samoodbrana za zene da ili ne

cica-maca79:
Drage moje,pre nekog vremena,desilo mi se ono za sta sam mislila da mi se nikad nece desiti,sto sam smatrala nocnom morom,i da se desava samo drugima.Vracala sam se kasno iz grada,posto sam zurila kuci jer sam sutra rano morala na posao,resila sam da prodjem mracnijim delom ulice,koji inace izbegavam,najednom se ispred mene pojavio tip,uhvatio za ramena,pribio uz zid i smakao tasnicu sa ramena,jos me je i pretresao,ne bi li nasao jos sta,verovatno mobilni ili tako nesto.ja sam se u tom trenutku odsekla,ni da pisnem ni da mrdnem,nisam samu sebe prepoznala,nogice ko drvca od sibice,e sad,on nije bio nesto krupan,cak stavise da sam bila pribrana mozda bih ga i savladala,li sipak,pitam ja vas,dali se nekoj nekad desilo sta slicnokako ste reagovale?gde i kako udariti?samoodbrana za zene,ima li je gde u bgd i dali to vredi u praksi,dajte koji savet posto sam ja totalno ono,operisana od toga :roll: unapred zahvalna

Da ti kazem nesto. Te samoodbrane za zene meni deluju bzvz. Inace treniram aikido vec 8 godina pa ne pricam napamet.

Sta ti mozes da naucis za to vreme koliko traje kurs, ja mislim da je to neupotrebljivo.

To je kao kada ljudi reklamiraju da ce da vas nauce da radite na kompjuteru za 3 ili 7 dana... Ma daaaaj! :roll:

Vidim da se ovde spominje Krav Maga. Moje misljenje je da to treabo zaobici u sirokom luku! Kao i sve druge instant "vestine" koje se raklamiraju da ce vas brzo nauciti nesto. To je sve njesra. Dajte ljudi, bez muke nema nauke. Ljudi se trpuju da je nesto dobro ako ga rade specijalne jedinice,ali zaboravljaju da su ljudi u specijalnim jedinicama nabildovane strvine kojima nije potrebna neka narocita tehnika ili vestina, nego samo da znaju nekih par osnovnih fazona.

Ja vas licno mogu nauciti sve "poluge i bacanja" u aikidou za mesec dana, ali necete biti u stanju da ih upotrebite.... Dzaba vam svi ti fazoni koji vam izglldaju atraktivno, ako se ne promenite u sebi. Da bi kontrolisao druge - prvo moras da naucis da kontrolises sebe.

Tako da... Ako hoces da naucis nesto treniraj neku pravu borilacku vestinu (eventualno sport), i izmedju ostalog budi u kondicji, ....

Moja preporuka je aikido, ili ninjucu. Eventualno jiujica. Ili neki sport, karate, .... Ja sam poceo da treniram aikido zbog samoodbrane i eto dokle sam dogurao :)

Cinjenica je da ti treba 5 ili 10 godina (individualno je) da nesto naucis, ali bolje da utrosis 5 godina, da NAUCIS nesto nego 5 dana da NE NAUCIS nista.

ne znam,meni je ruski sistem bas ok,neznam koliko je primenjv,ali mislim da bi neko ko je pribran,reaguje prvi,zna gde i kako mogao da postigne rezultat pre takvim sistemom samoodbrane nego aikidom,gde cu bre ja nekom liku da sasvijem zglob,njegova dva prsta ko moja cela ruka

ljuta_mamba:
ne znam,meni je ruski sistem bas ok,neznam koliko je primenjv,ali mislim da bi neko ko je pribran,reaguje prvi,zna gde i kako mogao da postigne rezultat pre takvim sistemom samoodbrane nego aikidom,gde cu bre ja nekom liku da sasvijem zglob,njegova dva prsta ko moja cela ruka

Hahahaha!!! :) Pa dobro... Svako ima pravo na svoje misljenje :)

PS Pa da se zgolob savija na snagu ja ne bih trenirao aikido nego bih isao u teretanu. ;)

ja sam naglasio da je prednost pomenutih instant varijanti
u tome što te poduče bez potrebe da se posvećuješ
mnogo nekoj sub-kulturi koja podrazumeva višegodišnje
treniranje dvaput nedeljno, nošenje kimonoa i onaj smrdljivi folklor i manire
koji me tako neodoljivo asociraju na sektašenje.
(jasno mi je da će oni koji misle drugačije poželeti da
sada krenu sa kontraargumentima, koje ja apsolutno
razumem, ali ne podržavam)

za mnoge ljude na ovome usranom svetu je više nego
lekovito da im se samo malo podigne samopouzdanje
time što će shvatiti da i on/ona može da zauzme stav
i zada udarac.

prava tuča i nasilje, u koju život ponekoga baci je jedino merilo
koliko je osoba, a ne veština koju mu je neko pokazao i (pri)učio,
efikasna u toj zadatoj situaciji.

i zada udarac.

ljudi na ovom usranom svetu kako ga ti zoves,a ja mislim da nije usran nego bas je lep ovaj svet ovde potok onde cvet,tamo njiva,tamo zbun ja ga gledam i moj drug...bla bla izmesala sam nema veze,dakle ljudi su naucili i te kako da zadaju udrce i bez ruskog sistema i bez aikida.

More_bre:
ja sam naglasio da je prednost pomenutih instant varijanti
u tome što te poduče bez potrebe da se posvećuješ
mnogo nekoj sub-kulturi koja podrazumeva višegodišnje
treniranje dvaput nedeljno, nošenje kimonoa i onaj smrdljivi folklor i manire
koji me tako neodoljivo asociraju na sektašenje.
(jasno mi je da će oni koji misle drugačije poželeti da
sada krenu sa kontraargumentima, koje ja apsolutno
razumem, ali ne podržavam)

Jedan lik je jednom rekao da se mi na aikidou "klanjamo nekom istocnjackom bogu" .. Slobodno mogu da kazem da je taj lik DEBIL. To sto vidis kao folklor (recimo nosenje kimona) u svari ima neku svoju svrhu.

More_bre:
i zada udarac.

Lekovito dok ne dodju u situaciju da upotrebe, a onda pade u vodu...

ma dajte ljudi,u pravu je more bre 101% aikido,dziudzicu,karate i ostalo su sportovi,a ovo je nesto kao brza obuka za ulicnu tucu,sporet je jedno,sistem i princip ucenja,pa svako zna da se bije,na onaj nacin ko seljaci ispred zem.zadruge,a sport je vec drugo,tu postoje nacini kako se sta izvodi,udarci i obaranja imaju ime i tacno postoji postupak koji se mora odraditi da bi to bilo to bacacnje ili poluga ili sta god,a ovo je drugo,varijanta sorni ga pajo:)

ljuta_mamba:
ma dajte ljudi,u pravu je more bre 101% aikido,dziudzicu,karate i ostalo su sportovi,a ovo je nesto kao brza obuka za ulicnu tucu,sporet je jedno,sistem i princip ucenja,pa svako zna da se bije,na onaj nacin ko seljaci ispred zem.zadruge,a sport je vec drugo,tu postoje nacini kako se sta izvodi,udarci i obaranja imaju ime i tacno postoji postupak koji se mora odraditi da bi to bilo to bacacnje ili poluga ili sta god,a ovo je drugo,varijanta sorni ga pajo:)

Ne nisi u pravu nikako.

Ne gotivim previse borilacke spotrove ali ipak oni imaju svoje dobre strane, cak i za ulicu. Razvijaju snagu, kondiciju, borbenost, reflekse!!... I mogu se primeniti. Ovako ili onako...

Aikido nije sport. Nego vestina. Ne postoje zabrane i pravila (osim onih koja sluze da disciplinuju coveka a neki ih nazivaju folklor.. :roll: ) sta smes a sta ne smes da upotrebis. Isto tako i Ninjucu, nije sport nego vestina...

Te instat varijante mogu da prodju mozda ako je osoba sama po sebvi snalazljiva, i ako ima srece da je napadne neko ko nema pojma ali zaista da je neznalica... OK zene tu imaju i prednost iznenadjenja, jer niko i ne ocekuje otpor ;) ali svejedno....

Ako zena hoce da bude sigurna... To tesko ide preko kursa.

glb, kakva tema.
ja ne umem da se bijem. mislim, ne umem da bijem.
i necu da ucim, nisam talentovana. i smotana sam dosta, slozio bi me neko u roku od odmah.
ako moze neka hemija da se prsne u oci, lice... nesto od cega se oslepi, paralise, onesvesti itd - ja sam za to.

moje srce:
glb, kakva tema.
ja ne umem da se bijem. mislim, ne umem da bijem.
i necu da ucim, nisam talentovana. i smotana sam dosta, slozio bi me neko u roku od odmah.
ako moze neka hemija da se prsne u oci, lice... nesto od cega se oslepi, paralise, onesvesti itd - ja sam za to.

ali tu je zeznuta sledeća stvar:
napad je uglavnom neočekivan, a sprej ili elektrošoker
moraš da izvadiš iz torbe, otvoriš, i iz dovoljne blizine
naprskaš u oči, nos ili usta.

kolika je verovatnoća da se to uspešno odradi u datim okolnostima
(mrak, iznenađenje...)

mislim da je veća verovatnoća da ti napadač, ako primeti šta si namerila,
preotme sprej ili šoker, pa se on malo pozabavi tim spravicama (na tebi).

zato kažem da je pametno otići na bilo kakav instant kurs
ne zato što je to bolje od bilo čega, nego da bi učestvujući u
jednostavnim vežbama i demonstracijama shvatila kolike su ti
mogućnosti.
koliko si brza ili spora,
koliko si vešta ili troma i trapava,
da li tvoj udarac ima snagu i usmerenost,
kako reaguješ na bol i udarac....itd.

nadam se da se Aikidoka Aleksej slaže ?

bas tako,u pravu je more bre,zamisli scenu gde u brzini okrenes suzavac na pogresnu stranu :o nikakav sprej
veruj mi,prorade u tim trenucima iskonski ljudski porivi za prezivljavanjem,ali definitivno treba znati gde udariti,kad i kako itd,bar sam ja naucila za toliko,i savetujem svima da se koliko toliko opismene u tom pravcu,na zapadau,tj u USA to im je jedan od osnovnih predmeta u skoli,bar sam tako nacula

More_bre:
zato kažem da je pametno otići na bilo kakav instant kurs
ne zato što je to bolje od bilo čega, nego da bi učestvujući u
jednostavnim vežbama i demonstracijama shvatila kolike su ti
mogućnosti.
koliko si brza ili spora,
koliko si vešta ili troma i trapava,
da li tvoj udarac ima snagu i usmerenost,
kako reaguješ na bol i udarac....itd.

nadam se da se Aikidoka Aleksej slaže ?

Ne poricem :) da bi bilo kakav trud vredeo, kada se uzmu sve okolnosti u kojima bi zena mogla biti napadnuta, neki kurs svakako nije na odmet. Znaci delimicno se slazem. Ali opet neuporedivo je bolje zaista se baviti necim... 8)

E sada to bi onda trebao da bude bas specijalizovan kurs za zene... Sto da ne...

More_bre:
napad je uglavnom neočekivan, a sprej ili elektrošoker
moraš da izvadiš iz torbe, otvoriš, i iz dovoljne blizine
naprskaš u oči, nos ili usta.
napad jeste ali odabir da hodas pustim mracnim ulicama nije.
znaci, kad god si u takvoj situaciji (koje za pocetak treba izbegavati - ziveo taksi!)
ti lepo pripremis sprejic u dzep i drzis ga u ruci.

mozak je najbolja odbrana.

Back