Koča
Elita
- Poruka
- 15.249
takodje kapetan armije SAD Ilaj Popovic, inace jugoslovenskog porekla, koji je bio clan americke misije pri partizanskom Vrhovnom stabu pisao je da je kod partizana video generala Rukavinu, dva puta odlikovanog od Nemaca...kao i druge bivse ustase...
dalje:
5. "Nezavisna Država Hrvatska" je bila jedina nacistička država koja posle napada Nemačke na Sovjetski Savez nije progonila vođe Komunističke partije. Svi istaknuti funkcioneri Komunističke partije Hrvatske su preživeli rat, izuzev nekolicine Srba-komunista, (Z. Djordjevic, Istinom za Srbiju, 407-408)
6. Kada je o osovinskom bloku reč, najpre se oglasila italijanska obaveštajna služba. Vrhovna komanda italijanskih trupa izveštena je o saradnji ustaša i komunista 28. novembra 1941. godine. Ova prva saradnja uočena je u predelima između Sinja i Knina. (Smilja Avramov, Genocid u Jugoslaviji u svetlosti medjunarodnog prava, 260) Dakle, cuvena Prof dr Smilja Avramov, da li je treba posebno predstavljati http://sr.wikipedia.org/wiki/Смиља_Аврамов koja je inace procesljala italijanski arhiv, gde je izmedju ostalog nasla i dokument o susretu Tita i Pape 1944, ali imamo mupija koji u zagradi kaze da u to vreme tamo nema nikakvih hrvatski komunista i partizana (iako u tekstu cak i nema predznaka ''hrvatski'' ali covek je u paranoji...jok bili su marsovci)
7. Gacka dolina kao i čitava Gacka oblast je dobila naziv po reci Gackoj, a prostirala se od Medaka preko Gospića i Gorskog Kotara, pa sve do Srpskih Moravica na severu nedaleko od granice sa Slovenijom, tj. Kranjskom. Na ovom prostoru su se nalazile italijanske, ustaške, partizansko-komunističke i četničke („Dinarska četnička divizija“ pod komandom bivšeg popa, a ratnog vojvode Momčila Đujića) vojne formacije. Partizani sa sovjetskim vojnim oznakama su tokom čitavog ratnog perioda pokušavali vojnim udarima gerilskog tipa da preotmu ovu zonu od četnika Dinarske divizije, ali im to nije polazilo za rukom i zbog toga što se lokalno srpsko (većinsko) stanovništvo uglavnom opredeljavalo za četnike, a ne za partizane, a jedan od krucijalnih razloga za ovakvo prestrojavanje je bila i vidljiva saradnja partizana sa koljačima Srba – hrvatskim ustašama,
Prof dr Vladislav B. Sotirovic
http://www.nspm.rs/istina-i-pomiren...a-novije-nacionalne-povesnice.html?alphabet=l
Ali imamo komentar velikog profesora doktora mupija u zagradi koji se toliko pogubio i ne zna vise sta pise da na komentar Sotirovica da partizanima nije polazilo za rukom da preotmu tu zonu od cetnika odgovara da partizani nikada nisu preoteli tu zonu od cetnika

ludilo
i tako cemer i jad...da vas tuga uhvati s kim ovde imamo posla...ali momak je ocigledno poremecen...nije lako biti hrvat na pdf Istorija, narocito kada se prica o Dr.sv.ratu pa treba imati puno razumevanje za njega
Prilikom isljedjenja na paralelnom sudjenju Drazi Mihailovicu u Njujorku, pred Komitetom za pravedno sudjenje Drazi Mihailovicu, kapetan armije SAD Ilaj Popovic, inace jugoslovenskog porijekla, koji je bio clan americke misije pri partizanskom Vrhovnom stabu, rekao je pored ostalog ovo:
“Cini mi se tri dana posto sam stigao u Titov Glavni stab, pojavio se tu u stabu jedan covjek u njemackoj uniformi, a to je bio kako sam saznao, pukovnik Franjo Pirc, koji je bio clan staba-ustaskog staba. U stvari on je bio glavni instruktor ustaske luftvafe (ustaske avijacije – obj. A. Stamatovica). Upitao sam partizane kako to da se ovdje
nalazi covjek u njemackoj uniformi i kako to da je sa partizanima kad je ustasa a ustase su ubijale Srbe svuda po Jugoslaviji – upitao sam kako je moguce da se on nalazi kod partizana. Oni su mi odgovorili da je on kod ustasa kao partizanski spijun a sad je sasvim presao ovamo.
Po drugi put kad sam tako nesto vidio bilo je kad sam po peti put usao u Jugoslaviju i bio poslat u jedno mjesto u Hrvatskoj, Cazma, gdje mi je duznost bila da pripremim i odrzavam uzletiste kao i da ustanovim sta bi nam sve bilo potrebno u slucaju da nam te zime 1944. uzletiste zatreba. Dok sam bio tamo, pozvan sam na veceru koju je priredjivao general Matetic, komandant korpusa. Njegov pretpostavljeni je bio general Rukavina. General Matetic je prisao partizanima negdje 1944. godine. i on je bio ustaski pilot prije nego sto je prisao partizanima i vrlo aktivan protiv naroda Jugoslavije, odnosno odmah poslije njemackog napada. Sef staba Rukavina dva puta je odlikovan od Njemaca, jedno zbog svoje uloge kod Staljingrada a drugi put zbog rada u Jugoslaviji; on je bio prije rata kapetan bivse jugoslovenske vojske”...21
Valja napomenuti, da su osnivaci partizanske avijacije bili domobranski piloti Franjo Kluz i
Rudolf Cajavec. Oni su odletjeli sa svojim avionima kod partizana. Po Kluzu je dobila ime modna kuca i fabrika odjece, a po Cajavecu fabrika televizora.
21. Comitte for a Fair Trial fo Draja Mihailovich, Report of Commision of Ingqiry,
New York, 1946, the record from hearing of Eli Popovich from 17.May.
dalje:
5. "Nezavisna Država Hrvatska" je bila jedina nacistička država koja posle napada Nemačke na Sovjetski Savez nije progonila vođe Komunističke partije. Svi istaknuti funkcioneri Komunističke partije Hrvatske su preživeli rat, izuzev nekolicine Srba-komunista, (Z. Djordjevic, Istinom za Srbiju, 407-408)
6. Kada je o osovinskom bloku reč, najpre se oglasila italijanska obaveštajna služba. Vrhovna komanda italijanskih trupa izveštena je o saradnji ustaša i komunista 28. novembra 1941. godine. Ova prva saradnja uočena je u predelima između Sinja i Knina. (Smilja Avramov, Genocid u Jugoslaviji u svetlosti medjunarodnog prava, 260) Dakle, cuvena Prof dr Smilja Avramov, da li je treba posebno predstavljati http://sr.wikipedia.org/wiki/Смиља_Аврамов koja je inace procesljala italijanski arhiv, gde je izmedju ostalog nasla i dokument o susretu Tita i Pape 1944, ali imamo mupija koji u zagradi kaze da u to vreme tamo nema nikakvih hrvatski komunista i partizana (iako u tekstu cak i nema predznaka ''hrvatski'' ali covek je u paranoji...jok bili su marsovci)

7. Gacka dolina kao i čitava Gacka oblast je dobila naziv po reci Gackoj, a prostirala se od Medaka preko Gospića i Gorskog Kotara, pa sve do Srpskih Moravica na severu nedaleko od granice sa Slovenijom, tj. Kranjskom. Na ovom prostoru su se nalazile italijanske, ustaške, partizansko-komunističke i četničke („Dinarska četnička divizija“ pod komandom bivšeg popa, a ratnog vojvode Momčila Đujića) vojne formacije. Partizani sa sovjetskim vojnim oznakama su tokom čitavog ratnog perioda pokušavali vojnim udarima gerilskog tipa da preotmu ovu zonu od četnika Dinarske divizije, ali im to nije polazilo za rukom i zbog toga što se lokalno srpsko (većinsko) stanovništvo uglavnom opredeljavalo za četnike, a ne za partizane, a jedan od krucijalnih razloga za ovakvo prestrojavanje je bila i vidljiva saradnja partizana sa koljačima Srba – hrvatskim ustašama,
Prof dr Vladislav B. Sotirovic
http://www.nspm.rs/istina-i-pomiren...a-novije-nacionalne-povesnice.html?alphabet=l
Ali imamo komentar velikog profesora doktora mupija u zagradi koji se toliko pogubio i ne zna vise sta pise da na komentar Sotirovica da partizanima nije polazilo za rukom da preotmu tu zonu od cetnika odgovara da partizani nikada nisu preoteli tu zonu od cetnika

i tako cemer i jad...da vas tuga uhvati s kim ovde imamo posla...ali momak je ocigledno poremecen...nije lako biti hrvat na pdf Istorija, narocito kada se prica o Dr.sv.ratu pa treba imati puno razumevanje za njega

Poslednja izmena: