SAD razmatraju korejski scenario kako bi okončale ruski rat protiv Ukrajine — Vašington post

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
97.460
Između ostalih opcija za okončanje rata u Ukrajini, SAD razmatraju sprovođenje takozvanog korejskog scenarija. Zemlja će biti podeljena duž linije kontakta, kao što se dogodilo sa Južnom i Severnom Korejom nakon rata 1950-1953, prema rečima novinara Dejvida Ignatijusa za Vašington post.

Ignatijus, pozivajući se na sopstvene izvore među američkim, ukrajinskim i evropskim zvaničnicima, piše da uprkos oštroj i ne baš adekvatnoj retorici američkog predsednika Donalda Trampa, mirovni sporazum o okončanju rata u Ukrajini izgleda verovatan.

On navodi da bi mir u Ukrajini trebalo da izgleda ovako: „suverena nacija, čije su granice zaštićene međunarodnim bezbednosnim garancijama, koja je deo Evropske unije i obnavlja svoju ekonomiju uz velika ulaganja iz Sjedinjenih Država i Evrope“.

https://newsukraine.rbc.ua/news/us-considering-korean-scenario-to-end-russia-1765368390.html
1765392387396.png

To će i da bude, s tim da će Rusi verovatno da insistiraju na limitu vojnih snaga te da ne mogu da uđu u NATO.
Takođe, da nema stranih vojnih trupa u Ukrajini.

On je izložio neke moguće tačke sporazuma i nijanse predloženih mirovnih aranžmana:

• Ukrajina će postati članica EU 2027. godine. Američka administracija veruje da će prevazići otpor Mađarske, najvećeg protivnika učlanjenja Ukrajine u Evropsku uniju. Ignatije je primetio da, s obzirom na mržnju Vladimira Putina prema Ukrajini i njenim evropskim integracijama, ovo izgleda kao pobeda.

• SAD će Ukrajini pružiti bezbednosne garancije slične Članu 5 Povelje NATO-a. Ukrajina zahteva da ovo ratifikuje Kongres SAD. Posebne bezbednosne garancije potpisaće evropske zemlje.

• Suverenitet Ukrajine biće zaštićen od svakog ruskog veta.

• Pored ukrajinskih oružanih snaga, koje broje 800.000 vojnika, Ukrajina će imati dodatne snage - Nacionalnu gardu i druge snage podrške. Istovremeno, Ukrajina kategorično odbija da ustavno ograniči vojsku.

• Korejska opcija: prekid vatre biće sproveden duž cele linije kontakta. U budućnosti će se tamo stvoriti demilitarizovana zona i zona zabrane teškog naoružanja. Linija će se nadgledati na sličan način kao što se kontroliše demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje.

• Kamen spoticanja: Rusija i SAD pokušavaju da prisile Ukrajinu da preda Rusiji približno 25% Donjecke oblasti, teritorije koju drže ruske trupe. Tramp tvrdi da će Ukrajina ionako izgubiti ovu teritoriju nakon šest meseci borbi. Kijev odbacuje sve opcije teritorijalne razmene.

• Korejska opcija za teritorije: Ukrajina neće priznati da njene privremeno okupirane zemlje pripadaju Rusiji. Severna Koreja i dalje polaže pravo na celo Korejsko poluostrvo, a Južna Koreja kaže isto.

• Zaporožka nuklearna elektrana neće biti pod ruskom kontrolom. SAD mogu preuzeti upravljanje ZNPP-om. Zanimljivo je da se ukrajinskim zvaničnicima sviđa ova ideja. Zamrznuta ruska imovina biće delimično preneta Ukrajini za rekonstrukciju i ekonomski razvoj, naime, najmanje 100 milijardi evra. Pored toga, finansijski gigant Blekrok će stvoriti Fond za razvoj Ukrajine sa 400 milijardi dolara za rekonstrukciju. Razmatra se učešće Svetske banke.

Ukrajina u kritičnom trenutku, kažu evropski lideri nakon Trampovog poziva

1765393087690.png

Evropski lideri kažu da će se „intenzivan rad“ nastaviti u narednim danima na planu koji predvode SAD za okončanje rata između Rusije i Ukrajine, nakon zajedničkog telefonskog razgovora sa predsednikom Donaldom Trampom.

Premijer Velike Britanije ser Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Fridrih Merc rekli su da su se „složili da je ovo kritičan trenutak - za Ukrajinu, njen narod i za zajedničku bezbednost širom evroatlantskog regiona“.

Zvaničnik Bele kuće potvrdio je da se poziv održao, ali nije dao detalje.

To se dešava dan nakon što je Tramp nazvao evropske lidere „slabima“, sugerišući da bi SAD mogle da smanje podršku Ukrajini.

izvor: BBC

Inace odlično se secam poslednjeg razgovora u svajcarskoj izmedju lavova i onog blinkena mislim.rusi su najvise tražili garancije da ukri nece u nato.bilo je jos nekih zahteva ali to je bilo osnovno.
Da su igrali pametno sve osim krima bi vratili ovako su uništili državu.
Inace kakva je situacija na terenu za godinu dana su izbačeni ne iz donbasa samo.

Inace odlično se secam poslednjeg razgovora u svajcarskoj izmedju lavova i onog blinkena mislim.rusi su najvise tražili garancije da ukri nece u nato.bilo je jos nekih zahteva ali to je bilo osnovno.
Da su igrali pametno sve osim krima bi vratili ovako su uništili državu.
Sećam se i ja da su Rusi molili NATO i amere da se urazume i da im garantuju da Ukrajina neće u NATO. Njihov odgovor je bio, ne možemo mi da im branimo ako oni hoće.

Sećam se i ja da su Rusi molili NATO i amere da se urazume i da im garantuju da Ukrajina neće u NATO. Njihov odgovor je bio, ne možemo mi da im branimo ako oni hoće.
Tako je.i to gledao na svim mogućim kanalima preko nesto u fazonu "sta hoce ovi rusi,to benzinska pumpa obicna"
Opasno ih podcenili bili.
Inace oko donbasa je stanje na terenu takvo da svako odlaganje ide u korist rusije da ga uzme vojnim putem i izbije jedini preostali adut ukrima.
Screenshot_20251210_200622_Samsung Internet.jpg

Seversk im opasno kritična situacija.grupa u mirnogradu opkoljena i polako se unistava.gore iznad ako probiju kod kupjanska kramatorsk i slavjansk su u poluokruzenju.
Da ne pričamo da su ušli u gulapolje i da vec citam po njihovim kanalima da treba da se ide do odese

Između ostalih opcija za okončanje rata u Ukrajini, SAD razmatraju sprovođenje takozvanog korejskog scenarija. Zemlja će biti podeljena duž linije kontakta, kao što se dogodilo sa Južnom i Severnom Korejom nakon rata 1950-1953, prema rečima novinara Dejvida Ignatijusa za Vašington post.

Ignatijus, pozivajući se na sopstvene izvore među američkim, ukrajinskim i evropskim zvaničnicima, piše da uprkos oštroj i ne baš adekvatnoj retorici američkog predsednika Donalda Trampa, mirovni sporazum o okončanju rata u Ukrajini izgleda verovatan.

On navodi da bi mir u Ukrajini trebalo da izgleda ovako: „suverena nacija, čije su granice zaštićene međunarodnim bezbednosnim garancijama, koja je deo Evropske unije i obnavlja svoju ekonomiju uz velika ulaganja iz Sjedinjenih Država i Evrope“.

https://newsukraine.rbc.ua/news/us-considering-korean-scenario-to-end-russia-1765368390.html
Pogledajte prilog 1830942

To će i da bude, s tim da će Rusi verovatno da insistiraju na limitu vojnih snaga te da ne mogu da uđu u NATO.
Takođe, da nema stranih vojnih trupa u Ukrajini.
Upravo u slučaju Koreje Amerikanci su ostavili ozbiljnu količinu snaga u Južnoj Koreji, a mislim da ih i sada tamo ima.

Tako je.i to gledao na svim mogućim kanalima preko nesto u fazonu "sta hoce ovi rusi,to benzinska pumpa obicna"
Opasno ih podcenili bili.
Inace oko donbasa je stanje na terenu takvo da svako odlaganje ide u korist rusije da ga uzme vojnim putem i izbije jedini preostali adut ukrima.

Seversk im opasno kritična situacija.grupa u mirnogradu opkoljena i polako se unistava.gore iznad ako probiju kod kupjanska kramatorsk i slavjansk su u poluokruzenju.
Da ne pričamo da su ušli u gulapolje i da vec citam po njihovim kanalima da treba da se ide do odese
Да ли правиш принтскрин на овом сајту? Онлајн пренос дејстава Украјина, Палестина, Сирија...
https://liveuamap.com/

Да ли правиш принтскрин на овом сајту? Онлајн пренос дејстава Украјина, Палестина, Сирија...
https://liveuamap.com/
Ponekad.vise pratim divgen,deepstate,syrian etc ali vise citam sta objavljuju ratni dopisnici sa prvih linija a imam i neke sto pratim nemam pojma odakle im informacije samo posle vidim da su tačne.
Tu ima svega i svačega na kraju sam nasao najkorektnije sa svih strana.ukre vise ne pratim toliko.odkako su admine deepstate zamalo mobilisali počeli da fusare dosta verovatno iz straha.

Ovo rešenje je istovetno onome koje sam pisao pre 3 godine:

Rusiji idu otete teritorije.
Ostatak države u EU i NATO ili uz ekvivalentne garancije da više neće biti zlostavljani.

Rešenje su mogli da pročitaju od mene ovde na forumu, nije moralo da čekaju 3 godine i ljudi ginu ;)
:DKo je oteo tu rusku zemlju?
I šta je rečeno još 2007.godine u Minhenu,seti se.

Pa ono jeste da ostane ukrima samo oblast ivano frankovs:mrgreen:
Mislim realno, Odesa je kao velika luka strateski vrlo vazna, a i ako je ne uzmu ostavljaju je prakticno zapadu, kom se ne moze verovati da tamo nece napraviti bazu. Putin se cini blag, i verujem da bi on mozda i pristao na kompromise, al bi okrenuo ljude iz okruzenja protov sebe. Tako bar kazu vojni analitičari. 4 oblasti, tu pregovora nema, ni podela, to je sastavni deo Rusije od referenduma.

Mislim realno, Odesa je kao velika luka strateski vrlo vazna, a i ako je ne uzmu ostavljaju je prakticno zapadu, kom se ne moze verovati da tamo nece napraviti bazu. Putin se cini blag, i verujem da bi on mozda i pristao na kompromise, al bi okrenuo ljude iz okruzenja protov sebe. Tako bar kazu vojni analitičari. 4 oblasti, tu pregovora nema, ni podela, to je sastavni deo Rusije od referenduma.
Imam osećaj čitajući svasta po netu da rusi igraju opasnu igru.da za pregovore su i mir ali vise računaju na situaciju na terenu.trenutno je ona vrlo loša za ukre.vec su izjavili da ako ukri ne pristanu na ovo svaki sledeći plan ce im biti jos gori.vrlo ozbiljno razmatraju scenario za odesu.

Imam osećaj čitajući svasta po netu da rusi igraju opasnu igru.da za pregovore su i mir ali vise računaju na situaciju na terenu.trenutno je ona vrlo loša za ukre.vec su izjavili da ako ukri ne pristanu na ovo svaki sledeći plan ce im biti jos gori.vrlo ozbiljno razmatraju scenario za odesu.
Ja sumnjam da Rusi ne znaju sta rade, na pocetku su pravili greske, a i islreno mislim da se Putin plasio 2023. da se ruski narod ne pobuni, kad je to proslo, sve se promenilo,
Ukrajina je manje vise zavrsena prica, Nato je izgubio rat, ego je tu problem, zato se i svaljuje da je to bio Bajdenov rat, mada verujem da bi Tramp zaista izbegao rat, ne bi bilo obojene revolucije 2014. i slicno, Rusiji je Ukrajina kao tampon zona odgovarala, al mislim da je Amerika trenutno u najtezoj pozociji, Americi Rusija ne odgovara, al joj Kina odgovara jos manje, a na dva fronta ne mogu, Evropa je nebitna, Evropa se gasi, Trump ce je uvaliti u duznickcko ropstvo, nastavlja da robuje SAD, a ekonomija im puca po šavovima. Vec sam govorio zapadno Evropske zemlje ce postati zemlje drugog sveta, bez ruskog gasa i Amerike su niko i nista.
Tako da Tramp gleda da nadje balans sa Rusijom sa jedne strane, a da povrati od Ukrajine pare koje joj je Bajden poklonio sa druge ako je ikako moguce, Ukrajina je svakako bivsa zemlja, stanovništvo se raselilo po svetu, muskarci izginuli, ekonomija ne postoji.. razorena infrastruktura, nema struje, nema grejanja, pakao. Sve se moglo izbeci da Zelenskog nisu nahuskali da ce da vrati Krim.
E sad zasto Tramp smenjuje Zeleta, jednostavno, jer je neposlusan. Starmer, Merc, Kajs Kalas, Ursula, Makron to su ograniceni ljudi, bolesni, i pti omrzeni po svojiđ drzavsms, Makron ima podrsku 11% Francuza, al nista se oni ne pitaju, pas koji laje ne ujeda. Postoje 3 super sile a zo du Kina, Rusija i Amerika. Amerika konacno shvata da vise nije svetski policajac, i da mora da spusti loptu. Trampa sa druge strane ne treba doslovno shvatati, on lupa gluposti, izmislja, manipulise, folira se, blefira, ipak je on trgovac prvenstveno, ono sto mu je velika mana je sto je narcis i ego manijak, tu bi mogao da napravi neke velike greske da sacuva ponos. Rusiju boli uvo, naoruzani su do zuba, i pri tom imaju nuklearke, imaju stabilnu i rastuću ekonomiju, cak sam citao da su jos pre 20 godina uvedeli da Evropa nije bitno trziste i da ce upasti u rosotvo, onda istetali su Francuze iz Afrike, pomazu se sa Kinom. Evropa moze samoubilacke sankcije do sutra da ubodi, sebi stete. Al da ne sirim pricu, mislim da ce Odesu uzeti, ali prvo moraju Zaporozje, sto je ipak milionski grad.

Poslednja izmena:

Back