Samohrana majka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa to sto je neko siromasan, nema veze sa tim sto ne brine o deci i tome da li su jela, da li su progovorila na vreme
i bogati kupe deci od 2 godine tablet i ono opet ne prica kako treba
msm siromastvo nije greh
Управо.
И све се изврће. Оне што абортирају (трудноћу насталу из добровољног односа) покушавају да прикажу као еманциповане а жене које роде као неке јаднице и грешнице.

Националне пензије добијају спортисти који су зарадили силне новце по иностранству, а за њу нема.
Фуј!
Силни НБА кошаркаши су од државе добили националну пензију, пардон, "доживотна новчана примања" у износу од две, две и по или три нето просечне зараде, иако су зарадили десетине милиона долара...
Знате ли колико је вишечланих породица могло бити збринуто тим новцем? А овим спортским "херојима" дајте колајну и грамату. Тачка

Управо.
И све се изврће. Оне што абортирају (трудноћу насталу из добровољног односа) покушавају да прикажу као еманциповане а жене које роде као неке јаднице и грешнице.

sta je to uopce gresnica?

sto se ovog drugog tice
meni je sasvim u redu da drustvo pomogne porodice slabijeg materijalnog stanja
u redu mi je i da postoje mehanizmi socijalne pomoci, efikasniji nego ovi koje sad imamo
u redu mi je i da od svoje plate izdvajam za socijalna davanja
na kraju krajeva, moze ta vrsta drustvene pomoci i mojoj porodici sutra trebati
ali da radjam vise djece nego sto znam da mogu prehraniti u nadi da ce to uraditi neko umjesto mene
bila to moja porodica sira ili drzava
ne pada mi na pamet
kao sto mi ne pada na pamet ni da ovisim o tudjem dinaru i pomoci sve dok imam opciju da radim
za mene je to neprihvatljivo ne zelim tako zivjeti dok god postoji bilo kakva druga opcija tj dok s sposobna da radim
cak mislim da radije ne bih zivjela nego bila ovisna do mjere o tudjoj milosti
svakako ne bih sjedila doma i stancala djecu koju nemam cime prehraniti

jedna od najsnaznijih i najhrabrijih zena koje sam u zivotu upoznala je gospodja koja je cistila nase kancelarije
u mojoj bivsoj firmi
prosjecno obrazovana, vrijedna i snalazljiva
sama s dvoje djece stigla u izbjeglickoj koloni iz bosne
muz otisao po novine...pa ostao kod komsinice
i tako sama, u tudjoj zemlji, malo po malo digla kucu zajedno sa tom svojom djecom
kupila stracaru pa na njenom mjestu digla kucu
kancelarije cisti za staz i penziju
kad zavrsi s tim ide i sredjuje stanove za dodatnu zaradu
njen radni dan traje oko preko 12 sati
i tako od 90 i neke godine do danas
djeca su joj sad vec odrasla i vracaju u ti kucu
al trebalo je djecu nahraniti i podici
ona nije imala vremena da napravi jos 9 komada
bavila se time da stvori zivot djeci koju je vec imala

sta je to uopce gresnica?

sto se ovog drugog tice
meni je sasvim u redu da drustvo pomogne porodice slabijeg materijalnog stanja
u redu mi je i da postoje mehanizmi socijalne pomoci, efikasniji nego ovi koje sad imamo
u redu mi je i da od svoje plate izdvajam za socijalna davanja
na kraju krajeva, moze ta vrsta drustvene pomoci i mojoj porodici sutra trebati
ali da radjam vise djece nego sto znam da mogu prehraniti u nadi da ce to uraditi neko umjesto mene
bila to moja porodica sira ili drzava
ne pada mi na pamet
kao sto mi ne pada na pamet ni da ovisim o tudjem dinaru i pomoci sve dok imam opciju da radim
za mene je to neprihvatljivo ne zelim tako zivjeti dok god postoji bilo kakva druga opcija tj dok s sposobna da radim
cak mislim da radije ne bih zivjela nego bila ovisna do mjere o tudjoj milosti
svakako ne bih sjedila doma i stancala djecu koju nemam cime prehraniti

jedna od najsnaznijih i najhrabrijih zena koje sam u zivotu upoznala je gospodja koja je cistila nase kancelarije
u mojoj bivsoj firmi
prosjecno obrazovana, vrijedna i snalazljiva
sama s dvoje djece stigla u izbjeglickoj koloni iz bosne
muz otisao po novine...pa ostao kod komsinice
i tako sama, u tudjoj zemlji, malo po malo digla kucu zajedno sa tom svojom djecom
kupila stracaru pa na njenom mjestu digla kucu
kancelarije cisti za staz i penziju
kad zavrsi s tim ide i sredjuje stanove za dodatnu zaradu
njen radni dan traje oko preko 12 sati
i tako od 90 i neke godine do danas
djeca su joj sad vec odrasla i vracaju u ti kucu
al trebalo je djecu nahraniti i podici
ona nije imala vremena da napravi jos 9 komada
bavila se time da stvori zivot djeci koju je vec imala
Свака част!
Жена коју ја изузетно ценим и доживљавам као тетку, код које сам и радила има сличну причу. Удала се за будалу, у браку венула, покупила децу, њени нису хтели ни да чују да се врати код њих и шта ће, из малог села у НС сама са двоје мале деце. Радила као на батерије. И још увек ради. Себи обезбедила стан, деци по кућу на селу близу града. Без страначких веза и мушкараца. Иако јој се, као и већина што кроз то прође, качи свашта.
Ево је, 50 година и петоро унучића :)
Није ни она стала на првом детету иако јој је брзо било јасно са ким има посла. Али се као што кажеш фокусирала на друго.
Ментални склоп јој је такав. И интелект. Као и твој. И већине који би се чували ако знају да не могу.
Ова жена из теме очито другачије функционише. Није способна да процени у том смислу, можда јој је и интелигенција на граници. Али ако има емотивног капацитета већина смо се сложили да заслужује подршку. Деца посебно. Сутра ће можда неко од њих породити наше унуче. Или некоме спасити живот. Или умети некога да насмеје. Или просто само волети живот.

Свака част!
Жена коју ја изузетно ценим и доживљавам као тетку, код које сам и радила има сличну причу. Удала се за будалу, у браку венула, покупила децу, њени нису хтели ни да чују да се врати код њих и шта ће, из малог села у НС сама са двоје мале деце. Радила као на батерије. И још увек ради. Себи обезбедила стан, деци по кућу на селу близу града. Без страначких веза и мушкараца. Иако јој се, као и већина што кроз то прође, качи свашта.
Није ни она стала на првом детету иако јој је брзо било јасно са ким има посла. Али се као што кажеш фокусирала на друго.
Ментални склоп јој је такав. И интелект. Као и твој. И већине који би се чували ако знају да не могу.
Ова жена из теме очито другачије функционише. Није способна да процени у том смислу, можда јој је и интелигенција на граници. Али ако има емотивног капацитета већина смо се сложили да заслужује подршку. Деца посебно. Сутра ће можда неко од њих породити наше унуче. Или некоме спасити живот. Или умети некога да насмеје. Или просто само волети живот.
pa jel uvidjas razliku izmedju takvog zivljenja i pravljenja 11 djece s dva razlicita covjeka
bez krova nad glavom i zaposlenja???

i znas kako
emotivni kapacitet u realnosti najcesce nije dovoljan tj gola ljubav nije dovoljna, najcesce nije cak ni dosljedna
jer ljubav podrazumijeva i odgovornost
npr da ne radjas serijski djecu naustrb kvalitete zivota one djece koju vec imas
i ako to nisi u stanju sam sa sobom rascistiti vjerojatno ne rasudjujes bas najbolje ni kad su sve ostale potrebe te djece u pitanju
pa ti se...desi na kraju da odgajas svu tu djecu bez struje citavu deceniju 2012-2022
tesko da ama bas nista nije mogla uraditi po tom pitanju realno

Ne znam da li grijesim,ali mislim da i prije kada su ljudi imali mnogo djece,nisu ih imali bas sto su htjeli i zeljeli toliko ,nego sto se "omaklo" i nisu imali izbora.
pa imali su izbora
da se ne zaskacu ko zechevi

Da li sam ja nenormalna ili svi ostali? moja mama je imala 6toro dece i išla na njivu da nama ništa ne bi nedostajalo.i uvek bi govorila ne tražite ništa ni od koga. ova gospodja je prevarila državu ..i usput traži pomoć..njoj pomoći nema..a ni deci..čitajte malo ostale tekstove..

Све што ви пишете стоји, има ту свега. Али сам свеједно изричити противник одузимања деце од родитеља, бака и дека, најближих... из чисто лоших материјалних разлога. Сматрам да раздвајање није решење. И да је чак штетно. Јер и када се деца склоне опет се неки новци одвајају за њих, онда нека иду тој породици када нема других опасности по децу.
Да се она дрогира и опија док деца просе то би била друга прича.

a svejedno...rodilo se valja ga ljuljati
i onda ga drustvo ljulja
najbolje sto zna
mislim, kenyate rado po hraniteljskim porodicama
ima djece kojoj je i najhladnija hraniteljska porodica sigurnije mjesto od nestabilne i nasilne bioloske porodice
zbog njih, u teoriji barem, i postoje hraniteljske porodice
e, sad kakvo nam je stanje u drustvu takva nam je i praksa

Па хранитељске породице нису лоша замисао, али су често, као и много шта злоупотребљене. То је проблем а не њихово постојање.

Све што ви пишете стоји, има ту свега. Али сам свеједно изричити противник одузимања деце од родитеља, бака и дека, најближих... из чисто лоших материјалних разлога. Сматрам да раздвајање није решење. И да је чак штетно. Јер и када се деца склоне опет се неки новци одвајају за њих, онда нека иду тој породици када нема других опасности по децу.
Да се она дрогира и опија док деца просе то би била друга прича.
pa niko pri zdravoj pameti i nece izmjestiti djecu iz primarne porodice samo iz tog razloga
recimo da je i taj sistem korumpiran i nefikasan kao i sve ostalo u ovoj nasoj stvarnosti, ali to
na papiru barem nije cilj tih mjera
djecu izmjestas kad je za njih opasno, kad su zanemarena i primarne im potrebe nisu zadovoljene
pa i tad se ne gubi odmah roditeljsko pravo vec se roditelju daje sansa da sredi svoj zivot
neki je ne iskoriste nikad i znaju da su za to nesposobni, ali pravno ne odustaju
njihova djeca nikad ne dobiju priliku za usvojenje
i njihovom voljom, a ne zbog sistema ostanu nicija djeca
ako imaju srece dodju u dobre hraniteljske porodice, ako nemaju...: (

Па хранитељске породице нису лоша замисао, али су често, као и много шта злоупотребљене. То је проблем а не њихово постојање.
pa treba li ih zbog toga ukinuti ili treba popraviti sistem tj natjerati ga da radi?

Сећате ли се оне приче када су децу на силу вукли од баке. Деца неће, плачу. Нису идеални услови, али њима је лепо са њом. Комшије се окупиле, подржавају... А социјални радници развлаче децу као без душе :(
Како се то завршило?

11 djece odrasta bez struje
voljom vlastite majke
eto nek joj daju hraniteljsku naknadu
bas me zanima kad ih posjete za par godina sta ce zateci
mozda ce stvarno dovesti svoj zivot u red, a mozda ce ih biti 20
i opet nece biti struje

Сећате ли се оне приче када су децу на силу вукли од баке. Деца неће, плачу. Нису идеални услови, али њима је лепо са њом. Комшије се окупиле, подржавају... А социјални радници развлаче децу као без душе :(
Како се то завршило?
bilo je nekoliko takvih slucajeva
razvlacili ih po medijima
ali kao i sve ostale stvari kod nas
za javnost se zavrsilo cim je npr prvi reket svijeta izasao u setnju

ne znam zbog cega si tuzna bogi
te ljude mediji razvlace primarno zarad vlastitih tiraza
zanimljivi su pet minuta
onda predju na nesto drugo
ako za tih pet minuta te porodice dobiju nesto
od onog sto im treba odlicno, ako ne mediji odose dalje

pa to sto je neko siromasan, nema veze sa tim sto ne brine o deci i tome da li su jela, da li su progovorila na vreme
i bogati kupe deci od 2 godine tablet i ono opet ne prica kako treba
msm siromastvo nije greh
Niko nije rekao da jeste, al treba da bude kaznjivo zakonom ne pruzati decu 11god normalne uslove za zivot.
Ako 11god nema struju to znaci da 5-6 dece zivi tako od rodjenja. To Jo's znaci da ako nema blizance da je zatrudnela svaki put par meseci 4-5 nakon sto rodi dete. Gde je tu zdrava pamet.

Управо.
Sta pricas ti? Ko kaze da je gresnica ili nesto slicno? Niko, ja samo ne odobravam taj izbor jer kada vec znas da se mucis zasto jos radjas?
I ko tebi daje za pravo da odlucujes I vredja zene koje urade abortus?

Свака част!
A reci mi ta zena iz tvoje price dal bi mogla to da stvori da je imala 5+ dece? Da nema ko da ih cuva, vodi u skolu... Sumnjam..
U slucaju kod ove sto ima 11 ja sam ubedjen da je razlog zasto dete, najstarija nece zavrsiti skolu nije to sto mesecna karta kosta 10k ( mada sumnjam da toliko kosta) vec zato sto ima 18god, moze legalno da radi, sto znaci da ce ona da jednim delom izdrzava 10-oro braca/sestri

Nezgodno je suditi drugom zasto je sebi pravio veliki broj dece. Njegova su, ali moram malo da osudim.

Treba pomoc tati da se kupi kondom. Znas da zivis ovde nema jako placenog posla. Plate kasne I male su. Nisi Jokic, Nole. Socijala je bedna. Drzava nemarna il marna nedovoljno. Sam covek zna da nema ni osnove uslove za vise od 3 ili max 4 clanu porodicu.

Pomoc treba njoj I svakom. Dostojna pomoc.

neodgovorno i bahato...samozivo i sebicno...
jeste...sebi je radjala...njena zelja, njena sreca...a drugi neka rade za nju/njih...
jeste...drzava uvek pomaze onima koji ne rade...koji ne razmisljaju...a oni koji rade i ubijaju se od posla za minimalac ko j.ebe...
sve je obrnuto...ni jedna normalna, odgovorna majka nece radjati decu da gleda kako gladuju i zive u mizeriji...
nisu deca kriva ali dokle...
Pade mi na pamet jedna žena iz komšiluka dok sam još bila dete koja je nekim povodom rekla: neću da rađam sirotinju.

Treba joj pokloniti nacionalnu penziju novu kucu sve povlastice za nju plus decu / svi ovi "bela kuga radjajte" da obezbede miran zivot mami plus deci.

Bogata blagoslovena devojka / mnogi toliko zele decu -
ne ide im - dok ona ima jedanaestoro.

Uh jedanaest puta se oporavljala mesec plus dana uh jedanaest puta prolazila kroz sve / jednom bude previse/ na to je tesko odluciti se/svaka njoj cast .

Poslednja izmena:

Back