Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uvek ce te zaustavljati, ali ne iz dosade vec da bi ispunili normu za taj dan i dopunili kucni budzet...nazalost!

A taj novi zakon je bio aktuelan jos pocetkom 2007 ako se secate, kad su svi nagrnuli da ti zavrse pre stupanja na snagu. Ako budemo imali srece, pocetkom 2009 ce biti realizovan...a do tada...

Е та ставка ми се свиђа... само је питање колико ће то бити поштовано код нас...

Но, ево неког мог размишљања и дилеме. Претпоставимо ситуацију:

Крећем се путем... неким... небитно... рецимо да је ограничење 80. Стижем пандуре који иду равно 80 и претичем их. Да ли они имају право на основу свог брзиномера (идући за мном) да ме зауставе и наплате казну?

Ne, zato sto njihov brzinometar nije bazdaren, i ne predstavlja merni uredjaj shodno vazecim propisima.

Medjutim, postoje tzv. presretaci, policijska vozila bez oznaka, koja su opremljena uredjajem za merenje brzine u pokretu, sa sve kamerom. Hrvati ih odavno imaju, mozda cemo i mi za jedno 20 godina da ih nabavimo.

@Nedostizni
На ''небаждареност'' сам и циљао ;)

@Superbird
Имамо и то, а имамо и нове пежоове пик-ап-ове који су позади пуни камера, фотоапарата и богтепита чега још... то су почели да користе (те пик-ап-ове), али то и даље није пуноправан доказ на суду по важећем Закону. Комшија ми је полицајац и доносио ми је неке снимке које су снимали... значи снима целу ситуацију и избацује податке... нпр иде 4-5 аута (у доласку или одласку свеједно је) он их детектује и обележава бројевима, а у углу исписује брзине сваког од њих. Много зајебана ствар ако те ухвате с тим мош' још само да се сликаш са неким перверзним фотоапаратом који имају у опреми и који се користи нпр кад немаш документа код себе па те они сликају и шаљу директно у станицу да те провере... много моћне опреме имају у тим пик-ап-овима,... само ми није јасно хоће ли увести обуку од додатних 6 месеци да науче керове како се рукује с тим... и да ли ће им 6 месеци бити довољно... :)

@nesha
Јесу, али све док нису завучени у неком шумарку :)

Иначе, нисам читао предлог новог Закона, али требало би обратити пажњу на ставку у којој би се регулисало време, место и начин стајања патроле на улици. Дакле, да се изричито забрани завлачење по шумарцима и каналима као и оно простачко искакње из истих, као и то да се видно и јасно обележе на путу. Такође, већ постојећи члан да морају да те зауставе на површини безбедној за заустављање да се пооштри. Оваква ствар је уведена у РС са новим Законом и забележили су смањење прекршајних пријава и веровали или не - побољшање степена безбедности.

@UltraZvuk
Дошао Мујо са Запада где је радио неколико година свуда - у Немачкој, Француској, Енглеској... пита га Хасо како је тамо на шта овај одговара:

Мујо: Они су ти болан Хасо једно 20 година иза нас...
Хасо: Чуј то... па како то???
Мујо: Па код њих је болан сад милина живети!

:mrgreen:

Недавно сам одлучио да не стајем уколико то угрожава моју и безбедност других учесника као и мојих путника тј ако ми тако излете ниоткуда... додуше у последње време не памтим када су ме заустављали (пу пу пу да не урекнем)... смирио сам се... као... мало... :D

bio sam na raznim forumima,guglao ,cito razne uedbe al sve mi ostalo nedoreceno
pa ako ima nekog ko ima iskustva sa uvozom polovnjaka iz nemacke ili raspolaze verodostojnim cinjenicama nek pise,pomoc od velike vaznosti!

PROBLEM: drug mi ima pasos britanski i rodjake u nemackoj koji se razumeju u automobile,tako
da sa te strane(procenjivanje kvaliteta i cene kola) ne trebam nikakvu pomoc
ono sto bi mogli da mi pomognete je sledece:
-da li je uslov preregistracije starost 6 godina ili i 6 godina starosti I euro3?
-sta sve od papira je potrebno da uzme pri kupovini u nemackoj sto ce mu ovde kasnije trebati,ja znam ugovor,racun,saobracajna...al zanima me svaki detalj da negde ne bi pogresili
-osim cene automobila u nemackoj sta ce jos biti troskovi(znam i tu ponesto)ali ako znate SVE MOGUCE i eventualne troskove napisite
-kad on taj auto bude preregistrovao u Srbiji na nase table,opet sta mu je SVE potrebno od papira
-i poslednje,mozda najvaznije,da li on meni bez problema moze da "proda" taj automobil i da on normalno bude moj i da ubuduce ga registrujem i sluzim se njima najnormalnije??

mnogo bi mi pomogli,ako znate ove potrebne infomacije
hvala unapred

36kengur@gmail.com ,posrkacan@hotmail.com obratite se

Ne izlazi, jer je dozvoljen uvoz i starijih vozila koja zadovoljavaju tu normu. Neki su krenuli već od 1999., ali većina tek od 2000. Tu treba naročito obratiti pažnju jer su se proizvodili različiti modeli za različita tržišta. Moguće je recimo da mlađi auto istog proizvođača ne zadovoljava normu, a stariji da.

@nesha
Јесу, али све док нису завучени у неком шумарку :)

Bili mi danas baš tako sakriveni, ali sam ih spazio na vreme. Lepo sam stao pred pešačkim, propustio pešake, a neoprezni vozač Fiata me tu pretekao, pa kad su izleteli pred njega samo što ih nije pogazio. Imamo tu dakle preticanje na pešačkom prelazu + nepropuštanje pešaka. Svaki od ta dva prekršaja proizvodi oduzimanje dozvole. Ne bih mu bio u koži ...

Не знам да ли сте приметили, али ја јесам да су у последње време почели да шибају по пешацима који прелазе ван пешачког прелаза и то нарочито на кружном току код Богословије и на Булевару. Немају пардона ни према коме и прште казне на све стране... Лично подржавам то иако ме понекад мрзи да обилазим 50м да бих прешао улицу :D али опет с друге стране кад идем аутом не морам да стајем два пута на Богословији једном на пешачком и други пут на виртуалном пешачком 20м даље :roll:

Иначе, кад ово поменух... да ли прекршај врши возач који стане да би пропустио пешаке ван пешачког прелаза? Конкретно ту на Богословији... рецимо шта се догоди... уђе лик у Мије Ковачевића и крене левом траком и стане после тих 20м да пусти пешаке који прелазе ван пешачког, а ја рецимо налетим десном траком и не видим од њега пешаке нити да је он стао и због чега. У случају да ''покупим'' некога ко ми искочи испред њега, ко ће све ту да на'ебе?

e odgonetnuli ste mi jednu nedoumicu,tj taxista je,jer to me bunilo,znam da su od 2002 SVI EURO3,ali postoje i neki modeli i pre 2002 koji jesu,pa me bunilo dal je euro3(sto znaci MOGU i stariji modeli od 2002) ili mora 2002
u svakom slucaju hvala
za ostala pitanj ko zna ,nek odgovor...

1. Pežo pikapovi se ne koriste za snimanje u pokretu, već za uviđaje težih saobraćajnih nesreća. Pored njih, postoje i Pežoovi kombiji, sa mnogo više opreme, ali se oni koriste na auto-putevima.

2. Propuštanje pešaka van pešačkog nije prekršaj, ali nije ni pametna opcija, naročito ako postoje dve saobraćajne trake u jednom smeru, upravo zbog toga što je Dovla napisao.

3. Nacrt novog zakona, kao i jedan zanimljiv tekst o ugrozavanju dece, možete videti na www.kbs.org.yu

Takodje, ponekad nije pametno propustati pesake ni na pesackom - konkretno, stao sam nekoj deci na mom kraju i srecom sam krajickom oka spazio baju u A6 koji je sa jedno 80km/h krenuo da me obilazi - kvacilo + gas do poda i deca se uplasila i vratila na trotoar, inace ne smem ni da pomislim sta bi bilo...

Copy%20of%20DSC00158.jpg

ko ovom` skotu izrodi decu ?

Takodje, ponekad nije pametno propustati pesake ni na pesackom - konkretno, stao sam nekoj deci na mom kraju i srecom sam krajickom oka spazio baju u A6 koji je sa jedno 80km/h krenuo da me obilazi - kvacilo + gas do poda i deca se uplasila i vratila na trotoar, inace ne smem ni da pomislim sta bi bilo...

isto mi se desilo - samo sto je umesto
"baje A6", bila tetka....

od onda kada stajem deci na pesackom
obavezno proverim da li je bezbedno da predju....

Back