SAMOVOLJA POSLODAVCA

Ako se dogovorite da ćeš raditi po osnovu Ugovora o delu, naravno da ćete potpisati taj ugovor.U slučaju bilo kakvih problema,npr.ako ti ne bude
isplaćivao ugovorenu naknadu, Ugovor ti je jedini merodavan dokument na sudu. A to ,,ne mora i neće da plaća doprinose,, hmm...
Jedino ako planira da vas dvoje npr.jednom mesečno potpišete Ugovor,pa kad prođe taj period,a njega ne posete inspektori,on to lepo pocepa i pravi novi.
U tom slučaju, ti čuvaj svoje potpisane primerke,a on sa svojima nek radi šta hoće. U slučaju da mu dođe inspektor,on bi verovatno rekao da si ti tu od nedavno,
da imate potpisan Ugovor o delu i da će on da ti isplati ugovorenu naknadu po zakonu:To podrazumeva da se nakon isplate zarade, podnese u socijalnom
M-UN obrazac gde piše visina naknade, visina uplaćenog doprinosa i uz to se prilaže copy vašeg ugovora i dokaz o uplati poreza i doprinosa u poreskoj upravi.
(Toliko o tome da li se plaćaju doprinosi...:mrgreen:)
Čuj,ako ti bude redovno isplaćivao zaradu budeš zadovoljna poslom,ne vidim razloga za brigu. U suprotnom, jedino ti potpisani ugovori mogu pomoći.

Ne znam da li sam ovu temu postavila na pravo mesto, al ajde, možda mi neko pomogne savetom.
Pre dve godine sam popila otkaz kao tehnološki višak. Firma je bila odlična, zarade fantastične, ja imam 25.g. radnog staža, ali dok ne dođu godine za penziju biće: crkni magare dok trava ne naraste.
Prošle nedelje sam dobila ponudu da radim na crno za jednu malu firmu, plata je dobra, gazda ne želi da me prijavi, meni to i nije baš bitno, on predlaže taj ugovor o delu. Stid me priznati, ali ja nemam pojma ni šta je to ni kako funkcioniše. Gazda mi je predložio da radim isključivo popodne od 16 - ne znam ni ja koliko, koliko bude posla, jer kako reče popodne najčešće nema nikakve kontrole od strane inspekcije rada ili nešto tako. Ne bunim se, ne pravim problem, ali mi eto nije jasno, ako već napravimo taj nekakav - bilo kakav ugovor, o delu ili šta znam, zašto se on boji i da li i ja mogu da nadrljam.
Hvala svima koji se oglase.
Na ugovor o delu obavezno ti ide radni staž po zakonu o radu iz 2005-e godine , tako da ne budi blesava i ne potpisuj , tu priču koju ti on sada pokušava da ti proda ne pije vodu. Bilo šta da potpiše on jednostavno MORA da ti uplati poreze i doprinose čak i za zdravstveno je u obavezi da uplati tek da znaš.

Na ugovor o delu obavezno ti ide radni staž po zakonu o radu iz 2005-e godine , tako da ne budi blesava i ne potpisuj , tu priču koju ti on sada pokušava da ti proda ne pije vodu. Bilo šta da potpiše on jednostavno MORA da ti uplati poreze i doprinose čak i za zdravstveno je u obavezi da uplati tek da znaš.

Nemora uplatiti nista. Radio sam skoro godinu dana po ugovoru o djelu i nije mi ni dan uplacen. U lopovskoj drzavi nista se nemora.

Требало је да ме моја драга фирма пошаље на курс, односно радионицу о асертивној комуникацији, шта год то значило. И онда је померено због поплаве посла која задеси мене и још неке. Сада сазнам да није померено него су ишли други - нерадници. И да им је било лепо и занимљиво.
Дакле, ако радиш немаш времена да нешто научиш, а они који не раде се награђују за нерад. Тако типично...

e rad je stvorio coveka:D jel, tako kazu naucenjaci

Nemora uplatiti nista. Radio sam skoro godinu dana po ugovoru o djelu i nije mi ni dan uplacen. U lopovskoj drzavi nista se nemora.

Ne mora se u zivotu nista uraditi, sem umreti( a i to nije dokazano da se mora).
Ali je poenta onoga sto je receno u ugovoru o delu to, sto ako se ne uplacuju doprinosi KRSI se zakon.
Bez prijave inspekciji, neki od onih koji krse zakon ostanu nekaznjeni.
Ako si vec potpisao ugovor, ako imas jedan primerak istoga, dovoljno je da ga prilozis uz prijavu, pa ces videti kako ce poslodavac biti kaznjen.

Ne mora se u zivotu nista uraditi, sem umreti( a i to nije dokazano da se mora).
Ali je poenta onoga sto je receno u ugovoru o delu to, sto ako se ne uplacuju doprinosi KRSI se zakon.
Bez prijave inspekciji, neki od onih koji krse zakon ostanu nekaznjeni.
Ako si vec potpisao ugovor, ako imas jedan primerak istoga, dovoljno je da ga prilozis uz prijavu, pa ces videti kako ce poslodavac biti kaznjen.

Mozda ce biti kaznjen ali ja cu ja ostati bez posla. U tome i jeste fora. Jadni radnik mora da trpi i mnogo veca ponizenja i nepravde da bi sacuvao svoje radno mjesto. Taj ugovor u djelu je smisljen da zastiti poslodavca od iznenadnog upada inspekcije a nikako zbog toga da zastiti obicnog radnika od zloupotrebe od strane poslodavca.

Mozda ce biti kaznjen ali ja cu ja ostati bez posla. U tome i jeste fora. Jadni radnik mora da trpi i mnogo veca ponizenja i nepravde da bi sacuvao svoje radno mjesto. Taj ugovor u djelu je smisljen da zastiti poslodavca od iznenadnog upada inspekcije a nikako zbog toga da zastiti obicnog radnika od zloupotrebe od strane poslodavca.

Nije tacno.
I ugovor o delu se mora potpisati, sa tacno odredjenim datumom.
Od trenutka kada je potpisan postoji rok za koje te poslodavac mora takodje prijaviti(malo drugacije ida ta prijava, da ne gledam sad rpecizno po zakonima).
Sto potpisujes blanko ugovore, bez datuma?

Ja ne razumem tvoju dilemu.
Hoces li ti da isteras svoju pravdu, i da radis po zakonu?
Ili ti cuvas svoje radno mesto?
Ocigledno kod takvih privatnika koji ne vode racuna o radnicima i njihovim pravima jedno ne ide s drugim.

Nije tacno.
I ugovor o delu se mora potpisati, sa tacno odredjenim datumom.
Od trenutka kada je potpisan postoji rok za koje te poslodavac mora takodje prijaviti(malo drugacije ida ta prijava, da ne gledam sad rpecizno po zakonima).
Sto potpisujes blanko ugovore, bez datuma?

Ja ne razumem tvoju dilemu.
Hoces li ti da isteras svoju pravdu, i da radis po zakonu?
Ili ti cuvas svoje radno mesto?
Ocigledno kod takvih privatnika koji ne vode racuna o radnicima i njihovim pravima jedno ne ide s drugim.

Ja sam svoje radno mjesto vec izgubio poslije velike, neravnopravne borbe sa poslodavcem ali dobro, slobodno mogu govoriti u ime mnogih radnika koji imaju ovakvu dilemu - pravda ili radno mjesto. Velika vecina ce izabrati naravno radno mjesti naustrb pravde jer jer je drugo radno mjesto tesko ili nemoguce naci. Kad je covjeku ugrozena gola egzistencija on je prisiljen trpiti nepravdu. Nema tu mnogo filozofije.

Ja sam svoje radno mjesto vec izgubio poslije velike, neravnopravne borbe sa poslodavcem ali dobro, slobodno mogu govoriti u ime mnogih radnika koji imaju ovakvu dilemu - pravda ili radno mjesto. Velika vecina ce izabrati naravno radno mjesti naustrb pravde jer jer je drugo radno mjesto tesko ili nemoguce naci. Kad je covjeku ugrozena gola egzistencija on je prisiljen trpiti nepravdu. Nema tu mnogo filozofije.

Nazalost si u pravu.;
Velika vecina radnika gleda bas tako, usko i na kratke staze, misleci da bira manje zlo.
I to je ustvari najveci problem.
Kada jedan tako neodgovoran poslodavac shvati da cete vi mnogo toga precutati zarad svog radnog mesta, on ce postati jos gori.
Tek ce onda poceti da vam otima iz usta prakticno.
A vi cete i dalje cutati.
Kada bi vecina od vas shvatila da takav poslodavac u nekom normalnom drustvu uopste ne treba da postoji, i da time sto ne radite kod njega ne gubite nista, onda ce i oni poslodavci koji imaju obzira prema svojim radnicima, prosperirati, zaposljavati sve vise radnika, imati bolji plasman i cene proizvoda od ovih drugih, te ce svi potencijalni radnici biti samo na dobitku, kada neodgovornog prijave.
Ovako, neogovorni poslodavac sem sto maltretira vas i zakida vam na plati, slobodnim dnaima, prijavama na penziono, on maltretira i ovoga sto placa sve svojim radnicima, time sto je konkurentniji na trzistu jer dobar deo obaveza ne placa.
Mislite o tome.......

Nisam nashto sobu na ovu temu.pa ne bi bilo loshe da je napravite ili da me usmerite ako nisam dobro video... Treba mi pomoc... Radim u jednoj privatnoj firmi bez prekida radnog odnosa od februara 2011.godine,firma je kupljena od drzave,privatizacija...kako ja mogu da nateram poslodavca da me primi na ne odredjeno vreme?

mada pitanje je mozda i u decembru kada mu istiche rok da mora da se bavi tom delatnoscu,postoji mogucnos da ugasi firmu.pa i zbog odpremnine i tih stvari... a postoji mogucnos da zbog toga sada ne bude hteo da mi produzi ugovor,znachi on koliko znam po zakonu ako radim duze od godinu dana pod ugovorom mora da me primi na neodredjeno vreme,zar ne?

Nisam nashto sobu na ovu temu.pa ne bi bilo loshe da je napravite ili da me usmerite ako nisam dobro video... Treba mi pomoc... Radim u jednoj privatnoj firmi bez prekida radnog odnosa od februara 2011.godine,firma je kupljena od drzave,privatizacija...kako ja mogu da nateram poslodavca da me primi na ne odredjeno vreme?

po zakonu o radu, posle 2 godine rada na ugovor od mesec dva tri ili sest poslodavac je duzan ukupno posle 2 godine da te prijavi za stalno

cime se bavis?
7x nedeljno x 11 sati dnevno= 22 000
progutah knedlu u grlu:neutral:

nego ima jedna zanimljiva stvar , svi se zale na satnicu a koliko ste uopste efikasni za svojih 9 sati?:think::manikir:
ima toliko ljudi koji vaze da rade ozbiljne poslove a fejsbuce pola radnog vremena.....
ja ni na jednom poslu nisam smela da se glupiram na taj nacin a vidim da 70% ljudi nije na poslu zbog posla
to je takodje tuzno[/QU

Ma mi smo zemlja lezilebovica!

po zakonu o radu, posle 2 godine rada na ugovor od mesec dva tri ili sest poslodavac je duzan ukupno posle 2 godine da te prijavi za stalno

Koliko ja znam zakon kaze "POSLE GODINU DANA", a ne dve godine.
Da bi izbegli to zaposljavanje, poslodavci primenjuju razne gimnastike: odjave te pa te prijhave posle 5,6 dana ponovo, ili kao mnogo cesce, promene ti naziv radnog mesta........(nisam 100% siguran da moze sa odjavom na 5,6 dana, ali sa promenom naziva radnog mesta moze zasigurno).

Tačno. Radni odnos na određeno vreme ne može trajati duže od jedne godine, neprekidno ili sa prekidima. Jedino ako je
prekid duži od 30 radnih dana. Znači, prekid od 5,6 dana posle jedne godine ne može se smatrati prekidom,
već isključivo posle 30 RADNIH dana. Zato mnogi pribegavaju da posle 12 meseci promene radno mesto zaposlenom,
to i te kako može. Npr. nije više administrator, nego ekonomski tehničar, promene sistematizaciju r.mesta i time
je pravna forma zadovoljena. Eto, može im se... Mada, kod privatnika ti r. odnos na neodređeno baš i nema neku težinu... :think:

Poslednja izmena:
Nazalost si u pravu.;
Velika vecina radnika gleda bas tako, usko i na kratke staze, misleci da bira manje zlo.
I to je ustvari najveci problem.
Kada jedan tako neodgovoran poslodavac shvati da cete vi mnogo toga precutati zarad svog radnog mesta, on ce postati jos gori.
Tek ce onda poceti da vam otima iz usta prakticno.
A vi cete i dalje cutati.
Kada bi vecina od vas shvatila da takav poslodavac u nekom normalnom drustvu uopste ne treba da postoji, i da time sto ne radite kod njega ne gubite nista, onda ce i oni poslodavci koji imaju obzira prema svojim radnicima, prosperirati, zaposljavati sve vise radnika, imati bolji plasman i cene proizvoda od ovih drugih, te ce svi potencijalni radnici biti samo na dobitku, kada neodgovornog prijave.
Ovako, neogovorni poslodavac sem sto maltretira vas i zakida vam na plati, slobodnim dnaima, prijavama na penziono, on maltretira i ovoga sto placa sve svojim radnicima, time sto je konkurentniji na trzistu jer dobar deo obaveza ne placa.
Mislite o tome.......

utopija-bolest najmilija :aha:

Back