samopouzdanje

Postoji razlika izmedju vrsta samopouzdanja. Imamo samopouzdanje i pseudosamopouzdanje.

Ironicno, previse samopouzdana osoba, kada je sretnemo upoznamo - obicno bude ona kojoj fali samopouzdanja, pa na ovaj nacin "reakcionom formacijom" kao mehanizmom odbrane licnosti upravo kompenzuje ono sto nije i ono sto nema - samopouzdanje.

To lazno samopouzdanje, tj pseudosamopouzdanje se intiutivnim podsvesnim heuristikama veoma brzo i lako opaza kod drugih, te sposobnosti su posebno razvile zene kroz evoluciju (jer treba da napravi dobar odabir muzjaka s kojim ce ukrstiti DNK lanac, a nesamopouzdan muzjak je los muzjak koji ce slabije uspeti da odbrani porod i zenku. Dok muskarcima nije to mnogo bitno, njima je primarno da oplode sto veci broj zenki, tzv "oprasivaci biljaka" ). Zato nam se ta karakteristika ne svidja kod drugih ljudi, posebno zenama kod muskaraca, jer to to tako antimaskulina karakteristika, a evolutivno je bioloski usloveljna i u nasoj podsvesti upisana kao nesto pozeljno i pragmaticno.

S druge strane imamo zaista samopouzdane licnosti, sto muske sto zenske, i kod njih ne vidimo nikakav trud niti eksponiranje, dakle, to samopouzdanje "ne strci" sto bi rekli, ne preliva, nije vestacki. To je kao ono kada neko nema meru, uvidjanje i ukus pa kupi majicu 2 broja vecu, da preliva. Oni dakle "ne bodu oci". Onakvi su kakvi su i upravo je to samopouzdanje - nikakav vestacki ulozen trud da se nesto kompenzuje.

Na pr. samopouzdana zena ce zraciti svim silama veoma malo nasminkana, cak i sa viskom kilograma. Svi ce je dozivljavati kao prijatnu, opustenu i veoma seksi.
S druge strane imamo prenasminkanu zenu koja je nervozna, anksiozna, dakle neuroticna, koja previse brine o izgledu tela i previse ulaze napora u vezbanje, hirurgiju tela, i drzanja dijeta i mislice da ostavlja utisak samopouzdane Feme Fatale koja moze imati koga god zeli, tako ce i pokusati da se ponasa. Ali zapravo iza sve te maske sto sminkerske sto psiholoske se krije jedna nisko samopouzdana zena koja misli da ne vredi, vec mora dodatno da se "sminka" psiholoski i fizicki raznim pomagalima da bi se osetila samopouzdanom i vrednom.
To je tako tuzno.

Primer muskaraca - Ne oseca se dovoljno samopouzdano, muski, ako nema besan auto. Ako ne pokaze agresivnom, "macho stav' ako ne lupi sakom u sto. Pa onda to sve radi vestacki. I tezi i on da se "nasminka". A u osnovi toga se krije nisko samopostovanje ko je on i sta je on (ne prihvata sebe kao emotivno bice koje ima "slabosti" ) i iz toga onda sledi i nisko samopouzdanje koje se kompenzuje vestackim visokim samopouzdanjem koje izaziva gadjenje u uvidjajnijim osobama koje to intuitivno odmah osete i procene.

Zato se za takve osobe, sto muske, sto zenske, koje su prirodno zaista samopouzdane, ili su pak osvestile to i radile na svom rastu licnosti u pogledu zrelosti, prosto kaze da "jednostavno nekako zrace samopouzdanjem" dok se za ove druge kaze da su sabani i seljaci koji smaraju i koje ne mozemo ocima da vidimo koliko "prste od vestackog samopouzdanja" a ironicno, takve ljude ne treba da mrzimo i da nam se gade, vec da im se pomogne, da se prihvate, da bi se ojacali, jer ironija njihovog psihickog zivota je da imaju nisko samopouzdanje i nisko samopostovanje.

:)
 
Poslednja izmena:
što volim kad bruzli sručno objasni fenomen samopouzdanja
ja osećam samopouzdanje kad znam nešto bolje i više od drugih.
ne osećam samopouzdanje što mi kipi pola guzice i sisa iz tesne odeće
da izgledam tako verovatno bih bila užasno nesrećna i frustrirana osoba
a samim tim bi i moje samopoudanje bilo ispod donje granice izdržljivosti.

izgled je samo faktor + u kompletnom imidžu i utisku koji osoba ostavlja na okolinu, nije presudan za nečije samopouzdanje.
 
naravno ali ako je izgled jedini adut svako ga je ugasio jer tu počinje samopouzdanje ali se tu i završava kad moraš negde da zineš i kažeš nešto smisleno.
napisah da je izgled samo faktor + ali ne i presudan.
barbara strejsend nije imala baš neki izgled a plenila je svojim nosom glasom i inteligencijom dugi niz godina
 
Лепа коса, рецимо. Мира Бањац је једном рекла да је то било једино лепо на њој и да ју је увек баш зато чувала и неговала.
 
Имам другарицу која заиста није ништа посебно. Она је адут пронашла у одевању и довела свој стил до савршенства.

Поред ње се увек осећам помало дртаво, она је као из часописа.
 
iskreno se divim osobama upornim na svom putu do postizanja cilja ma koliko njihov cilj bio kratak. to nikada nije bila osobina kojom sam se mogla pohvaliti.
napuštala me volja i energija nekad na pola puta nekad pri samom kraju.
 
Особа сам која никада није ни покушала да досегне нешто што није лако постићи. Хајде диплома и трудноће, то није нешто што и други не могу.

Ако није као левом руком, није за мене.
 
znam taj osećaj, osećaš se suvereno samo sa veštinama sa kojima raspolažeš na blanko ili koje su ti date rođenjem, onima koje su ti u genetskom kodu.

tu sam negde i ja. bar zadnjih godina. ranije nisam bila takva ali to što me ponese neki novi žar pa me ispusti nezavršenog posla
je još gore nego u startu ne upustiti se u nešto teško. poštenije je prema sebi.
 
Не знам, никада нисам тежила томе да дам све од себе за било шта. Можда једино у вези деце, ту сам била баш посвећена.

Волим да све буде помало недовршено, разбарушено. Незамисливо ми је да будем сређена цакум-пакум, добро је и овако.

Незамисливо ми је да изгарам за изглед, новац, успех, љубав. Или имам или немам.
 
2b999eda485d93721fbc68c7c425507d.png
4ee952e7fa3088f2c50405d36bf3e56f.jpg
 
samopouzdanje, i kako ga steći?

mislim da je bitno upoznati se sa alternativama.

upoznati različite sisteme razmišljanja, onda možda stvoriti neki svoj sopstveni sistem razmišljanja, prema tom stečenom znanju, i sopstvenom iskustvu.

to daje samopouzdanje.

nađoh malopre ovo, možda vredi razmisliti o tome:

"Kroz svaku priču, autor nas uči, da svi imamo unutrašnju moć, koja nije samo polet, zadovoljstvo i ekstaza, nego da je najvažnija moć, moć samopouzdanja."

https://dotkomsite.com/2016/03/04/kastaneda-ne-umire/

iskustvo daje samopouzdanje
samo to
 

Back
Top