Руска борилачка вештина "СИСТЕМА"

Већ сам помињао, посматрачи са стране у Системи могу да виде само онолико колики су њихови тренутни домети ... а само треба да се обрати пажња на оно што Рјапко објашњава девојчици...
и наравно да није девојчица бацала одраслог човека на под, то је чинио Рјапко са својом масом (а има је као што се да видети). Девојчицина рука је ту само да умири и нагласи оно што Рјапко објашњава...

Али по обичају лакше је причати о магијама, хипнозама, чијевима и ко зна шта још пада људима на памет, него да послушају објашњење и по могућству испробају...

Da je on sproveo svoju masu kroz njenu ruku, ode njoj ruka.

Transfer blama. Devojcica, koja bi svaki put u realnosti izlomila ruku, a ko zna, kako nam strucni lekari, mozda i uhvatila sepsu posle, baca 3 metra coveka od 120kila zive vage, kao da ga je udario Tajson na svim mogucim steroidima i doping lekovima.
Smejurija.
Znaci izgleda da ne moze Sistema bez suludog senzacionalizma. Jos 2 stepenika pa ide bacanje magije i neprobojni parapsiholoski Chi stitovi oko tela, kako su poceli.

:hahaha:

Погледај мало боље. Није спрове своју масу кроз њену руку тако да је држи изнад зглоба шаке, већ за шаку. Практично је он предао силу, не она. Видиш да сваки пут кад је пусти да уради сама, не може ни као комарац.

Znaci dete samo nema silu da obori coveka.
Na koji nacin joj Rjapko pomaze ?

- - - - - - - - - -

I kakva je to vrsta sile :?:

Помаже јој тако што удара уместо ње.
Главна поента овде је тежак ударац без упирања о земљу и крућења рамена. Само тешка рука. Што опуштенија, само колико је потребно да се осигура зглоб шаке. И битна је дубина. Тежина и дубина. Људима често "растиче снага" (leak power) зато што круте зглобове и практично морају да гурају кроз своју тензију док изводе ударац. Мисле да запињу из све снаге, али баш због тог запињања ударац им буде слабији. Ту је главни "непријатељ" круто раме.
Рјабко има обичај да покаже људима овако, јер чим узме својом руком твоју руку и крене да изводи ударац уместо тебе. И онда осети да ли кочиш руком док измахујеш напред, или је пут слободан као подмазан да сву силу пренесеш на онога кога удараш. Људи нису ни свесни колико коче док им се не покаже овако.

Помаже јој тако што удара уместо ње.
Главна поента овде је тежак ударац без упирања о земљу и крућења рамена. Само тешка рука. Што опуштенија, само колико је потребно да се осигура зглоб шаке. И битна је дубина. Тежина и дубина. Људима често "растиче снага" (leak power) зато што круте зглобове и практично морају да гурају кроз своју тензију док изводе ударац. Мисле да запињу из све снаге, али баш због тог запињања ударац им буде слабији. Ту је главни "непријатељ" круто раме.
Рјабко има обичај да покаже људима овако, јер чим узме својом руком твоју руку и крене да изводи ударац уместо тебе. И онда осети да ли кочиш руком док измахујеш напред, или је пут слободан као подмазан да сву силу пренесеш на онога кога удараш. Људи нису ни свесни колико коче док им се не покаже овако.

Odlicno objasnjenje Milose.
Vidis, ono sto mi radimo u kati disanja zvanoj Sanchin je ISTA prica, ruka je potpuno opustena, sve do trenutka kada treba da se "zabode".U tom trenutku je Kontrakcija, koja traje delic sekunde i telo je ponovo opusteno, spremno za sledeci udarac.
Normalno je da od vezbaca do vezbaca zavisi da li ce da razume i da li ce da telo da "poslusa" sta mozak naredjuje.Za to je potrebno vreme.
A cela prica je u disanju iz donjeg dela stomaka, telo je konstantno opusteno i odredjenom momentu se primenjuje sila udarca,a radi se tako da se zamisli da kada udaris u protivnika, ne udaras u povrsinski deo, vec, kao da ruka "probija" telo i izlazi na drugu stranu.
U stomaku ispod pupka je centar ravnoteze tela, kako japanci kazu "hara" i odatle energija treba da se sprovede u ruku ili nogu.
Prakticno je isto kao kada strelac zategne luk i pusti strelu u odredjenom momentu.:)

Ко о чему.....
Велика је разлика између санчин кате и оног што се ради у Системи...

Dragane,objasnio sam princip udarca u Sanchinu,i isti je princip kao u Systemi.
Znaci treba da se nauci kako ga uraditi.
I cela prica je o opustenosti i mekoci pokreta.
Imas prilike da se uveris u to, s obzirom da su treninzi u istoj sali.
Sve ostalo je druga prica. :)

Далеко је то од истог, можда теби делује да јесте, али није исто, чак ни слично... Ко зна шта да гледа разлике ће видети и преко видео клипа... Једино ако не мислиш да су ударци које изводи лице које прати вежбача који ради санчин кату слични као у Системи? Не ни они нису, они су само тако формирани да дају вежбачу почетни инпулс да се стегне а потом ударац опуштате да би вежбач одрадио санчин кату... Далеко је то од опуштености целог тела (свих мишића који нису потребни да би се извршио тренутни рад) . То доводи до таквог ефекта на посматраче као да ударац био млитав и без довољно силе да делује на ударну површину. Што опет доводи до оваквих дискусија где људи са ограниченим знањем и искуствима у овоме виде биоенергију, претерану потчињеност итд...

Далеко је то од истог, можда теби делује да јесте, али није исто, чак ни слично... Ко зна шта да гледа разлике ће видети и преко видео клипа... Једино ако не мислиш да су ударци које изводи лице које прати вежбача који ради санчин кату слични као у Системи? Не ни они нису, они су само тако формирани да дају вежбачу почетни инпулс да се стегне а потом ударац опуштате да би вежбач одрадио санчин кату... Далеко је то од опуштености целог тела (свих мишића који нису потребни да би се извршио тренутни рад) . То доводи до таквог ефекта на посматраче као да ударац био млитав и без довољно силе да делује на ударну површину. Што опет доводи до оваквих дискусија где људи са ограниченим знањем и искуствима у овоме виде биоенергију, претерану потчињеност итд...

Ja znam sta je sta, Milos je objasnio, a ja potvrdio.
Ti ne znas je nisi vezbao Sanchin, i ne znas koje efekte ima i kako deluje.
Vrati se pa procitaj ponovo sta je Milos pisao i sta sam ja napisao.
Kao sto si i sam rekao, ne moze se razumeti ako se ne vezba.
Tako da kada se savlada Sanchin kata, telo dobija mekocu i opustenost u kretanju, brzinu, reflekse i sve ostalo.
Nije bitan vidljivi efekat u testiranju, bitna je kordinacija mozga i tela,a za to je potrebno vreme.
Upravo ti pokazujes ogranicenost znanja,a ne poznajes odredjene stvari koje su istocnjaci savladali pre mnogo hiljada godina.

Dragane,objasnio sam princip udarca u Sanchinu,i isti je princip kao u Systemi.
Znaci treba da se nauci kako ga uraditi.
I cela prica je o opustenosti i mekoci pokreta.
Imas prilike da se uveris u to, s obzirom da su treninzi u istoj sali.
Sve ostalo je druga prica. :)

Ja znam sta je sta, Milos je objasnio, a ja potvrdio.
Ti ne znas je nisi vezbao Sanchin, i ne znas koje efekte ima i kako deluje.
Vrati se pa procitaj ponovo sta je Milos pisao i sta sam ja napisao.
Kao sto si i sam rekao, ne moze se razumeti ako se ne vezba.
Tako da kada se savlada Sanchin kata, telo dobija mekocu i opustenost u kretanju, brzinu, reflekse i sve ostalo.
Nije bitan vidljivi efekat u testiranju, bitna je kordinacija mozga i tela,a za to je potrebno vreme.
Upravo ti pokazujes ogranicenost znanja,a ne poznajes odredjene stvari koje su istocnjaci savladali pre mnogo hiljada godina.

A otkud druze znas bas? Ti znas Sanchin, a ne znas Sistemu, Dragan ne zna Sanchin ali zna Sistemu, pa prema kom osnovu si ti u prednosti u odnosu na Dragana kada se govori o istovetnosti Sisteme i Sanchin-a u Karateu?

A otkud druze znas bas? Ti znas Sanchin, a ne znas Sistemu, Dragan ne zna Sanchin ali zna Sistemu, pa prema kom osnovu si ti u prednosti u odnosu na Dragana kada se govori o istovetnosti Sisteme i Sanchin-a u Karateu?

Bio na par treninga, i razgovarao sa majstorom Systeme Kwan Lee i objasnio mu u vezi Sanchina i disanja i covek potvrdio da je to isto.
A Dragan ima prilike i da razgovara i da vezba jer u istoj sali posle njega se radi Sanchin kod majstora, kojeg Dragan zna.

Bio na par treninga, i razgovarao sa majstorom Systeme Kwan Lee i objasnio mu u vezi Sanchina i disanja i covek potvrdio da je to isto.
A Dragan ima prilike i da razgovara i da vezba jer u istoj sali posle njega se radi Sanchin kod majstora, kojeg Dragan zna.

E sad, ono što je meni Kwan rekao je da si presedeo pored tih par treninga. I da sve što si pitao mogao si i da proradiš sa ljudima, ali se nisi pridružio. Sudeći po tome kako se ponašaš na forumu, vrlo je moguće da i je čovek rekao "Da da, važi" pa sad ti misliš da je on potvrdio sve tvoje teorije.
Ali evo, dolazi mi baš taj Kwan u decembru da drži seminar, pa mogu da ga pitam ponovo.

Da bi najslabija karika pukla, treba da je prenapregnuta. Neko treba da cima lanac, tako da kažem. Kada pukne, neko očigledno nešto radi pogrešno. Naravno nezgode se dešavaju, pošto je drugi čovek ipak pokretna meta. Ali evo recimo Bojan je dao dobar primer. Baš oni kojima je udaranje opuštenom rukom sumnjivo, kunu se u čvrstinu, i pucaju im šake. Ne bi trebalo da je tako, meni je ta računica neispravna, i zato treniram na ovaj drugi način, kako se radi u Sistemi.

Udarci se izvode u opustenom stanju,izvlaci se iz pete,zapravo celo telo generise energiju i kanalise je na malom prostoru-pesnici.
Kada stegnut izvodis udarac on ide samo iz ramena i nema tako jaku razornu moc kao ovaj prvi.Nema tu filozofije,zasto ljudi mesecima rade shadow boxing,bas zato da bi opustili telo i naucili da pravilno izvedu udarac.
Probaj da radis sparing 3 minuta samo tako stegnut,neces izdrzati do kraja.Otpadaju ramena,ruke,trosi se kiseonik...

Udarci se izvode u opustenom stanju,izvlaci se iz pete,zapravo celo telo generise energiju i kanalise je na malom prostoru-pesnici.
Kada stegnut izvodis udarac on ide samo iz ramena i nema tako jaku razornu moc kao ovaj prvi.Nema tu filozofije,zasto ljudi mesecima rade shadow boxing,bas zato da bi opustili telo i naucili da pravilno izvedu udarac.
Probaj da radis sparing 3 minuta samo tako stegnut,neces izdrzati do kraja.Otpadaju ramena,ruke,trosi se kiseonik...

Bojane, udarac ide iz donjeg tela stomaka, gde je energija skoncentrisana.

Да видиш само како падају људи на блату, на леду, на плочицама. Ево ја сам у тренутно у држави у којој пола године можеш да паднеш ако вучеш ударац из ослонца у тло. Погледај рецимо овај снимак од 2:30 кад су поквасили трибину па на даље. Једна од ствари коју тренирамо у Системи је да можеш да удариш а да ти не одлете ноге у оваквој ситуацији. Не због базена колико због снега и леда, (руско порекло вештине).

Back