Samo 3%novih automobila ima rezervnu gumu

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
83.940
Screenshot_20231123-142545-140.png

Velika većina novih automobila u serijskoj opremi više nema rezervnu gumu. Prema istraživanju britanske organizacije RAC, od 313 novih automobila (20 različitih marki) u Velikoj Britaniji, njih samo osam (2,6 posto) je imalo rezervnu gumu.
Prema podacima RAC-a, prošle godine primili su gotovo 200.000 poziva vozača kojima se probušila guma, a nisu imali rezervnu. To predstavlja rast od 165.000 takvih intervencija u odnosu na 2018. godinu.
Zašto su proizvođači automobila prestali da nude rezervne gume?
Kako navodi RAC, mnogi proizvođači više ih ne nude kao standard kako bi smanjili težinu svojih automobila i do 20 kilograma.
Osim što na taj način vozila postaju efikasnija u pogledu potrošnje goriva, proizvođačima automobila takva praksa pomaže i u ispunjavanju strožih zakona o emisijama štetnih gasova, navodi Jutarnji.hr.
Analizu je komentarisao i portparol RAC-a, Rod Dennis: ‘Probušena guma je jedan od najiritantnijih kvarova za vozače, pogotovo ako je to rezultat naleta na jednu od rupa kojih ima bezbroj na našim putevima. U prošlosti su vozači imali rezervni točak u prtljažniku, ali ova nova analiza pokazuje da je to sada stvar prošlosti.
Radi se o minijaturnom broju novih automobila koji dolaze s rezervnim točkom.
Nažalost, to je trend koji će samo rasti jer je još manje verovatno da će električna vozila imati rezervnu gumu, zaključio je Dennis.
Većina električnih vozila naime, ne dolazi s rezervnim gumama zbog dodatne težine i količine prostora koji guma zauzima.
Među 313 analiziranih automobila, osam modela koji su imali serijsku rezervnu gumu su: Fiat Tipo, Ford Focus, Hyundai Santa Fe, Land Rover Defender, Seat Ateca, Suzuki Across, Volvo XC90 i Toyota Land Cruiser.
Izvor: Jutarnji.hr

Velika većina novih automobila u serijskoj opremi više nema rezervnu gumu. Prema istraživanju britanske organizacije RAC, od 313 novih automobila (20 različitih marki) u Velikoj Britaniji, njih samo osam (2,6 posto) je imalo rezervnu gumu.

Да, али имају простор за резервни точак ! ;)
Скоро смо купили Голфа5, баш сам се изнервирао ...
Свако озбиљан ће га попунити !

Него не могу да нађем где оставих дизалицу од претходних кола,
нисам ваљда дао са оном кршином ..? :rida:
Била добра жаба, од Ситроена, баш добра !
Ако јесам, стварно сам глуп, јер та претходна кола малтене поклоних ! :dash:

Glavni razlog nije ekologija i manja potrosnja, glavni razlog je usteda od par stotina $ za gumu i felnu. Pomnozite to sa brojem prodatih automobila, recimo 4 miliona za Nissan, i dodjete do cifre od milijardu $ za prosecnu cenu felna/guma od 250$. Malo li je na danasnju skupocu.

Inace, trend cerupanja standardnog pakovanja je odavno u industriji mobilnih telefona i IT. Apple je prvi poceo da prodaje telefone i Macbookove bez punjaca, naravno cena te prve generacije bez chargera (mislim da je bio I12) nije bila manja od prethodne generacije sa chargerom a pozivali su se na ustede, ekologiju i sl.partizanske parole. Naravno, njihov originalni charger si mogao kupiti za skoro 100$. Alavima nikada dosta.

Eto, taj trend je i u automobilskoj industriji, osnovna stvar, sto rezervni tocak i jeste, za sigurno funkcionisanje automobila je zamenjen nekim jeftinim sranjem koji zovu emergenci kit. Samo dizalica u starom i dobrom kompletu za zamenu regularnim rezervnim tockom je vise nego duplo kostala od tog kita.

Edit.
A dje je chika Dlugomir? Tema o automobilizmu a njega nema... da ga nije zadesila korona ili, ne daj boze, vozi autobus na Vucicevim mitinzima?

jel postoji opcija kupovina rezervnog tocka ? ..Postoji jel ljudi kupuju ne jer ih 99% nema problema sa probusenim guamma ..Odes lepo na otpad i kupis sebi tocak za male pare ako je do toga ..Ja imas set za krpljenje i kompresor to mrcvarenje sa rezervnim tockom je proslost..
Ali taj ti kompresor to ljepilo po čitavoj gumi polijepi što može biti nezgodno.

Pola njih koji voze ta skuplja auta ne zna da zameni tocak ...Opcija kupovine postoji a to ako neko ko zvekne 50k € na nov auto neće da da 300€ za rezervi tocak i dizalicu je njegov problem..
Moje iskustvo mi govori da mi nije pukla guma u zadnjih 20g... Desilo mi se da pokupim saraf pa mi je guma gubila pritisak a to se rešava sa ovim setom gore za 4-5min i to je to što se desava u 90% slucajeva ..Nebi nikad kupio rezervi tocak već bi te pare dao za nesto drugo tako sa nzn sto kmecite za sve ..

Ne rešava se to ništa sa tim setom kada pokupiš šraf i preko noći ispusti guma pa ujutro možeš da ga duwaš do sutra. Daš 50.000 evra za nov auto i sgvatiš da su ti ukrali rezervni točak.
Reaava zabijes ovu gumu sa lepilom u rupu i napumpas gumu i do vulkanizaera na krpljenje ..Mnogi ne znaju da je ovo samo privremeno rešenje pa voze tako .. Drži to ali nije preporučljivo da se vozi dugo ..jedino pravo krpljenje je ovo ali za to se mora guma skinuti..
Screenshot_20231124_135511_Chrome.jpg

Reaava zabijes ovu gumu sa lepilom u rupu i napumpas gumu i do vulkanizaera na krpljenje ..Mnogi ne znaju da je ovo samo privremeno rešenje pa voze tako .. Drži to ali nije preporučljivo da se vozi dugo ..jedino pravo krpljenje je ovo ali za to se mora guma skinuti..
Pogledajte prilog 1452625
Za nekih 500m mozda dok konstatujem da je guma otisla ona se obicno pretvori u prah i za bacanje je,ne moze bas uvek da se stane gde se izduva nego negde pored puta,pumpu isto nemam,ako se i sa strane pocepa nema krpljenja

Ja gumu menjam za 15 minuta to je glup sport ali si odmah mobilan. Na kombiju koji minut više dok provalim kako se spušta točak.
I ja sam mobilan za 10min ..Princip je isti vecina rezervnih je samo do vulkanizaera sa ogranicenjem na 80km/h ..tako da ni jedno ni drugo nije permanentno rešenje..a da skineš rezervni gumu sa kombija će ti muda otpasti ..

I ja sam mobilan za 10min ..Princip je isti vecina rezervnih je samo do vulkanizaera sa ogranicenjem na 80km/h ..tako da ni jedno ni drugo nije permanentno rešenje..a da skineš rezervni gumu sa kombija će ti muda otpasti ..
Neće par puta sam utovarivao sa drugarom (njegova firma) kamionske gume u šleper laća posao napunili smo ceo a da nismo trepnuli. Samo treba da znaš kako se navlači za sve ima fora.

Aj da ti prodam foru, kod kombija se spusti malo dizalica, zakači felna pa digne :mrgreen:

Back