Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa nadjoh oglas pishe u naslovu Ford KA euro3...? pogledam godishte, 97.

tnx na komentarima u svakom sluchaju (damnjan i b!keR)

@Alaman je naleteo na mladjeg volvoa koji pise EURO4. Preko drugara iz Nemacke kontaktirao sa tim covekom sto prodaje i na kraju ispade da je EURO2.

no, pre dve nedelje covek u pijanom stanju udari u viljuskaRU. Covek koji je vozio daihacua je poginuo. Sada, porodica ne tereti vozaca viljuskare, ali viljuskara je bila neosvetljena i neregistrovana i stoga je ugrozila bezbednost saobracaja.

kolike su kazne za tako nesto?!?

hvala.

Robija i to os ako ga tereti porodica minimum par godina. Ako se nagodi sa njima da ga ne terete, ona moze da prodje sa zatvorom do godinu dana.
Sto se tice Euro3 norme, nije uopste bitno da li je auto u ovom momentu sa motorom Euro 3 vec da li je kao takav izasao iz fabrike. Svaka fabrika, takodje i zemlja ima svoj nacin obelezavanja tj homologizaciju vozila. Proguglaj po netu i naci ces. Inace znam odlicno coveka koji je uvezao Seat Ibiza-u '99 god TDi, i da mu u startu nisu dali, a onda kad je on trazio iz Seat-a potvrdu da je auto Euro 3, i cim su dobili istu, auto je ocarinjen.

@Alaman je naleteo na mladjeg volvoa koji pise EURO4. Preko drugara iz Nemacke kontaktirao sa tim covekom sto prodaje i na kraju ispade da je EURO2.

no, pre dve nedelje covek u pijanom stanju udari u viljuskaRU. Covek koji je vozio daihacua je poginuo. Sada, porodica ne tereti vozaca viljuskare, ali viljuskara je bila neosvetljena i neregistrovana i stoga je ugrozila bezbednost saobracaja.

kolike su kazne za tako nesto?!?

hvala.

Kazna zatvora do 12 godina + oduzimanje dozvole do 5 godina.

To sto je bio u alkoholisanom stanju moze da utice dosta ali ne i da ga oslobodi krivice. Skoro je covek poginuo kod Uzica, bilo je u stampi, podleteo pod kamion, bio pijan, ali je razlika sto je ovog policija 2 sata pre toga iskljucila iz saobracaja jer je imao nesto preko 2 promila alkohola u krvi a on nastavio da vozi.
Vozac je bio priveden, ali su ga pustili cim je dao izjavu. Sudjenje ce biti, ali je ovom kamion bio tehnicki ispravan, kao i vozac, tj nije bio alkoholisan. To sto je viljskara bila neosvetljena se tretira kao ugrozavanja ucesnika u saobracaju i kao takav predstavlja veliku opasnost sto se na kraju nazalost ispostavilo kao tacno.
Znaci,neko moje iskustvo sa ljudima koji su prosli kroz slicne tragedije je da ako ga familija ne tereti, ogromna olaksavajuca okolnost ali bi trebalo da robija, bar godinu. Sad nije sve u sudstvu crno-belo, ima mnogo nijansi sivog, uvek dobar advokat zna da pomogne veoma mnogo.

@DOVLA

danas sam isao putem gde su te uhvatili sa prekoracenjem brzine. Posle restorana dukat imas 10ak kuca, ali nema znak nigde. Ali naseljeno mesto - 60km/h

Тих 10ак кућа ноћу постају поприлично невидљиве... ја сам их видео тек када сам се враћао назад и кад сам баш много обратио пажњу приметио сам да постоје нека светла која би могла бити од кућа... видећемо шта ће бити од свега :)

Izazivanje saobraćajne nezgode u kojoj je neko povređen ili je poginuo, jeste krivično delo koje javni tužilac goni po službenoj dužnosti, te uopšte nije bitan stav rodbine.

Normalno da javni tuzilac goni po sluzbenoj duznosti, samo je velika olaksavajuca okolnost kad ga porodica poginulog/povredjenog ne tereti.
Ja sam pre 10-ak godina imao slucaj da sam bio sa jednim drugarom u autu kad je udario 3 devojke koje su isle pored puta, nocu, i stvarno je krivina toliko nepregledna da nije imao vremena da reaguje. 2 su prosle sa teskim telesnim povredama(prelom potkolenice i kljucne kosti) a treca samo lakse, parogrebotina. Pre sudjenja je njima isplatio neku sumu u znak pomirenja, da bi odustale od gonjenja. Na sudu, kod donosenja presude, sudija je rekao da su mu olaksavajuce okolnosti to sto ga one ne terete, sto nije bio osudjivan ranije itd. Stavlja mu se na teret da je neprilagodjenom brzinom usao u krivinu i udario ih. Donio je 11meseci na 3 godine uslovno. Odlicno se secam kad je posle svega sudija, inace caletov prijatelj rekao da je najvaznije da ga one ne terete inace bi morao na robiju minimum godinu dana.
Znaci ovo je iz licno mog iskustva, a znam masu primera koji su slicni.

Da li neko zna kako izgleda primerak kupoprodajnog ugovora izmedju prodavca automobila i kupca automobila u Srbiji . Sta u njemu treba da stoji , koji je format ugovora da bi u policiji bilo omoguceno prebacivanje vozila sa prodavca na kupca.

Da li na webu negde postoji obrazac takvog ugovora ili mozda neko ima skenirani dokument tj primerak
jednog ugovora o kupovini auta .

Svaka pomoc je dobrodosla .Hvala

Hvala za primerak ugovora

Zanima me da li se u ugovoru moraju popuniti sve stavke kao naprimer broj motora i broj sasije ako je staro vozilo pa menjan motor i sredjivana limarija i slicno

Da li se ugovoru pise prava cena koju kupac isplacuje prodavcu ili neka fiktivna na osnovu koje se placa
porez na promet , da li cena u ugovoru ima veze sa troskovima prenosa tj porezima ?

Интересује мог другара следећа ствар, а пошто ја нисам сигуран интересује и мене :)

"Који су тачно прописи за задњу сигнализацију, тачно ме интересује што се тиче позиције и штоп светла?

Знам да морају да буду рапоређени симетрично /* нек неко исправи ако није*/

а питање, јел при кочењу може само позициона светла да се појачају или мора и нова да се укључе?"

Тај део се односи на старије аутомобиле који су имали сијалице оне величине као што су нпр за мигавце, али отприлике дупло мањи напон па су светлеле слабије од свог максимума, а када се притисне кочница оне се појачају тј засветле својим максимумом... ;)

Back