Šarplaninac

Dobili smo jednog zeca trenutno je zekonja zauzeo jedan box ,naravno nema mira u dvorište

562843_2064345104053_1707535954_1063600_1866016485_n.jpg

Kupili smo pesak ( treba nešto da se zida) i naravno to treba da se razbuca ...

523574_3766911098390_1445041003_3631769_1808587785_n.jpg

Kada smo nekako objasnili da ne sme od toga ništa da se dira ( a njima je uvek dosadno i treba nešto da se njaka..)
555684_2074983250000_1707535954_1069446_862020824_n.jpg

Tada smo odluči da ih odvedemo u šetnju na jedan veći krug..

582115_3766905898260_1445041003_3631767_1438051625_n.jpg

Ovde su malo odmarali ali su sve pratili ..

I kad došli kući najzad jedan se bacio na odmor ali vrlo kratko :roll:

580733_3766914658479_1445041003_3631772_927892170_n.jpg

I počelo sve od početka....

292499_3766936459024_1445041003_3631776_1229188162_n.jpg

Komso...
Imam ja iskustva sa peskom... :sad2: :sad2:
Jedan mladi sarplaninac, za 15minuta, zna da rasplanira 2 kubika peska, na oko 40 kvadratnih metara.... :dash: :dash:
Znao bi i na 100 da ga nisam prekinuo, i oterao u ########********×××פßßßßßß......nu :evil:

Malo sam premotavao film i da...setio sam se da je toga bilo kod tebe u avliji sa mladjanim ( tada mladim) Avetom.
Trebalo bi naći neko rešenje gde bi se taj njihov "dar" dao pametno iskoristiti. Spojiti ljubav ka rasturanju sa korisnim dejstvom toga.:hahaha:

Eh komšo.... Nadao sam se i ja ali....
Znao sam šta će da bude.... Pokušao sam da se pripremim..... ali nisam uspeo....
Znao je i on.... Još pre nedelju dana. Tražio me, onako iznemogao, bolestan, dovukao se do mene i stavio glavu u moje krilo.... Jest da je bio slep, ali tad me pogledao pravo u oči, liznuo me, i smirio se.... Predao se sudbini.... Posle toga nit je jeo niti pio......Ostavio za sobom veliku prazninu....

Bilo bi red da napišem nešto o njemu.....
Ne znam šta, jer nas je ostavio sa toliko uspomena, za ove nepune tri godine, da bih mogao više strana da ispišem.

Imao sam pse i pre njega, a imaću i posle.... imam i sada....
Ali on, blenta, bio je sasvim nesto drugo. Psa kao što je on bio, imao sam tamo negde 88-me.... i sada.

Neverovatno inteligentan, bez reči, bez znakova je znao šta želim od njega. Miran a opet veoma oštar. Imao je živce od brodske sajle. Osetio je svaku moju emociju, kao da mi je čitao misli....
Tvrdoglav, ali veoma privržen.
Kod nas dolazi dosta mušterija i novih i starih, on je samo bacio pogled na mene i znao kako da se ponaša. Deca su mu mogla raditi šta god su htela, trpio je sve, čak i kad mu je bilo neprijatno. A ako su stvarno preterali, onda se povukao dalje i odatle ih posmatrao.....
Strancima je bez glasa dao do znanja da dalje ne moze. Nije kidisao, nit režio, bilo je dovoljno da mu pogledaju oči i znali su da je bolje ne forsirati....
Ukućani su bili svetinja za njega, kada nisam bio kod kuće, totalno se preobrazio i postalo odbrambeno oružlje, i svima je jasno dao do znanja da suprugu i kcerku on cuva. Ni tada nije lajao bez veze, samo se ukopao kod ulaza i čuvao.
U šetnji nikad nije napao drugog psa, ako je ipak došlo do nekih konflikta, povukao malo nagore usne, naborao kozu na nosu, i sa svojim velikim tamnim očima davao do znanja da je bolje da se povuče sa njegove teritorije. Ni makac nazad i na kraju se uljez povukao. Naročito odbrambeno se ponašao kad je došla Ajša kod nas kao štene. Odmah ju je prihvatio i počeo da je brani od stranaca, da je uči i dobrim, i zabranjenim stvarima. Desilo se da smo se sreli sa coporom lutalica, doslo i do bliskog susreta, nijednog nije povredio do krvi nikad, samo ih je razbacao a njihovog alfu oborio na zemlju....
Kaže porodica da su tačno znali kada stižem kući sa puta. On je destak minuta pre toga seo pred kapiju i čekao. Tada nisu mogli da ga odvuku odatle, ni hrana, ni igra, ni maženje ga nisu interesovali.
Džaba ja pravio kućicu, džaba slama i ostale džidžabadže.... On je uvek spavao pred ulaznim vratima stana.
Morao je da me dodirne, makar malo, samo njuškom da me gurne.... Ako sam se pravio da nisam primetio onda jače, redovno se ušunjao u radionicu i malo me bocnuo, ako sam ga ignorirao onda je maznuo neki alat ili rukavice....
Posle mnogo mnogo biljčica ( bilo je tu kaktusa, ruzmarina, ruže, tuje, lale,lavande itd itd ) je naučio šta se sme a šta ne. ALI. Kad je došla Ajša sve joj pokazao.... naročito ono što se ne sme... a posle seo sa strane i virio prema prozoru i vratima, kad će neko da izleti i da izgrdi malu...
Kada sam bio loše volje, dolazio je i zvao me na igru.... ili je samo spustio glavu u moje krilo...
Znao je da za par sekundi rasturi nešto, kao pesak za pet minuta kubik rasuo na 50 kvadratnih metara....
Znao je da se uvalja u najsmrdljivije stvari, pa posle ponosan dotrčavao do nas da se mazi....
Znao je dosta velike rupe da iskopa za tren oka.... u baštici....
Ali nikako nismo mogli da se ljutimo na njega....

Mogao bih da redjam još stvari i dogodovštine ali dosta....
Otišao je....
Hebga.... život ide dalje.... samo nam on nedostaje i to mnogo....

Back