Šarl Bodler i Alister Krouli

Albatros

Dokoni mornari od zabave love
cesto albatrose,silne morske ptice,
na putu nemarne,tihe pratilice
ladja sto na ljutim virovima plove.

Na daske od krova spuste ih sputane.
Kraljevi azura,nevesti,zbunjeni,
belim i ogromnim krilima,skunjeni,
masu ko veslima na obadve strane.

Malocas prekrasan,a sad smesan ,jadan
krilati se putnik bori s okovima,
s lule jedan mornar duva mu dim gadan
u kljun,drugi mu se ruga skokovima.

Tom knezu oblaka i pesnik je slican,
on se s burom druzi,munjom poji oci,
ali na tlu sputan i zemlji nevican,
divovska mu krila smetaju da kroci.

Ovo je bilo iz glave,nisam sigurna,mozda sam nesto permutovala,ali mislim da je ok...

Najmoderniji albatros
- ispisan pod dejstvom satanistickih vibracija Sharla Bodlera i Alister Krouli-ja
BUHAHUAHUAAU

Nevaljali decaci od zabave cesto
kvase devojcice,silne skolske cice,
u skoli nemarne, tihe pratilice
mangupa sto sa ljutim autima gaze.

Na daske od "soferke" spuste ih nagutane
kraljevi mangupa nevesti,zbunjeni,
belim i pritesnim pantalonama skunjeni
masu ko zastavama na sve cetiri strane.

Malocast mahnit ,a sad smesan, jadan,
gologuzan se bori s okovima,
s dude mu jedna cica duva dim gadan
a druga mu se ruga skokovima.

Tom knezu mangupa i roker je slican,
on se s cicama druzi,
grud'ma poji oci,
u skoli je sputan i Grand Show-u nevican,
divovske mu mosnje smetaju kad koci!

Naravno, nisam hteo da kvarim Bodlerovo delo, vec sam samo hteo da pokazem da svaki citalac delo dozivljava na svoj nacin.I u svojoj svesti ga preradjuje onako kako mu njegova masta i saznajna moc to dozvoljavaju.To je najlepsa osobina knjizevnosti! I ako je on/ona nekako zakljucio/la da Bodler ,a i Krouli imaju veze sa satanizmom onda to i jeste tako i ja tome ko je to zakljucio skidam kapu i pozdravljam ga.Mada ne bih ja to nazvao satanizmom! Ako podjemo od Biblije, Starog zaveta i Prvobitnog greha shvatamo da Satana nije uradio nista toliko lose: Omogucio je ljudima da vape za znanjem i napredovanjem...Ne poricem da im je u raju bilo ok i cool i super, vec samo kazem da im je on prosirio vidike. Mozda su obojica bili ateisti,sto je sasvim drugacije od satanizma.Ateisti ne veruju u ono sto pise u bibliji, a satanisti veruju i slave progon iz raja i neku vrstu covecijeg napredovanja( Adam i Eva su ucinili greh,ali su se i pomerili iz one mrtve tacke,postideli se svoje golotinje, spoznali su sebe, na neki uvrnut nacin).Na Satanu gledaju kao na dobrocinitelja jer je pomogao ljudima nagovorivsi ih na greh, i oni su od tada zeleli da znaju.I time ih osudio na vecito prokletstvo.Inace, ja sam neka vrsta ateiste,i zalim sebe zbog toga jer sam u hiljadu slucajeva tako zazeleo da poverujem u nesto cisto da me trema ne ubija dok se taj tezak teret ne skine sa mojih ledja

Mislim da mnogi Kroulija smatraju za satanistu zbog toga sto se u delovima “Knjige Zakona” pominju ubijanja I mucenja… zrtvovanja dece…te delove sam tek nedavno procitao…iako je on u svojoj “magiki bez suza “objasnio da je to simbolizam I da znacenje tih reci nije bukvalno, mogu reci da sam se razocarao kad sam procitao te stvari pre neki dan ... bez obzira sto je “ magika bez suza “ po meni odlicna knjiga, izgleda da sam se ipak previse zaleteo sa svojim tvrdnjama o A.K. koje sam napisao pod nickom kako_hocu na prethodnoj strani … simboliku ubijanja, mucenja I zrtvovanja dece ,I pored najbolje volje, ne razumem I zato povlacim svoje komentare o tome sta je ko bio ili nije bio…

Кроли је, колико знам, повукао око себе магични круг и позивао демона,чини ми се,Ајваза, на борбу.Једва је извукао живу главу, а последице је носио целог живота.Ово по сведочењу његовог компањона, кога је у шали звао Цар Израела.
Сомерсет Мом га јеприказао у роману Чаробњак, где Кроли узгаја хомункулусе, али је у поређењу са данашњим генетичарима прави пионир.

Posle nekih pola godine otvaram ovu temu i ne mogu da vjerujem da ste ovoliko ispisali :smile: svaka cast...Oni koji su razumjeli sto sam htio da kazem,svaka cast,a vi koji nesto pametujete i mislite da ste najpametniji i vama svaka cast ali tu vasu pamet cuvajte za nesto drugo i ne prosipajte je po forumima..ovdje ljudi dolaze da cuju misljenja drugih ljudi,da se sloze ili ne sloze sa nekim,a ne kad dodjes na forum vidis gomilu ljudi koji se trkaju ko ce biti najpametniji..

Litanije Satani

Andele mimo drugih lep, mudar i uzvišen,
bože sudbinom stvaran i hvalospeva lišen,

Satano, sažali se na ponor bola mog!

O, kneže u izgnanstvu, prevaren i uvreden,
ti što se jace dižeš otkako si pobeden,

Ti što sve znaš, o kralju podzemnoga prostranstva,
iscelitelju vicni svih strepnji covecanstva,

Ti što ljubavlju uciš parije odgurnute,
pa cak i ogubale, da ukus Raja slute,

Ti što sa starom, krepkom ljubavnicom u klupku,
sa Smrcu, zace Nadu - ovu ludicu ljupku! -,

Ti što prokaženome, na tren pred pogubljenje,
daješ da gleda rulju spokojno i s prezrenjem,

Ti što znaš u kom kutu zemlje surevnjivice
Bog ljubomoran sakri dragulje hrpimice,

Ti što lagume mracne proniceš jasnim okom,
gde narodi metala u miru spe dubokom,

Ti cija krupna šaka od mesecara krije
kolike mu kraj nogu zevaju provalije,

Ti kojim cudom mekšaš pijancu kosti jadne
kada u pozne sate pod konjske noge padne,

Ti što coveku slabom pomože ruke hitre
pokazavši mu smešu sumpora i šalitre,

Ti što nemilosrdnom Krezu svoj žig ledeni
stavljaš na podlo celo, ortace prepredeni,

Ti što stavljaš u oci i srce devojkama
obožavanje rane i strast za krpicama,

Sveco pronalazaca, palico izagnanih,
ispovednice sviju bundžija, povešanih,

Poocime svih koje, pun crnog gneva svog,
iz zemaljskoga raja istera Otac Bog,

Bodler

Divna jedna tema... Šteta što se kretala stranputicama... Ali izgleda da će nešto još i ispasti od ovoga!
Nažalost, nisam čitala Kroulija, ali sam čitala dosta o njemu. Bodler... to je kamen temeljac mog životnog (možda pre umetničkog) nazora.
Odoh da pročitam nešto od Kroulija, da ne bih pričala napamet, pa se vraćam na temu!
Do tada vas pozdravljam i budite pametni i kreativni!

Divna jedna tema... Šteta što se kretala stranputicama... Ali izgleda da će nešto još i ispasti od ovoga!
Nažalost, nisam čitala Kroulija, ali sam čitala dosta o njemu. Bodler... to je kamen temeljac mog životnog (možda pre umetničkog) nazora.
Odoh da pročitam nešto od Kroulija, da ne bih pričala napamet, pa se vraćam na temu!
Do tada vas pozdravljam i budite pametni i kreativni!

Evo neko sa kim cu moci normalno da popricam :smile:

Fuu-chan podji na virtuelni klub pisaca i pjesnika podji na poslednju stranu procitaj jednu moju pricu i kazi mi sto mislis..

osnivac satanisticke crkve nije krouli ali jeste njegov dosta blizak prijatelj...ne mogu da se sjetim njegovog imena ali kad se sjetim recicu...ljudi se obucavaju u satanizmu listajuci knjige alistera kroulia...alister je jedan od rodonacelnika satanizma

Antoan Lavej je bio pisac satanisticke biblije i tvorac satanisticke crkve... da li bi neko mogao da definise Kroulijev satanizam kao filozofski pravac?

Neko je spomenuo Dzona Kitsa kao satanistu... Kako to?

O Bodleru sve najbolje! Covek je pisao pesmice o vampirima! :D:D:klap:

uopshte nisam chitala nishta Kroulijevo-poshto mi je dosad servirano kao no-no,satanista je i to ne valja da se chita :lol: ali svakako cju uzeti,sigurno je interesantno :)
Bodler mi je,inache,drugi omiljeni pesnik,obozhavam ga,divne su mi Chovek i more,Himna lepoti,Kosa <333333333,Obozhavam te ko nebesa nocna...od zabranjenih-Metamorfoze vampira je super.
Jedino shto nikako da pronadjem njegove Veshtachke rajeve,samo sam na netu nabasala na neki Kroulijev prevod,ali mrzi me da chitam na kompu.

Back