SAH

Ja sam dugo igrao uzivo,naucio sam sah prije nego sto sam posao u skolu.Stalno sam igrao dok sam imao zanimljivih protivnika.Onda kad sam sve poceo lako da pobjedjujem nije mi bilo zanimljivo da igram a inace sam iz malog sela.Evo vec dvije godine igram preko interneta.I ja vise volim uzivo sah ali sad rijetko imam prilike tako da igram.

Партија коју сам данас одиграо на http://www.chesshere.com против компјутера, најјачи ниво. Можда није баш нарочито тежак противник, али до пре пар који дан редовно сам губио на том нивоу, тако да је добар за почетнике. Једна партија која доказује да су коњи јачи од ловаца. Назвао сам је "Дама јаше два коња".

Бели ја, црни компјутер. Од почетка сам планирао да починим геноцид над његовим коњима, па да га онда средим са мојима, јер су његови ловци беспомоћни и безвредни у односу на моје коње.

1. e2-e4 c7-c5
2. Nb1-c3 d7-d6

Црни се отвара на чудан начин, признајем.

3. Bf1-b5+ Nb8-d7
4. Ng1-f3 e7-e5
5. d2-d3 a7-a6
6. Bb5xd7+ Bc8xd7
7. 0-0 Ng8-f6
8. Bc1-g5 Bf8-e7
9. Bg5xf6 Be7xf6

И његови коњи су почишћени. Сада се лакше дише.

10. h2-h3 Qd8-b6
11. b2-b3 0-0-0

Игра велику рокаду, не знам зашто.

12. Nc3-d5 Qb6-c6?

Фаталан потез дамом.

13. Nf3-h2 b7-b5
14. Nh2-g4 Bf6-g5
15. Ng4-e3 b5-b4
16. Qd1-h5! h7-h6

И да је одиграо пешаком на f6, не би било разлике, због невероватне покретљивости коња.

17. Qh5xf7! Rh8-g8
18. Ne3-f5! g7-g6?

Кључна одлука.

19. Nf5-e7+ Kc8-b8
20. Ne7xc6+ Bd7xc6
21. Qf7-c7+ Kb8-a8
22. Nd5-b6#

Мат коњем! Црни није имао шансе. :)

Ево још једне занимљиве партије. Позиција је добијена, па нисам ишао до мата. Ја сам црни овог пута.

1. a2-a4 d7-d5
2. d2-d4 Nb8-c6
3. Ng1-f3 Bc8-g4
4. h2-h3 Bg4xf3
5. e2xf3 a7-a6
6. Bf1-e2 e7-e6
7. 0-0 h7-h6
8. Nb1-c3 Bf8-b4
9. Bc1-e3 Bb4xc3
10. b2xc3 Ng8-f6
11. f3-f4 Nf6-e4
12. Be2-f3 Ne4xc3
13. Qd1-d3 Nc3xa4
14. Ra1xa4 0-0
15. c2-c4 Nc6-e7
16. Ra4-b4 b7-b6
17. g2-g4 d5xc4
18. Rb4xc4 b6-b5
19. Rc4-c2 Ne7-d5
20. Bf3-e4 Nd5-b4
21. Be4-h7 Kg8-h8
22. Qd3-b3 Nb4xc2
23. Bh7xc2 Qd8-d5
24. Qb3-d3 g7-g6
25. f2-f3 Qd5-c4
26. Qd3xc4 b5xc4
27. Bc2-e4 Ra8-b8
28. Rf1-a1 f7-f5
29. Be4-c6 c4-c3
30. Bc6-d7 c3-c2
31. Ra1-c1 Rb8-b1
32. Bd7xe6 Rf8-b8
33. g4xf5 Rb1xc1
34. Be3xc1 Rb8-b1
35. f5xg6 Rb1xc1
36. Kg1-g2 Rc1-d1
37. g6-g7 Kh8xg7
38. Be6-b3 Rd1-d2
39. Kg2-g3 c2-c1=Q

Otkricu ti jednu tajnu : Konji nisu jaci od lovaca. ponekad je konj jaci od lovca ali samo kada je blokirana pozicija u pitanju.lovac i konj protiv dva lovca ili dva konja protiv dva lovca su u vecini slucajeva slabiji.

Otkricu ti jednu tajnu : Konji nisu jaci od lovaca. ponekad je konj jaci od lovca ali samo kada je blokirana pozicija u pitanju.lovac i konj protiv dva lovca ili dva konja protiv dva lovca su u vecini slucajeva slabiji.

Konji i lovci su jaki onoliko koliko im "pozicija" odgovara.....
Ta prica o snazi se ustvari svodi na umece sahiste da shodno tome da li poseduje lovacki ili skakacki par , "napravi" poziciju u kojoj ce do izrazaja doci sve prednosti njegovih figura.

Ловац је хендикепиран чињеницом да покрива само половину поља, док коњ може да стане на или нападне/брани свако поље. Пар коња може да брани један другога, док пар ловаца не може, увек им треба трећа и четврта фигура/пешак да их брани. Коњи су усто и покретљивији јер прескачу фигуре, теже их је блокирати.

Још једна партија у којој су коњи играли доминантну улогу. Почео сам отворено и хазардерски. Изгубио сам три пешака, али сам остварио бољу позицију. Он се бранио коњем, ја сам успео да савладам његовог коња својим коњем. Уз мало среће добио сам. Ја бели, Shess Here црни.

1. e2-e4 e7-e5
2. Ng1-f3 d7-d6
3. d2-d4 e5xd4
4. Nf3xd4 Ng8-f6
5. Bc1-g5 c7-c5
6. Bg5xf6 Qd8xf6
7. Bf1-b5 Bc8-d7
8. Bb5xd7 Nb8xd7
9. Nd4-b5 Qf6xb2
10. Nb5-c7 Ke8-d8
11. Nc7xa8 Qb2xa1
12. 0-0 Qa1xa2
13. Qd1-f3 Qa2xc2
14. e4-e5 d6xe5
15. Qf3xb7 Qc2-a4
16. Nb1-c3 Qa4-b4
17. Qb7-c7 Kd8-e8
18. Nc3-d5 Qb4-b8
19. Qc7-c6 Bf8-d6
20. Na8-c7 Bd6xc7
21. Nd5xc7 Ke8-d8
22. Nc7-a6 Qb8-c8
23. Qc6-d6 g7-g5
24. Rf1-b1 Kd8-e8
25. Na6-b8 c5-c4
26. Nb8xd7 f7-f6
27. Rb1-b8 Qc8xb8
28. Qd6xb8 Ke8xd7
29. Qb8xh8 h7-h5

Ловац је хендикепиран чињеницом да покрива само половину поља, док коњ може да стане на или нападне/брани свако поље. Пар коња може да брани један другога, док пар ловаца не може, увек им треба трећа и четврта фигура/пешак да их брани. Коњи су усто и покретљивији јер прескачу фигуре, теже их је блокирати.

Definitivno zavisi od samog sahiste da li mu vise sluze konji ili lovci... Zbog gore oznacenog, ja mnogo vise volim konje i dosta dobro ih koristim... Narocito kad zelim da napravim "zamku" i napadnem dve figure istovremeno... :)

Имати коња против ловца у завршници, поготово пешачкој, може дати одлучујућу предност. Ловци су јаки на почетку у садејству са дамом. Ипак касније ако се размене даме и ако остане само један ловац, њега је лако ескивирати, само се трудиш да стајеш на поља супротне боје, или вежеш пешаке на пољима исте боје тако да ловац не може да дохвати оног првог у низу. Онда ловац постаје само смешни посматрач. Док је коњ као падобранац, искаче где га не очекујеш, заскаче из жбуња кад му се најмање надаш.

Igra četiri skakača

1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Sc3 Sf6

U ovom otvaranju sva četiri skakača odmah ulaze u igru, pa otuda i naziv. Poznato je još u 16. veku, a spominje ga i italijanski teoretičar Polerio (1548-1612) u čijim se rukopisima nalazi još nekoliko otvaranja. Igra dva skakača, Središnji gambit, kao i prvi potez Daminog gambita. Igra četiri skakača lako može preći u Škotsku ili Italijansku partiju. Nekada je to bilo standardno otvaranje (pogotovo polovinom 19. veka) Smatralo se da je normalno na taj način započeti borbu jer je konj figura koja prirodno treba da ide prva. Igra četiri skakača je bila moćno oružje u rukama dr. Zigberta Taraša (1862 - 1934) i Akibe Rubinštajna (1882 - 1961). Ovo otvaranje je kasnije sa velikim razumevanjem igrao svetski prvak dr. Mihail Botvinik.

Iz knjige "Sah igra miliona" Dragoslava Andrica...

Skakac = 3 pešaka = Lovac
Lovac = 3 pešaka = Skakač
Top = 5 pešaka = Lovac (Skakač) + 2 pešaka
Dama = 10 pešaka = 2 Topa

Teretski da, ali u praksi sve to zavisi od konkretne pozicije... A o tome je i bilo reči u prethodnim postovima...

Па фигура је фигура, две фигуре су јаче од једне, не може се њихова вредност мерити у неком апсолутном износу. Тешко ће и једна дама да се носи сама против коња и ловца, иако "вреди 4 пешака више". Два ловца и коњ у завршници вреде више него два топа. Шта, ако онда размениш две фигуре за две фигуре, једном остане фигура више, макар то био коњ или ловац. Ловац или коњ може бити страшно незгодан за топа, јер је топ тром и тешко може да га ухвати.

Pozdrav,potrebna mi je pomoc. Posedujem jedan jako star sahovski mec ( ne razumem se toliko ne znam kako se zove to ) i zanima me kome da se obratim da proceni vrednost toga,posto su mi rekli da moze biti jako vredno. Hvala unapred

Nesto i tema za šah nije popularna.
Verujem da bi poboljšanju popularnosti šaha doprinele povrede :mrgreen:
Za sada,najgore što može da se dogodi jeste da ti oteknu prsti,zglob na ruci,možda i dekubitus od dugog sedenja :lol:
Sigurno bi na primer zabijanje kraljica u oko protivniku(kao da je stvorena za to),samo jednom u toku turnira, kao neki revolt od gubitka doprinelo većoj popularnosti :D

Umro Gliga...:(

Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić umro u Beogradu u 90. godini. Detalji o mestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

U Beogradu je u 90. godini, preminuo šahovski velemajstor Svetozar Gligorić, saopštio je Šahovski savez Srbije. Kako je rekao generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, Zoran Peković, Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara.

Gligoric1.jpg

Gligorić je bio jedan od najvećih srpskih šahista svih vremena, a među brojnim priznanjima osvojio je 13 medalja na Šahovskim olimpijskim igrama - dve zlatne, šest srebrnih i pet bronzanih. Sa prvenstava Evrope ima četiri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu medalju.

Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu "Kralj Petar Prvi", a zatim Prvu mušku gimnaziju, studirao je tehniku. Za šahovsku tablu prvi put je seo kao 11-godišnjak. Prvi šahovski komplet napravio je rezbareći čepove sa flaša vina. Prvi turnir osvojio je sa 15 godina, kada je pobedio na takmičenju Beogradskog šahovskog kluba.

Veći deo karijere proveo je u Partizanu, ali je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda. Titulu velemajstora Gligorić je dobio 1951. godine, a zlatne medalje na Šahovskim olimpijskim igrama osvojio je 1950. u Dubrovniku i 1958. u Minhenu. Proglašen je za sportistu Jugoslavije 1958. godine. Bio je pobednik 12 državnih prvenstava Jugoslavije. Dokazao se pre i posle toga kao novinar Borbe, NIN-a i dve decenije Radio Beograda gde je dobio priznanje "Zlatni mikrofon".

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem i Ordenom Nemanje Prvog reda. Njegova knjiga o Meču stoleća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. je prevedena sa engleskog na nekoliko jezika, dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primeraka.

Najbolji šahista Srbije svih vremena zimus je objavo prvi muzički CD pod nazivom "Kako sam preživeo 20. vek", a reč je o 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća Šahovskom savezu Srbije povodom smrti šahovskog velemajstora Svetozara Gligorića.

"Svetozar Gligorić bio je velemajstor i legenda, uzor mnogim generacijama sportista Jugoslavije i Srbije. Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za Srbiju", navodi se u telegramu saučešća premijera Dačića.

saučešće povodom smrti Svetozara Gligorića.

"U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava", navodi se u telegramu koje je uputila Marićeva.

Caos svima! Ovo mi je prva poruka na vasem forumu!<D Sah me je oduvek zanimao! .. kao mala sam nesto sitno naucila, pa sam vremenom i to malo sto sam znala, zaboravila....u svakom slucaju, htela bih da vas pitam, da li neko zna, neko udruzenje, ili skolicu za odrasle pocetnike, u Ns? HVala!

Back