Русија vs Турска

• Začetnik teme Začetnik teme N3M0N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
САД: „Ердоганов сан о Турској као доминантној сили Блиског истока је завршен“

Директор америчког тинк-танка института „Woodrow Wilson Center Middle East Program", Henri Barkey оштро је критиковао турског председника Ердогана у прекјучерашњем објављеном извјештају.

americki-analiticar-.jpg

Директор америчког тинк-танка института „Woodrow Wilson Center Middle East Program“, Henri Barkey оштро је критиковао турског председника Ердогана у прекјучерашњем објављеном извјештају.

Истиче како је Ердоган увео политику отворених граница за исламистичке милитанте који се боре у Сирији те како је то уништило његов сан о томе да ће Турска постати доминантна сила на Блиском истоку.

Barkey истиче да су турски западни савезници концентрисани на уништење ИДИЛ-а, док је Ердоган и даље фокусиран на рушење Aсада и спречавање Курда да успоставе аутономни регион на северу Сирије.

„Нежељене последице уласка десетак хиљада страних бораца у Сирију су постале очите. Многи страни борци гравитирају према ИДИЛ-у те је зато ИДИЛ и постао сила каква јест данас“, рекао је.

„Резултат свега тога је да се турска спољна политика налази у рушевинама, као и циљ Турске да постане регионални лидер“, закључио је Баркеy.

КАКО КЕЊА КВАКЕ ...:lol: :lol: :lol:

Као да смо сви ми сишли јуче са гране...:huh:......:besan2:

И ЧМАРИКАНЦИ И ОСТРВСКИ ПИРГАВЦИ И НЕКЕ НАТО РУПЕ И ТУРЦИ И САУДИЈЦИ И ИШИШ И КАТАРАНИ, А НАЈВЕРОВАТНИЈЕ И ИЗРАЕЛ СУ У СИРИЈИ ...НА ИСТОМ ПОСЛУ И СВАКО СА СВОЈИМ ИНТЕРЕСИМА...А ...ИДЕЈНИ, ГЛАВНИ ОРГАНИЗАТОР И ВОЂА ЈЕ ЧМАРИКА...:aha2: :aha:

СИРИЈА ЈЕ ТРЕБАЛА ДА У ТОМ... ПАКЛЕНОМ ПЛАНУ И ПАКТУ ...БУДЕ САМО... ПОЧЕТНА КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА .....:think: :aha2:

АКО СЕ САГЛЕДАЈУ...ИНТЕРЕСИ...СВАКОГ ОД НАБРОЈАНИХ УЧЕСНИКА И.. ВОЂЕ ...СВЕ ЈЕ ЈАСНО...
:aha2: ( СЕМ БУДАЛАМА :lol: )

Post od kolege sa susjednog foruma;

Erdogan:
-rusima mučki srušio avion;
-ucjenjuje Njemačku i EU sa imigrantima ako ne dobije lovu;
-ubija Kurde u Turskoj i Siriji;
-brani teroriste u Kini (Ujgure);
-postavlja uvjete Amerima,....

Pitanje; koliko dugo će sultan još ostati živ?

Meni je najcudnije da ga sami Turci nisu vec spalili na lomaci! Pa toliko ih je vec upropastio da ne znam sta cekaju, da ih spale nuklearkama?

Post od kolege sa susjednog foruma;

Erdogan:
-rusima mučki srušio avion;
-ucjenjuje Njemačku i EU sa imigrantima ako ne dobije lovu;
-ubija Kurde u Turskoj i Siriji;
-brani teroriste u Kini (Ujgure);
-postavlja uvjete Amerima,....

Pitanje; koliko dugo će sultan još ostati živ?

Idealna situacija da se Erdogan ali na zalost i cela Turska iskoristi (zloupotrebi) za ostvarivanje ciljeva svetskih centara moci (bolje reci centra).

Cini mi se da je tocak dogadjaja vec otisao predaleko i da se vise ne moze zaustaviti.
Turska a verovatno i SA i jos neke zemlje ce uci vojno u Siriju, u pitanju su sada vec dani, eventualno nedelja, dve, jer ako sacekaju mesec dana intervencija nece biti opcija.

Sta ce posle biti nemam pojma, dobro svakako biti nece...

Idealna situacija da se Erdogan ali na zalost i cela Turska iskoristi (zloupotrebi) za ostvarivanje ciljeva svetskih centara moci (bolje reci centra).

Cini mi se da je tocak dogadjaja vec otisao predaleko i da se vise ne moze zaustaviti.
Turska a verovatno i SA i jos neke zemlje ce uci vojno u Siriju, u pitanju su sada vec dani, eventualno nedelja, dve, jer ako sacekaju mesec dana intervencija nece biti opcija.

Sta ce posle biti nemam pojma, dobro svakako biti nece...

Sve je to ok ali kako ce da koriste pored S400 avijaciju onda?
PS
Ovo sa ulaskom SA i Turske je samo zveckanje oruzjem nista vise;)

Sve je to ok ali kako ce da koriste pored S400 avijaciju onda?
PS
Ovo sa ulaskom SA i Turske je samo zveckanje oruzjem nista vise;)

Voleo bih da si u pravu, niko normalan ne prizeljkuje eskalaciju rata ali se plasim da ce je ipak biti.
Nista se ne moze tvrditi sa sigurnoscu, strucnjaci i analiticari kojima je to posao se ne usudjuju da prognoziraju bilo sta, tako da je ovo sto mi raspredamo na forumu samo neko neobavezno caskanje i iznosenje misljenja. Videcemo cije ce prognoze biti najblize realnosti u bliskoj buducnosti.

Evo moje prognoze, :D
- turska vojska ce uci na teritoriju Sirije... uskoro ... gde tacno i kako nije ni previse bitno
- nece uci samo, uci ce i SA, UAE i mozda jos neko da bi se dao privid koalicije a ne intervencije jedne drzave na svoju ruku
- imace neku formalnu, mozda i samo precutnu podrsku USA, barem u pocetku
- ulaze sa izgovorom rata protiv ISIS-a ali je kljuc u skidanju pritiska sa ugrozenih podrucja koje drzi opozicija na severozaoadu Sirije. Cak i ako ne budu direktno intervenisali u Alepu, cilj je da se pritisak smanji i spreci pad.
- kljucno je da nece uopste ulaziti sa avijacijom u Siriju i nece imati podrsku avijacije. Time izbegavaju direktan sukob sa Rusima, barwm u prvom trenutku.Nece ni gadjati ruske avione da im ne bi dali povoda za odgovor.
- na Rusima ce biti da odluce da li ce bombardovati oklopno mehanizovane kolone invazionih snaga koalicije koje ulaze u Siriju ili ce to zadovoljstvo prepustiti Asadu. Pametno bi bilo da to radi sirijska avijacija a da Rusi i dalje samo stite nebo i skidaju one koji eventualno naruse vazdusni prostor

Barem u prvom trenutku mislim da nece biti direktnog sukoba Rusa sa Turskom/SA.

Voleo bih da si u pravu, niko normalan ne prizeljkuje eskalaciju rata ali se plasim da ce je ipak biti.
Nista se ne moze tvrditi sa sigurnoscu, strucnjaci i analiticari kojima je to posao se ne usudjuju da prognoziraju bilo sta, tako da je ovo sto mi raspredamo na forumu samo neko neobavezno caskanje i iznosenje misljenja. Videcemo cije ce prognoze biti najblize realnosti u bliskoj buducnosti.

- turska vojska ce uci na teritoriju Sirije... uskoro ... gde tacno i kako nije ni previse bitno
- nece uci samo, uci ce i SA, UAE i mozda jos neko da bi se dao privid koalicije a ne intervencije jedne drzave na svoju ruku
- ulaze sa izgovorom rata protiv ISIS-a ali je kljuc u skidanju pritiska sa ugrozenih podrucja koje drzi opozicija na severozaoadu Sirije. Cak i ako ne budu direktno intervenisali u Alepu, cilj je da se pritisak smanji i spreci pad.
- kljucno je da nece uopste ulaziti sa avijacijom u Siriju i nece imati podrsku avijacije. Time izbegavaju direktan sukob sa Rusima, barwm u prvom trenutku.Nece ni gadjati ruske avione da im ne bi dali povoda za odgovor.
- na Rusima ce biti da odluce da li ce bombardovati oklopno mehanizovane kolone invazionih snaga koalicije koje ulaze u Siriju ili ce to zadovoljstvo prepustiti Asadu. Pametno bi bilo da to radi sirijska avijacija a da Rusi i dalje samo stite nebo i skidaju one koji eventualno naruse vazdusni prostor

Mislim da bi ovo sto si napisao bio uvod u najveci konflikt posle ww2 ,Rusi sigurno nece ni jednog minuta gledati sa strane sukob izmedju SAA i takozvane koalicije ,jednostavno imaju svoje baze u Siriji i ulazak stranih trupa automatsku uvlaci i Ruse u borbe protiv agresora ,Da napomenem da su cak i Amerikanci sklopili dogovor sa Rusima o ulasku americkih letelica u Sirijski prostor .
Koalicijia koja vec ratuje sa Hutima i gubi tu bitku sigurno nije spremna za otvaranje novog fronta ,ostaje im samo da ubacuju fanaticne dobrovoljce i doturaju oruzje i time produze sukob u Siriji.
PS
Turcima se smesi ozbiljan sukob sa PPK .

Tu ce se onda sasvim sigurno umesati Iran,e sad ne znam u kakvom je stanju vojska SA,s obzirom da se vec godinu dana muce u Jemenu i nista nisu postigli.
Turska vojska takodje,ovo ce prerasti u pocetku u otvoren sukob Turske i Sirije,iako mi sve to mirise na konflikt globalnih razmera.Pokusavaju da uvuku Ruse u rat na vise frontova(Sirija,Ukrajina),pitam se sta je sledece.Vrlo moguce Balkan gde Putin ima interesa takodje...
Ako izbije WW3 konvencionalnim oruzjem trajace mnogo duze nego WW2

Rusija je sada mnogo jaca nego pre, ali ovde se nazire neki veci rat izmedju 2 koalicije.

Rusija & Iran & Sirija vs SAD & Turska & Saudijska Arabija.

Meni ni na papiru ne deluje tako lako i jednostavno, ali ajde da vidimo.

USA je odsisala Tursku,
jer masivno pomazu Kurdima,
to je vec poznato, a to znaju i
Turci, samo je sada za Tursku pre
kasno, pogotovo kad je Turska
masivno i provocirala Kinu sa uigurima

Tursku treba rasturiti. Carigrad i maloazijsku obalu vratiti grcima a tursku bagru sabiti u Anadoliju. Kurde pustiti sa lanca.

Kurdi su vec pusteni sa lancem,
Kurdi dobivaju oruzije i od
USA, ne samo od drugih,
mislim da Turska stoji
u jednoj losoj situaciji

- - - - - - - - - -

Tursku treba rasturiti. Carigrad i maloazijsku obalu vratiti grcima a tursku bagru sabiti u Anadoliju. Kurde pustiti sa lanca.

Kurdi su vec pusteni sa lanzem,
Kurdi dobivaju oruzije i od
USA, ne samo od drugih,
mislim da Turska stoji
u jednoj losoj situaciji

- - - - - - - - - -

Kod mene 25cm opremiti mogu 6 zena.;)

:hahaha::hahaha:

Poslednja izmena:

Back