca privlaci sluzenje, samo sto ce on pod sluzenjem obicno Bukvalno podrazumevati ulogu sluge.Ezotericno ucenje kaze da sluzenje nije "cinjenje dobrih dela" vec Kvalitet koji
svi imamo u sebi;to je stanje svesti,a ne planirani cin.Sluzenje ove vrste je rezultat unutrasnje integracije,zahvaljujuci unutrasnjem skladu ostvarenom preko ritualnog sredjivanja svoje licnosti,sada moze slusati glas svog pravog usmerenja.I to je ono sto je cilj meditacije,joge i nekih vrsta ritualnih magija...Sluzenje kao rezultat unutrasnje ravnoteze dar je Saturna u 6.kuci kada se izrazava na svestan nacin.Tada cesto rezultira u pozivu lekara,hirurga i svakom drugom koji tretira i zahteva staranje o mentalnim i emocionalnim bolestima drugih,cime ispunjava unutrasnju potrebu grupe.
Prosecna osoba sa Saturnom u 6. kuci obicno sluzenje vidi kao liniju manjeg otpora zato sto ono ne zahteva hrabrost,inicijativu ili izlaganje nepoznatom,osobine koje ovde saturn tesko ispoljava.Pa ipak moze biti ogranicen svojom ulogom zbog anonimnosti i jednolicnosti koje je prate.Jedna od najcescih refleksija ovog polozaja je obavljanje posla prema kome se oseca zestoka odbojnost,a da se istovremeno nema snage za njegovo napustanje.Osobu mozemo cuti kako se ogorceno zali na posao i na one za koje radi.Moze biti premalo placena,a previse raditi ili u najmanju ruku, verovati da je tako.Pa ipak ce obicno pronaci dovoljno razloga da izbegne bilo kakvu konfrontaciju ili napor usmeren ka poboljsanju,jer su date okolnosti,iako iritirajuce i frustrirajuce,istovremeno
sigurne i poznate.Ako i pokusa sebi da pomogne,cesto biva odbijen zato sto projektuje svoju sumnju u sebe ili zato sto mu nedostaju vestina ili kvalifikacije kojima bi zasluzio bolji polozaj.Obicno nedostaje motiv za razvijanje vestine,jer je za pristupanje obuci potrebno da unutar sebe oseti svrhu za to,a ova osoba oseca nelagodnost kad god se suocava sa pitanjem iste.Vrlo uredno se moze zakljucati u sopstveni zatvor ne shvatajuci da jos uvek,i za svagda,ona sama drzi kljuc.

nastavak Saturn u 6. kuci ili Devici ...

Saturn u 6. kuci daje pravu administrativnu i organizacionu sposobnost,valjanu sposobnost lecenja,kao i fin i suptilan uvid u zamrsenost uma,ali one se moraju biti iznete na svetlo dana i izbrusiti da bi bile od koristi.Ratko su dostupne bez prethodnog truda.Covek uvidja da je neophodna konfrontacija sa senovitom stranom njegove prirode.Iskrena poniznost, jedna od najljupkijih osobina Device sa saturnom u 6 kuci,retko je kada urodjena;umesto nje se cesto ispoljava pokornost, sto nije isto.Nedovoljno svesna osoba sa Saturnom u 6. kuci nalik je bastovanu koji samo voli cvet,krajnji rezultat procesa rasta,ne razumevajuci da cvet ima znacenje samo u kontekstu sporog i uredjenog toka rasta cele biljke.Biljka ne raste da bi za njega proizvela cvet;to sto je on uopste tu prisutan da mu se divi je puka slucajnost, posto biljka odgovara na svoju sopstvenu unutrasnju svrhu.Bastovan to ne razume i zato sa uvenucem cveta nestaje i njegova radost.
Saturn u 6.kuci se obicno vezuje za lose zdravlje i fasciniranost zakonitostima koje opredeljuju organizam izmedju zdravlja i bolesti. Za problem naslednih i urodjenih bolesti nema prihvatljivog resenja. U slucaju psihosomatskih bolesti cesto deluju jednostavniji principi,sto je uobicajeno sa Saturnom u 6.kuci.Najprozaicniji uzrok ovog obrasca je zelja da se privuce paznja;mnogi ljudi potpuno dominiraju u svom domu i porodici kroz zahteve svoje bolesti.Podjednako je cesta zelja da se izbegne ono sto je neprijatno,a to su obicno rad ili dublja potreba za uredjenjem koje zahteva psiha,a sto se cini nemogucim zadatkom.Ne retko hipohondri imaju Saturn u 6. kuci.To je Saturnov nacin izbegavanja problema integracije,jer bolest uvek reflektuje neravnotezu cak iako joj se pripisuje
cisto fizicko poreklo.
U osobi koja je opsednuta potrebom da bude "zdrava" mozemo videti suprotan ekstrem Saturna.Saturn u 6. kuci oslikava neophodnu potrebu za unutrasnjom integracijom koja, ako se izbegava, moze izazvati bolest,a ako je prisiljena da koristi materijalni kanal, moze stvoriti unutrasnju frustraciju, turobnost, razdrazljivost i depresiju.Ako osoba ulaze svestan trud u prakticno razumevanje svoje psihe, njenog odnosa sa telom i odnosa te radne jedinice sa okolinom ciji je deo,tada Saturn u 6.kuci moze da od uma i tela napravi ne dve uzajamno povezane stvari, vec jednu stvar - fino uravnotezenog nosioca koji je postao dostupan za upotrebu coveku koji vise nije ogranicen svojim materijalnim izrazavanjem. Kao nekada alhemija, danas je proces individualizacije u analitickoj psihologiji takodje usmeren na ovu sintezu.To oslikava drevno alhemijsko uputstvo:"Nikada od drugih neces napraviti Jedno koje trazis,ukoliko nisi prvo od sebe napravio jednu stvar."

u nastavku saturn u Jarcu i/ili 10. kuci...

SATURN U JARCU I/ILI 10 KUCI

u 10.kuci koja mu pripada i u Jarcu u kome ima dignitet mozemo ocekivati "cistiju" manifestaciju Saturna i u obicnom i u ezotericnom smislu.To je sigurno tacno sa svetovnog stanovista jer se 10 kuca tradicionalno vezuje za dostignuca,cast,ambiciju i autoritet, a MC za simbolicnu sliku koju pojedinac projektuje spolja drustvu i koju u sebi nosi o svojoj "ulozi" u zivotu.Saturn se odnosi na ogranicenja,zastoje i teskoce u postizanju ciljeva i uspesnom izrazavanju sopstva u okviru grupe,kao i na naglasenu i cesto nesvesnu ambiciju i odlucnost da se uspe po svaku cenu.Ova uobicajena interpretacija je uglavnom tacna - do izvesne granice.Iz 10 kuce moze se dobiti mnogo informacija o ulozi pojedinca u drustvu,nacin na koji se predstavlja grupi i svrsi sa kojom se identifikuje kada
razmislja o dubljim razlozima svoga postojanja.Iako je nemoguce odrediti neciju profesiju precizno,ona cesto ukazuje na liniju najmanjeg otpora ili verovatno izrazavanje,a 10 kuca sa planetama koje su u njoj i svojim vladarem najvise govori ako ne o stvarnom poslu,a ono o unutrasnjem cilju ili znacenju tog posla sa tacke gledista pojedinca i drustva.Veza ove kuce sa majkom ili ocem je takodje vazna,a izgleda da predstavlja onog roditelja,svejedno je li otac ili majka, koji ima veci uticaj na oblikovanje drustvenih stavova i etike individue jer ona reflektuje te standarde svojom vezom sa strukturom,tradicijom i primerenim ponasanjem. Obicno majka detetu usadjuje svoje drustvene vrednosti, bas zato sto sa njim provodi najvise vremena i na taj nacin ima uticaja na njegov neoformljen um.Nije nikakva novost da je ambicija koja se ispoljava kasnije u zivotu direktno proporcionalna potiskivanju identiteta u detinjstvu.Pod ambicijom ne podrazumevam unutrasnju potrebu za dostignucem, karakteristicnu za kardinalne znake,vec potrebu koja se cesto javlja kod pojedinca koga nikada nisu posmatrali kao nezavisnu individuu - potrebu da se tim dostignucima potvrdimo pred drugima.
Gusenje individualnosti samo po sebi ne proizvodi toliku ambiciju, kao ni toliki uspeh.Ono je bitna komponenta koju treba uzeti u obzir, kao i sto neizostavno treba slediti psiholoski zakon koji kaze da psihicka energija,ako joj se uskrati izlaz u izabranom smeru, da ce se vratiti dvostruko jaca u drugom,kompenzatornom pravcu.Ezotericna interpretacija saturna u 10.kuci ne protivureci ovoj,ali ukazuje da je postignuce vazan faktor koji je potreban da bi se izvesne promene u drustvu ubrzale...Psiholoska interpretacija ove situacije postulise princip uzroka i posledice nad kojim pojedinac ima vrlo malo kontrole. Druga je teze razumljiva i ima prirodu sporazuma, ispunjenog svrhom,po kome sam covek,funkcionisuci kao potpuna celina,bira funkciju koju ce ispuniti,a koja je potrebna grupi ciji je on deo.Verovatno je da su obe ideje ispravne.Bez obzira na karakteristike koje opisuju datu situaciju,korisno je razmatrati ga bez predrasuda,jer baca svetlo na najdublje znacenje
Saturna koji se konacno moze videti kao povoljna prilika ili instrument kojim pojedinac dolazi do razumevanja svoje slobodne volje.Osobe sa naglasenom 10. kucom,a posebno ako je saturn u njoj imaju ulogu koja im se namece ili je sami neumorno traze (sto je verovatno ista stvar),a cije ispunjavanje vodi u pravcu sprovodjenja neke vrste promena u strukturi grupe,sticanja pozicije autoriteta ili postajanje primerom uspesnosti.Snazan osecaj za svrhu i jako izrazena preduzimljivost ili odgovornost su redovni pratioci Saturna u ovoj kuci,posebno ako je u konjukciji sa MC.Cest je osecaj da je uloga u zivotu sudbinski predodredjena.Cesto se zahteva zrtva,kao i dug,mucan proces gradjenja i pripremanja,tokom koga coveka njegova zelja za priznanjem tera napred,sve dok ne postigne izvestan stepen uvazavanja ili odgovornosti.Obicno tek kasnije, posle integracije koja pojedincu omogucava bolje razumevanje i sebe i svojih unutrasnjih motive,pocinju da izlaze na videlo krupniji razlozi zbog kojih je obavio sav taj posao.
Jedna od glavnih karakteristika je saturnova dvostrukost.Sve sto osoba postigne kroz 10.kucu,a to moze biti mnogo,po svemu sudeci je ucinjeno za zadovoljenje njene licne ambicije ili ispunjenje licnog cilja ili ideala.Isto tako,ako se osoba identifikuje sa ovim podrucjem licne ambicije,verovatno ce svoj postignuti uspeh posmatrati kao nacin zadobijanja kontrole nad svojom okolinom kako bi onemogucio da ona kontrolise njega,saturnovski mehanizam samoodbrane na sirokom planu.Posmatrano sa sigurnog rastojanja ili vremenske distance,moze se uociti da je osoba radila za druge.Onome sto je osoba postavila sebi kao ciljeve,zarad cega uskracuje sebi sve spontane radosti i relaksaciju,nije predvidjeno da traje duze od njenog veka zivotnog.A rezultati i posledice postavljenih ciljeva mogu na kraju imati istorijsku vrednost,jer osoba koja do maksimuma iskoristi svoj Saturn u 10. kuci moze i u ogranicenoj oblasti napraviti dugorocne promene u strukturi ili organizaciji dela drustva u kome zivi.
Tek kada shvati prirodu i znacenje svog rada na dubljem nivou i kada svesno pocne da saradjuje sa svojim unutrasnjim planovima moci ce zaista da uziva u plodovima svog mukotrpnog rada.Saturn u 10. kuci simbolizuje ambiciju,spor uspon ka mozi pracen mnogim neuspesima i zastojima,i u slucaju da je aflikovan, kasniji gubitak moci.Za klasicne primere ovog obrasca se uzimaju Hitler i Napoleon jer se,on uz emocionalno siromasno detinjstvo,odnosi na obojicu.Medjutim,mnogo ljudi,iako nisu nikada pokusali da osvoje svet,imaju Saturn u 10. kuci i medju njima mnogo zena koje se nikada nisu odvazile da krenu u osvajanje iceg znacajnijeg od sporeta.To ne negira znacenje samo se mora uzeti u obzir njegova sklonost ka nadkompenzaciji i projektovanju vrednosti na drugu osobu.
Treba posmatrati vezu 10.kuce sa majkom gde je obicno majka dominantan roditelj iako to moze postati zbog smrti ili odsustva oca nego zbog svog temperamenta.Ta dominacija moze biti ocigledna i izrazavati se kroz ostro,autoritativno ponasanje kome nedostaje toplina i saosecanje.Majka je obicno tada zaokupljena pravilima ponasanja,onim sto smatra prikladnim, i misljenjem okoline,dok je naglasak na materijalnim,a ne emocionalnim vrednostima.Dominacija majke se moze cesto reflektovati i u onom tipu instinktivnih zena koje ispod pasivne spoljasnjosti imaju nesvestan i snazan poriv za afirmaciju svog ega.Ponekad majka predstavlja teret zbog slabog zdravlja ili zato sto mlada umire.

nastavak o Saturnu u 10. kuci ili Jarcu

Vrlo je uznemirujuca ucestalost pojavljivanja Saturna u 10.kuci u horoskopima homoseksualaca.To naravno NE podrazumeva da saturn u 10 prouzrokuje homoseksualnost.U pitanju je samo odredjeni,kao pokazatelj sam po sebi nedovoljan, sinhronizam.Medjutim, ako 10 kucu povezemo sa majkom,razumljivo je da neke teskoce po pitanju stava prema zenama mogu biti jedan od nusprodukata vrlo mocne figure majke na koju ukazuje Saturn u ovoj kuci.
Sa ovim polozajem Saturna cesto je emocionalno odbijanje ili sputavanje volje i suzbijanje identiteta natusa od strane majke,pa covek moze uvideti da ne veruje zenama.Pred zenom sa Saturnom u 10. kuci mogu biti ozbiljne prepreke jer zene uce od svojih majki o sredstvima i nacinima ispoljavanjem zenstvenosti i malo je verovatno da ce zenstvenost i zenski princip biti primarna stvar koja se ispoljava.Verovatnije je da ce to biti snaga. Zena na to moze reagovati tako sto ce postati zenstvena na drustveno prihvatljiv nacin,govoreci prave stvari i kuvajuci prava jela,dok istovremeno pokusava da osujecenu potrebu za samoizrazavanjem zivi kroz svog muza ili partnera.Moze postati i agresivna svesno i podsticati zenski princip u svojoj psihi.
Prvi zadatak ovog Saturna je svesno prihvatanje majke onakva kakva je i preispitivanje muske i zenske uloge.
Cesta refleksija Saturna u 10. kuci su snazna samosvest i velika podloznost javnom mnjenju,kao i strah od neuspeha i naizgled paradoksalno - sklonost ka upadanju u situacije koje dovode do javne blamaze.Sva ova ispoljavanja su posledica bazicnog osecaja neadekvatnosti.Cesto je prisutan strah od ponizenja u javnosti,koji vodi do toga da osoba izbegava da bude u centru paznje,dok u njoj istovremeno postoji i snazna potreba da se eksponira.Kao sto Saturn u 1.kuci moze biti izrazito svestan sebe u licnim situacijama i istovremeno normalno funkcionisati medju ljudima koji su mu bliski, Saturnu u 10. bitan je imidz.Pojedinac ce verovatno biti konzervativan u svom pristupu drustvenim vrednostima zato sto ne zeli da stavlja na kocku svoj ugled...
Osoba sa Saturnom u 10. je obicno profesionalno uspesna, zato sto ulaze toliko truda i upornosti.Pod upravom drugih ne radi tako dobro.Iako se neko vreme moze prikazivati ugladjenim i poniznim, sto je talenat saturnovske licnosti,ipak ce ga ambicija i zelja za uspehom konacno odgurati na sopstveni put.Nema sumnje u to da ce postici uspeh konacno kada jednom pocne sa svojim usponom.
Najtezi zadatak je da se uopste pokrene,jer on podrazumeva prevladavanje straha od neuspeha koji ga paralise.
Osobi koja namerava da se popne na planinu nije lako da shvati cinjenicu da je samo njeno penjanje besmisleno i da je nagrada osvajanja vrha iluzija ukoliko njen uspeh ne posluzi kao demonstracija drugima da se Vrh Moze Dostici.Obicno je posao Saturna u 10. kuci da daje strukturu i oblik nekoj ideji grupe.Ako osoba odbije da prihvati ponudjenu mogucnost i da svoj zadatak ostvari kroz drugu osobu,to obicno mora platiti frustracijom i osecajem besmisla.Tek sto prethodno prihvati izazov svog unutrasnjeg sopstva,moze postati Ucitelj kao Saturn u svom najblagotvornijem obliku...

u nastavku Saturn u Vazdusnim znacima i kucama...

Back