Ma samo ti ilustrativno dajem šta se u nauci radi. Pošto ti meni često počinješ sa nečim što ja ne mogu. E, ako se to svodi na tvoj lični stav, "šta neko ne može", to je drugo, ali ti onda treba da kažeš šta može!Nisi dovoljno pronicljiv oko ovih stvari...
Šta to mene briga što "neki" naučnici misle ovo i ono...
Pa to što tvoje kolege tebi na ovu temu ništa ne mogu da pričaju, je jedino tačno što mogu da urade.Imam kolege na Novosadskom Univerzitetu koji takođe
uče studente prevaziđenim glupostima,a koji kad im u opuštenom razgovoru u kafiću poneku opservaciju o
baš ovoj temi,umuknu i ne znaju dalje!
Naime:Kvantna fizika i jeste nerazumljiva jer čovek kad misli o kvantnim događajima,odnosima i relacijama,
ne može da se reši subjektivnosti tj.postavljanja sleda sećanja u kontemplativnu ravan s događajima!
Mislim, poenta je i u tome da se nešto zna o nekom procesu, a ne samo da se posmatra. Kvantni procesi imaju svoju nasumičnu kausalnost koju kao takvu naravno i prihvatamo. E samo što ne bi bilo loše da se zna što se to tako događa i šta tu čini stabilnost. A ovo sa sablasnim dejstvom nije u principu nasumične kausalnosti, ali ima svoj smisao u svemu tome.Ovo je
osnovna primedba Adorna,a do nje sam i sam došao pre nego sam je u jednom komentaru njegovih rasprava pročitao.
Dakle:Isključi sebe i svoje opservacije sa sećanjima u proces i dejstvuj! To će biti događaj ili kreacija-nešto od toga!
To nema veze ni sa fizikom ni s filozofijom i može biti samo prirodni sled događanja.I posmatraj događaj:ima svoj
prostor i svoje vreme!
I ne možeš ti ovde neke suštinske stvari da dovodiš u vezu sa filozofijama. Mislim, možeš, ali samo u svojstvu ideje, a ne da praviš zakone!
Evo, ovo sa sablasnim dejstvom je izgleda ozbiljan kandidat za nešto što će da zabrani princip širenja prostora. Bez obzira šta mi gore posmatramo. Jedino što još ostali treba da shvate zbog koje fizike to radi!
Kakav subjekat, kakav objekat, vreme, kontemplacija i slične gluposti?! To tako radi zato što radi. I ne treba se zamlaćivati glupostima, pa makar i da nikad ne saznali zbog čega to tako radi!