Сарадња равногораца и совјета против царистичких Руса

Где си бре Словесни?

Опет лупаш!

Ајде прво да се позабавимо са насловом, односно ''царским Русима''.

Истина, у почетку РЗК је био састављен искључиво од припадника беле емиграције, а већ 1942. у њега се регрутују заробљени црвеноармејци и Руси са подручија које је окупирала Румунија.

Ево шта пише у књизи ''Руски корпус на балкану за време Другог светског рата'' ( Њујорк, 1963, страна 198):

rzk-1.jpg

Не мораш слободно изволи не волим лажни морал нити културу споља изгланцане судове а изнутра прљаве мутне и полупразне , тако да опуштено немој сакривати своје симпатије јер их не кријем ни ја !

Да цитирам колегу:

stil, a ni vokabular moga komentara ne odaje "obrazovanog i pametnog" čovjeka, no ja se tu rukovodim primjerom Tomasa Mana, kojeg su onomad pitali kako to da on, kojeg smatraju jednim od najvećih stilista svog vremena, uopšte sebi dopušta da se spusti na nivo šugavih nacista?

Tomas je dao jednostavan i eksplicitan odgovor, a on je glasio - ta bagra drugačiji jezik ne razumije!!!!

А зашто морал увек мора бити лажни? Извини, али бићу нескроман, од себе самога поштенијег човека не знам, а ако те баш интересује, немам лоше мишљење о теби, напротив... (а умем и ја да прелазим са нивоа на ниво)

А те цитате постављај нацистима, пошто се на њих односе.

А зашто морал увек мора бити лажни? Извини, али бићу нескроман, од себе самога поштенијег човека не знам, а ако те баш интересује, немам лоше мишљење о теби, напротив... (а умем и ја да прелазим са нивоа на ниво)

А те цитате постављај нацистима, пошто се на њих односе.

Тако је , моје речи те прескачу и ако сам мислио да си нацић , такође извини за остатак!
прочитао си погрешну реченицу ;)

Да разјаснимо.

То што је пар команданата било уплетено у (невољну) сарадњу са Црвеноармејцима не значи да су четници са радошћу дочекивали исте.
Довољан доказ је чињеница да се четничка главнина пред доласком истих повукла према долини Лима, као и да су се Томашевићева бригада и1. банатски корпус сукобили са Совјетима.
Генерално гледано, 90% четника је избегавало Совјете као идеолошке непријатеље и јединице су се склањале пред Совјетима.

Још нешто.
1944. у току битке за Србију четници су против комуниста имали следеће битке: битка на Видојевици фебруара 1944. (Расинско Топличка група корпуса против комуниста из Јужне Србије, 4000 против 2000 људи), битка за Лим марта 1944. (јединице команде Старог Раса и команде Источне Босне, као и Ђуришићеви четници против комунистичке ОГД, око 10 000 против 5 000), битка на Златибору маја 1944. (Церски, Пожешки, 2. милешевска, Златиборски корпус и Гарда, преко 10 000 четника против ОГД од 5000 комуниста), мајска битка за Јабланицу(3500 четника Јужноморавске групе корпуса против 2 комуњарске дивизије од око 4000 људи), јунска и јулска битка на Буковику(око 6000 четника против 2000 комуниста), битка за јужну Србију јула 1944. (12 000 четника 4. групе јуришних корпуса, Расинско-Топличке групе корпуса и Јужноморавске групе корпуса против 8000 комуниста), Битку на Копаонику(4. група јуришних корпуса и Расинско Топличка група корпуса, више од 10 000 четника против ОГД од 5000 људи, четници су у противнапад кренули са положаја дугих 50 км), Битку на Јеловој Гори(по око 5000 једних и других се ефективно борило, иако је у близини нило 17 500 четника и 14 500 комуниста) и битку на Парцанској коси(око 5000 четника против 4000 комуниста).
новембра 1943. око 15 000 четника је кренуло на Лим када су комунисти кренули на Србију, а такође се око 4-5000 борилопротив комуниста у Шумадији.
Када су комунисти априла 1943. ушли у Црну Гору из Србије је као испомоћ послато око 2000 четника 2. равногорског корпуса и Расинског корпуса.
Ту је и 1941. напад на Ужице, борбе око Чачка, одбрана Равне Горе.
Итд, итд. Ово су само битке ,,србијанских англофилских гибаничара'' како ви љоте волите да их зовете против комуниста до доласка Црвене Армије.
Једно питање: да ли су љотићевци икада имали неку толико велику битку као рецимо битку за Јужну Србију 1944.?
Да ли им се бар у једној десило да убију и заробе преко 1000 комуниста као четници у истој што су урадили?

Да разјаснимо.

То што је пар команданата било уплетено у (невољну) сарадњу са Црвеноармејцима не значи да су четници са радошћу дочекивали исте.
Довољан доказ је чињеница да се четничка главнина пред доласком истих повукла према долини Лима, као и да су се Томашевићева бригада и1. банатски корпус сукобили са Совјетима.
Генерално гледано, 90% четника је избегавало Совјете као идеолошке непријатеље и јединице су се склањале пред Совјетима.

Још нешто.
1944. у току битке за Србију четници су против комуниста имали следеће битке: битка на Видојевици фебруара 1944. (Расинско Топличка група корпуса против комуниста из Јужне Србије, 4000 против 2000 људи), битка за Лим марта 1944. (јединице команде Старог Раса и команде Источне Босне, као и Ђуришићеви четници против комунистичке ОГД, око 10 000 против 5 000), битка на Златибору маја 1944. (Церски, Пожешки, 2. милешевска, Златиборски корпус и Гарда, преко 10 000 четника против ОГД од 5000 комуниста), мајска битка за Јабланицу(3500 четника Јужноморавске групе корпуса против 2 комуњарске дивизије од око 4000 људи), јунска и јулска битка на Буковику(око 6000 четника против 2000 комуниста), битка за јужну Србију јула 1944. (12 000 четника 4. групе јуришних корпуса, Расинско-Топличке групе корпуса и Јужноморавске групе корпуса против 8000 комуниста), Битку на Копаонику(4. група јуришних корпуса и Расинско Топличка група корпуса, више од 10 000 четника против ОГД од 5000 људи, четници су у противнапад кренули са положаја дугих 50 км), Битку на Јеловој Гори(по око 5000 једних и других се ефективно борило, иако је у близини нило 17 500 четника и 14 500 комуниста) и битку на Парцанској коси(око 5000 четника против 4000 комуниста).
новембра 1943. око 15 000 четника је кренуло на Лим када су комунисти кренули на Србију, а такође се око 4-5000 борилопротив комуниста у Шумадији.
Када су комунисти априла 1943. ушли у Црну Гору из Србије је као испомоћ послато око 2000 четника 2. равногорског корпуса и Расинског корпуса.
Ту је и 1941. напад на Ужице, борбе око Чачка, одбрана Равне Горе.
Итд, итд. Ово су само битке ,,србијанских англофилских гибаничара'' како ви љоте волите да их зовете против комуниста до доласка Црвене Армије.
Једно питање: да ли су љотићевци икада имали неку толико велику битку као рецимо битку за Јужну Србију 1944.?
Да ли им се бар у једној десило да убију и заробе преко 1000 комуниста као четници у истој што су урадили?

1.Saradnja je bila voljna itekako,da je bila nevoljna nebi Draža slao delegaciju crvenim još pre njihovog prelaska Dunava.
Dalje,još su mi u glavi slike fantastičnog dočeka u Kruševcu sa sve prokletim zastavama svojetije i sjedinjenih država.
2.Draža Mihailović je jasno govorio o Crvenoj Armiji kao Saveznicima čak je i pozivao njihove misije da dođu u njegov Štab.
3.Pomenuo si Đurišića,otkud je sad on ravnogorac a do juče beše Dobrovoljac,odlučite se,ustvari reći ću ti ja,Pavle Đurišić je bio zamenik komandanta SDK. Što se tiče borbi protiv komunista,Dobrovoljci kad su se borili sa istim vi ste sarađivali sa njima.
4.Masivnost bitaka pre svega proizilazi iz brojnosti,ravnogorci su je imali ali očigledno i na primeru ravnogoraca i dobrovoljaca vidimo da je ona ,,soj a ne broj,, zlatna.
5.Dzabe zarobljeni i ubijeni komunisti kad je slepilo ravnogorskog vrha bilo neverovatno,zamisli oni ratuju protiv partizana a podržavaju Saveznike na čelu sa Sovjetskim Savezom koji u Srbiju dolazi da upravo te partizane postavi na vlast,to su i slepci videli,videli su svi,sem ravnogoraca.

1.Saradnja je bila voljna itekako,da je bila nevoljna nebi Draža slao delegaciju crvenim još pre njihovog prelaska Dunava.
Dalje,još su mi u glavi slike fantastičnog dočeka u Kruševcu sa sve prokletim zastavama svojetije i sjedinjenih država.
2.Draža Mihailović je jasno govorio o Crvenoj Armiji kao Saveznicima čak je i pozivao njihove misije da dođu u njegov Štab.
3.Pomenuo si Đurišića,otkud je sad on ravnogorac a do juče beše Dobrovoljac,odlučite se,ustvari reći ću ti ja,Pavle Đurišić je bio zamenik komandanta SDK. Što se tiče borbi protiv komunista,Dobrovoljci kad su se borili sa istim vi ste sarađivali sa njima.
4.Masivnost bitaka pre svega proizilazi iz brojnosti,ravnogorci su je imali ali očigledno i na primeru ravnogoraca i dobrovoljaca vidimo da je ona ,,soj a ne broj,, zlatna.
5.Dzabe zarobljeni i ubijeni komunisti kad je slepilo ravnogorskog vrha bilo neverovatno,zamisli oni ratuju protiv partizana a podržavaju Saveznike na čelu sa Sovjetskim Savezom koji u Srbiju dolazi da upravo te partizane postavi na vlast,to su i slepci videli,videli su svi,sem ravnogoraca.

1. Нико никоме није слао делегацију. Пилетић је сам отишао без Дражиног наређења, а друго, они су први пут прешли Дунав пре него што је он отишао тамо.
2. Јавно да, али пропаганда и интерни документи нису исто. Уосталом, где је доказ да је тражио мисије Црвене армије? Ја имам супротан податак: да су црвеноармејци хтели да наоружају Дражу и да спусте мисију у његов штаб а да су Енглези одбили, али нигде нисам нашао податак да је он уопште знао за то.
3. Махинално сам га поменуо, али остале јединице које сам навео су ,,гибаничарске'' како би ви љоте рекли.
4. Јел ти позната чињеница да комунисти нису добили ниједну од тих битака изузев Јелове Горе где су успели да натерају четнике да се повуку северно на линију Медведник-Сувобор?
5. Понављам, јавно и интерно није исто. Да су заиста четници мислили да са Совјетима тесно сарађују не би се повлачили на запад. Пилетићева и Кесерова лудорија су њихова самостална кривица, а Раковићева игра са Совјетима је била сјајан маневар јер захваљујући њему сазнао је да Совјети неће отићи даље на запад, успео је да се домогне наоружања и да потпуно сачува своје војнике.

1. Нико никоме није слао делегацију. Пилетић је сам отишао без Дражиног наређења, а друго, они су први пут прешли Дунав пре него што је он отишао тамо.
2. Јавно да, али пропаганда и интерни документи нису исто. Уосталом, где је доказ да је тражио мисије Црвене армије? Ја имам супротан податак: да су црвеноармејци хтели да наоружају Дражу и да спусте мисију у његов штаб а да су Енглези одбили, али нигде нисам нашао податак да је он уопште знао за то.
3. Махинално сам га поменуо, али остале јединице које сам навео су ,,гибаничарске'' како би ви љоте рекли.
4. Јел ти позната чињеница да комунисти нису добили ниједну од тих битака изузев Јелове Горе где су успели да натерају четнике да се повуку северно на линију Медведник-Сувобор?
5. Понављам, јавно и интерно није исто. Да су заиста четници мислили да са Совјетима тесно сарађују не би се повлачили на запад. Пилетићева и Кесерова лудорија су њихова самостална кривица, а Раковићева игра са Совјетима је била сјајан маневар јер захваљујући њему сазнао је да Совјети неће отићи даље на запад, успео је да се домогне наоружања и да потпуно сачува своје војнике.

1.Ma nije moguće,oni bez njegovog naređenja ?! kakava je to vojska ?
2.Potraži njegovo izlaganje,znaće Samardzić,u kojem jasno zbori da je pozivao i misiju Crvene Armije u njegov štab.
3.Zna se ko su bili gibaničari,pojedini korpusi u Srbiji,ne svi.
4.Na Jelovoj Gori je glupost ravnogoraca dovela do poraza,naime bili su čak i brojniji ali su odbili artiljerijsku pomoć SDK. A šta je sa Kopaonikom? Požega ?
5.Pusti ti šta su oni noću uz brlju zborili,gledajmo dela,a dela jasno kažu da su četnici razvlačili srp i čekić po Kruševcu a malo i po Kraljevu.
Koliko je Keserović sačuvao svojim manevrom ?

1.Ma nije moguće,oni bez njegovog naređenja ?! kakava je to vojska ?
2.Potraži njegovo izlaganje,znaće Samardzić,u kojem jasno zbori da je pozivao i misiju Crvene Armije u njegov štab.
3.Zna se ko su bili gibaničari,pojedini korpusi u Srbiji,ne svi.
4.Na Jelovoj Gori je glupost ravnogoraca dovela do poraza,naime bili su čak i brojniji ali su odbili artiljerijsku pomoć SDK. A šta je sa Kopaonikom? Požega ?
5.Pusti ti šta su oni noću uz brlju zborili,gledajmo dela,a dela jasno kažu da su četnici razvlačili srp i čekić po Kruševcu a malo i po Kraljevu.
Koliko je Keserović sačuvao svojim manevrom ?

1. Нађи ми наређење.
2. Баш ћу проверити.
3. Који нпр.?
4. За топове сам одговорио 100 пута, да су били понуђени четници би их прихватили. Не верујем да би у ситуацији када имају 10 метака на пушку одбили топове.
Пре ће бити да ви љоте мало филујете. Осталом Јелова Гора није била толико велика битка, ни једни ни други нису развили све јединице. Што се тиче Копаоника, како то да сви антиравногорци помињу само борбе од 6-9.8.1944. а не ипротивофанзиву 25-27.1944.?
5. Нису ништа развлачили по Краљеву, јер га нису ослободили.
Ни мени Кесер није јасан, све мислим да је тиме хтео да обезбеди стратешку тачку да би одржао Расину под својом контролом. Ни мени није јасно шта му је требало да се задржава у Крушевцу и парадира, кад је већ био са Совјетима боље да није улаио у град...

1. Нађи ми наређење.
2. Баш ћу проверити.
3. Који нпр.?
4. За топове сам одговорио 100 пута, да су били понуђени четници би их прихватили. Не верујем да би у ситуацији када имају 10 метака на пушку одбили топове.
Пре ће бити да ви љоте мало филујете. Осталом Јелова Гора није била толико велика битка, ни једни ни други нису развили све јединице. Што се тиче Копаоника, како то да сви антиравногорци помињу само борбе од 6-9.8.1944. а не ипротивофанзиву 25-27.1944.?
5. Нису ништа развлачили по Краљеву, јер га нису ослободили.
Ни мени Кесер није јасан, све мислим да је тиме хтео да обезбеди стратешку тачку да би одржао Расину под својом контролом. Ни мени није јасно шта му је требало да се задржава у Крушевцу и парадира, кад је већ био са Совјетима боље да није улаио у град...

1.Ako ne postoji,pitam te,kakva je to vojska ?
3.Nije ovo kviz a nije ni tema.
5.Pa dobro,bitno je da se on izvukao iz kafane,a za ljudstvo je nebitno

Ајде прво да се позабавимо са насловом, односно ''царским Русима''.

Истина, у почетку РЗК је био састављен искључиво од припадника беле емиграције, а већ 1942. у њега се регрутују заробљени црвеноармејци и Руси са подручија које је окупирала Румунија.

Ево шта пише у књизи ''Руски корпус на балкану за време Другог светског рата'' ( Њујорк, 1963, страна 198):

rzk-1.jpg

Какве то везе има што се регрутују бивши црвеноармејци које је Стаљин насилно мобилисао и који су првом приликом прешли на праву страну? Колико је само људи из Крајине, Далмације, Херцеговине итд. које су комунисти насилно мобилисали првом приликом прешло у четнике?

Руски Заштитни Корпус био је национална православна анти-комунистичка формација коју је Дража патолошки мрзео.

Била је и те како вољна сарадња.Па сам си поставио оригиналан Дражин говор на суђењу у којем је истакао да је више пута у току рата захтевао да у његов штаб дође совјетска мисија која би надгледала равногорце и да је још пре рата био у вези са совјетским обавештајцима у Бугарској. Такође,сам си постављао Дражине говоре из 1942,43,44-те у којима Дража велича "наше велике савезнике Енглезе,Американце и Русе". Нисмо ми ништа измислили,то су све исечци из Дражиних говора које си ти поносно постављао у расправи са киселим да би њему доказао да је Дража био "анти-фашиста",а сад када расправљаш са љотићевцима онда покушаваш да опереш Дражу од сарадње са Совјетима.
И како коментаришеш оно: "Живео Черчил", "Живео Стаљин" ? Да ли је и то било тактички и невољно? И совјетске и америчке заставе су биле невољно ношене:lol:?
Цео свечани дочек бољшевика је био невољан?
И изручивање бољшевицима заробљених руских белогардејаца и Немаца је било невољно и тактички?
У скоро свим тим биткама које си навео равногорци су имали помоћ или Немаца или СДК или РЗК,поготово у бици за Јужну Србију 1944,то признаје и сам Милослав Самарџић,само што он то умањује.
А кад већ помињеш битку за Јужну Србију ту је Кесер сарађивао са Немцима и добио доста муниције од њих да би онда пар месеци касније уз помоћ Совјета напао те исте Немце и РЗК. То је оно о чему причамо - равногорска превртљивост и мењање страна.

Poslednja izmena:
Какве то везе има што се регрутују бивши црвеноармејци које је Стаљин насилно мобилисао и који су првом приликом прешли на праву страну? Колико је само људи из Крајине, Далмације, Херцеговине итд. које су комунисти насилно мобилисали првом приликом прешло у четнике?

Руски Заштитни Корпус био је национална православна анти-комунистичка формација коју је Дража патолошки мрзео.
Као прво, ово је доказ да је тема препуна грешака, односно фалсификат.
Значи у РЗК-у су били и неки бивши црвеноармејци, а не само бели емигранти како се инсинуира.

Позабавићу се, постављајући цитате већ поменуте књиге која представља збирку докумената и чланака бивших припадника РЗК-а, и борбама РЗК-а у јесен 1944. у Србији.

Него, је л' и ''ђенерал'' Власов ''насилно мобилисан'' и ''првом приликом прешао на праву страну''?

Као прво, ово је доказ да је тема препуна грешака, односно фалсификат.
Значи у РЗК-у су били и неки бивши црвеноармејци, а не само бели емигранти како се инсинуира.

Позабавићу се, постављајући цитате већ поменуте књиге која представља збирку докумената и чланака бивших припадника РЗК-а, и борбама РЗК-а у јесен 1944. у Србији.

Него, је л' и ''ђенерал'' Власов ''насилно мобилисан'' и ''првом приликом прешао на праву страну''?

Да су равногорци предали заробљене припаднике РЗК црвеноармејцима, јесу, у то нема сумње. Сад, о наслову се може расправљати. Није добар зато што РЗК није био састављен искључиво од Белих Руса, али РЗК је важио за ''емигрантску јединицу'', сваки извор ће ти на првом месту рећи да се ради о јединици састављеној од Руских емиграната, а тек доста касније поменути совјетске заробљенике, тако да у неку руку наслов може да прође.

И погледај у тој књизи, однос Бели Руси - Совјетски заробљеници у јединици, био је близу 50-50.%, ако се не варам. (11000 људи у септембру 1944.). Можда грешим, нисам сигуран, имао сам и тај податак раније.

Немој само те узречице овде просипати.
Nemoj se ba provaljivati matere ti!!

Vidim da si upotrijebio i izraz "balijski", a reci mi eto je l' ti smeta npr. poštapalica bre, jerbo je i to balijsko?

I da li ti smetaju npr. šargarepa, zejtin, ćelavost, top, jastuk, kasapin, jorgan, kafana, kavez, limun, lula ... oš još nazovi Srbendo, evo ti brate oluk, ortak, pandža,, papuča, marama, sandale, taraba, tavan ... je l' dosta?
Ко сте то "ви":lol:?
:lol:
Znaš ti dobro koji smo to mi - nemoj ba da se praviš blesav.
Па лепо се провео Д.М. у анти-фашистичким пустоловинама са титоистима 1941. и стаљинистима 1944.
Lijepo se proveo (dobro ne baš tako) i Okulicki iz Armije Krajova ili Vafiadis iz grčkog EAM-a i šta onda?
Važno je samo to da su gdje god to bilo moguće tukli Švabe i njihove kolaboracionističke sluge.
Него откуд то да ти је сад одједном и Дража добар?
A gdje sam ja to pisao nešto protiv Draže?

Ja i o Draži i oTitu veoma malo znam i uopšte me taj segment istorije ne interesuje.
Partizani i četnici me zanimaju isključivo kao sukob dvaju ideologija.

Čitajući ovde Kočine i Nenadove postove vidio sam da je problematika ta dva pokreta izuzetno kompleksna i da se tu ima još mnogo raditi i istraživati, ali mene to ne zanima i zato me
Док вас на овим темама слабо има:

Zlodela vlasti posle II sv. rata
http://forum.krstarica.com/showthread.php/290743-Zlodela-vlasti-posle-II-sv.-rata

Saradnja komunista sa ustašama
http://forum.krstarica.com/showthread.php/292173-Saradnja-komunista-sa-ustašama

Ту се из неких разлога "краутер" и хунги не јављају...
i nema na onim temama koje si ti dole naveo ... i neće me ni biti.
На шта је спао Дража кад га подржавају комуно-анархисти, ЛДП-овци, ДС-овци, чанкисти, педери, социјал-демократе или шта већ од сличних анти-српских опција:hahaha:.
Ja se mogu naći samo među socijal-demokratima .., ali ono što je važno je da ga ipak ne podržavaju oni najgori - apologete izdajničko-kvislinške bagre i potencijalni budući izdajnici i kolaboracionisti nekih ne daj Bože novih okupatora.
Морају се комунисти (и остали тзв. "анти-фашисти") увек лепити за теме које им се не свиђају а једино што им остане од аргумената је "фашисти","нацисти", бла, бла, бла...
Moraju, moraju (mada ja nisam komunista, ali antifašista jesam), meni je to obaveza i dužnost (ne znam kako bi, kada mi dođe vrijeme, od sramote uopšte mogao Tvorca u oči da pogledam) jer ti koje ti braniš su najveća ljaga srpske istorije i svaki pokušaj njihove odbrane je nužno i intelektualna perverzija, a i pokazatelj evidentne faking greške u etičkom softveru apologete.

I da :hahaha:, nema jačeg argumenta od toga da su oni koje braniš prosto rečeno fašisti.
Jak je zato jer je tačan i zato što ništa protiv njega ne možeš, a još kada se tome doda očigledni činovi izdaje i kolaboracije, e onda je stvar definitivno gotova i ti i tvoja raja možete samo bla, bla, bla ...
Ето од још једне теме направљен је вашар због произвољних коментара невезаних за тему...
Da, ali taj proizvoljni komentar je bio uzrokovan tvojim proizvoljnim zaključkom.

Dimitrije Ljotic

Prvo obracanje Srpskom narodu nakon okupacije, Radio Beograd, 7. Jula 1941.

"Ne mogu poceti svoju vecerasnju rec a da vas ne potsetim na nasu pretesku narodnu katastrofu. Bez Kosova, mi smo docekali gore od Kosova...Gresnik je teski onaj ko vam krije velicinu katastrofe, a gresnik je svako ko je ne oseca ili jos gore: ako nesrecu oseca samo ako ga licno ili neposredno u cemu pogodi, a inace je bezbrizan, nasmejan, vedar i cak veseo. Cuo sam da je o Djurdjevdanu ove godine, ni puni mesec dana od nase propasti, jedan nemacki oficir, u jednom selu naseg Pomoravlja, dreknuo na predsednika opstine, kada je ovaj trazio dozvolu za igranku seoske mladezi: "Zar je vama do igranke, kad vam je drzava propala?!?". Cuo sam da su nemacke vlasti u jednom mestu oterale na rad neke zene koje su setale nakindjurene i nasmejane na korzou - petnaest dana nakon naseg sloma...Niko jedan narod ne moze unistiti, kao on sebe sama. A najsigirniji put unistenja je bas onaj kojeg se ovi Nemci tako otvoreno gnusaju..."

Na price koje se kroz gradove i sela Srbije raznose o tome kako ce nas spasti sada "Rusija", Ljotic kaze narodu:

"Ne postoji Rusija, vec samo Sovjetija...Nece ti doneti slobodu oni, za koje ti izvesni ljudi kazu da su Rusi, vec ce, naprotiv, tvoja sloboda doci u pitanje, upamti to dobro, bas od njihove, sovjetske pobede...Treba da ne zaboravis ove cinjenice: Sovjetija ne vodi nikakvu rusku, a jos manje slovensku politiku, vec samo svoju komunisticku. Nije cilj te njene politiki ni mir svetski, ni mir evropski, ni sloboda sveta, ni sloboda pojedinih naroda, ni blagostanje radnih masa, vec samo opsta svetska revolucija, iz koje treba da izadje slom svakoga nacionalnog i hriscanskog poretka, iz koga treba da izadje vladavina komunista nad svima ostalima narodima i zemljama..."

Poslednja izmena od moderatora:
Да су равногорци предали заробљене припаднике РЗК црвеноармејцима, јесу, у то нема сумње. Сад, о наслову се може расправљати. Није добар зато што РЗК није био састављен искључиво од Белих Руса, али РЗК је важио за ''емигрантску јединицу'', сваки извор ће ти на првом месту рећи да се ради о јединици састављеној од Руских емиграната, а тек доста касније поменути совјетске заробљенике, тако да у неку руку наслов може да прође.

И погледај у тој књизи, однос Бели Руси - Совјетски заробљеници у јединици, био је близу 50-50.%, ако се не варам. (11000 људи у септембру 1944.). Можда грешим, нисам сигуран, имао сам и тај податак раније.
Е па видиш у то постоји и те каква сумња!

Нико не спори да су постојали сукоби између припадника РОК-а и јединица ЈВуО-а ( о томе се говори и у књизи из које сам поставо извод, а и у сведочењу Александера Лера током суђења), али тих сукоба у касно лето и у јесен '44. нема.

Уколико си заинтересован, могу поставити двадесетак страна књиге ''Руски корпус на Балкану'' које се баве овим периодом, и који искључиво говоре о сукобу са партизанима и Црвеном армијом ( посебно жесток сукоб је био са црвеноармејцима код Чачка).

Е па видиш у то постоји и те каква сумња!

Нико не спори да су постојали сукоби између припадника РОК-а и јединица ЈВуО-а ( о томе се говори и у књизи из које сам поставо извод, а и у сведочењу Александера Лера током суђења), али тих сукоба у касно лето и у јесен '44. нема.

Уколико си заинтересован, могу поставити двадесетак страна књиге ''Руски корпус на Балкану'' које се баве овим периодом, и који искључиво говоре о сукобу са партизанима и Црвеном армијом ( посебно жесток сукоб је био са црвеноармејцима код Чачка).

ОК, јес да смо сад прешли на другу тему, али нема везе.

Кад будеш имао времена постави.;)

Nemoj se ba provaljivati matere ti!!

Vidim da si upotrijebio i izraz "balijski", a reci mi eto je l' ti smeta npr. poštapalica bre, jerbo je i to balijsko?

I da li ti smetaju npr. šargarepa, zejtin, ćelavost, top, jastuk, kasapin, jorgan, kafana, kavez, limun, lula ... oš još nazovi Srbendo, evo ti brate oluk, ortak, pandža,, papuča, marama, sandale, taraba, tavan ... je l' dosta?

:lol:
Znaš ti dobro koji smo to mi - nemoj ba da se praviš blesav.

Lijepo se proveo (dobro ne baš tako) i Okulicki iz Armije Krajova ili Vafiadis iz grčkog EAM-a i šta onda?
Važno je samo to da su gdje god to bilo moguće tukli Švabe i njihove kolaboracionističke sluge.

A gdje sam ja to pisao nešto protiv Draže?

Ja i o Draži i oTitu veoma malo znam i uopšte me taj segment istorije ne interesuje.
Partizani i četnici me zanimaju isključivo kao sukob dvaju ideologija.

Čitajući ovde Kočine i Nenadove postove vidio sam da je problematika ta dva pokreta izuzetno kompleksna i da se tu ima još mnogo raditi i istraživati, ali mene to ne zanima i zato me

i nema na onim temama koje si ti dole naveo ... i neće me ni biti.

Ja se mogu naći samo među socijal-demokratima .., ali ono što je važno je da ga ipak ne podržavaju oni najgori - apologete izdajničko-kvislinške bagre i potencijalni budući izdajnici i kolaboracionisti nekih ne daj Bože novih okupatora.

Moraju, moraju (mada ja nisam komunista, ali antifašista jesam), meni je to obaveza i dužnost (ne znam kako bi, kada mi dođe vrijeme, od sramote uopšte mogao Tvorca u oči da pogledam) jer ti koje ti braniš su najveća ljaga srpske istorije i svaki pokušaj njihove odbrane je nužno i intelektualna perverzija, a i pokazatelj evidentne faking greške u etičkom softveru apologete.

I da :hahaha:, nema jačeg argumenta od toga da su oni koje braniš prosto rečeno fašisti.
Jak je zato jer je tačan i zato što ništa protiv njega ne možeš, a još kada se tome doda očigledni činovi izdaje i kolaboracije, e onda je stvar definitivno gotova i ti i tvoja raja možete samo bla, bla, bla ...

Da, ali taj proizvoljni komentar je bio uzrokovan tvojim proizvoljnim zaključkom.
Једно су речи балија из Босне,а друго су турцизми у српском језику.

Хехе,па и нису баш тукли,него су добили по носу због сопствене глупости.

Мислим да си раније говорио и против Драже,а и да ниси све једно. У сваком случају добро је видети да и комунисти и демократе воле Дражу да би се многи националисти освестили.
Вероватно и ти (као и многи други који су пола-пола) подржаваш помирење равногораца и партизана:mrgreen:.

Па наравно да те нема на темама које приказују право лице комунистичких сотона које ти подржаваш.

Не бих рекао да се налазиш само међу "социјал-демократама" (новопеченими демократама до јуче комунистима), налазиш се ти и међу многим другим поменутима у том списку.
Узгред,пошто си "социјал-демократа" не видим да се нешто буниш против ове социјал-демократске власти која верно служи евро-атлантском демократском окупатору. Такође, добар је теби и совјетски окупатор.

Највећа љага српске историје је комунистичка багра и вишедеценијска комунистичка окупација,а делимично и равногорци који су сарађивали са левичарима.

Није то никакав произвољан закључак већ чињеница,а ти не спамуј више тему и не пиши ако немаш да кажеш ништа у складу са темом и њеним насловом.

Poslednja izmena od moderatora:
Настављамо даље са темом Сарадња равногораца и совјета против царистичких Руса

keserovicwh5.jpg

Још у фебруару 1944. тачан редослед догађаја и последице равногорског "русофилства" предвидео је и Димитрије Најдановић:

Али нуто чуда! Равногорци ипак изражавају “пуно уверење” да ће, поред?
Америке, Велике Британије, и Совјетски Савез добити овај рат. Равногорске
дангубе и џабоједи – опростите: “целокупан народ Југославије” – остаће и
Совјетском савезу веран и бориће се и са њим “до победе демократије”. Велику
наду – само наду! – полажу због тога равногорски готовани у Атланску повељу.
По дражиновској политичкој “мудрости” једно је партизански комунизам, а
друго – совјетски комунизам. Једне циљеве имају, по дражиновском “високом”
политичком васпитању, партизани у нашој земљи, а друге – партизани у Совјетији.
Ови овде партизани, тако размишљају “равногорци”, боре се против Краља, нације
и цркве, а бољшевици за Цара, Русију и православље. Ови овде партизани боре
се против приватне својине и грађанског поретка, а они тамо у бољшевичкој
сатрапији, за повраћај старог буржујског славља. Ово су вуци, оно су – јагањци.
Ови и они, “југословенски” партизани и совјетски партизани, не боре се, по
равногорском плиткоумљу за заједнички идеал, немају заједничку идеју, не носи их
један исти дух. За равногорску празноглаву политику ови и они комунисти не чине
једну јединствену, недељиву политичку, војничку и моралну заједницу, нису једне
горе лист, нису једно и исто, свуда и свакад. Овдашњи југословенски бољшевизам
јесте, по њима, против демократије, против капитализма, против буржоаске
владавине, али онај прави и изворни бољшевизам, е, он је за демократију, за
капитализам, за буржоазију. Овај црвени враг овде прави је ђаво, а онај црвени
враг тамо јесте само једна чулна обмана, привиђење. Стаљин и Совјети су
једнодушно за – Дражу и његове равногорце, они су одушевљени њиховом
идеологијом, они су потпуно за стару, партијску и краљевску Југославију. Само
Тито није. Стога ови равногорски политички убожјаци и вичу: Живео Совјетски
Савез, доле крвава Брозова република! Живео Стаљин, доле Тито, издајица
совјетске ствари на Балкану. Живела совјетска демократија, доле партизанска
диктатура. То што је Тито маршал, а Чича Дража један обичан ислужени каплар, то
је само неспоразум. То што златна лондонска полуга одлази у руке Тита, а
“равногорци” морају да пљачкају одрпане и знојаве новчанице свога народа, и то је
неспоразум. То што Черчил глади и мази Тита, а презриво “енглески” пљуцка на
“Чичу”, и то је неспоразум. Неспоразум и ситница! Ако победи Совјетски Савез
неће он, по кривогорској логици југословенску совјетску републику, већ –
краљевину Југославију. Неће он онда ни да? чује за комунистичку партију и Тита,
већ ће умолити Дражу и “равногорски покрет” да преузму власт у земљи и да на
начелима своје “равногорске” демократије среде земљу. Па да онда пошљу своје
генијалне емисаре у Совјетску Унију, да и њу по демократском пелцеру устроје.
Велики су чак изгледи да Стаљин уступи место црвеног властодршца “Чичи”
Дражи, а Молотов “газда Живку” који је много “задужио” Комунистичку партију
Југославије.
Ето такву бесмислицу и тако недотупавну противречност заступа конгрес
“равногорског покрета”. Ето такве политичке пезевенлуке усуђује се “равногорство”
да изнесе пред јавност српскога народа. Ваљда мисли да је томе народу сврака
мозак попила, па ће у шупљој глави свака будалаштина као жежено злато звечати.
Но што незна “висока равногорска политика”, то зна наш народ.
Он зна да ће му Совјетски Савез место Краља донети – Јосипа Броза, место
Недића – Мошу Пијада, место других великих синова чопор крвождене чивутарије.
Зна наш народ за сва злодела и злочине партизанске. Али он зна да је то
само претходница демонског совјетског бољшевизма. Зна он да са овим правим
бољшевичким совјетима “јаком иду Мара и сватови'’.
Зна да ће му тек онај прави Совјетски Савез разорити цркве и олтаре, побити
свештенопастире, раскопати домаћинства, претворити цео народ у колхоску рају.
Јосип Броз и остала његова партизанска крвопија јесу велико зло. Али наш
народ зна да од тога зла постоји и горе, а то је оно велико, совјетско зло, које је
ово мало породило.
Још народ наш зна што “равногорска” господа не зна.
Зна он да ће, ако им се пружи прилика, мали партизански “брозовчићи” под
заштитом тенкова, бајонета и црвене кнуте великих партизана “стаљиноваца”,
направити од коже равногорског “централног националног комитета” неколико пари
партизанских опанака, да ће од равногорских бригада кувати сапун за партизански
доњи веш, да ће се за све учињене “услуге” Титовим партизанима одужити својим
захвалним метком у потиљак. Дај Боже да, ако Совјетски Савез дође, не буде
дражиновска Равна Гора још крвавија Виница за – равногорце.
Тако је писано у партизанском ћитабу за равногорце, па били ови за
партизане или против партизана.
И место да резолуција каже: “Сачувај нас, Боже, велике совјетске секире, а
ми ћемо се, уједињени сви у један и? једнодушан национални фронт, са црвеним
узурпатором Титом лако обрачунати”, она обрнуто ради. Место да каже: “Ако
црвена армија бане у нашу земљу, нема ни нама ни народу лека” она метанише
пред великим џелатом и жели му победу. Али, ето, рђави равногорски
политичари стално прежу јарам у волове место волове у јарам. А то нас и
изненађује.

Back