S koliko dinara se može u Srbiji preživeti?

20000 to je oko 170€ je li tako? Da li je to s grijanjem ili bez grijanja? Kuća ili stan? Sam ili vas je više?
Mene je za Ožujak izašlo oko 245€. Nas je četvero, a grijanje i topla voda je od toplane, u stanu. Grijanje i topla voda 78€, potrošena voda za 4 člana u zgradi 49€. Struja 34.5€, telefon-net-tv 29.5€ (32.5 s razgovorima), pričuva 24.5€, HRT 11€, smeće 6.5€, komunalna naknada 5€ i čišćenje i struja stubišta 5.5€

Tako je. Stan, troclana porodica. Parno grejanje, nisam racunao drva koja me izadju 350e godisnje.

Tako je. Stan, troclana porodica. Parno grejanje, nisam racunao drva koja me izadju 350e godisnje.
Koliko je to metara? I koja drva? Znam da su drva kod nas prošle godine poskupila, da su bukva i grab oko 50€ po metru .
Znači to je oko 30€ mjesečno za drva. Ispada oko 200€ mjesečno, tročlana obitelj. Podjednako znači, nema neke prevelike razlike u režijama.

Preživljavanje mi nije parametar ali zaista ne vidim kako iole kvalitetan život može imati neko bez barem 700-800 evra prihoda u Beogradu i to da živi sam,bez mnogo "bahatosti" tipa da ruča u restoranu dnevno.

Internet,kablovska,telefon u paketu-4.000 fixno
mobilni-2000 (ja imam i ratu za neki premijum telefon uvek ali da kažemo da je to luxuz pa da ne računam)
struja - 2000 fixno
infostan-7000 fixno
parking zakup-6000 fixno
održavanje zgrade 2.500 fixno
netflix+hbo-2000 ...ovo je jedino mali luxuz

Znači ja sam potrošio 25+k svakog meseca bez da jedem ili sipam benzin. Odnosno sa ratom za telefon opušteno zvaničnu minimalnu jednu zaradu potrošim praktično prvog u mesecu fiksirano čim krene, a živim u svom stanu i nemam dece.
Ne vidim kako neko može da se pokrpi sa 50.000 u Beogradu. Ja do 10-og ne bih pretekao i to da spartanski živim, a kamoli porodicu da izdržavam.

Poslednja izmena:
Na mnogo brate nebitnih stvari su ljudi navuceni,kako su nase babe i dede lepo ziveli malo imali malo im trebalo
Državni poslovi,sindikati,sindikalna letovanja,13 plate,uvek neko sa sela ko je ostao da dopremi hranu,besplatan vrtić i školovanje za decu...još ako si imao neku okućnicu...mašala . Jbg amer i nemac sve plaćali, moglo se, kamate krenule devedesetih da se otplaćuju a do glavnice pitanje da li smo i stigli.
Moglo je tada sa platicom, sada ne.

Dosta zavisi od mesta gde živite - režije-računi, apetit, da li ste ljudi koji puše, piju, druže se, vole bioskop, pozorište, izlaske, kafane, vole da da zovu ljudi kod sebe gajbi....neko ne uključuje veš mašinu po jeftinoj struji, boli ga baš stojkov menidjer....

Kafa za poneti na Vračaru ili u Knezu 200 kinte, ima i za manje...u Pančevu 60 do 80 dinara, kafa, čaša, mleko, isto je....

Odokativno od 70 do 100 iljade dinara nekome minimalac, sve zavisi gde ste, sa kim ste i gore navedeno....

Back