Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cula sam razne informacije a kako uskoro planiram da polazem, interesuje me sta je zaista tacno. Mozda tema ne pripada bas ovde, ali cini mi se da ste vi najstrucniji da mi odgovorite:D
Navodno, vec je izasao zakon(ili sta vec) po kome se voznja polaze 6 meseci i kad se polozi 2 godine sme da se vozi samo ako je u kolima i neko ko ima vozacku vec i-ha-haj. Isto tako, posle 10 uvece ne sme da se vozi.
Jel to tacno ili mene neko zeza?:roll:

conf (4).gif

ako je tako, to je tužno...

Нови закон о саобраћају треба да се донесе најкасније до краја године.
Било је приче о томе у емисији САТ.
То је само део закона о саобраћају, и колико ја знам то је тачно што си чула.

pogledah ZOOBS
clan 229 ima 35 tacaka....

koliko znam - neka me "nedostizni" ispravi ako gresim,
ne bi trebalo da ti prijava ide kod sudije za prekrsaje....
clan 229 spada u mandatne kazne,
odnosno kazne koje se placaju na licu mesta....

to radi policija....
(ranije su za 229 kazne bile 1.000,oo dinara,
mislim da su sada 2.000,oo )
nisam sigurna....

:confused:
Sorry,bio sam malo odsutan, tacnije na putu,pa ne stigoh na Forum.
Pronasao sam prijavu i na njoj pise Cl.227, st.1, tacka 5 !
Sta konkretno pise u tom Cl.227?

Pa pazi, ako si sleperom isao levom trakom i treba da te kazni... sta ima sleper ili zglobni autobus da trazi i davi u levoj traci? To se uci na vozackom ispitu jos...

Koliko vidim, ti si iz ZR, pa znas kakva Vam je desna traka u gradu, saht do sahta, a kad kamionom predjes preko istog imas utisak da ce ti pootpadati sve sa kamiona !!!:x
Sem toga, nisam nikog ugrozio niti sam kome "smetao"

Pitanje:

Kolega pored srpskog ima i hrvatski pasos. Kada sa hrvatskim pasošem ode u Madjarsku i recimo zaustave ga panduri, on naravno ima srpsku vozacku dozvolu i našu medjunarodnu (izvađenu kod AMSS-a). Da li pandur (saobraćajac) traži da vidi pasoš radi identifikacije? Ako da, može li da pravi probleme što u srpskom pasošu nema mađarske vize i što je u zemlju ušao sa hrvatskim, ili to njega uopšte ne treba da zanima (nije on graničar već saobraćajna policija)? Zna li neko pouzdano?

Svako ima pravo na dvojno državljanstvo i da se na ulazu u inostranstvu legitimiše kojim pasošem želi. Kada ga legitimišu unutar strane zemlje najbolje je da pokaže pasoš kojim je ušao u nju, radi uvida u granični pečat (ako policajce u unutrašnjosti teritorije uopšte interesuje kada i gde je ušao). A vozačke isprave se izdaju po mestu prebivališta...
To je moje mišljenje...

Cula sam razne informacije a kako uskoro planiram da polazem, interesuje me sta je zaista tacno. Mozda tema ne pripada bas ovde, ali cini mi se da ste vi najstrucniji da mi odgovorite:D
Navodno, vec je izasao zakon(ili sta vec) po kome se voznja polaze 6 meseci i kad se polozi 2 godine sme da se vozi samo ako je u kolima i neko ko ima vozacku vec i-ha-haj. Isto tako, posle 10 uvece ne sme da se vozi.

o ovome smo vec pisali - ali nije na odmet - ponoviti
taj zakon se ceka od 2005. godine....
skoro sam cula na tv-u
(ali, izgleda je i to po principu "pisalo na tarabi")
da ce se primenjivati od septembra....

ne ulecem u politiku - da me koljete :)

elem,
ako si u mogucnosti odmah pocni sa obukom
jer te u tom slucaju nece "kaciti" novi zakon....

:confused:
Sorry,bio sam malo odsutan, tacnije na putu,pa ne stigoh na Forum.
Pronasao sam prijavu i na njoj pise Cl.227, st.1, tacka 5 !
Sta konkretno pise u tom Cl.227?

227 stav 1 tacka 5

novcanom kaznom od ..... do .... ili kaznom zatvora do
30 dana kaznice se za prekrsaj

vozac koji se krece desnom stranom kolovoza u smeru kretanja
(clan 41 stav 1) ili koji vozilo u kretanju drzi protivno odredbama
clana 41 stav 2 ovog zakona

e sad taj 41 "kaze"
vozilo se krece desnom stranom kolovoza u smeru kretanja.

vozac je duzan da vozilo u kretanju drzi sto blize desnoj ivici kolovoza
i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom da brzinu kretanja vozila,
uslove saobracaja i na stanje i osobine puta,
ne ugrozava druge ucesnike u saobracaju i ne izlaze sebe opasnosti.

izuzetno od odredbe stava 2. ovog clana, na putu u naselju sa kolovozom
na kome za saobracaj vozila u istom smeru postoje najmanje
dve obelezene saobracajne trake, vozac moze za kretanje svog vozila
da koristi i saobracajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza
ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza njegovog vozila.

odredba stava 3. ovog clana ne odnosi se na vozaca teretnog vozila
cija je najveca dozvoljena masa veca od 3.500 kg, vozaca vozila
koje na ravnom putu ne moze razviti brzinu kretanja vecu od 40 km na cas
i na vozaca vozila, koje se ne smatra motornim vozilom,
osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skrece ulevo.

......
ostavila sam tackice, jer imam stari "cenovnik"
u njemu je NK od 1.200 do 7.000 dinara....
racunaj, od prilike da je kazna duplo veca + sudski troskovi do 1.200....
.......

ne zelim da ti stajem na zulj,
ali koliko pamtim pomenuo si da te je slikao....
primio si poziv....

sanse za valjanu odbranu, su veoma slabe....

U ZR. je malo drugacije... Sahtovi- citaj "duboki" su uz desnu ivicu kolovoza, a kamion je sirok preko 2,5m. Ako hocu da obidjem saht, moram da predjem u levu traku, pa tek onda smo SVI u problemu...

Što se tiče šahtova u ZR, tu si u pravu, duboki su i prave probleme. Ti uspori onda, pa polako prelazi preko njih. I to je bolje nego da daviš 50 drugih vozila jer kilaviš levom trakom... a znaš i sam da u poređenju sa putničkim vozilima šleper kilavi i nema šanse da uhvatiš zeleni talas jer se jako sporo zalećeš. Pa prosto i jednostavno svi trpe zbog tebe. I dovoljno da se dnevno pojavi 15 "tebe" u razmaku od pola sata i eto ti gužve.
Sem toga, što nisi išao obilaznicom?

A za izlaz prema NS mi nije jasno što ti je pisao prijavu... pa kad izlaziš, već je naselje praktično gotovo i imaš kružni tok. Da bi nastavio ka NS, moraš se prestrojiti u levu traku da bi ušao u kružni tok, a desna te vodi na obilaznicu ka Kikindi... to mi nije jasno.

Niko te ne zeza, vec auto-skole namerno pustaju glasine kako bi privukle sto veci broj kandidata.

Novi zakon nije ni blizu usvajanja, i sigurno nece stupiti na snagu tokom 2008. godine. Obuka nece trajati 6 meseci, i nece kostati 1000 evra. Punoletni vozaci pocetnici nece morati da imaju stariju osobu u vozilu, ali zato nece smeti da voze od 23-05h, imace restriktivnije ogranicenje brzine, alkohol - 0,00, i morace da imaju tablicu P na vozilu.

Sve o novom zakonu, kao i sam tekst nacrta, mozes da nadjes, naravno, na www.kbs.org.yu

Što se tiče šahtova u ZR, tu si u pravu, duboki su i prave probleme. Ti uspori onda, pa polako prelazi preko njih. I to je bolje nego da daviš 50 drugih vozila jer kilaviš levom trakom... a znaš i sam da u poređenju sa putničkim vozilima šleper kilavi i nema šanse da uhvatiš zeleni talas jer se jako sporo zalećeš. Pa prosto i jednostavno svi trpe zbog tebe. I dovoljno da se dnevno pojavi 15 "tebe" u razmaku od pola sata i eto ti gužve.
Sem toga, što nisi išao obilaznicom?

A za izlaz prema NS mi nije jasno što ti je pisao prijavu... pa kad izlaziš, već je naselje praktično gotovo i imaš kružni tok. Da bi nastavio ka NS, moraš se prestrojiti u levu traku da bi ušao u kružni tok, a desna te vodi na obilaznicu ka Kikindi... to mi nije jasno.

Ne znam da li si imao prilike da se provozas kamionom kroz ZR, samo da vidis (osetis) kako izgleda preci preko uvale na putu, pogresno nazvane- SAHT. Dalje, Scania koju vozim ima 380 KS i krece se (i puna !) brze nego mnoga put.vozila. Zeleni talas u ZR "hvatam" bez ikakvih problema, a obilaznicom je mnogo dalje,sem toga NEMA zabrane za kamione...
Slikao me je od poslednje raskrsnice, do pumpe (200-300m)!!!:-x

Back