Sam svoj lekar

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
386.230
Često kada se ne osecamo dobro, ne odemo kod lekara , sto zbog nemanja vremena, sto zbog predrasuda, sto zbog izgubljenog poverenja u zdravstveni sistem Takvo ponašanje na duže staze može biti kobno..Ono sto svako od nas moze je da prati svoj organizam i sam proveri
u kakvom je stanju njegov organizam.

Izmerite pritisak
Preatite jedno vreme svoj krvni pritisak sto sa digitalnim aparatima sto standardnim sa živinim stubom.. Pre merenja krvnog pritiska potrebno je deset minuta mirno sedeti. Preporučuje se da se meri 45 minuta po konzumiranju kafe ili cigareta. Da bi se dobila tačna vrednost, merite ga tri puta u razmaku od jednog minuta. Kao tačna vrednost računa se srednja vrednost drugog i trećeg merenja.

Pregled dojke za žene
Jednom nedeljno bi svaka žena trebalo da izvrši samopregled dojki, jer tako može da primeti bilo šta što je neobično. Važni su i godišnji pregledi dojke mamografijom ili ultrazvukom. Laganim pokretima, najbolje dok se tuširate, opipajte dojke - jednu pa drugu. Pokušajte da prelazite što sporije rukom, kako biste primetili nepravilnost, ukoliko postoji.

Pratite promene mladeža
Bezopasni mladeži su pravilnog oblika: okrugli ili ovalni. Analizirajte ivice mladeža - trebalo bi da budu ravne, uredne i čistih obrisa. Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar znak i razlog su za odlazak na specijalistički pregled.

Merenje šecera u krvi
Danas postoje aparati za kucno merenje nivoa šecera u krvi.Dovoljno je da izmerite jednom ili dva puta nedeljno i da pratite.Gornja granica je 5, sve preko toga zahteva strucnu pomoc ili savet

Ojačajte imunitet
Postoji nekoliko faktora koji mogu ograničiti ili narušiti prirodan imunitet: stres, nedovoljno odmora, loša ishrana, konzumiranje alkohola, nedostatak vazduha, dugotrajno uzimanje lekova... Zato je neophodno da se dobro odmorite, da pokušate da spavate bar osam sati dnevno, a kad god imate malo vremena, popijte prirodan sok sa puno vitamina. Preporučljivo je i piti šumeće tablete sa vitaminima.

Sistematski pregledjednom ili dva puta godišnje
Sistematski pregled je detaljni pregled celog tela i većine organa, kojim se mogu otkriti bolesti u ranom stadijumu nastanka. Ukoliko se na vreme otkriju, sve bolesti se uspešnije leče. Sistematski pregled trebalo bi raditi jednom u šest meseci, a obuhvata: analizu kompletne krvne slike, gastroenterološki pregled, pulmološki pregled, a kod žena i ginekološki pregled i papa test.

I jedan moj savet i misljenje
Ako kod samokontrole svog organizma primetite neke oscilacije ili nepravilnosti jedina i prava odluka je otici kod svog lekara .
Nikako se ne leciti sami jer to moze da ima posledice po vas organizam

A dole jel' da se pipkamo?

Ne mogu da verujem da neko otvara ovakvu temu kao da je sve u redu i kao da mozes da odsetas kod lekara kad god hoces, jer bolnice primaju samo hitno a neke uopste i ne primaju, rasfromirana su citava odeljenja i pretvorena u covid.

Ko ima pare ide kod privatnika, ko nema - cuti.

Ma nije protivzakonito, ali sta bi mi vredelo kad nista ne funkcionise kako treba?

Kos lekara opste prakse mozes lako, ali u bolnicku ambulantu vec je teze i to cak i sa hitnim nalogom.
Ja sam juče bez problema, primila tetanus vakcinu. Odmah su mi napisali nalog za vakcinaciju i vakcinisali me,jer mi je određen jučerašnji datum za II dozu vakcine.Msm,da nije baš tačno da lekari ne leče ništa u ovim vremenima, ništa osim korone.

Ja sam juče bez problema, primila tetanus vakcinu. Odmah su mi napisali nalog za vakcinaciju i vakcinisali me,jer mi je određen jučerašnji datum za II dozu vakcine.Msm,da nije baš tačno da lekari ne leče u ovim vremenima, ništa osim korone.
Zavisi izgleda od grada do grada...Negde su sposobniji pa mogu da odvoje,negde ne.Iz straha verovatno i neznanja.

Ja sam juče bez problema, primila tetanus vakcinu. Odmah su mi napisali nalog za vakcinaciju i vakcinisali me,jer mi je određen jučerašnji datum za II dozu vakcine.Msm,da nije baš tačno da lekari ne leče u ovim vremenima, ništa osim korone.
A vakcina je lecenje? Ona je vise preventiva.

Ja pisem shodno ovoj temi i "ispipavanja" kad mu vreme nije, negde rade ponesto, negde nista osim covid-a i to je problem.

Nina neka se pipa ako bas voli, ja se ne "pipam". Vratli su me 3 puta iz hitne ambulante i sta jos da kazem, osim da "cutim" i tako se lecim sama.

Da,ali tema je uopstena...Mi imamo covid 7-8 meseci a dece ijama nemamo kulturu zdravlja...
Da, ali stvarno sad nije vreme za ovu temu, a i dodala bih, nije zanemarljivo, dosta mi je vise i ove sadasnje muke i zaplasivanja, da bih i za sta dodatno zivela u strahu.
U se i u svoje kljuse, na kraju sada bolje nego ikad (posle ovog "ruskog ruleta" sa koronom) shvatas da Bog upravlja zdravljem a ne ti sam, i da je sve Bozija volja. Ako ima veka, ima i leka, ako nema, nista...

Mnogo dugo sam proveo vremena kod lekara i dosta pre Kovida.Mnogo sam razocaran u njihov rad i tada.Srecom bilo je i dobrih,nisu svi korumpirani.Pijem redovno svoju terapiju,kada osetim peckanje u ocima i nosu,obavezno caj od sipurka i Bajerov aspirin.da cuknem u drvo za sada sve funkcionise kako treba.Terapiju redovnu narucujem telefonom,a zena ide u apoteku za lekove,tak da se vec duze vreme nisam video sa lekarom.Muka mi je samo sto mi se odselila Reumatolog,kod koje sam isao po blokade.

Zavisi izgleda od grada do grada...Negde su sposobniji pa mogu da odvoje,negde ne.Iz straha verovatno i neznanja.
Leče sve normalno i uobičajeno...u kovid bolnicu šalju ako neko ima simptome. Prvo zoveš kovid ambulantu i objasne ti šta da radiš.Teže slučajeve šalju u susedno mesto. Ostale bolnice i ambulante rade sve analize i preglede normalno, uz poštovanje mera(nošenje maski, mere temperaturu pri ulazu u ambulante, dezinfekciju ruku, pitaju zbog čega dolazite...).Kovid ambulanta je izolovana, na kraju grada i tamo se ljudi javljaju samo po uputstvu lekara(ako im je tako rečeno telefonom).

Ja sam juče bez problema, primila tetanus vakcinu. Odmah su mi napisali nalog za vakcinaciju i vakcinisali me,jer mi je određen jučerašnji datum za II dozu vakcine.Msm,da nije baš tačno da lekari ne leče ništa u ovim vremenima, ništa osim korone.
I ja idem bez problema kod zubara, ali ako bih morala nesto ozbiljnije, ne daj Boze, i to
u zemlji gde kao sve odlicno funkcionise, lepo bi mi rekli da se javim za pola godine
kao sto se i operacije odlazu za pola godine. Naravno ne i neke od kojih zivot zavisi, ali
zivot zavisi nekada i od neke koja je kao na prvi pogled nevazna.
Uostalom ,ako se bas ne mora nije ni preporucljivo uopste i ulaziti u neke ambulante
i ordinacije.

Pritisak
Kod merenja pritiska. Merite na obe ruke, to je vaznije nego visestruko merenje na jednoj ruci. Ako je razlika 10 i vise imate problem koji je mnogo veci od samog visokog pritiska. Na primer, mozete na jednoj ruci da imate 90/50, a na drugoj 150/90.

Mladezi
Ni lekari na pogled ne mogu da procene. Meni se desilo da mi onkolog odokativno kaze da nije, ali da bi trebalo da se operise. A onda kad sam otisao kod dermatologa zena se hvatala za glavu, ali kad je pogledala instrumentom, e dobar je sve u redu ne treba nista. Tako da uhvatite neki pregled kad je na akciji kod privatnika. Pregleda se celo telo, ne samo ono sto vi mozete da vidite.

Toliko su nas izgnjavili koronom, da vise uopste bar ja, nemam snage da se bavim zdravljem...ili makar ne posle opisanog iskustva od letos. To je ono sto je mozda i strasnije od korone, oduzimnaje nade (da bilo sta drugo (moze da) funkcionise normalno).

to u idealnim uslovima da ne radis 12 sati dnevno i imas kinte i vreme za prevenciju
ovako guras dok ne trokira i posle ti uzmu sve pare lekari i jovo nanovo radis da bi te odrzavali u zivotu da bi radio

Pritisak
Kod merenja pritiska. Merite na obe ruke, to je vaznije nego visestruko merenje na jednoj ruci. Ako je razlika 10 i vise imate problem koji je mnogo veci od samog visokog pritiska. Na primer, mozete na jednoj ruci da imate 90/50, a na drugoj 150/90.

Mladezi
Ni lekari na pogled ne mogu da procene. Meni se desilo da mi onkolog odokativno kaze da nije, ali da bi trebalo da se operise. A onda kad sam otisao kod dermatologa zena se hvatala za glavu, ali kad je pogledala instrumentom, e dobar je sve u redu ne treba nista. Tako da uhvatite neki pregled kad je na akciji kod privatnika. Pregleda se celo telo, ne samo ono sto vi mozete da vidite.
Mene zanima ovo oko mladeza...Poslednjih 10ak godina mi se pojavljuju mladezi na kozi,i postao sam hiperosetljiv na sunce,izgorim za 10min.Kazes da ti je dermatolog dao pravilnu info?

Mene zanima ovo oko mladeza...Poslednjih 10ak godina mi se pojavljuju mladezi na kozi,i postao sam hiperosetljiv na sunce,izgorim za 10min.Kazes da ti je dermatolog dao pravilnu info?

Pa da nije, do sad bi umro valjda. :D

To je jedan od jeftinijih pregleda koji postoje. Ne traje dugo. Sve mladeze pregleda dermatoskopom. Usput komentarise i daje savete i za druge promene na kozi koje vidi, ne samo mladeze, e ovo je oziljak, ovo je keloid, ima pomoci, nema pomoci, sta god. Pregleda i delove tela koje covek ne moze sam da vidi, na primer skalp glave - ispod kose na temenu mozda imas mladez za koji i ne znas itd...

Inace, ja se uopste ne suncam. Kao klinac i tinejdzer sam provodio celo leto na moru ili adi. Nikad nisam izgoreo i dobro podnosim sunce. Ali sam preventivno prestao da se suncam pre mnogo godina.

Pa da nije, do sad bi umro valjda. :D

To je jedan od jeftinijih pregleda koji postoje. Ne traje dugo. Sve mladeze pregleda dermatoskopom. Usput komentarise i daje savete i za druge promene na kozi koje vidi, ne samo mladeze, e ovo je oziljak, ovo je keloid, ima pomoci, nema pomoci, sta god. Pregleda i delove tela koje covek ne moze sam da vidi, na primer skalp glave - ispod kose na temenu mozda imas mladez za koji i ne znas itd...

Inace, ja se uopste ne suncam. Kao klinac i tinejdzer sam provodio celo leto na moru ili adi. Nikad nisam izgoreo i dobro podnosim sunce. Ali sam preventivno prestao da se suncam pre mnogo godina.
Iskreno nisam ni razmisljao o ceni...
Isto tao,kao klinac celo leto na reci,na jesen kao Vil Smit,bez lezanja na suncu...I odjednom mi se sav melanin skupio u mladeze,i izgorim lako.Cisto hocu reventivno da odem,ali odlazem evo vec 10ak godina,mrzi me... Ali moram otici,bar da znam sta i kako cu dalje

Ma nemoj da dajes pare bzvze. Samo patologija moze da da pravi nalaz, ali u 99,99%
mladezi su "beleg" , sa godinama ih imamo sve vise i vise, ja sam se i rodila sa njima,
neke sam i skidala jer su me svrbeli, a bili su vidljivi pa vise zbog estetike, ali niko
nije ni mogao ni zeleo unapred da mi kaze da li su maligni. Idi na pregled ako zaista
neki mladez svrbi, ako imas utisak da brzo raste, ako ima neki cudan oblik, a ovako
iz cista mira ne bi trebalo ni da se smaras s tim.

Ma nemoj da dajes pare bzvze. Samo patologija moze da da pravi nalaz, ali u 99,99%
mladezi su "beleg" , sa godinama ih imamo sve vise i vise, ja sam se i rodila sa njima,
neke sam i skidala jer su me svrbeli, a bili su vidljivi pa vise zbog estetike, ali niko
nije ni mogao ni zeleo unapred da mi kaze da li su maligni. Idi na pregled ako zaista
neki mladez svrbi, ako imas utisak da brzo raste, ako ima neki cudan oblik, a ovako
iz cista mira ne bi trebalo ni da se smaras s tim.
Jedan me ponekad svrbi,ali ionako me koza svrbi svaki put kad menjam vodu kojom se tusiram.Zbog tog jednog i hocu da odem na pregled...

Jedan me ponekad svrbi,ali ionako me koza svrbi svaki put kad menjam vodu kojom se tusiram.Zbog tog jednog i hocu da odem na pregled...

Zbog tog jednog i da ides, ja sam zimus tako jedan na vratu ipak skinula jer me je uzasno svrbeo,
narocito koza oko njega koja je bila i crvena, sam je mladez dobijao neku opnu, ali mozda zbog
krema koje sam mazala, sve mi je to postalo nepodnosljivo pa sam otisla da ga skinu, a to
skidanje je 30 sekundi, zalepe ti neki flaster koji se skine posle desetak dana i kao
da nisi nikada imao nista. Usput se uzorak salje na analizu.

To će pre biti pigmentovane seboroične keratoze nego mladeži. Što stvorimo mladeža do neke rane mladosti, to nam je. ONi posle mogu da se menjaju ili tako što nestaju lagano ili , kod nekih ljudi, na žalost, krenu da se menjaju ka malignom.
Seboroične keratoze jako loče na mladeže i često su ispupčene, a i ne moraju biti i promena su koja nastaje od samih ćelija kože, za razliku od mladeža koji nastaje od takozvanog melanocita.

To će pre biti pigmentovane seboroične keratoze nego mladeži. Što stvorimo mladeža do neke rane mladosti, to nam je. ONi posle mogu da se menjaju ili tako što nestaju lagano ili , kod nekih ljudi, na žalost, krenu da se menjaju ka malignom.
Seboroične keratoze jako loče na mladeže i često su ispupčene, a i ne moraju biti i promena su koja nastaje od samih ćelija kože, za razliku od mladeža koji nastaje od takozvanog melanocita.
To nisam znao...Koliko su oni podlozni izmenama ili komplikacijama?

Back