SARMA

• Začetnik teme Začetnik teme OLJAA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sanja:
Espanol:
Ja pa ja:
Ehm, nije da se hvalim, ali ja sutra za ruchak imam sarmu.

Saarma.

:D :D :D :D
Aman ljudi, napravite letnju pauzu i počnite da se šiljite natenane za zimske sarme. ono kao trudnice! :lol: :lol: :wink:

hehe espi, dje me nadje... juce nam gospodja mama pravila sarmu... sva cula su uzivala!!!
Ma nemoj da mi kažeš! Ovo je baš bilo kvarno pred kraj avgusta. :twisted:

da nam je vise ostalo za danasnji rucak, ja bih te zvala da podelimo. ovako... veruj mi samo da je sarma njegove mame jezivo dobra :lol:

3 male glavice crnog luka i jednu rendanu sargarepu proprziti na ulju, dodati mleveno meso, promesati, dodati jednu solju pirinca, malo aleve paprike, vegete po ukusu, malo mlevenog bibera i na pola malene kasicice secera. Prodinstati i kad se ohladi zavijati sarme. Zatim namazati posudu u kojoj ce se sarme kuvati sa uljem, poslagati po dnu par listova kupusa, staviti malo bibera u zrnu, par chena belog luka i jedan list lovora. Redjati sarmu ali sa onim zavijenim delom na gore, znaci jednu do druge kao da stoje uspravno (hm, nadam se da sam bila jasna :) ), prekiriti sa listom kupusa i naliti vodom. Kuvati na srednjoj vatri, obicno su gotove za 2 - 3h.

Ja pa ja:
Ma može i leti da se jede sarma, breee.
Sarma rules. Evo ti kako:
Sarma se kuva na blagoj vatri, što duže. Po kupusu vidiš dali je dovoljno (dali je mekan) Pri kraju kuvanja ubaciš u rernu. Ako hoćeš da zapržiš, izvadiš iz rerne, skineš gornje listove, sipaš zapršku i vratiš listove. Zaprška samo od malo masti i aleve paprike. A možeš i da ne zapržavaš. Vratiš u rernu i isključiš i ostaviš dok se rerna ne ohladi.

dodatak:

provereno, jos ako imate neku tucanu ciniju, serpu, sa poklopcem, slobodno posle pripreme odmah stavite u rernu a postupak je isti kao gore navedeno, bice sarma kao mmmmmmmmmmmm :)

inace, mi volimo male sarmice, od pola lista kupusa, recimo :) pa sa dimljenim mesom, butkicom, i sl. dimljeni papak je isto ok, licno ja volim sa polusuvim kobajama :)

Nina2:
3 male glavice crnog luka i jednu rendanu sargarepu proprziti na ulju, dodati mleveno meso, promesati, dodati jednu solju pirinca, malo aleve paprike, vegete po ukusu, malo mlevenog bibera i na pola malene kasicice secera. Prodinstati i kad se ohladi zavijati sarme. Zatim namazati posudu u kojoj ce se sarme kuvati sa uljem, poslagati po dnu par listova kupusa, staviti malo bibera u zrnu, par chena belog luka i jedan list lovora. Redjati sarmu ali sa onim zavijenim delom na gore, znaci jednu do druge kao da stoje uspravno (hm, nadam se da sam bila jasna :) ), prekiriti sa listom kupusa i naliti vodom. Kuvati na srednjoj vatri, obicno su gotove za 2 - 3h.
Aman ljudi! Da li smo na istoj temi, govorimo li o istom jelu? SARMA, jelo turskog porekla koje smo preuzeli dok smo bili "kolonizatori" Turske. Mi smo samo izmenili vrstu mesa, tj. ovčetinu zamenili "mešanim mlevenim". Pošto su Turci u to vreme raspolagali neverovatnim viškovima "Vegete", pavlake, strugane šargarepe i sl., tako smo i mi u sarmu počeli da ubacujemo sve te viškove. Pa, krajnje je vreme da se uozbiljite. Ako neko traži recept za SARMU (a zna se šta je ista), nemojte da ga zamlaćujete pavlakama i glupostima. Treba li da ponovim, tema je SARMA!

Espanol:
Aman ljudi! Da li smo na istoj temi, govorimo li o istom jelu? SARMA, jelo turskog porekla koje smo preuzeli dok smo bili "kolonizatori" Turske. Mi smo samo izmenili vrstu mesa, tj. ovčetinu zamenili "mešanim mlevenim". Pošto su Turci u to vreme raspolagali neverovatnim viškovima "Vegete", pavlake, strugane šargarepe i sl., tako smo i mi u sarmu počeli da ubacujemo sve te viškove. Pa, krajnje je vreme da se uozbiljite. Ako neko traži recept za SARMU (a zna se šta je ista), nemojte da ga zamlaćujete pavlakama i glupostima. Treba li da ponovim, tema je SARMA!

Ovaj, ajd sad objasni mi u kom konceptu je sve ovo upuceno meni, posto vidim da je citiran moj post u kom se ne pominje pavlaka? I na kraju krajeva, ovo je recept moje keve cije sarme zaista svako pohvali i svako trazi recept, pa eto, iako 'Vegeta' ide unutra, zato sam recept i postavila. Mislim da je bitniji ukus, nego da je recept iz bakinog kuvara a da se ljudima ne dopadne.
Ukoliko ovako docekujete nove na forumu, onda stvarno bolje da ne pisem vise nista. :roll:

Nina2:
Ovaj, ajd sad objasni mi u kom konceptu je sve ovo upuceno meni, posto vidim da je citiran moj post u kom se ne pominje pavlaka? I na kraju krajeva, ovo je recept moje keve cije sarme zaista svako pohvali i svako trazi recept, pa eto, iako 'Vegeta' ide unutra, zato sam recept i postavila. Mislim da je bitniji ukus, nego da je recept iz bakinog kuvara a da se ljudima ne dopadne.
Ukoliko ovako docekujete nove na forumu, onda stvarno bolje da ne pisem vise nista. :roll:
Recimo zato što je uz sve one prethodne pomenuta "Vegeta". I moram ponovo da pitam kakve veze ima taj začin sa izvornom sarmom. Čovek je lepo tražio recept za PRAVU sarmu, iz vremena kad nije bilo ni Vegete ni pavlake...I samo ti piši i dobrodošla! :lol:

Back