Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nove registarske tablice i sa imenima vozača

Preuzeto sa : Danas.rs

Ispisivanje ličnih imena i drugih natpisa na automobilskim tablicama, koje do sada nije bilo moguće, najverovatnije će biti dozvoljeno novim propisom koji treba da uredi tu oblast. Na taj način, vozači će moći da kombinacijom slova i cifara daju lični pečat svom automobilu po kojem će biti prepoznatljivi.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, smatra da je ova mogućnost, po uzoru na svet, dobra, ali da će građani, ukoliko personalizacija tablica bude dozvoljena, to zadovoljstvo morati dodatno da plate.

- Svuda u svetu je dozvoljeno da se na tablice stavljaju imena i drugi natpisi ukoliko građani to žele i u tome nema ništa loše. Država će imati prihod budući da se te tablice dodatno plaćaju, a građani će imati oznaku na automobilu kakvu žele. Sada je sve na pravilniku, koji tek treba da bude usvojen, da li će dozvoliti odstupanje u izgledu tablica od predviđene kombinacije sa oznakom grada, tri cifre, a potom dva slova - objašnjava Vujanić.

Da je personalizacija tablica popularna i u našem regionu potvrđuje primer Crne Gore koja je još pre dve godine, od početka zamene tablica nekada zajedničke države, dozvolila ispisivanje nestandardnih natpisa na tablice.

Jedini uslov je da tablica, iza oznake grada, mora da sadrži pet karaktera, od kojih minimum jedno mora da bude slovo. Zabranjeno je stavljati nacionalna obeležja i vulgarne reči. Ovu mogućnost treba platiti 200 evra plus takse, a tablica trajno ostaje u vlasništvu i može se prenositi sa auta na auto. Prenos tablice na drugi auto takođe se plaća 200 evra. Isto važi i za motocikle, a cena je 50 evra, gde plaćena tablica mora da sadrži četiri karaktera od kojih minimum jedno mora da bude slovo.

Oznake po izboru

Aktuelni Pravilnik o registraciji motornih vozila iz doba SFRJ, koji je na snazi od 1989, striktno je zabranjivao stavljanje natpisa na tablice. Jedino je bilo moguće zahtevati broj po izboru, što se dodatno plaćalo. Tako je za šestocifrenu oznaku trebalo izdvojiti dodatnih 25.200 dinara, petocifrenu 28.920 dinara, a četvorocifrenu čak 32.880 dinara. Na sve to plaćaju se i administrativne takse.

Videcemo sta ce dozvoliti :) . Mada ce tu nastati problem ako ti neko mazne tablice. Mislim da trenutno izvesno vreme ne mozes da dobijes isti broj kao na ukradenim tablicama. I sada ti napises Damnjan 1 i naidje neki tvoj mali imenjak, dopadne mu se fora i drmne ti tablice... Mos' ga jebbat, kazu Bosanci :) .

Videcemo sta ce dozvoliti :) . Mada ce tu nastati problem ako ti neko mazne tablice. Mislim da trenutno izvesno vreme ne mozes da dobijes isti broj kao na ukradenim tablicama. I sada ti napises Damnjan 1 i naidje neki tvoj mali imenjak, dopadne mu se fora i drmne ti tablice... Mos' ga jebbat, kazu Bosanci :) .

I sad ti je po zakonu da kad izgubis jednu ili obe tablice,moras da vadis nove sa saobracajnom dozvolom tako da ce tako biti i ubuduce.Pretpostavljam.

Mene ove sa kombinacijom grada i brojevima ne zanimaju preterano, pa mi nije ni bilo vazno koji broj cu imati. Ali ovo sa slovima nije lose.

@Dule
Jesi li siguran da mozes da dobijes odmah isti broj kada ti maznu tablice?

Ma ne mozes.Moj surak izgubio napred i napravio nalepnicu,kad zaustavi ga pandur i hoce da mu naplati kaznu.Morao je da vadi nove tablice i saobracajnu.Ja izgubio sa motora a posto je samo jedna moram u SUP da prijavim da sam izgubio pa tek onda da vadim novu tj.novi broj i saobracajnu.

samo zaustavljaju sve redom , cak i one sa luxuznim kolima , tipa humer, bmw......e sad sta su im trazili ........

Istina ... Znači,nemoguće je proći 100 m,a da ne vidiš bar jednog pandura.Pogotovo prekjuče u ponedeljak ... od Banovog Brda do Dorćola trebala su mi puna dva sata.U jednom navratu su mi pokazali da stanem.Ja taman stao,a on pokazuje palicom da nastavim. :neutral: Kakvo maltretiranje.

U Bulevaru Oslobodjenja u NS,takodje ista priča. :) Nema država love,pa to ti je.

Nove registarske tablice i sa imenima vozača

Preuzeto sa : Danas.rs

Ispisivanje ličnih imena i drugih natpisa na automobilskim tablicama, koje do sada nije bilo moguće, najverovatnije će biti dozvoljeno novim propisom koji treba da uredi tu oblast. Na taj način, vozači će moći da kombinacijom slova i cifara daju lični pečat svom automobilu po kojem će biti prepoznatljivi.

Ovo je bezveze.Bar meni,jer mi je totalno nebitno šta piše na tablici. ;)
Bolje da su se pozabavili smanjenjem gabarita istih,da budu malo praktičnije. :neutral:

JA znam sta bih stavio na tablice, i mislim da bih bio originalan... :D

bmwlakikesh2400x400.jpg
bmwlakikesh400x400.jpg

Back