Mislim da je ipak moja verzija verovatnija.
znam ja za taj plan koji si ti opisao, ali taj plan je uključivao i da Rusija bude toliko oslabljena i opkoljena, da nikoga ne bi mogla da ucenjuje za energente, nego bi ona bila ucenjivana.
Jedino su se prebrojali što nisu računali na to da Rusija neće dozvoliti da bude opkoljena. Mislili su da će Rusija čekati da još ojača, a u tom čekanju bi shvatili jednog dana da je kasno. međutim, ja ne znam da li je Rusija u ubeđenju da je dovoljno ojačala ili je stvarno ojačala da ne preza ni od totalnog rata, ali je sigurno da im je neočekivano pokvarila planove, koje si ti izneo. Bar dobar deo.
Да, то сам се и ја запитала, и закључила сам да је ово био
крајњи моменат да Русија реагује, била сасвим спремна или не. Од када се први пут говорило о постављању штита у Пољској (а верујем да су Руси то знали пре свих нас, што преко шпијунаже, што због њихове далековиде стратегије која ништа не препушта случају), верујем да су све припреме убрзали. После постављања тог штита верујем да Русија стварно и не би могла више ни да мрдне а камоли да постане антитежа сили западњака.
Ко зна, можда је и ово са Грузијом тек "куповање времена", хоћу да кажем да су можда Руси сазнали да је Америка планирала нешто много веће и у много ближој будућности, када би Русија, можда још увек неспремна, била увучена у догађај, а знамо да је увек боље иницирати догађај јер онда водиш ти главну реч, а ако си увучен у нешто онда играш како други свира.
У сваком случају, верујем да Руси добро знају шта раде и да имају опсежну и, као што већ рекох, далековиду стратегију, за разлику од запада чија је стратегија поробљавање света у сврху профита и само профита, дакле - колонијалистичка, и која као таква мора да пропадне - ако ни због чега другог оно због непослушног људског духа.