Sa kojim knjigama poceti citati psihologiju

Niko135

Početnik
Poruka
1
Pozdrav. Odlucio sam da krenem sa istrazivanje psihologije, medjutim ne znam odakle da krenem. Preporucite mi nesto sto bi ja kao apsolutni laik mogao kolko tolko da razumem i sto bi me pripremilo za neku tezu literaturu. Inace me zanima iskljucivo strucna psihologija, dakle nikava popularna psihologija i slicno . Hvala unapred

Pa ne znam sta te i koja oblast konkretno zanima, psihologija je sirok pojam. Uglavnom se ljudi zainteresuju za nesto jer ih se to tice, pa imaju licni razlog da se bave time. Meni je literatura o tumacenju snova (pre svega Frojdova, a posle Jungova) bila ulaz u psihologiju na mala vrata, jer me je zanimalo zbog cudnih senzacija koje sam tada imao.

Nisam u tom trenutku imao svest o tezini neke literature pa sam gutao na sve na sta sam naisao, ne krecuci se linearno od lakse ka tezoj, vec nasumicno kako sta dohvatim, ko elektron oko jezgra atoma takoreci.

Pozdrav. Odlucio sam da krenem sa istrazivanje psihologije, medjutim ne znam odakle da krenem. Preporucite mi nesto sto bi ja kao apsolutni laik mogao kolko tolko da razumem i sto bi me pripremilo za neku tezu literaturu. Inace me zanima iskljucivo strucna psihologija, dakle nikava popularna psihologija i slicno . Hvala unapred
ako te interesuje strucna psihologija onda upisi fakultet za psihologiju i posveti se tome,
psihologija se neuci iz knjiga (nije to prirodna nauka kao matematika fizika hemija itd gde su 2+2=4)
za razumevanje psihologije trebati ziv ucitel koga mozes pitat sta nije jasno, i puno prakticnog rada, nije to ni samo teoretska nauka kako mnogi misle

Po mom mišljenju: ne uzimati u obzir psihologiju iz perioda kada je struktura mozga bila još uvek nepoznata ili se o njoj spekulislao na način da odgovara nekoj agendi.
Bez brige zanemariti antičke začetke u sprezi sa filozofijom.

Početi sa svetim trojstvom psihoanalize - Frojd, Jung, i Adler, ali sa svešću da je psihoanaliza prevaziđena, da su mnoge njene postavke danas odbačene i dokazane kao netačne (npr frojdovske spekulacije o ženskoj seksualnosti i seksualnosti uopšte). Ne zanositi se jungijanskim arhetipovima, zamka u koju većina upadne. Naročito obratiti pažnju za razlike, neslaganja i razlaze između ove trojice.

Upoznati se sa Maslovljevim konceptima samo-realizacije i piramide potreba (i metapotreba); ja bih obavezno dodala i teoriju pozitivne dezintegracije i sekundarne integracije (Dabrowski) kao i njegove koncepte sposobnosti, talenata, uzbudljivosti (excitability) ako si nadarena osoba; koncept sprovođenja terapije na samom sebi (Karen Hornay), i naravno - koncept smisla unutar Franklove logoterapije.

Ako si za iskorak iz uobičajenog: mene su dosta zanimali psihološki uvidi postignuti upotrebom psihodelika.
Nije svačija šoljica čaja, ali je izuzetno korisno (ne obavezuje na upotrebu psihodelika). Danas se i govori o eventualnoj legalizaciji psihodelika za lečenje mnogih mentalnih smetnji, pre svega depresije koja preti da postane pandemijska.
Tu je i transpersonalna psihologija, za ljude sklone egzistencijalnim pitanjima/pitanjima o onostranom, krizama vere ili spiritualnim krizama, izmenjenim stanjima svesti, mističnim iskustvima. Temelji se na Jungovom i Maslovljevom radu, tako da obavezno prvo upoznati njihov rad.

Obraditi i biologističku perspektivu - koncept mentalnih bolesti kao evolutivnih adaptacija.

Obavezno obuhvatiti moderne psihoterapijske modalitete, poput geštalta, transakcione analize, psihodrame, kognitivno bihejvioralne terapije, i neke specifičnije vidove terapija poput EMDR-a, itd. Tu bih ubacila i somatski pristup, ideja da trauma živi u telu, u fiziologiji, i da se kroz nju čita. Pristupi se kreću od primalne terapije (Arthur Janov) do rada Petera Levine-a i Gabora Mate-a (favoriti). Baciti oko na ACE studiju.

Eto, proizvoljno sklepan priručnik, nadam se da će nešto pomoći.
Dodaću još nešto ako se setim.

Erick Fromm

Preopćenito pitanje.

https://www.nakladaslap.com/knjige/pregled/acc643ddb790e4029a058afcc406adbc0

(na linku su pdf-ovi uvoda i 1. poglavlja)

SMALIM PRINCOM PRVO KRENI JESI ČUO

Pa znakovi pored puta

zlocin i kazna

Psihologija nije nikakva nauka,to je otpadak filozofije.
Pocni da citas sebe i sve ce ti biti jasno....

Danas na poslu u 11, timski miting.
Sjedimo onako svi kao idioti, sa slusalicama na glavi i blejimo u komp.
Sve je moglo biti receno u 15 minuta, ali se razvuklo na sat vremena small talka.
Kako usiljena druzenja mrzim, prije bi tih sat vremena s lancem i kuglom oko noge mlatio po kamenolomu nego se tamo "druzio" s kolegama i sad sam se uzrujao, a taman sam mislio spavati i sad ne mogu, zato sto sam zivcan zbog gluposti koje sam se sjetio.

Danas na poslu u 11, timski miting.
Sjedimo onako svi kao idioti, sa slusalicama na glavi i blejimo u komp.
Sve je moglo biti receno u 15 minuta, ali se razvuklo na sat vremena small talka.
Kako usiljena druzenja mrzim, prije bi tih sat vremena s lancem i kuglom oko noge mlatio po kamenolomu nego se tamo "druzio" s kolegama i sad sam se uzrujao, a taman sam mislio spavati i sad ne mogu, zato sto sam zivcan zbog gluposti koje sam se sjetio.
Jesi li svestan da je ovo tema "Sa kojim knjigama početi čitati psihologiju"?

Počni sa samoposmatranjem.

Back